Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сланина

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Сланина

    Времето захладя и хладилника си плаче да има по някое парче сланинка. Обикалях магазини и пазари и тъкмо в отчаяние реших да си купя сурова ида я осолявам, като зърнах на една витрина пакетирана крехка с кожичка, слабосолна от Великотърновския месокомбинат.

    Поради неразбиране от жена ми за ползата от сланината, слагам кило и половина в багажника. Всеки ден вземам по една фаша и я темперерам в камерата дълбоко зад другите продукти.
    Употребявам си я сам.На тънки резенчета с препечен хляб и червен пелин. Може и смачкана глава червен лук...

    Завиждам на авджиите, които няма нужда да се крият какво ядат, какво препичат на шишовете край огъня...(Не забравяйте манерката!)

  • #2
    До: Сланина

    Ама ги докарваш, потекоха ми лигите!
    E = mc2 / Прави си сметката! И умната!

    Коментар


    • #3
      До: Сланина

      И аз опитах няколко вида от магазините ,но не е това което трябва да е. Така,че ще изчакам още малко и от някоя друга свинска смърт,като подарят ще си я направя ,както трябва и ще си я ям ,тука в София далече от жената/също има неразбиране по отношение на необходимостта от подхранване зимата/.
      Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
      "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
      "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

      Коментар


      • #4
        До: Сланина

        Здравейте,тази сланинка и аз я опитах и на база на другата която се продава Търновската си е най-хубава.Аз си я консумирам заедно със жената с червено шивачевско каберне и както казва Симеон малко лучец против грип.Поздрави.
        [SIGPIC][/SIGPIC]

        Коментар


        • #5
          До: Сланина

          пък азе нали съм си селянче си хапвам домашна
          хич не е полезна

          Коментар


          • #6
            До: Сланина

            Дайте една рецепта за домашна!
            יעבור
            «И това ще мине»

            Коментар


            • #7
              До: Сланина

              Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
              Дайте една рецепта за домашна!
              Сол/морска по-добре/,зариваш я и чакаш 10/14 дена.Сланината поема толкова колкото трябва,не може да се пресоли.После може преди консумация да очистиш конкретното парче,може и всичката и да се съхранява в плик/кутия в хладилника.
              С или без кожа-въпрос на вкус.
              п.п.-не прибирай нищо във фризер за "по нататък".Осолена сланина не замръзва,а гранясва.По-добре малки количества/нормални за вашето домакинство/,после пак.
              Месец/два си стои без проблем в хладилник,това ако речеш да залягаш партиди,да си сметнеш кога да сложиш в сол следващата.
              п.п.-въпрос на вкус и интерпретация е,когато е готова да се измие от солта и да се паприкова с червен пипер и чесън/става и на прах/.
              Последно редактирано от maxxx; 06-12-09, 14:00.

              Коментар


              • #8
                До: Сланина

                Ей,накарахте ме и аз да отида да си изкарам...
                А Наздраве!



                Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                Дайте една рецепта за домашна!
                Нарежда се сланината с кожата нагоре,като между редовете се слага нарязан лук,черен пипер и дафинов лист.Прави се саламура с която се залива - 1 литър вода към 2 кила сол.Налива се в съда където е сланината и над сланината да има към два пръста от саламурата да не поема въздух.Затискасе и след две седмици е готова за консумация!

                Коментар


                • #9
                  До: Сланина

                  Обичам сланинката да има една или повече жилки месо. Тогава придобива леко розов цвят и особен вкус. Такава с препечен хляб и лук както каза по-горе Симеон е върха на сладоледа. Консумирам я с удоволствие като мезе за буркан консервирани домати с олио и нарязан на ситно лук в него.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Сланина

                    Баба ми /руската/ правеше една шарена сланина. Нашпигована със разрязани по дължина скилидки чесън. Кожичката не беше като гьон, ами твърдо-еластична. Ще опитам да издиря рецептата на приготвяне от семейните скрижали. Най-обичха таз сланина с тънки филийки черен хляб. От оня руския, киселоватия дето прилича на тухла. Тука такъв хляб май-че няма...

                    Коментар


                    • #11
                      До: Сланина

                      Я стига че се накапахте.леле как ми се преяде сланинка.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Сланина

                        Въпрос на вкус е какво да има между редовете домашна сланинка. Ние, като ударим кръста на прасето, в качето със сланина най-отгоре слагаме бутовете и рибиците(те се приготвят по друга рецепта). При този вариант Сланината стои снежно бяла и при срязване започва леко да порозовява. Консумира се по желание, но на мен най-много ми харесва запечена на жар, с препечен хляб, с приплескана(с две ръце) глава кромид лук, тежко червено вино и стабилна компания. Колкото е по-студено навън, толкова е по-вкусна.

                        Да ви е сладко.
                        Приятели не се печелят - губят се завинаги.
                        УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                        Времето е ценно, само ако не бързаш.
                        0889623098

                        Коментар


                        • #13
                          До: Сланина

                          Първоначално публикуван от Kent Преглед на мнение
                          Баба ми /руската/ правеше една шарена сланина. Нашпигована със разрязани по дължина скилидки чесън. Кожичката не беше като гьон, ами твърдо-еластична. Ще опитам да издиря рецептата на приготвяне от семейните скрижали. Най-обичха таз сланина с тънки филийки черен хляб. От оня руския, киселоватия дето прилича на тухла. Тука такъв хляб май-че няма...
                          Вече има! откриха руски магазин с/у областна управа.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Сланина

                            Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
                            като зърнах на една витрина пакетирана крехка с кожичка, слабосолна от Великотърновския месокомбинат.
                            А бихте ли споделили къде е този магазин за градските,че аз все не мога да попадна на читава.
                            Ха-ха,сменяйте жените,аз сланината и кожата я крия от моята,че изяжда всичко за ден-два.....................и при това не е 100 кила
                            SUBARU LEGACY 2.2 4WD GX
                            0878299791

                            Коментар


                            • #15
                              До: Сланина

                              Първоначално публикуван от Златко Илев Преглед на мнение
                              А бихте ли споделили къде е този магазин за градските,че аз все не мога да попадна на читава.
                              Ха-ха,сменяйте жените,аз сланината и кожата я крия от моята,че изяжда всичко за ден-два.....................и при това не е 100 кила
                              На пазара "Краснодар" в редицата магазини за риба и месо има един за бакалия. По-близо до ул.Калоян. Тичай!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X