Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закисване на ново буре?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Закисване на ново буре?

Днес си купих още едно буренце 60 л. (ново).
    Питах го бъчваря ка да го закисна след като му казах ,че ще го ползвам за ракийка,той ми каза да го напълня с вода и едно пакетче сода за хляб така да престой 2 дена.След това да го изпразня и същата процедура за още 2 дена.
    Galloper II 99г. 2.5TDI дълга база

Коментар

Закисвайте само с вода ново буре.
      Сода,калиев перманганат и друго - след първата употреба.
      Новата бъчва е обгорена, така, че наистина може да обагри повече.
      И фирите са по-големи.

Коментар

Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
        Я да не отварям нова тема!
        Искам да си купя буре за вино - 50-60 литра!
        Та въпроса е какво да бъде и може ли в София някъде да се купи?
        Или да не е буре, а нещо друго?
        Приемам съвети всякъкви!
        На изхода от София посока Благоевград, след разклона за Рударци. Всяка събота и неделя стои един бъчвар с всякакви калибри.
        Nissan Pathfinder 4.0L

Коментар

Аз също си купих ново буренце-30 литрово,акациево.Майстор-бъчваря каза:пълниш го с вода,чакаш да се закисне и изливаш.
          След това разтваряш 1 кг морска сол и го пълниш за 24 часа.
          Пълниш го след това 2 пъти за по 24 часа само с вода и си готов.
          Аз- доволен!
          Важно-първата ракия да не се държи дълго-много бързо се оцветява!
          При мен за 30 дни-черна.Сега държа ракията около 3 месеца,само с един тезух завит отвора за да диша.

Коментар

Първоначално публикуван от piper Преглед на мнение
            .Сега държа ракията около 3 месеца,само с един тезух завит отвора за да диша.
            Нещо това с дишането,не ми е ясно.Може ли,да уточниш.
            0осем9осем7шест0осем7едно
            Миро

Коментар

Първоначално публикуван от bochkata Преглед на мнение
              Нещо това с дишането,не ми е ясно.Може ли,да уточниш.
              Като има ракия вътре, дишането е излишно - няма кой да диша. Само фира. За вино, според етапа на ферментацията, вече е друга работа.

Коментар

Ето какво казва в учебника си проф.Н.Неделчев през 1926г./извинете ми правописните грешки, които ще направя докато преписвам и архаичния език/:

„По принцип трябва да избягваме употребата на нови бурета, но ако трябва да си послужим с такива, предварително ги изпаряваме с гореща вода, след което ги напълваме със слаба ракия/20-25градуса/, като ги оставяме известно време, да истегли ракията тръпчевината и боята на дървото.
                След това бурето се напълва с добра ракия и ги оставяме на съхранение. Не е добре да се държи ракия в нови бурета повече от 6 месеца. След това трябва да я прехвърлим в чисти стари бурета, където тя ще старее с години. Ракията трябва да се държи не в избата, а на тавана. В избата е влажно, мъчно се проветрява, понякога мирише на мухъл, миризма, която лесно преминава в ракията, с една дума, там условията са неблагоприятни за правилното остаряване на ракията. Промените в температурата не влияят на ракията. Трябва при все това, да не се излагат буретата наслънчевите лъчи, защото изпарението на ракията ще бъде силно, а това не е икономично”

Има и рецепти за искуствено остаряване на ракията, но за тях по-късно.

добавям:
                Остаряване на ракията посредством въздух на студено:
                „Най-простият начин се състои в това, да се приспособяват в ракиените бъчви перки, които с особен механизъм да се турят в движение. Напълват се бъчвите до половинат с ракия, която посредством перките се бърка. Целта тук е да се вкара по такъв начин колкото се може повече въздух, който веднъж погълнат от нея се съединява с някой от съставните и части и благоприятства за по-бързото развиване на букета. Вместо перки може да се приспособи помпа, с която по 2-3часа дневно, в продължение на няколко дни, се вкарва въздух. Добре е вместо маркуч, да се вкара до дъното на бурето стъклена тръба.”
                Остаряване на ракията посредством дъбов талаш:
                „Този способ се практикува често. Той може да бъде приложен само при силни ракии. Взема се дестилирана или чиста дъждовна вода, която се размесва със силна ракия, така, че да показва 15градуса спирт. За всеки хектолитър от така приготвената с вода ракия, се взема по 10кг талаш от бял дъб, който предварително се накисва осем дни в обикновена дъждовна вода. Тази вода после се изхвърля, а талаша се поставя в алкохолизираната вода, която се налива в бъчви и се съхранява най-малко 6 месеца на топло място. В продължение на това време тази вода добива особен, приятен дъх. Младата ракия, която както казахме, трябва да бъде силна 65-70градуса се огася с алкохолизираната вода до 50 градуса.”

Последно редактирано от сто; 21-10-09, 20:55. Причина: добавяне..

Коментар

Според мен и според малка група Руски учени най-добре се е изказал Данчо от Шумен, Само дето е прекалил с "дървената" сода.
                  Когато бурето е ново не е нужен такъв голям % разтвор. Достатъчни са 10% разтвор на сода за дърво и не трябва да се опушва със сяра или да се мие със разтвор на серниста киселина - това е когато се налива ракия.Също така ракията не трябва да се държи дълго време в новото буре. Трябва да се опитва поне два пъти седмично и когато е добра по вкуса на собственика и да се източи от бурето и да се налее в стъклени бутилки е ако е останало нещо от опитите.
                  Ако е за вино тогава задължително се третира със сяра/нейни производни/ и няма нужда от толкова миене. Един път с 10% разтвор на сода за дърво, лашкане 10-15мин. и после поне три плакненита с чиста вода гарнирани с малко лашкане. Водата която тече от бурето на края трябва да е годна за пиене.

Най доброто за ракия и червено вино е буре от ДЪБ, другото е компромисен вариянт.
                  Съшо така е важно и съхранението, а и избора при покупката. Гледа се дебелината на дагите/това са дългите дъски/. Добре е да са от 3см. < нагоре. Абе като го вдигнеш да ти се стори по тежко от колкото изглежда
                  Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                  Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

От: Закисване на ново буре?

Я и аз да питам няк'ва глупост
                    Понеже сега вкарвам полека-лека едно буре в употреба (за ракийка), та на първото пълнене с вода го поолях естествено, та баща ми разправя да сме го били лакирали ?!?! Според мен не е добра идея. Че така седяло като ... препикано, ама аз няма да го гледам Я .
                    Та има ли смисъл да се лакира, това за отвън говорим?!?
                    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Въпрос на мерак. Ако е в мазето - не се вижда смисъл.

Коментар

Първоначално публикуван от mohera Преглед на мнение
                        Я и аз да питам няк'ва глупост
                        Понеже сега вкарвам полека-лека едно буре в употреба (за ракийка), та на първото пълнене с вода го поолях естествено, та баща ми разправя да сме го били лакирали ?!?! Според мен не е добра идея. Че така седяло като ... препикано, ама аз няма да го гледам Я .
                        Та има ли смисъл да се лакира, това за отвън говорим?!?
                        Буре не се лакира!!!
                        Трябва да диша!
                        Можеш да боядисаш краишата на дъната с боя/за бяло вино - зелена, за червено - червено, за ракия с черно/, а всичко останало с безир/ленено масло/!
                        Станимир Дочев - тел.0888 939 434; 0897 800 790.
                        Jeep Grand Cherokee * WJ * 4.7 V8 * Quadra Drive * LPG LR

Ако можеш - дай, ако неможеш - признай!

Коментар

Мнение на mohera >Та има ли смисъл да се лакира, това за отвън говорим?!?
                          Твърдо не! Всяка интервенция с химикали на бурето отвън, ще се отрази и на качеството на съдържанието му вътре. А, за намаляване на загубите, от престоя на ракията в бурето - съм слушал, но не съм пробвал - ново буре да се запари с качествено вино. Това води до някаква степен на "гличосване" отвътре, и ракията по малко се изпарява.
                          За съхранение на вино или ракия, трябва да се използват само дъбови бурета. Черничевите и всяка друга екзотика са по - скоро мит, а не реалност.

Коментар

Първоначално публикуван от rulin Преглед на мнение
                            Твърдо не! ...
                            Точно така - пък лак ли било, безир ли, или каквато и да е друга "маладжа" няма значение.
                            Фирата при отлежаването си е част от него (отлежаването) и всъщност е положителен ефект - първото, което се изпарява през дървото е евентуално присъстващият метилов спирт. При изпарението на етиловият пада градуса, но ракията не е просто спирт (ако това искате, пийте си водка, или купешки ракии) - същевременно нараства концентрацията на другите съставки, които всъщност представляват вкуса на качествената ракия.
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

След толкова години чак не мога да повярвам , че съм давал акъл по темата. Но ето, моето буре стоя празно от създаването на темата до днес и се е разкиснало тотално, моите си съвети съм ги спазил, но между дъските на дъната прокапва след седем дневно закисване. Верно едвам сълзи вече, само 50 мл се губят за 24 ч , но това е само вода, при ракия е пагубно. Та въпрос към придобилите опит- да го кисна ли още с вода до спиране на теча или да го залея дъното външно с някаква смола, полиуретан, восък или нещо друго?
                              подаръци за мъже от FACOM
                              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Ако е много тънка капката с кибритена клечка.
                                НО не мажи снищо!
                                Ако е дъното,може и сам да оправиш.С царевична шума ли беше...трябва да питам мойто дядо.
                                Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
                                ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

• kartechar
                                  kartechar коментира
                                  Редактиране на коментар
                                  С папур.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X