Обява

Свий
Няма добавени обяви.

От кои "купешки" червени вина има грозде...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

    Няма да влизам в полемики с колегата "Ясен", никого не искам да засягам, но може би има разлика в нивото на знания, ако единия е учил 2 седмици на курс за сомелиери, а другия, 5 години.
    Нямам много време, но ще спомена някои марки вино,защото това е темата, пък за това настояват колегите по-горе.
    Вземете си и опитайте някои от следните марки.
    "Вила Ямбол", "Шато Карнобат", "Пентаграм", на Поморие, "Сент Илия" на Едоардо Миролио, "Търговище" (усуканата бутилка) "Зодиак", и др. . Както споменах има винпроми, които засадиха много лозя, закупиха си винарска техника, плащат на кадърни специалисти и произвеждат много качествени вина. Гореизброените са една част от тези производители. Поради факта, че имат качествено грозде и големи количества от него, се получават отлични вина на добра цена. Едно е да имаш 30 тона вино и когато го продадеш тогава, едно е да имаш 300тона от това вино и тогава искаш да го продадеш на по-ниска цена, за да върви и да правиш обороти. затова съветвам тези, които не искат да дават големи суми за вино, да се спрат на горе изброените марки. Има например едно вино "Соли" (червено) на Миролио, което е страхотно, а струва около 7-8лв. Зодиак серията на Търговище, мога да отлича Траминера като страхотен. Муската също. Един не толкова познат сорт като Шанин или Коломбар, също от тази серия са чудесни за тези, които искат да опитат нещо интересно в областта на белите. В същата серия имат и страхотен Карменер, червено вино, също непознато за българина. Имах възможност да ги опитам миналата седмица на салона на виното. Вината на Карнобат и на Ямбол също са много, много добри за цената си. Поморийските също мога да препоръчам с две ръце. За по-взискателните, мога да насоча внимание към Вината на Минков Бръдърс, към "Рубаят" на Преслав, към "Еленово" на Миролио, към вината на Вилла Юстин, които са страхотни, като серията им "4-сезона", страхотни вина има изба Мидалидаре,.... Има едни малки изби, на които трудно ще намерите вината им, но са великолепни - "Шато Асена", "Гулбанис", "Мараш", "Салла", "Винарски Съюз", "Орбелия", "Винарска изба Варна" и др.
    За химията във виното не ми се говори. Тази тема е много, ама много преекспонирана. Та освен серния диоксид, друго няма. Бентонит почти вече не се ползва, а е той си е природен продукт, да не говорим че бистрене за желязо почти не се прави вече, така че няма и там опасност от бистрители. Правят се едни филтрирания. Слагат се ензими и дрожди, които са селектирани да извличат по-добре ароматите или цвета от гроздето. Само че неуките работници в избите излизат извън предприятието и говорят как се сипват едни прахове ..... Единственото, което се слага понякога е киселини, ако гроздето е много презряло, за да се освежи. Те обаче не са опасни и наистина са в много малки дози. Все едно да са опасни киселите краставички и туршиите.
    За боленето на главата какводакажа. По тази тема може и докторат да се напише. Че то и 90% от хората, които си правят вино у дома също слагат серниста киселина. Както казах друго няма. Тук не коментирам вината в ПВЦ и други подобни чорби, които не смея да нарека вино. Аз се занимавам с вино от години. Може да пия едно и също вино и един ден да ме боли вина, а на друг не. Зависи и от емоционалното, физическото и психическото състояние на човек в момента. Освен тоао зависи от това с какво е съпроводено. Кава е храната, какви са другите напитки, за фактора количество, смятам да не Коментирам
    Аз избягвам клишета като Катаржина, Тодоров, Енира .... защото ми се струва че славата им е по-голяма от колкото заслужава виното

    За канцерогенните вещества, естествено очаквах реплики от рода, дядо ми толкова години го пи ... Както искате пийте го. Никого не спирам. Все пак някъде умни хора са го рекли, че е опасно, но българина все е Тома Неверни. Всъщност ще навляза малко и в политисески аспект на темата - ами точно защото има хора, които не вярват на умните хора и все си мислятче всичко знаят, затова и държавата ни е единствената, която вече 45, после 25, после нам колко още години в преходи .... но все върви назад. Ние казваме А-а-а ти ли ще ме учиш мене. Хората на запад казват ценете умните, а в България даже поговорка си има - На мен акъл не ми давай, дай ми пари. Може би няма и държава всвета, където лекарите и учителите, са най-ниско платени, дори ватманите вземат повече от тях. Последното изречение е показателно за всичко и повече няма да коментирам, че е извън темата.

    Коментар


    • От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

      Колега "сто 101" щом си ценител опитай вината на изба "Марян"

      Коментар


      • От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

        http://2014taste.divino.bg/%d0%bf%d1...d0%bc%d0%b0-2/
        Пия вино само по два повода: когато за вечеря има дивеч и когато няма.

        Коментар


        • От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

          Първоначално публикуван от sto101 Преглед на мнение
          За канцерогенните вещества, .... Все пак някъде умни хора са го рекли, че е опасно, но българина все е Тома Неверни.
          Къде е това "някъде" и кои са умните хора?
          Щото навремето номерът с позоваване на "Др. Тодор Живков, Събрани съчинения, том 28" минаваше, тъй като беше гарантирано, че никой не ги е чел и няма да седне да ги чете. Също така можеше успешно да се цитират несъществуващи съветски академици. В днешно време е редно да посочиш автор. Поне имената му, без линкове ?
          "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

          Коментар


          • От: От кои "купешки" червени вина има грозде...

            Първоначално публикуван от сложна личност
            а мнения за наливните вина на грозд караисен
            Имат истинско вино. Опитваш на място и тогава. Ракията им също е истинска, разбира се бутилирана.Това, дето съм го писал в пост 32, се отнася за тях, всъщност.

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X