Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Помогнете за ПАСТЪРМА
Свий
X
-
От: Помогнете за ПАСТЪРМА
След кратко търсене на препоръчания в началото на темата - чимен , се оказа че Меркурий(фабрика за подправки) го имат но трябва да се обработва преди употреба.Обаче предлагат и готова смес за кайзероване (сладък червен пипер и чимен) каквато си купих.И реших да заредя нова партида вече с новата подправка.Взех свинско и телешко и веднага се породи въпроса :А защо никой не прави пилешко ? Какъв е проблема?
Коментар
-
Стефане, от същата смес си купих и ползвах за сърцата, плюс чубрица,черен пипер,чесън на прах,захар,лют червен пипер, но много малко и сърцата бяха престояли 48 часа в разтвор на морска сол с концентрация да плува яйце.Вадя изплаквам с хладка вода.....овалвам в подправките яко и на телта да се сушат.....мисля си, че няма да ги издържа и днес ще ги подкарам с бира.....десет дена стигат.....все пак е и празникПървоначално публикуван от stefan stoev Преглед на мнениеСлед кратко търсене на препоръчания в началото на темата - чимен , се оказа че Меркурий(фабрика за подправки) го имат но трябва да се обработва преди употреба.Обаче предлагат и готова смес за кайзероване (сладък червен пипер и чимен) каквато си купих.И реших да заредя нова партида вече с новата подправка.Взех свинско и телешко и веднага се породи въпроса :А защо никой не прави пилешко ? Какъв е проблема?LZ3YG
Коментар
-
То за опитването и аз ще опитам ама най вероятно има причина да не се правиПървоначално публикуван от PARAPONERA Преглед на мнениеПилешкото......трябва да се опита тогава ще ти кажа!!!

Коментар
-
ЕЕЕЕЕЕЕЕ да де.......то пилешкото е постно....а свинските сърца, за които стана дума по горе са си абсолютно постни, особено във вид на пастърма...изобщо няма мазничко по тяхПървоначално публикуван от Жоро Йорданов Преглед на мнениеА, бе, ейй! Вие не постите ли бре! А честит празник и наздраве

LZ3YG
Коментар
-
Kак не ви е срам.....да пускате такива снимки.....потекоха ми лигите..
Гальо, кви са тез големи сърца бе....да не са от непослушковци от "Бялата пръст"
Е кажи рецептата де.....
Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....
Коментар
-
Мога ли и аз да дам своя принос към темата. Рецептата съм я усвоил от баба си, която явно имаше опит в тази област. Вземат се парчета месо- телешко или свинско без ципи с дебелина 3-4см. Полагат се в постелка от сол в тавичка и се засипват обилно. След две денонощия престой се изваждат от солта и се изплакват. Започва се сушене и пресоване. За целта на всяко парче се слага връвчица за окачване. През деня месото виси на проветриво място. Вечер баба ми го слагаше между две дъски и го газеше, а след това за през нощта го затискаше с тежък камък. Сутринта отново сушене на простора. Така около една седмица - сушене и пресоване. Аз осъвремених малко нещата като за пресоването използвах автомобилен крик и го запъвах под един трегер като натягах умерено. След тези процедури се приготвя кашичка от счукан чимен, червен пипер, много счукан чесън и вода. Получава се нещо като лютеница. В тавичка се поставят изсушените меса и се обвиват обилно с приготвената смес. Така отлежава една седмица. След тази седмица се изваждат парчетата, намазват се тънко с кашичката и се сушат 2-3 дни. Останалата кашичка е много приятна разядка - доста люта и уханна. При посочения начин на осоляване и сушене не се преосолява месото, а пресоването и сушенето му дават трайността.
оГлупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.
Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...
Коментар
-
Тони, сърцата са телешки....по нагоре съм объркал, за което се извинявам....един познат ми донесе три броя, дълбоко замразени и не знаех какво друго да ги направя...като цена дойдоха супер...питах бащата на мой приятел и той ми даде начина за приготвяне.По горе някъде май бях писал ама мога и да повторя:Първоначално публикуван от drjanton Преглед на мнениеKак не ви е срам.....да пускате такива снимки.....потекоха ми лигите..
Гальо, кви са тез големи сърца бе....да не са от непослушковци от "Бялата пръст"
Е кажи рецептата де.....
48 часа в разтвор от солена вода с разтворена морска сол с гъстота колкото да плува сурово яйце...изплаквам, оцеждам и обработвам с многото подправки, които съм описал по-горе,готова смес за кайзероване на месо, чесън, чубрица, сладък червен пипер, малко лютичък червен пипер, сол, захар, черен пипер и намерих едно пакетче шарена сол и него сложих и въобще всичко е по толкова колкото да ми хареса аромата.Обработвам обилно сърцата подправките и десет дни да съхнат.После с хладна биричка и други такива подробности......LZ3YG
Коментар
-
Мерси, Гальо, тръгвам за телешки сърца......че имах една сушена свинска рибица ама свърши
А и ти ме запали с тези снимки....Да видим какво ще ми се получи..
Приятелите може и да са фалшиви но враговете винаги са истински....
Коментар
-
Ето заради тази тема се регистрирах във форума!!!
Тая година и аз започнах плахо с 3-4 кг месо от различни твари - теле, прасе и шиле. Всичко стана без грешка, мога и снимки да окача някой ден. Овчето най ми хареса по рецептата 4 дни в сол, като му се цеди водата, един ден притиснато между дъски, овалване в подправки и сушене за около седмица. Проблема на всичко е че свърши...
Имам въпрос към знаещите, ако сега започна да го правя в тези температури в София, дали ще съсипем материала? По друг начин казано, при какви температури трябва да спрем с весенето и да се задоволим с малките количества в хладилника?!? Терасата ми е северна, неостъклена и вътрешна за блока.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар