Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Закисване на ново буре?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Закисване на ново буре?

    След темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
    Nissan Pathfinder 4.0L

  • #2
    До: Закисване на ново буре?

    Моят опит - пълниш бърето до горе с вода, ако протече от някъде, го оставяш с водата да престои докато не спре теча. След като се е закиснало изливаш водата и наливаш съответната течност. Ако не иска да спира теча чрез закисване, има и друг начин, с набиване на обръчите, но това обикновено се случва при по-големи бурета.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

    и на хоби такива

    тел. О879 Ч8Ч 2З5

    Коментар


    • #3
      До: Закисване на ново буре?

      най-общо, се измива и напълва с вода. Ако капе, до ден-два спира само. Ако не спре, може да му набиваш обръчите, но щом е ново, викаш бъчваря да си ги набива.

      После изливаш водата и наливаш "материала".

      В зависимост от въпросния материал са и следващите обработки на бъчвата.

      Коментар


      • #4
        До: Закисване на ново буре?

        брей, какво единодушие...

        Коментар


        • #5
          До: Закисване на ново буре?

          Ами, като едно решение има, какъв спор да се заформи?

          Коментар


          • #6
            До: Закисване на ново буре?

            Ами например, според течността от какъв материал би трябвало да е бурето. Аз съм пил тетевенска сливова от дъбово буре, и не можах да разбера какво пия, ама беше отлежавала 7 години. Някой твърдят , че черничево буре за грозданка е най, за червено вино пак дъб.
            подаръци за мъже от FACOM
            промоция на читави инструменти

            и на хоби такива

            тел. О879 Ч8Ч 2З5

            Коментар


            • #7
              До: Закисване на ново буре?

              Ама само вижте часовника и темата, малийййй...
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

              и на хоби такива

              тел. О879 Ч8Ч 2З5

              Коментар


              • #8
                До: Закисване на ново буре?

                Вкъщи има 2 бурета и винаги се налага поне малко да се напънат обръчите преди напълване (сигурно, защото след 2-3 месеца пълни започваме да работим сериозно по консумацията, изпразват се за още 2-3 месеца и им остават няколко месеца да се разсъхнат)

                Случвало ми се е да държим сливова 7-8 години в едно буре, дъбово естествено и резултата беше: от 35 литра наляна сливова беше останала само 22 литра...ама каква беше станала само(жал ни беше да я пием).


                ПП Една от тайните на тетевенската, троянската и другите сливови от този регион е в сливите. Там виреят един такъв специален сорт сливи за ракия, малко по-големи от маслини, но за сметка на това с голямо количество захар.

                18:00 мина - наздраве
                LZ1DWW

                Коментар


                • #9
                  До: Закисване на ново буре?

                  Я да не отварям нова тема!
                  Искам да си купя буре за вино - 50-60 литра!
                  Та въпроса е какво да бъде и може ли в София някъде да се купи?
                  Или да не е буре, а нещо друго?
                  Приемам съвети всякъкви!
                  יעבור
                  «И това ще мине»

                  Коментар


                  • #10
                    До: Закисване на ново буре?

                    В ракиената тема споменах, че имам учебник по винарство от 26г. Вече е сканиран и очаквам скоро да си го получа на диск. После ще чета как да го кача тук, ако няма проблеми с авторското право В момента не е при мен, но по спомен - бурето се кисне с разредена ракия, след като е спряло да тече при накисване с вода. Другото, което си спомням е, че не се държи дълго ракията в ново буре. И това, че бурето пие с вас е вярно, вЕрвайте ми Утре вечер, живот и здраве, като се прибера, ще почета и ще пиша. Сега наздраве

                    Коментар


                    • #11
                      До: Закисване на ново буре?

                      Първоначално публикуван от EWGENI AWRAMOW Преглед на мнение
                      След темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
                      Ако ще ползваш ново буре трябва да се напълни с вода, която се сменя през ден за около 8-10 дена - докато водата, която изтича стане бистра и без мирис. След това се наливат около 20-30л гореща вода с разтворени 0.5кг сода за бъчви в нея. Разклаща се в продължение на 20-30 мин, така че водата да облее цялото буре включително дъната. Изплаква се добре, след като се отцеди водата се напушва със сярна лента и е готово за употреба.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Закисване на ново буре?

                        Първоначално публикуван от jordan-bg Преглед на мнение
                        ...се напушва със сярна лента и е готово за употреба.
                        Имам познат, който има много серни ленти за продаване.
                        Ако някой има търговски интерес-да се обади, ще го свържа с човека.
                        Има ли желание-има и начин!

                        Коментар


                        • #13
                          До: Закисване на ново буре?

                          Първоначално публикуван от jordan-bg Преглед на мнение
                          Ако ще ползваш ново буре трябва да се напълни с вода, която се сменя през ден за около 8-10 дена - докато водата, която изтича стане бистра и без мирис. След това се наливат около 20-30л гореща вода с разтворени 0.5кг сода за бъчви в нея. Разклаща се в продължение на 20-30 мин, така че водата да облее цялото буре включително дъната. Изплаква се добре, след като се отцеди водата се напушва със сярна лента и е готово за употреба.
                          Ама то това е само за вино, а ние говорим въобще. Още повече че за по-твърди балкански напитки , цялото буре би трябвало да е под 20-30 л. А че пие - пие , ама нали не искаме да пием от пластмасови бутилки от мин.вода, а истинска ракия. Просто аз редовно доливам - ралия.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

                          и на хоби такива

                          тел. О879 Ч8Ч 2З5

                          Коментар


                          • #14
                            До: Закисване на ново буре?

                            Първоначално публикуван от EWGENI AWRAMOW Преглед на мнение
                            След темите за правенето на ракия, вино, уиски и други подобни напитки идва логичния въпрос - къде ще ги съхраняваме? Ако си купя ново буре как трябва да го вкарам в употреба? Ако някой колега има познания (опит) в тази област, нека сподели.
                            ...ако бурето е наистина ново, независимо от какъв материал е направено ,го пълня с хладка вода ,в която е разтворена готварска сол/натриев хлорид/-за 30 литрово буре -около 1 кг сол...
                            ...така напълнено ,бурето стои ден, два...
                            ...изсипвам ,,разтвора'' и изтича невероятна чернилка ,която понякога се появява отвън и на дъгите...
                            ...изплаквам обилно бурето и го пълня с чиста вода-стои един ден и
                            ако не направите горните,, манипулации'', рискувате за десетина дни ,,огнената течност'' да добие странно оцветяване и непознат вкус...
                            ...изпробвано!

                            Коментар


                            • #15
                              До: Закисване на ново буре?

                              Първоначално публикуван от Skorpion_BG Преглед на мнение
                              Я да не отварям нова тема!
                              Искам да си купя буре за вино - 50-60 литра!
                              Та въпроса е какво да бъде и може ли в София някъде да се купи?
                              Или да не е буре, а нещо друго?
                              Приемам съвети всякъкви!
                              Дъбово буре с 6-8 черничеви дъги.Аз,ползвам такова.
                              0осем9осем7шест0осем7едно
                              Миро

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X