Обява

Свий
Няма добавени обяви.

.. и шкембето люто, горещо, ми е най-любимото нещо.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: .. и шкембето люто, горещо, ми е най-любимото нещо.

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
    Ще се опитам да се вмъкна с две-три изречения в разяснявката...мисля, че се има предвид вино от гроздето отел, което е тежко и обикновено се разрежда при консумация именно с лимонада или сода. Макар отелът да е просто наречен бял и "черен", в повечето сучаи се ползва тъмното грозде, което понякога се добавя само за аромат и цвят, защото оцветява виното в тъмно, ама убиствено тъмно бордо и има невероятния мирис на ягоди, обикновено не се прави вино само от отел, макар да има и описани в историята на винарството и пиянството подобни "красиви" моменти.... , за жалост отелът е забранен като сорт за конуматив в правенето на вина в ЕС, защото в обвивката си съдържа канцерогенни в-ва /малвидин/, които не се променят при процесите на ферментация и танините като количества са убийствени. Както и да е ...народът от региона пие подобно вино от както се помнят прадядовците ни и ....не вярвам някой да е умрял точно от отела....по вероятно е да е от холестерола на шкембето..., но това също не го вярвам...защото ако се мреше от от вино и шкембе-чорба, българската нация може би щеше вече да е само едно ярко петно в историята на кахърните кефове..с аромат на ягода и чесън..
    Дани , благодаря за разяснението, точно това е. Белия отел при нас му казват "липа" и макар че се среща много рядко все още има ценители , които правят уникално бяло вино от него. А виното от тъмния отел наистина е убийствено.

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
    тя работата си отиде към чист спам, ама ...
    да ме прощава автора...

откъде може човек да си купи, да опита..
    има ли търговска марка някаква, или е само homemade?

инак..

шкембе..
    особено сутрин..
    особено в особена сутрин..

незаменимо е
    Вени, това вино няма търговска марка, прави се само от ценители. Ако правех вино щеше да е само такова. Да не ти обещавам напразно, но разбера ли някой да има такова вино ще ти пратя да го опиташ.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
      Вени, това вино няма търговска марка, прави се само от ценители. Ако правех вино щеше да е само такова. Да не ти обещавам напразно, но разбера ли някой да има такова вино ще ти пратя да го опиташ.
      Така е! Имам в двора асма с такова грозде и го използвам за аромат и цвят на виното! Гроздето е супер устойчиво - не се пръска, не боледува, не пада! Виното само от такова грозде е убийственно в прекия смисъл - на другия ден при прекаляване нямаш глава! Ама аромат и цвят - мммммм!!
      יעבור
      «И това ще мине»

Коментар

Шкембъл-рецепта от майстора на шкембеджийница,дето беше тука по центъра/"Дунавски вълни"/ и по неведоми причини я посещавахме рано сутрин преди училище/в последните класове/...:
        Шкембето/може и цяло, ненарязано/ се вари в подсолена вода, като първата вода се изхвърля. След като се свари/за свинско-30 мин. в тенджера под налягане,за говеждо-50 мин./ и нареже, се добавят 1 глава счукан чесън с 1 с.л. оцет да заври отново.
        Запръжка: В 2 с.л. олио се запържват 2 1/2 с.л. брашно до златист цвят.Слагат се 2 с.л. кисело мляко и се бърка, докато започне да се отделя като палачинка. Добавя се от бульона /където е вряло шкембето/ постепенно.
        Отделно се разбиват 1 жълтък, щипка сол и 1 с.л. оцет и се добавят към запръжката.
        Разбива се 1 глава чесън с малко сол и оцет.
        Едро счукани сухи люти чушки /по желание/, но си ходят на чорбата.
        Бон апети!

Коментар

Дани , благодаря за разяснението, точно това е. Белия отел при нас му казват "липа" и макар че се среща много рядко все още има ценители , които правят уникално бяло вино от него. А виното от тъмния отел наистина е убийствено.

Аз имам стотина литра собствено производство. Преди години правех повече, но го намалявам за сметка на мерлото. А белия отел тази година го сложих в графата "ракия" /става много хубава/.
          Та ако има някой път към нашенско - добре дошъл.
          Тази земя, по която тъпча сега,
          тази земя, която пролетен вятър пробужда,
          тази земя – не е моя земя,
          тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Чета темата и ми текат лигите! Ще си налея едно вино!

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
              Така е! Имам в двора асма с такова грозде и го използвам за аромат и цвят на виното! Гроздето е супер устойчиво - не се пръска, не боледува, не пада! Виното само от такова грозде е убийственно в прекия смисъл - на другия ден при прекаляване нямаш глава! Ама аромат и цвят - мммммм!!
              тази година правих вино и използвах 80 кг от тъмната липа за уплътняване на мерлото (около 130 кг) Резултата беше зашеметяващ! Аромата и цвета са просто неповторими.

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                За да стане хептен ясна ситуацията предлагам сбирка около Филибето някъде си по ваш избор...има достатъчно вили, хижи и поляни все още...в петъчно-съботно време или съботно-неделно . Аз обещавам да сготвя чорбата, за отела вие се разбирайте - това е мъжка работа...организацията как ще се случи не знам, защото ще трябва тежка нощ, за да има сутрин с чорба....Спам- не спам това е положението, при условие кефа на предложението...
                Кефа от предложението ще се засили от присъствието ти.
                Ще се постарая да присъстваш на следваща разходка, за да видим дали ще ти хареса.
                Кандидатирам се за официален превозвач на особата ти

Сериозно обещание..
                и приятелско..

Благодаря ти !!!

Коментар

Първоначално публикуван от zlatoto_zd Преглед на мнение
                  Подкрепям използването на "нестерилно" почистено шкембе...нали не е необходимо да ви припомням вица, в който японците опитвали да готвят шкембе чорба, ама не им се получавала....щото измивали основните "аромати"....
                  Аз също варя количество по-голямо от нужното ми за чорбата. Остатъка си го хапвам след запичане във фурната с масълце и червен пипер.....хубаво ме подпалихте с тая тема...диетата пак отиде на .... "кино"...
                  Препечи го в гювече, сложи вътре някоя гъбка и на края настържи нашенски кашкавал. Пробвай може и да ти хареса, аз така го мачкам.
                  Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                  Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Има едно кръчмЕ в Пловдив, където го приготвят така и понякога ходим с баща ми да похапнем там...лошото е, че като го залея с една бира по обяд....после направо заспивам и ми е много трудно да работя...
                    00359893488603

....нямам си вече LR...

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                      тя работата си отиде към чист спам, ама ..
                      да ме прощава автора...

откъде може човек да си купи, да опита..
                      има ли търговска марка някаква, или е само homemade?

инак..

шкембе..
                      особено сутрин..
                      особено в особена сутрин..

незаменимо е
                      На Бяло камене можеше да ти се отдаде тази възможност, но ти наблегна на огнената вода. Аз си го пих виното сам. Бащата е от северна България - с. Сенник/на Дан Колов селото/ и там му викат "Унгарка", а в Сливенско "Липа". Не знам колко е канцерогенно, но моя дядо/лека му пръст/ почина на 96г., а пра дядо ми на 104г. и всяка зима ни единия ни другия пиеха вода и го държаха в джибрите в кацата докато спре да пуска от грездея, другото със касетките и в казана за ракия - колкото пусне, защото там се прави предимно сливова ракия.

Коментар

Отивам да смачкам едно...........пък може и две защото имам крещяща нуда от снощи.
                        По принцип гледам да спазвам законната формула "ССС", но май с веднъж не става, че я умножавам по две - "ССС х 2"

Коментар

Първоначално публикуван от Дочев Преглед на мнение
                          Отивам да смачкам едно...........пък може и две защото имам крещяща нуда от снощи.
                          По принцип гледам да спазвам законната формула "ССС", но май с веднъж не става, че я умножавам по две - "ССС х 2"

другото е ясно, само Спането как го удвояваш?

наздраве

Коментар

Току що пристигам в къщи и ще направя поне 2ч. "съдебно заседание" и тогава ще продължа работния ден.

Коментар

Ако, когато варите шкембе и гледате футболен мач, непременно ще забравите, дали сте посолили чорбата.

Не изпадайте в паника. Потопете два електрода в тенджерата и включете шалтера. Ако замирише на хлор, значи сте посолили.

Коментар

Я, тема за любимото ядене. Пробвал съм на безкрайно много места шкембе чорба и мога да заключа, че еднаква на вкус до сега не съм намирал. Всяка кръчма си има собствен аромат, вид и консистенция на шкембе чорбата. Най-много ми е харесала (дано не се сметне за реклама, но нямам нищо общо нито със заведението, нито с града, в който се намира) шкембе чорбата в една кръчмичка до новата джамия в Асеновград. Там имат и една 3в1 - шкембе, телешки език и пача... смятайте, че докато пиша и бърша лиги от клавиатурата. Рядко минавам през Асеновград, но винаги спирам за по едно. Дори веднъж купих една тенджера под налягане от съседната железария и я напълних с 10 чорби и направих съпричастни няколко човека като се върнах.
                                OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X