Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да заколим прасето и да си направим сланина

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

    Най хуманно според мен е с бренекето и после ножа, а сланината я нареждам с много сол 2 седмици, след това я заливам с дестилирана вода и я затискам с каквото и да е да остане под вода и така остава до края на март, после я вадя и измивам парче по парче обилно с вода да падне солта, оставя се да се изцеди, поставям по 3-4 парчета в кесии и във фризера,Най хубава е замръзнала за мезе на ракията,нарязана тънко и с червен пипер - НАЗДРАВЕ.

    Коментар


    • #47
      От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

      Никакви ножове не е видял прасчо. Със затворени очи беше.

      Коментар


      • #48
        От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

        Първоначално публикуван от skitnik Преглед на мнение
        По горното е рецепта за топло пушене, студеното става като сложиш интеркулер между двата варела.
        Слагаш два три кюнеца разстояие и си готов с интеркулера .
        Първоначално публикуван от goshko-loshko Преглед на мнение
        Закалаха го убийците!
        Като гледам що народ го клахте горкото хайванче остана ли въобще нещо за прибиране в мазето
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

        Коментар


        • #49
          От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

          Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
          Колега, ама ти сериозно ли го предлагаш това???
          НИКОГА не бих го пробвал - сещайте се защо ...

          На село като колим прасето държачите са малко проблем, я някой е фиркан, я сме малко, но досега все сме успявали да направим работата, както си му е реда. Задължително въже на поне един от задните крака, най-добре и на двата, и аз задължително съм на това въже - отпред обикновено държачите са лабави и ми се вижда малко опасно даже. На предните крака също въже, но може и без. Със сезал не става, пробвано и това безумие , реже ръцете моментално ... Помага и това, че все големи прасета колим, над 200 кг ...
          Докато живеех в Априлци, винаги сме правели сланина, цяло каче, изкисва се първо, ако има кървиво, после се нарежда ред сол ред сланина, всичко плътно, така постоява малко и после се долива с чиста балканска вода, и най-отгоре една каменна плоча да затиска. Цяло лято си ядем от нея, сурова, на скара, всякак е божествена ... Но вече няма ...
          1.Не само го предлагам, ами и работеше на всичко отгоре доста години.
          2.Сланината по абсолютно същия начин(като твоя), но беше дълго за писане. Може и чисто месо да се нареди тук-там, през август го изкисваш през деня и вечерта на скарата. Става и сурово,то си е вече узряло.
          п.п. то по този край (между Севлиево и Троян), сигурно няма много различни начини.
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

          Коментар


          • #50
            От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

            Баба ми и дядо ми осоляваха по същия начин включително и поне едната рибица на прасето, че и двете понякога. Правеха го отделно в едно малко бидонче. Баба ми като ще готви нещо сутринта вади парче от рибицата, изкисва там известно време и после ... после раздаваше ръкавици ...

            П.П. За да не си изядем и пръстите, затова бяха ръкавиците
            Hristo Draganov
            http://htftp.domainbg.com/HD/

            И аз искам България чиста ! ! !

            Коментар


            • #51
              От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

              Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
              Колега, ама ти сериозно ли го предлагаш това???
              НИКОГА не бих го пробвал - сещайте се защо .
              В интерес на истината на времето в свинекомплексите точно така ги трепеха май ток с нисък волтаж и големи ампери . Намокрят ги хубаво и пуска тока . После скача бригадата с ножовете да източи бързо кръвта .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

              Коментар


              • #52
                От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                В интерес на истината на времето в свинекомплексите точно така ги трепеха май ток с нисък волтаж и големи ампери . Намокрят ги хубаво и пуска тока . После скача бригадата с ножовете да източи бързо кръвта .
                С нисък волтаж съм съгласен (да, в кланиците (или поне повечето) и сега така ги действат, гледал съм доста клипчета из тубата), ама горе се споменава, за някви 220 волта, за някво намокрено прасе и някъв кабел да се мота насам-натам ...
                Hristo Draganov
                http://htftp.domainbg.com/HD/

                И аз искам България чиста ! ! !

                Коментар


                • #53
                  От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                  Значи някой да търси електрошок за защита и да пробва.Като се опъне онуй ми ти прасе да ти е кеф да му боцнеш ножа.
                  Няма страшно в умирачката...
                  Страшното е да си жив!...

                  Коментар


                  • #54
                    От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                    един удар с обратното на брадвата по главата и
                    Бе къде си е счупило главата това прасе?
                    Нищо не мога,и нищо не знам...

                    Коментар


                    • #55
                      От: Купувам живо прасе около 100 кг.

                      Първоначално публикуван от iliyankostov
                      Няма такава за трихинелозата. Ако познавате стопанина на прасето и как е гледано ...
                      Абе аз няма да ям стопанина, ако да си е гледал прасето с любов...
                      Надали една проба ще е финансовосъсипваща..

                      Коментар


                      • #56
                        От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                        Ето и от мен малко снимков материал:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000483.jpg
Прегледи:1
Размер:189.8 КБ
ID:5549786Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000484.jpg
Прегледи:1
Размер:179.3 КБ
ID:5549787Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000485.jpg
Прегледи:3
Размер:168.5 КБ
ID:5549788Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000486.jpg
Прегледи:2
Размер:215.9 КБ
ID:5549789Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1000487.jpg
Прегледи:2
Размер:212.7 КБ
ID:5549790

                        Прасето е заклано без дори да усети-с усмивка на лице/рило/.
                        Спазва се приемствеността и участват подрастваща смяна,младо, и не толкоз младо,но вече натренирано поколение.Даже и женската част нещо взе да се настървява,но трябва да се внимава да не са допускат много до ножове,че не се знае накъде ще ги избие мерака за клане пък особено след греяна ракия.
                        Месото и сланината са приготвени в съдове с подходящи подправки и залята със саламура. Най-важно затисната с чер камък -така повелява традицията. Ще бъде опушена след време. Тогава ще има и снимки.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Купувам живо прасе около 100 кг.

                          Първоначално публикуван от iliyankostov
                          най-вероятно имате предвид не хибриди , а породата източно-балканска свиня, която се отглежда свободно пасищно (като овцете) в бургаско и варненско. Това си е автохонна ( местна) порода и няма нищо общо с хибрида.
                          Знам какво е хибрид и точно за хибрид говоря!!!

                          Коментар


                          • #58
                            От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                            Днес реших, че десет дни са достатъчни за престой на сланинката и вече е време да я пробвам.
                            Много съм доволен от резултата... невероятно вкусна, особено в комбинация с червено винце, мммм...

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0104.jpg
Прегледи:1
Размер:99.6 КБ
ID:5552748

                            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0101.jpg
Прегледи:1
Размер:124.7 КБ
ID:5552747

                            Сушеното филенце също стана много добре.
                            Наздраве
                            www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
                            0898777327

                            Коментар


                            • #59
                              От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

                              Някой има ли сланина за продаване ?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X