От: Домашна шунка
За съжаление няма снимки от втория ми колбас - нападнаха го веднага след изваждането, а беше половин килограм. Няма смисъл да снимам останалото малко парченце. Но все пак да споделя какво измислих:
Половин кг свински бут, целият нарязан на парчета по дължина. Някъде май в руските писания бях попаднала на интересна идея - парчетата месо се прекарват през месомелачката, но БЕЗ НОЖ И РЕШЕТКА - явно за да се наруши донякъде структурата на месото и да не се разпада при рязане.
Прекарах два пъти месото по този начин през мелачката, след което седя 2 денонощия в саламура, за да се осоли нормално. Отново го прекарах оше два пъти по същия начин през мелачката.
След това отиде в шунковара, като добавих малко чесън на прах и малко чубрица. И 50 милилитра бяло вино.
Резултатът - много вкусно, но не може да се реше съвсем тънко. Но си заслужава - целите парчета месо са поне за мене по-вкусни. И повече има вкус на шунка, а не на пресен колбас.
Имаше нещо, което ме изненада - от половин доза (половин кг месо) се отдели около 250 милилитра течност - прекалено много.Започвам да се съмнявам, че и в кварталните месарници са започнали да помпат месото с боклуци за увеличаване на теглото .
Преди малко заредих отново машинката. Отново половин доза. Този път класическата рецепта - около 1/3 смляно свинско от бут, останалото на парчета. Този път смлях месото в блендера, като предварително го нарязах на малки парченца. Добавих малко бира и подправки и за няколко минути стана идеална каша. Този вариант за мене е по-удачен, отколкото да се опитвам да смеля през мелачката толкова миниатюрно количество месо.
Като стане готово, обещавам снимки и подробности за добавките. Този път си позволих да добавя нещо, което да се опита да задържи част от течността. Ако се получи добре, ще го споделя с вас.
За съжаление няма снимки от втория ми колбас - нападнаха го веднага след изваждането, а беше половин килограм. Няма смисъл да снимам останалото малко парченце. Но все пак да споделя какво измислих:
Половин кг свински бут, целият нарязан на парчета по дължина. Някъде май в руските писания бях попаднала на интересна идея - парчетата месо се прекарват през месомелачката, но БЕЗ НОЖ И РЕШЕТКА - явно за да се наруши донякъде структурата на месото и да не се разпада при рязане.
Прекарах два пъти месото по този начин през мелачката, след което седя 2 денонощия в саламура, за да се осоли нормално. Отново го прекарах оше два пъти по същия начин през мелачката.
След това отиде в шунковара, като добавих малко чесън на прах и малко чубрица. И 50 милилитра бяло вино.
Резултатът - много вкусно, но не може да се реше съвсем тънко. Но си заслужава - целите парчета месо са поне за мене по-вкусни. И повече има вкус на шунка, а не на пресен колбас.
Имаше нещо, което ме изненада - от половин доза (половин кг месо) се отдели около 250 милилитра течност - прекалено много.Започвам да се съмнявам, че и в кварталните месарници са започнали да помпат месото с боклуци за увеличаване на теглото .
Преди малко заредих отново машинката. Отново половин доза. Този път класическата рецепта - около 1/3 смляно свинско от бут, останалото на парчета. Този път смлях месото в блендера, като предварително го нарязах на малки парченца. Добавих малко бира и подправки и за няколко минути стана идеална каша. Този вариант за мене е по-удачен, отколкото да се опитвам да смеля през мелачката толкова миниатюрно количество месо.
Като стане готово, обещавам снимки и подробности за добавките. Този път си позволих да добавя нещо, което да се опита да задържи част от течността. Ако се получи добре, ще го споделя с вас.
Коментар