Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Солта за ядене

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Солта за ядене

    По-горе писах за стабилизаторите срещу овлажняване. Няма нужда от тях в солената риба. Всъщност наличието им пряко ще повлияе на начина на изсъхване на рибата - там процесите са последователно поемане и отдаване на влага от сол или солени разтвори и преминаването им от едно състояние в друго (наситен и обратно и подобни) в зависимост от температурата и влажността. Списък на тези добавки намерих в уикипедия, липсва железният цианид но пък има друг


    Изглежда йодираната сол е резултат от допълнително йодиране на морската сол. Хората са прави за "тия химии" в някаква степен. Природният йод от морето може би се изпарява или е недостатъчен.
    В страницата на солниците чета за над 3-4 вида сол за солене и кулинарство. Интересно дали се променя състава и как това влияе на крайния продукт сланина, пастърма или туршия.
    Копирам някои откъси от там

    http://saltfactory-bourgas.com/galle...ory-14-bg.html
    В началото на миналия век Атанасовското езеро е предоставено под наем на нашите предци за „преобръщането му в солници”(по текстове от 1901 година), заради унищожаването на благоприятната за развъждане на маларийни комари блатна среда в района. За тази цел са построени съоръжения по уникална солодобивна технология, в резултат на което се повишава концентрацията на сол във водите. Технологията на производство е изцяло ориентиране към естествените природни процеси (слънчево изпарение) без отделяне на вредни емисии към обкръжаващата среда.
    ...
    Технологичният процес се свежда главно до концентриране на морската вода, на няколко етапа до степен, на насищане спрямо натриев хлорид. В началото на всеки солодобивен сезон се използват концентрирани морски води, съхранявани през зимния период в дълбоки землени резервоари – запасни басейни.
    След изкристализиране на морската сол (дебелина на пласта 3-6 см), същата се събира, промива се в спирални класификатори и с помощта на транспортни ленти се складира на открито под формата на пирамидални фигури (бохори).
    Солодобивът се колебае силно от климатичните особености на летния сезон.

    ...Важен момент в процеса на преработката на солта е определяне на качеството й. Особено отговорно е формирането на качеството и контролът върху солта, използвана за хранителни цели. Това се осъществява само чрез химически анализи, които се извършват в Химическата лаборатория. Чрез нея се осъществява контрол и на йодираната сол, което е високо значимо социално дело, свързано с реализирането на Националната политика за ликвидиране на йоддеефицитни заболявания в България.

    Въз основа на извършваните химически анализи от Химическа лаборатория се издават Анализни свидетелства за всяка партида сол.
    Лабораторията е оборудвана със съвременна апаратура и в нея работят висококвалифицирани кадри.

    Коментар


    • #47
      От: Солта за ядене

      Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
      Гледам много Фиеста ТВ и подобни и един въпрос ме гложди - защо в толкова много рецепти споменават изрично "кашерна" сол? Уж не са еврейски рецептите, а например китайци готвят, а пак кашерна. Да не би да има и друго значение?
      Намерил съм това
      One salt manufacturer considers the term ambiguous, and distinguishes between "kosher certified salt" and "koshering salt": "koshering salt" has the "small, flake-like form" useful in treating meat, whereas "kosher certified salt" is salt that has been certified as such by an appropriate religious body.
      Освен чисто религиозните особености, същата е популярна като сол без добавки и със средно едри леко плоски зърна. удобни за посипване на месо. Преведена накратко това горе - има двусмислие. Кошерната сол може да е просто чиста едра сол за осоляване, но и одобрена и произведена според религиозните обичаи сол. По телевизора са имали предвид кулинарният смисъл - чиста удобна сол без религиозен смисъл.

      Коментар


      • #48
        От: Солта за ядене

        Дам, трябвало е да търся на английски, а аз само на български търсих. 10Х

        Коментар


        • #49
          От: Солта за ядене

          Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
          ...Списък на тези добавки намерих в уикипедия, липсва железният цианид но пък има друг


          Изглежда йодираната сол е резултат от допълнително йодиране на морската сол. Хората са прави за "тия химии" в някаква степен. Природният йод от морето може би се изпарява или е недостатъчен.
          Фероцианидите са изключително устойчиви съединения и няма условия да отделят цианид в човешкото тяло. Отделно, че не се слагат в количества, които да те затрият, даже и да успееш да отделиш цианида от тях.

          Коментар


          • #50
            От: Солта за ядене

            Налага се да се съглася, звучи достоверно. Сега остана някой да просто да пита в солниците коя сол да купуваме, че не остана време до сезона!

            Коментар


            • #51
              Re: Солта за ядене

              Хималайската сол е същата като морската, всъщност тя си е морска сол - няма смисъл да се спори по въпроса, единствената разлика е, че е по чиста - няма ги боклуците и отровите от морето и не се рафинира с химикали.

              Розовия цват се дължи на железните атоми в солта - има и по светла има и по розова.

              п.с. В магазините имаше една морска сол, ако не бъркам от някакъв залив във франция уж супер чист, тя е по скъпа и от хималайската.

              Коментар


              • #52
                От: Re: Солта за ядене

                Каменната сол, без значение дали е от Залцбург, Провадия или Хималаите се е образувала доста преди човешкия род да слезе от клоните.

                http://translate.google.bg/translate...en.html&anno=2

                колко е било чисто тогава е друг въпрос.
                Сегашната морска е друга бира.

                Коментар


                • #53
                  От: Солта за ядене

                  Рафинирането е чрез прекристализация с помощта на вода - това се каза. Няма химикали в Бг солта.

                  Коментар


                  • #54
                    От: Солта за ядене

                    Какво точно значи чисто?

                    Особено чистите (в химически смисъл) вещества не са много полезни за човешкия организъм.

                    Коментар


                    • #55
                      От: Солта за ядене

                      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Какво точно значи чисто?

                      Особено чистите (в химически смисъл) вещества не са много полезни за човешкия организъм.
                      Е, какво - тогава в морето е нямало хиляди тръби, с излизаща от тях гнус. Нямало е ядрени опити, нямало е аварии а АЕЦ, нямало е петролни разливи (освен когато не се случат по естествен път), и т.н. Сега, всеки от тия фактори, взет поотделно, може и да е малък, ама като ги вземеш всичките на куп, умножени по едни примерно 100 години, вместо 1000, за които същото се случва по естествен път, и картинката придобива някои нюанси, макар и трудно доказуеми.

                      Със сигурност има и преекспониране на всичкото това. То е същото и с водата, дето вадят като лед от дълбокото, щото замръзнала преди амнайсе милиона години. Щом има кой да плаща, ще има и кой да продава.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X