След темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Закисване на ново буре?
Свий
X
-
До: Закисване на ново буре?
Моят опит - пълниш бърето до горе с вода, ако протече от някъде, го оставяш с водата да престои докато не спре теча. След като се е закиснало изливаш водата и наливаш съответната течност. Ако не иска да спира теча чрез закисване, има и друг начин, с набиване на обръчите, но това обикновено се случва при по-големи бурета.
-
До: Закисване на ново буре?
най-общо, се измива и напълва с вода. Ако капе, до ден-два спира само. Ако не спре, може да му набиваш обръчите, но щом е ново, викаш бъчваря да си ги набива.
После изливаш водата и наливаш "материала".
В зависимост от въпросния материал са и следващите обработки на бъчвата.
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Ами например, според течността от какъв материал би трябвало да е бурето. Аз съм пил тетевенска сливова от дъбово буре, и не можах да разбера какво пия, ама беше отлежавала 7 години. Някой твърдят , че черничево буре за грозданка е най, за червено вино пак дъб.
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Ама само вижте часовника и темата, малийййй...
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Вкъщи има 2 бурета и винаги се налага поне малко да се напънат обръчите преди напълване (сигурно, защото след 2-3 месеца пълни започваме да работим сериозно по консумацията, изпразват се за още 2-3 месеца и им остават няколко месеца да се разсъхнат)
Случвало ми се е да държим сливова 7-8 години в едно буре, дъбово естественои резултата беше: от 35 литра наляна сливова беше останала само 22 литра...ама каква беше станала само(жал ни беше да я пием).
ПП Една от тайните на тетевенската, троянската и другите сливови от този регион е в сливите. Там виреят един такъв специален сорт сливи за ракия, малко по-големи от маслини, но за сметка на това с голямо количество захар.
18:00 мина - наздравеLZ1DWW
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
В ракиената тема споменах, че имам учебник по винарство от 26г. Вече е сканиран и очаквам скоро да си го получа на диск. После ще чета как да го кача тук, ако няма проблеми с авторското правоВ момента не е при мен, но по спомен - бурето се кисне с разредена ракия, след като е спряло да тече при накисване с вода. Другото, което си спомням е, че не се държи дълго ракията в ново буре. И това, че бурето пие с вас е вярно, вЕрвайте ми
Утре вечер, живот и здраве, като се прибера, ще почета и ще пиша. Сега наздраве
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Първоначално публикуван от EWGENI AWRAMOW Преглед на мнениеСлед темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Първоначално публикуван от jordan-bg Преглед на мнение...се напушва със сярна лента и е готово за употреба.
Ако някой има търговски интерес-да се обади, ще го свържа с човека.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Първоначално публикуван от jordan-bg Преглед на мнениеАко ще ползваш ново буре трябва да се напълни с вода, която се сменя през ден за около 8-10 дена - докато водата, която изтича стане бистра и без мирис. След това се наливат около 20-30л гореща вода с разтворени 0.5кг сода за бъчви в нея. Разклаща се в продължение на 20-30 мин, така че водата да облее цялото буре включително дъната. Изплаква се добре, след като се отцеди водата се напушва със сярна лента и е готово за употреба.
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Първоначално публикуван от EWGENI AWRAMOW Преглед на мнениеСлед темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
...така напълнено ,бурето стои ден, два...
...изсипвам ,,разтвора'' и изтича невероятна чернилка ,която понякога се появява отвън и на дъгите...
...изплаквам обилно бурето и го пълня с чиста вода-стои един ден и
ако не направите горните,, манипулации'', рискувате за десетина дни ,,огнената течност'' да добие странно оцветяване и непознат вкус...
...изпробвано!
Коментар
-
До: Закисване на ново буре?
Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнениеЯ да не отварям нова тема!
Искам да си купя буре за вино - 50-60 литра!
Та въпроса е какво да бъде и може ли в София някъде да се купи?
Или да не е буре, а нещо друго?
Приемам съвети всякъкви!0осем9осем7шест0осем7едно
Миро
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар