Обява

Свий
Няма добавени обяви.

.. и шкембето люто, горещо, ми е най-любимото нещо.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: .. и шкембето люто, горещо, ми е най-любимото нещо.

Обичам шкембето и съм изял големи количества.
    Но никога не съм го варил сам.
    До преди час!

В понеделник лягам на една операция и , ако нещо ми се случи, ще си ида с отворени очи(уста), че не съм правил шкембе-чорба.

................................................................................
    Купих един килограм телешко шкембе. Повярвах на касапина, че е чисто и само го промих. Изтичах до магазина за магданоз и прясно мляко. Другите неща ги има по шкафовете.
    От многото варианти избрах този http://hotsaucer.blogspot.com/2009/0...post_4404.html

Като застройвам с яйца, вечно пресичам супите, та затова. От един час шкембето ври на печката. Доливам гореща вода от електрическия чайник.
    А междувременно залях с ябълков оцет ситно накълцания чесън - да се маринова.

Преди седмица съсипах тенджерата под налягане като я оставих с тиква и съвсем малко вода. Затова ще варя 3-3,5 часа на бавен огън. Жена ми ще се върне чак след пет часа, ще трябва да успея...
    (Сега оставям текста на "Преглед на публикацията, че да ходя на кухнята...)
    ...........................................................................................................

Край. За три и половина часа чорбата стана! Както е редно, "първата палачинка стана на топка". Със сгъстяването се получиха топчици, но бързо ги излових и премахнах. Вкусъъъът! Вкусът е съвсем истински! След три часа се връща жена ми и заемам от сега кръгова отбрана

.............................................................................................................

Във връзка с втория абзац искам да споделя и една немска рецепта за свински джолан "Ледени крачета". Eisbein. Това е кокалът над джолана и под бута(плешката).http://de.wikipedia.org/wiki/Eisbein

Варят го без подправки в зелева чорба. Консумират го само с бира без хляб. Може би единственото нещо, за което в Германия стават опашки...

Опитайте!

Коментар

Първоначално публикуван от Симеон Преглед на мнение
      ..
      Във връзка с втория абзац искам да споделя и една немска рецепта за свински джолан "Ледени крачета". Eisbein. Това е кокалът над джолана и под бута(плешката).http://de.wikipedia.org/wiki/Eisbein

Варят го без подправки в зелева чорба. Консумират го само с бира без хляб. Може би единственото нещо, за което в Германия стават опашки...

Опитайте!
      За http://www.talerka.ru/ru/content/ind...60c9619d959c26
      това ли става дума?

Последно редактирано от Veni1; 18-12-09, 16:39.

Коментар

Здравейте!Ето как аз си правя шкембе.Без значение дали е вносно\измито\или е от родния пазар с добри приятели винаги може да се уредиш с един телешки пищял ,където костния мозък е в изобилие.Колегата от Сливен ще го насоча към Пейо\фирма Хеликом\ или ГьоргиСедмака :базата му е преди надлеза наГП от ляво.И двамата имат трион да нарежат кокал на по 10ина см.,а и кокали имат.Та,слагаме шкембето и костния мозък да врят и след упорито отпенване\и като умекне кокала\ оставяме да се свари и умекне,като го проверяваме от време на време.После аз наливам малко мазнина\ако няма костен мозък ,който играе същата роля\.Изваждам всичко,нарязвам и връщам обратно ,като бульонът трябва да е поизврял.Литър и половина\ домашно\ прясно мляко доливам в тенджерата да се посвари и готово . Като се отвърне застройка с жълтъци\колкото повече толкова повече\ Запръжката е ясна-Може да я изсипете в тенджерата,а може всеки да си слага\според гастрита и язвата\Останалото е.чесън ,лют пипер, оцет по избор.ДА ви е сладко!От Мустакатко.

Коментар

Първоначално публикуван от yanev65 Преглед на мнение
          Здравейте!Ето как аз си правя шкембе.Без значение дали е вносно\измито\или е от родния пазар с добри приятели винаги може да се уредиш с един телешки пищял ,където костния мозък е в изобилие.Колегата от Сливен ще го насоча към Пейо\фирма Хеликом\ или ГьоргиСедмака :базата му е преди надлеза наГП от ляво.И двамата имат трион да нарежат кокал на по 10ина см.,а и кокали имат.Та,слагаме шкембето и костния мозък да врят и след упорито отпенване\и като умекне кокала\ оставяме да се свари и умекне,като го проверяваме от време на време.После аз наливам малко мазнина\ако няма костен мозък ,който играе същата роля\.Изваждам всичко,нарязвам и връщам обратно ,като бульонът трябва да е поизврял.Литър и половина\ домашно\ прясно мляко доливам в тенджерата да се посвари и готово . Като се отвърне застройка с жълтъци\колкото повече толкова повече\ Запръжката е ясна-Може да я изсипете в тенджерата,а може всеки да си слага\според гастрита и язвата\Останалото е.чесън ,лют пипер, оцет по избор.ДА ви е сладко!От Мустакатко.
          Айде малко спамец.
          Колега,като имаш такива ятаци/табиета не ти е чужд,виждам/,направи си "телешко варено".
          Да ти нарежат един телешки преден джолан заедно с костта на 5/7см. шайби.Да ти срежат на 2/3 части и капачката от коляното.
          Вариш,препенваш и после в тенджера под налягане според възрастта на животното-донор.Да пада от кокала всичко само/месо,костен мозък-наред/,капачката е хрущял,само я надребняваш.
          Другото е по общия ред-картофи,пипер,домати,някоя скилдка чесън,чер пипер,да не забравиш да настържеш и хрян.Зеленчука на едри парчета,едро счукан лют пипер при консумацията за мен е задължително.

Има и друг гъдел-"телешки сухожилия на фурна",за него друг път,обещах спама да е в умерени дози.

Коментар

Макс това за капачката и него знаех Но ти гарантирам че със Мустакатко ще пробваме твоята рецепта.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
              Макс това за капачката и него знаех Но ти гарантирам че със Мустакатко ще пробваме твоята рецепта.
              Бульонът става гъст/костен мозък,хрущяла на капачката/-съобразявайте има ли нужда да долеете вода след обезкостяването и зеленчука.
              п.п.-ти пък,саламджия да не знае тия гъдели.За сухожилията знаеш ли фатката?
              Мастити шефове на "Родопа",дето всичко им беше на тепсия,умираха за такова мезе.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                Бульонът става гъст/костен мозък,хрущяла на капачката/-съобразявайте има ли нужда да долеете вода след обезкостяването и зеленчука.
                п.п.-ти пък,саламджия да не знае тия гъдели.За сухожилията знаеш ли фатката?
                Мастити шефове на "Родопа",дето всичко им беше на тепсия,умираха за такова мезе.
                Аз съм от скоро вече 10г но незнаех за тези неща.

Коментар

Първоначално публикуван от valkov.val Преглед на мнение
                  Аз съм от скоро вече 10г но незнаех за тези неща.
                  То и аз се учих в движение и долу-горе толкова години съм го практикувал/да са 12-13,в музикалното училище нямаше волфове,шприцове и кутери/.Мразя да ходя на море,но ако си заплюя някой водоем близо до теб,ще намина да си поговорим край кутера и фесмана/атмуса/-разговора ще ти хареса,както и това,което ще се пръкне след фесмана/може да ти допадне органолептично и не само/...

Коментар

То и аз се учих в движение и долу-горе толкова години съм го практикувал/да са 12-13,в музикалното училище нямаше волфове,шприцове и кутери/.Мразя да ходя на море,но ако си заплюя някой водоем близо до теб,ще намина да си поговорим край кутера и фесмана/атмуса/-разговора ще ти хареса,както и това,което ще се пръкне след фесмана/може да ти допадне органолептично и не само/...
                    Сигурен съм че можеш много да ми помогнеш с някоя друга рецепта. А за водоеми има що не и морски риболов.Имам една малка лодчица.А такъми имам колкото ти душа сака. Преди да стана ловец бях много запален по риболова за това имам всичко.

Коментар

Имай късмета да не ме вземеш и мен...

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                        Айде ела и ти на вилата имам много място. Не забравяй рецептата за ГорноОряховския суджук.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                          Както мотолеви г'син Калев-сирак си откъм грижи...
                          Ти пък гледай да ми се фърцуниш-оцет ни щъ,няма ли мастика,айряна щ о е "хуманоиден"-на море е кът на война,запушваш амбразури всякакви...
                          Вълков имал лодка-някоя запушена амбразура,докато тъкмясва софрата,може да барнем пасаж сафрид на чепаре или леферче на моите железца,иларийката също е вкусна/само да знае човек как да махне стомашната ципа/...
                          По темата-личен опит,свинското шкембе е по-вкусно,гарантирам.

Коментар

[QUOTE=maxxx;999341]Както мотолеви г'син Калев-сирак си откъм грижи...
                            Ти пък гледай да ми се фърцуниш-оцет ни щъ,няма ли мастика,айряна щ о е "хуманоиден"-на море е кът на война,запушваш амбразури всякакви...
                            Вълков имал лодка-някоя запушена амбразура,докато тъкмясва софрата,може да барнем пасаж сафрид на чепаре или леферче на моите железца,иларийката също е вкусна/само да знае човек как да махне стомашната ципа/...
                            По темата-личен опит,свинското шкембе е по-вкусно,гарантирам.
                            Колега,благодаря за вниманието.Аз май че те развълнувах в тоя студен ден щом почна да мечтаеш за море и за лефер\къде е есента\.За свинското шкембе те подкрепям сто процента и обещавам с Вальо да пробваме идеята ти за варено.Като дойдеш ще ти покажа как се чисти рибата и какво може да стане от нея.Само дето на пролет най-много да хванеш попчета,калкан и някой сафрид-халентия.От Мустакатия

Коментар

Явно сте си тандем софраджии с връзки при месцата.
                              В такъв аспект-направете си панирани момици.Може да го знаете и с друго име-при нас касапите така му казват-жлезите във врата на говедото.Битуват разни ДВСК мнения,че били вредни-не им вярвайте,ако имаше капка истина,досега да пиша от някоя клавиатура свише или снише/според бившия ми житейски път,до колко е бил праведен/.
                              За рибите с удоволствие бих научил нещо ново,аз на пролет първо подкарвам близките дестинации.Като се доубедя,че изродите тармъкчии не са спали зимата,почвам да се чудя накъде.
                              А за сезоните-ще го изумуваме какво/да завъртим с Вълков нещо в цеха му-после няма страшно/,отиваме на мръсния канал край Созопол или Несебър-илария да искаш.Обаче мирише на партенка мъжката,само стомашната ципа там не оправя положението,има и други процедури,но ако е за 2 рибета не си струва труда.
                              Последно редактирано от maxxx; 16-01-10, 19:43.

Коментар

Първоначално публикуван от drago_pishinkov Преглед на мнение
                                Голям любител съм на тази гозба.
                                Най-доброто шкембе в България.....механа Гюрлата, ж.к. Младост, гр. Варна. Опитай......

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X