Желираното мляко не става по-вкусно и трябва да имаш подходящ нож за рязането....но пък е ефектно.
Напоследък доста хора около мен се побъркват да приготвят сложни манджи с иноезични имена като кордон бльо, бейгълс, мъфини, чиизкейк, браунис.... използват се октоподи, скариди, калмари, лимец, 100 вида сирена... а дори и традиционните гозби се приготвят със невероятен микс от меса, сирена, плодове, зеленчуци, подправки и вкусове, а не могат да направят нещо просто като шкембе чорба.
Другите "мезета" които съм показал наистина не са нещо особено, но в момента съм в период в който ми харесват и се впечатлявам от простите манджи. Може би точно за това ми допадна и този форум.
За да не излизам много от темата и поради настроението, което ми създава греещото слънце, ще дам няколко разтоварващи идеи за пролетта и лятото – сезонът на мастиката:





"Царска саламура (рибена чорба)

Рецептата е много проста и съм я научил от баща ми, който пък я бил научил от бивш готвач на царя, та затова е и „царска”: Приготвя се на 2 котлона, на единият ври водата а на другия се пържи рибата (дунавска, класиката е с глави от сом) оваляна в царевично брашно и като се запържи се мята във врящата вода да цвръцне. Като поври няколко минути и последнаото парче се изважда и обезкостява рибата. Добавят се печени и обелени червени и зелени чушки (пиперки), овкусява се на сол и се оставя да поври още 10-15 минути. Към нея се приготвя счукан чесън с магданос, малко олио и оцет (зехтин и прясно изцеден лимон) и нарязани люти чушлета - пресни или сушени, леко пълрлени..."
Пропуснал съм да уточня, че се застройва само със жълтъци!!!
Напоследък доста хора около мен се побъркват да приготвят сложни манджи с иноезични имена като кордон бльо, бейгълс, мъфини, чиизкейк, браунис.... използват се октоподи, скариди, калмари, лимец, 100 вида сирена... а дори и традиционните гозби се приготвят със невероятен микс от меса, сирена, плодове, зеленчуци, подправки и вкусове, а не могат да направят нещо просто като шкембе чорба.
Другите "мезета" които съм показал наистина не са нещо особено, но в момента съм в период в който ми харесват и се впечатлявам от простите манджи. Може би точно за това ми допадна и този форум.
За да не излизам много от темата и поради настроението, което ми създава греещото слънце, ще дам няколко разтоварващи идеи за пролетта и лятото – сезонът на мастиката:
"Царска саламура (рибена чорба)
Рецептата е много проста и съм я научил от баща ми, който пък я бил научил от бивш готвач на царя, та затова е и „царска”: Приготвя се на 2 котлона, на единият ври водата а на другия се пържи рибата (дунавска, класиката е с глави от сом) оваляна в царевично брашно и като се запържи се мята във врящата вода да цвръцне. Като поври няколко минути и последнаото парче се изважда и обезкостява рибата. Добавят се печени и обелени червени и зелени чушки (пиперки), овкусява се на сол и се оставя да поври още 10-15 минути. Към нея се приготвя счукан чесън с магданос, малко олио и оцет (зехтин и прясно изцеден лимон) и нарязани люти чушлета - пресни или сушени, леко пълрлени..."
Пропуснал съм да уточня, че се застройва само със жълтъци!!!
Коментар