До: .. и шкембето люто, горещо, ми е най-любимото нещо.
Как ще умиргаме бе колега!?
Виж сега аз какво правя за вечерта с ракията,а може и с вино,и за сутринта след това
Количеството на продуктите е приблизително,в зависимост от това,в какъв съд ще приготвяме мезето...В голяма тенджера сварявам окло 2 кг. телешко шкембе и кило-кило и половина телешки джолан,като изхвърлям първата вода заради шкембето.Слагам и по 50гр. ракия на литър вода,за да не се усмърди джолана на шкембе.Като се сварят (около час под налягане) отделям джолана и малко по-малко от половината шкембе за мезето.За супата нарязвам останалото шкембе и обратно в тенджерата.Разбивам два жлтъа в кисело млаяко и запичм на сух тиган до бежаво 1 с.л.брашно(зимата 2 ).Разреждам с бульона и - в тенджерето.Към млякото с жълтъците полека прибавям пак от бульона( спостоянно бъркане) И това при другото,като поври малко,супата ти е готова.Сега по-интересното
Джолана обезкостявам и и овалвам в брашно.Леко запържвам и слагам в глинен съд.Добавяш и нарязаното шкембе,Настъргани домати и 1сл. доматена салца.1 скилидка счукан чесън,2 зърна бахар,1-2 карамфил,1 малък или половин голя дафинов лист,щипка босилек и щипка чубрица,сол,черен и червен пипер и 1 чаена лъжичка захар.По желание и лют пипер.Разрежда с червено вино до не много гъст сос.Пека го във фурна докато остане на мазнина.Като го извадя,порисвам със ситно нарязан магданоз
Та...така
Става в гювеч,но аз лично го приготвям в големи керемиди.А ко проявиме фантазия може да се добавят и пушени гърди,гъби,морков...
Дано ти хареса и - наздраве!
Първоначално публикуван от vladstudio
Преглед на мнение





Дано ти хареса и - наздраве!

Коментар