Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Няколко думи за еспресото и „специалните“ кафета…

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
    Но тия пият кафе, а ти преглъщаш компромис
    Ето тук нещата стават много философски - ко е е кафе, и кое не е.

Давам си сметка, че това е хоби като всяко друго. Например като аудиофилите, и най-вече феновете на винила (плочите). И там все нещо се чопли, наглася, променя, модифицира.
    Е, понякога дори се слуша музика, макар и да не съм сигурен кое е основното хоби - музиката или чопленето...
    В крайна сметка човек трябва да се знимава с нещо, и да има и хобита...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Нима една дейност е хоби, ако за нея не се харчат маса пари? Само с чоплене не става. Липсва ексклузитета 😀

Обмисляйки поредният "тунинг" отново срещам технологично затруднение... Не мога да намеря никъде т.н.:

иглен клапан подходящ за вода за хранителни цели, тоест може да е месинг, може неръждаема стомана.
    резби входна, изходна 1/8 BSP
    желателно е да е с микро регулировка... прилагам и снимка примерна как би следвало да изглежда...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot 2025-12-18 143445.png
Прегледи:243
Размер:223.0 КБ
ID:7018819
    VPetrov.photography

Коментар

• Венцислав Петров
      Венцислав Петров коментира
      Редактиране на коментар
      Да, подобно, тези за съжаление са твърде големи и не особено прецизни. 1/8 ми трябва най-добре с прецизна регулировка... В момента съм с ей този:

https://webstore.sofiana-bg.com/prod...F-F+0502+04+10

за съжаление не е особено прецизен, работи в края на диапазона... на мен ми трябва да регулирам при 9 бара, поток от 1..3 милилитра/секунда...

• Еделвайс
      Еделвайс коментира
      Редактиране на коментар
      Тогава от Amazon: https://www.amazon.com/Diameter-Comp.../dp/B09HBN6R4B

И от Ebay: https://www.ebay.com/itm/296621117411

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Да, точно такива ми трябват... ако нищо друго не измисля ще намеря начин от САЩ да ми ги пратят, но честно казано въобще не ми се занимава за нещо такова с митници и прочее... Много ми е странно как е възможно в България на никой никъде да му трябва подобно нещо... не мога да повярвам... чак толкова да сме се де индустриализирали...

Има иглени манометрични кранчета, те са с миниатюрен дебит. Газови, хладилни фитинги също има. Само че може да са на 1/4".

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      На 1/4 намерих, прекалено големи са... Освен това рядко са на BSP резби... Със иглени клапани за въздух не бих рискувал, там се използват други уплътнители, не винаги са подходящи за температура и за досег с вода за пиене...

и при Китайците има: https://www.aliexpress.com/item/1005...origin_prod%3A

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Не съм чак толкова в час с АлиЕкспрес, пробвах веднъж, става, ама ми поискаха да докарат май беше 1000 броя... Въобще не мога да разбера, как е възможно нещо толкова просто в края на краищата, да няма нито един български айде не производител, ама вносител поне...

• drukman
      drukman коментира
      Редактиране на коментар
      Тоя от линка ти идва за 40 лв на вратата без никакви разправии. В най лошия случай в пощата и плащаш още 3 лв.
      Обявата е калпава от гледна точка на доставка. 20 фебруари или тама нейде.

то може и да има, но онлайн търговията се неглежира все още. На мен ми е по- лесно да си го поръчам от другия край на света от колкото да обикалям магазини да търся и да гледам кисели физиономии.

Коментар

• Венцислав Петров
      Редактиране на коментар
      Аз вече обиколих няколко фирми, хората бяха много отзивчиви, но както ми обясниха, такива нишови неща на никой тук не му трябват и затова и не внасят... В Софияна имаха два такива иглени вентила, били им стояли от 15 години... Даже ми ги дадоха без печалба, вече не вярвали, че някой ще иска такова нещо... То бива, ама чак пък толкова да сме "туземци" не мога да приема... Интересно ако нещо малко по-сложно ми затрябва...

Китаеца може да го достави края на Януари и с шипинга е около 41 лева
    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Почвам нов проект, още по-добра машина. Първото и най-важно е да направя топлоизолация на бойлера, Как изглежда прилагам снимка.

Дайте идея откъде мога да купа подходящ материал.

Бойлера се загрява до 125 градуса, материалът не може да е керамична, стъклена или прочее шнурове или вата. Ако някой знае откъде може да се купи армафлекс високотемпературен или меламинова пяна ще съм много задължена да науча и аз...​​​​​​​

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20251229_144340.jpg Прегледи:0 Размер:402.7 КБ ID:7020126
      VPetrov.photography

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Е няма от какво друг да е? Аз поне не се сещам за друг такъв материал. Да не би да е вълнен филц? Той също става, но е непрактичен за машини при които има възможност да се навлажни...

• disko04
        disko04 коментира
        Редактиране на коментар
        Felt Carbon Fiber- това е написал търговецът. Колко и как попива вода не съм тествал, утре, но при 120 градуса бързо ще изчезне. Аз се изненадах колко е устойчиво на директен огън, не вярвах, надали е вълна.

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Не съм прав, да това е супер материал. Даже не знаех, че такова нещо има извън лабораториите... Еха...!

Още не ми се вярва, че може да се купи, но ей така за спорта ще взема да се пробвам... Уникално е...!

Венци, дай да те спра още докато е време. Това упражнение го правих преди години.

Бойлерът ти е достатъчно голям и има голям температурен капацитет. Не знам при теб колко е медта, но ако я добавиш в сметката, капацитетът става още по-голям. Изолацията има смисъл единствено ако искаш да спестиш ток. Изолирай само тръбите към групата.
      При мен, с по-малък бойлер, имах по-добър резултат с бърз датчик и цифрово управление на нагревателя по мощност, а не с PID (mecoffee.nl – още е монтирано). Температурният контрол беше перфектен.
      Да не прозвучи като разликата между аналогово и цифрово радио, но масовото мнение е, че за да се извади хубаво кафе, е необходим temperature surfing. И веднага се започва споря койя машина прави най хубаво кафе Това обаче не е темата тук – 30 мл вода от 1-литров бойлер е супер стабилност. Ако имаш съмнения . По скоро да разсееш всички съмнения. Премери температурата на ръкохватката за един шот и виж дали упражнението изобщо има смисъл. Ако при теб температурата „играе“, значи тръбичката в бойлера е изгнила. 🙂
      С изолирането ще повишиш температурния капацитет, оттам и темперирането ще стане по-бавно. Ако бойлерът ти е като моя стария и тежи около 3 кила, ефектът ще е по-малък. Проблем има основно при капучино – парата променя значително температурата.
      Правилото е: ако си с един бойлер, не правиш капучино.

Следващата стъпка при мен беше да сложа термоблок от Ascaso – още пари, хвърлени на вятъра. Както се казва – хоби. По-евтино щеше да ти излезе да си купиш един Rocket с роторнна помпа, а и изглеждат добре.

При мен следващата стъпка беше преминаване на кафеавтомат. Сега като се събудя, жената ми прави кафе – преди не смееше да пипне машината.
      За кеф имам Chemex и V60. Не ми е минал напълно меракът – оглеждам се за някоя ръчна La Pavoni. но задължително винтидж за да има какво да правия

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Принципно си прав, но има някои детайли... ;-)

Интересувам се само от светлоизпечени Етиопии, високопланински... Тяхната екстракция е съвършено друга работа като температурен профил. Италианските машини са си проектирани с температурен профил за тъмни кафета, с рязко спадане на температурата в края, че иначе няма да може да се пият...

Да, бойлерът е достатъчно голям като за едногрупова машина, но по време на екстракцията водата идва и по двете тръби на термосифона и топлата и студената... На студената има рестриктор... тоест смесването не е 50/50 а по-скоро 20/80 процента с превес на студената тръба.

За постигането на такъв профил какъв ми е необходим, трябва доста добър баланс между бойлер, маса на главата, размер на отвора на рестриктора и топлоохлаждане най-вече на тръбите... А на бойлера е допълнителна екстра, като разхода на ток хич не е за пренебрегване... Все пак аз тока си го произвеждам със солари, гледам взаимоотношенията с енергото да са минимални... тоест също ми е важно... Нагревателят на машината 2000 вата и тя като разход е колкото климатик и половина... ;-)

• trav
        trav коментира
        Редактиране на коментар
        Ясно . Моя е по малък за това си играх с бърз сензор и умен контролер, като нагревателя се управлява по мощност а не ПИД

Щом си по светли , препоръчвам само Дъбов. Майстор е и има страхотен избор.
        Но най добре се получават на Хемекс, вярно играчка е, има си техника температурата е около 94 градуса ( и на каната имам тераметър) в самото кафе пада на 80. Това единствения начин да извадиш най хубавото от кафето. В60 е по груб, а и не обичам пластмаса. С машина никога няма да докараш желания вкус. Автомата ми има настройка на температурата и термоблока е супер прецизен, Главата е минимална. Като температурна стабилност надминава Е61. Но Хемекса е нива от горе.
        Е61 е ок но трябва да се правят повече кафета, няколко флъша, първото никога не става, единично е става За малко кафене е супер. Но не и за домашно, за това и минах на автомат.

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Виж не че нещо, но пия кафета повечето произведени по няколко чувала само и изкупувани от села в Етиопия. Пекат се за мен, по конкретна рецепта, мелят се само в момента на приготвяне както следва... Познавам кафетата на Дъбов, със сигурност и той пие интересни кафета..., не съм много сигурен обаче че ги продава... ;-)

Колкото до възможността да се извади максимумът от едно кафе, само и единствено еспресото го може по мое мнение и за моят вкус... но е почти невъзможно и е на границата на технологията...

Аудиофилите пасти да ядат с тяхното хоби.
      Поне вашето е значително по-евтино...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• trav
        trav коментира
        Редактиране на коментар
        Да бе, щото не си виждал аксесоарите

Пусти нации технически. Инвестирате в машини, вместо в личностно просветление, както правят почитателите на чайната церемония.
      Ако проблемът е, че нямате за какво да си харчите парите - пробвайте да колекционирате древни чаени чаши

Коментар

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Кафето е консуматив. Сиреч, операционен разход 😜

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Разход е ключовата дума :-)

• ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Пренебрежим

Продължих да пробвам и аз тези етиопските кафета, светло изпечените... според мен полусурови и недопечените... докато ми счупиха мелницата на автомата. Купих друг, Крупс. И той вижда зор с тях, но поне конусите на мелницата са му прясно наточени та засега работи. Вдигнах й оборотите, промених й зацепването в настройките за едрината, все пак не пия кафе само аз, та да се разшири диапазона от черни робусти до руси арабики и засега има мир

Коментар

• Венцислав Петров
        Редактиране на коментар
        Не искам да те разочаровам, но имам дълбоки съмнение как би се справила такава мелачка с тези кафета... А екстракцията им е наистина трудна, както виждаш и машината сменям, още много може да се постигне, но хардуер си трябва...

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
    X