Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да заколим прасето и да си направим сланина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да заколим прасето и да си направим сланина

Никога не сме гледали домашно прасе, че няма къде. Но когато са ме канили на лов зиме, много пъти се е случвало да гръмна в ухото някое домашно, а лова - после (ако остане време , де). Но веднъж се случи село с традиции - имаха си коляч. Чакахме го 2 часа, дойде 120 кг, разгърден и кьор-кютук фиркан. Влезе в двора при прасето и онова като го подметна ... едва го отървахме. Е, убих прасето и го оставихме да го "правят" ... Слука в лова тоя ден нямаше, че в цялата околия пищяха свине. Като се прибрахме по обед, видях особен метод за бахур: прасето беше одрано и очистено до розово, червата измити, а дебелото черво беше обърнато през гъзъ на вън. Корубата бяха напълнили с кръв, кълцано месо, карантии и разни поправки и сместа я тикаха в червото и това го "бъкнаха" в казана. После падна яко ядене и пиене до поси.., пардон, до пукване .
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Я кажете, има ли някоя рецепта за цял бут? Понеже ще остане някое и друго цяло бутче от хибрида , та ще е зле да отиде зян заради едните пържоли, ако може да се направи нещо по-добро с него.
      Осоляване и рецепти за киснене в саламури, пушене или каквото и да е ???
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

Коментар

Шунка - вариш го най-добре в зелева саламура от киселото зеле, ако няма във вода. После осоляваш на вкус, пиперосваш хубаво с червен пипер, носва и черен, че и чурбица. После в хладилника. Цял бут иначе трудно ще изсъхне, но може да се опуши, ако имаш подходящите условия.
        Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
          Я кажете, има ли някоя рецепта за цял бут? Понеже ще остане някое и друго цяло бутче от хибрида , та ще е зле да отиде зян заради едните пържоли, ако може да се направи нещо по-добро с него.
          Осоляване и рецепти за киснене в саламури, пушене или каквото и да е ???
          Намери някъде опушвачи...ама не по експресна, а по класическа технология с дървени стърготини от широколистно . Топи се в устата после. Закачваш го след това до бурето в мазето, та като слезеш, да взимаш комплект нещата
          0899 шест5313нула
          За всекиго по нещо

Коментар

Най-вкусното нещо, което съм ял, е селски пушен бут. В мазата на старата ни къща често висеше такъв шедьовър на българското кулинарно изкуство, със забит в него остър нож, да е удобно на мераклиите. Траеше пресен, ароматен и сочен по цяла зима. За съжаление не знам как се прави. Дядо ми беше ловец, но и даскал, и имаше много приятели... Тогава хората са уважавали учителите си.
            пп. Ако имаш познати от Харманли, питай ги как правят сухо мезе в мехур, сушено в пепел. Трае поне 2 години и ще си оближеш пръстите.
            Последно редактирано от trapper; 28-12-13, 22:31. Причина: пп
            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
              Трае поне 2 години и ще си оближеш пръстите.
              Я глей какви дългосрочни перспективи.. Ние сме Ора сирепучи, кой ще го бави толкова..
              0899 шест5313нула
              За всекиго по нещо

Коментар

Относно целият бут пушен да кажа и аз нещо ако може.Навремето когато у нас гледахме по няколко гудести приятелчета се правеше какво ли не и в една от годините и споменатият пушен бут.Цял се занесе във кварталният тогава цех за опушване на меса.
                Стана чудесно отвън,но баш в средата едно 10на см си бяха почти сурови.Та идеята ми е че ако е много голям бута по-добре е да не се опушва цял,а да се ползва за други предназначения.
                Наздраве.
                Няма страшно в умирачката...
                Страшното е да си жив!...

Коментар

Как се пуши сланина . Тая с огнището всеки я знае . Желателно е да има два съда обикновено варели добре обгорени от боята . В единя се палят дъбови или букови желателно трици като няма трици става и с дърва . Изхода горе с кюнци се вкарва във втория варел отдолу . Втория варел се надупчва от средата нагоре за шишове на които се нанизва вече осолената сланината . Прави се един ламаринен капак отгоре като експериментално трябва да му се уцелят дупките . Обикновено цялата система се закрепва в някакво равновесие да гори съвсем леко и да тлее повече . За аромата е хубаво да сложим и някоя вишнева клонка . При по едри парчета обикновено за 2 - 3 часа сланината е готова . Втория начин е в тенекия от сирене но в нея можем да пушим само един ред по малки парчета . На дъното палим пак подходяща дървесина гасим я да тлее и следим какво става защото от време на време покапва мазнина и може да запали огъня . Така става за около час малко количество . Отдавна се каня да си направя пушилка от два 60 литрови варела ама все време не остава . За свинските провали дето модераторите ни ги бастисаха можем да си пуснем една тема в спама
                  Последно редактирано от sek.1; 29-12-13, 05:53.
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

По горното е рецепта за топло пушене, студеното става като сложиш интеркулер между двата варела. Студеното прави нещата по трайни, по малко ароматни, но е по дълъг процес. Топлото е за по краткотрайно съхранение, става бързо и можеш да си го спретнеш във фурната на печката. Не мога да намеря снимките на устройството, но си представете фурната - на дъното слагаш опилките, на скарата - това което ще пушиш. Няма открит огън, пушека е доста концентриран, лесно регулираш температурата. Правиш си го според мащаба на производството. Така съм пушил скумрия на котлона. Има една тавичка, която е между двете нива да отвежда мазнината навън. Запазва аромата на дървесината по истински. Има и чалъми за предварителната подготовка на това дето ще се пуши -ако някой му е интересно мога да се опитам да си спомня. А това се люлее на терасата, за съжаление не съм го правил аз тая година, но от догодина.....Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20131229_091650.jpg
Прегледи:1
Размер:122.6 КБ
ID:5548349
                    I get High by going Down

Коментар

Заливаш го с една кофа вода, хвърляш отгоре един оголен проводник, някой много верен твой човек го включва във фазата на 220(380)в., прасето се тръшка, изключва, а ти отиваш и го колиш , както си му е реда, с мерак. Познай колко човека ще го тръшнат с куршум, с какъв калибър, от кой път, каква е веселбата и темата за помена на хайванчето. Сланината добре транжирана, леко осолена и плътно подредена, после залята със саламура до 4% сол. Снегът винаги е за предпочитане, а човекът на шалтера трябва да е твой, за да пусне тока, когато ти искаш, за да няма друг помен.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Закалаха го убийците!
                        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                          Заливаш го с една кофа вода, хвърляш отгоре един оголен проводник, някой много верен твой човек го включва във фазата на 220(380)в., прасето се тръшка, изключва, а ти отиваш и го колиш , както си му е реда, с мерак. Познай колко човека ще го тръшнат с куршум, с какъв калибър, от кой път, каква е веселбата и темата за помена на хайванчето. Сланината добре транжирана, леко осолена и плътно подредена, после залята със саламура до 4% сол. Снегът винаги е за предпочитане, а човекът на шалтера трябва да е твой, за да пусне тока, когато ти искаш, за да няма друг помен.
                          Колега, ама ти сериозно ли го предлагаш това???
                          НИКОГА не бих го пробвал - сещайте се защо ...

На село като колим прасето държачите са малко проблем, я някой е фиркан, я сме малко, но досега все сме успявали да направим работата, както си му е реда. Задължително въже на поне един от задните крака, най-добре и на двата, и аз задължително съм на това въже - отпред обикновено държачите са лабави и ми се вижда малко опасно даже. На предните крака също въже, но може и без. Със сезал не става, пробвано и това безумие , реже ръцете моментално ... Помага и това, че все големи прасета колим, над 200 кг ...
                          Докато живеех в Априлци, винаги сме правели сланина, цяло каче, изкисва се първо, ако има кървиво, после се нарежда ред сол ред сланина, всичко плътно, така постоява малко и после се долива с чиста балканска вода, и най-отгоре една каменна плоча да затиска. Цяло лято си ядем от нея, сурова, на скара, всякак е божествена ... Но вече няма ...
                          Последно редактирано от HD; 30-12-13, 09:32.
                          Hristo Draganov
                          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Прасето бе заклано и обработено по вековно традиционен начин.
                            Никакви технологии и пушкала. Спомням си едно стихче описващо процеса, ама автора не ми е известен.

Недей квича прасе невинно.
                            Човек те коли със Мерак.
                            На него, туй му е необходимо.
                            Така че, няма как.

Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                              Колега, ама ти сериозно ли го предлагаш това???
                              НИКОГА не бих го пробвал - сещайте се защо ...

На село като колим прасето държачите са малко проблем, я някой е фиркан, я сме малко, но досега все сме успявали да направим работата, както си му е реда. Задължително въже на поне един от задните крака, най-добре и на двата, и аз задължително съм на това въже - отпред обикновено държачите са лабави и ми се вижда малко опасно даже. На предните крака също въже, но може и без. Със сезал не става, пробвано и това безумие , реже ръцете моментално ... Помага и това, че все големи прасета колим, над 200 кг ...
                              Докато живеех в Априлци, винаги сме правели сланина, цяло каче, изкисва се първо, ако има кървиво, после се нарежда ред сол ред сланина, всичко плътно, така постоява малко и после се долива с чиста балканска вода, и най-отгоре една каменна плоча да затиска. Цяло лято си ядем от нея, сурова, на скара, всякак е божествена ... Но вече няма ...
                              Ми то затова трябва да се почне първо с клането после с греяната ракия .

На нашите обикновено държим 3-4 човека и бащата с гУемия нож, ама при тъста по миналата седмица човешкия ресурс беше кът (тъста (пенсионер) аз и шурей ми) трима само. Та на едно приспособление - тръба с прокарано метално въже, единия край за клюп (нахлузва се на муцуната на прасето) отзад е с дървена дръжка през въжето) Та хванато в примка и закротено, един удар с обратното на брадвата по главата и пада долу, аз държах отзад, шурея отпред, тъста с големия нож. Та и така става , мерак да има.
                              Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                              И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                              вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Прасето бе заклано и обработено по вековно традиционен начин. Никакви технологии и пушкала.
                                Напълно грешно а и незаконно според еврогейскте норми. Грешно щото грухтилан като го погнеш с ножа се стресира и отделя вредни ензими та и мръвките после били също вредни за консумиращите ги. А незаконно е щото същият този грухчо дето си е живял щастливо и безгрижно си длъжен да го умъртвиш не стресиращо и безболезнено А истината я е описал HD в по-горният пост, къркани асистенти, синини по краката от свински шутове, недозаклани прасета тичащи по двора.... Моят метод: Не храниш прасчо в денят преди сакралната дата. В денят Х отваряш кочината и с една кофа пълна с мамбо го довеждаш максимално близо до мястото за обработка. Винаги ходят след мамбото, от опит С каквото и да е нарезно зад ухото и сагата приключва, без изброените по-горе екшъни. Така години наред по два гудана които моите родители отглеждаха на село, Дори си бях инсталирал полиспаст на едно дърво и си ги качвах с лебедката на операционната.
                                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                                Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                                В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X