Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помогнете за ПАСТЪРМА

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    От: Помогнете за ПАСТЪРМА

    Хм, добре и сега какво да го правя? Сега е на простора да съхне в два дамски чорапа, купени специално за него. Иначе, съм решил и една рибица да тръшна като колегата и да видим какво ще стане.
    Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

    Коментар


    • #47
      От: Помогнете за ПАСТЪРМА

      Реших и аз да се пробвам в пастърмаджийството. Снощи гледах по Фиеста тв, как един готвач правеше свинска кайзер пастърма, направи ми впечатление, че я оваля в морска сол и във Фруктова захар?! Като изрично подчерта, че захарта трябвало да бъде фруктова, а не обикновената рафинирана тръстикова. Важен ли е този момент или се престарава?

      Коментар


      • #48
        От: Помогнете за ПАСТЪРМА

        Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
        Хм, добре и сега какво да го правя? Сега е на простора да съхне в два дамски чорапа, купени специално за него. Иначе, съм решил и една рибица да тръшна като колегата и да видим какво ще стане.
        Е как какво, духай му да изсъхне по бързо и да пробваш какво си направил. То и без това количеството е само за опитване
        Между другото тази гимнастика с чорапите е излишна. Хващаш с една пинцета парче канап и пробождаш мезето в единия карай, връзваш за другия и мяташ на саръка.

        Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
        Реших и аз да се пробвам в пастърмаджийството. Снощи гледах по Фиеста тв, как един готвач правеше свинска кайзер пастърма, направи ми впечатление, че я оваля в морска сол и във Фруктова захар?! Като изрично подчерта, че захарта трябвало да бъде фруктова, а не обикновената рафинирана тръстикова. Важен ли е този момент или се престарава?
        Спомням си, че в рецептата за кашата имаше и захар. Но мен ме светнаха да разреждам с десертно червено вино и става разкошотия
        Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
        0894328706

        Коментар


        • #49
          От: Помогнете за ПАСТЪРМА

          Добре.Ха да видим след седмица какво ли ще съм сътворил.Ако е успешна, като нищо ще намятам още няколко парчета месо, на които няма да им простя.
          Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

          Коментар


          • #50
            От: Помогнете за ПАСТЪРМА

            Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
            Добро утро колеги.Искам да попитам нещо, тъй като за първи пъ правя пастърма.Взех телешко зарових го цялото отвсякъде хубаво в морска сол и така престоя 10 дни.Имаше сок, но н ебеше много.Снощи го махнах от солта и освен характерното почерняване на месото за пастърма ми се стори и меко на пипане.Така ли трябва да бъде? И ако не, то какво да го правя? Снощи го изкиснах 2 часа с вода и после го намазах с подправки и бяло вино.Окачих го на простора уж да съхне.Искам да знам правилно ли съм постъпил и ако не, то да го връщам обратно в сол, ако трябва да е другак си?
            Ако не си го бил изкиснал ще стане соленичко според мен.
            Баш добре си го направил, само не знам на сол как ще е (т.е. може да е леко солено, но в такъв случай се изкисва пак и пак да съхнат).
            А на въпроса ти "правилно ли съм постъпил" - ще разбереш като изсъхне и го опиташ, но според мен правилно

            Я да питам нещо - тази година за пръв път ще се наложи да им спра съхненето на мръволяците, т.е. тази година на село направили повечко, готови са напълно, и мисля да ги увия в това прозрачното фолио за храните дето, и да ги сложа в хладилника - това предполагам е напълно достатъчно?
            Бяха така пресолени, но ги изкисваха пак и пак сушене. Сложили са малко повечко лют червен пипер, и докарва повечко на сушен треволяк, т.е. сложили са повечко сминдух май. Носело е повечко червен пипер. Ще гледам да направя и някое кадро тия дни.

            А докато снимам новата, ето малко снимки на миналогодишната реколта - аз съм майстора на подправките










            Беше станала страхотна.

            Снимки от предварителната подготовка на месото нямам, защото те я осоляват и изкисват на село и аз си отивам за да я овалям само, и после пили яли и се веселили


            П.П. Досега не се е налагало да ги слагам в хладилника, защото още преди да пресъхнат и ги няма
            Последно редактирано от HD; 25-01-12, 13:05.
            Hristo Draganov
            http://htftp.domainbg.com/HD/

            И аз искам България чиста ! ! !

            Коментар


            • #51
              От: Помогнете за ПАСТЪРМА

              Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
              Я да питам нещо - тази година за пръв път ще се наложи да им спра съхненето на мръволяците, т.е. тази година на село направили повечко, готови са напълно, и мисля да ги увия в това прозрачното фолио за храните дето, и да ги сложа в хладилника - това предполагам е напълно достатъчно?
              Бяха така пресолени, но ги изкисваха пак и пак сушене. Сложили са малко повечко лют червен пипер, и докарва повечко на сушен треволяк, т.е. сложили са повечко сминдух май. Носело е повечко червен пипер. Ще гледам да направя и някое кадро тия дни.

              П.П. Досега не се е налагало да ги слагам в хладилника, защото още преди да пресъхнат и ги няма
              Завий си в стреч/фолио/едно, две парчета според размера, другите ги направи на малки парчета, стречирай ги и във фризера.Каквото сложиш, това вадиш за консумация, за малките парчета е ясно - да не се размразява и да не се консумира бързо после.Вадиш колкото прецениш.

              Коментар


              • #52
                От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                Завий си в стреч/фолио/едно, две парчета според размера, другите ги направи на малки парчета, стречирай ги и във фризера.Каквото сложиш, това вадиш за консумация, за малките парчета е ясно - да не се размразява и да не се консумира бързо после.Вадиш колкото прецениш.
                Да де, имам такова кухненско - довечера ще ги завия в стреч горките, да не им е студено в хладилника

                Телешките ни са добре, свинските искат още съхнене, ама защото са малко дебелички - викат, че са ги притискали и между дъски, обаче съм почти сигурен, че ме лъжат (тази година за съжаление грам не можах да участвам в приготвянето на пастърмата).
                Hristo Draganov
                http://htftp.domainbg.com/HD/

                И аз искам България чиста ! ! !

                Коментар


                • #53
                  От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                  Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                  Да де, имам такова кухненско - довечера ще ги завия в стреч горките, да не им е студено в хладилника

                  Телешките ни са добре, свинските искат още съхнене, ама защото са малко дебелички - викат, че са ги притискали и между дъски, обаче съм почти сигурен, че ме лъжат (тази година за съжаление грам не можах да участвам в приготвянето на пастърмата).
                  Ами свинските ги разцепи, да не стане беля докато ги чакаш да изсъхнат добре.
                  А като са ти повече, писах - стреч и фризер, в хладилника колкото за седмица.

                  Коментар


                  • #54
                    От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                    Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Ами свинските ги разцепи, да не стане беля докато ги чакаш да изсъхнат добре.
                    А като са ти повече, писах - стреч и фризер, в хладилника колкото за седмица.
                    Е, те не са чак толкова дебели, може би малко под 2 пръста, или айде около 2 пръста, но е възможно тях да са ги изкисвали последни (говоря за повторното изкисване, след като бяха доста солени), и затова да е, ще ги следя изкъсо
                    Hristo Draganov
                    http://htftp.domainbg.com/HD/

                    И аз искам България чиста ! ! !

                    Коментар


                    • #55
                      От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                      Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
                      Реших и аз да се пробвам в пастърмаджийството. Снощи гледах по Фиеста тв, как един готвач правеше свинска кайзер пастърма, направи ми впечатление, че я оваля в морска сол и във Фруктова захар?! Като изрично подчерта, че захарта трябвало да бъде фруктова, а не обикновената рафинирана тръстикова. Важен ли е този момент или се престарава?
                      Да им имаш грамотните преводачи, "фруктова" захар, по същество нищо не значи и най-малкото обозначава произход от плодове, в противовес на произход от тръстика. Човекът най-вероятно е говорил за фруктоза, като я е препоръчал пред захарозата. Не знам напрактика какви биха били предимствата. Всъщност, захарта има функцията да запази естественият цвят на месото, а поне за мен това съвсем не е съществено и като така - излишно.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                      Коментар


                      • #56
                        От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                        Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        Да им имаш грамотните преводачи, "фруктова" захар, по същество нищо не значи и най-малкото обозначава произход от плодове, в противовес на произход от тръстика. Човекът най-вероятно е говорил за фруктоза, като я е препоръчал пред захарозата. Не знам напрактика какви биха били предимствата. Всъщност, захарта има функцията да запази естественият цвят на месото, а поне за мен това съвсем не е съществено и като така - излишно.
                        Готвачът си беше българин - Валери Нешев, не беше преведено и го цитирах дословно за фруктовата захар.

                        Коментар


                        • #57
                          От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                          Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
                          Готвачът си беше българин - Валери Нешев, не беше преведено и го цитирах дословно за фруктовата захар.
                          Ми и той така (какъвто и корифей да е евентуално в готварството). Фруктова захар, наистина нищо не значи.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                          Коментар


                          • #58
                            От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                            Колеги пак аз. Искам да изкажа огромната си благодарност към вас, относно напътствията за получаването на деликатеса.Днес реших да пробвам малко от него-перфектно е, да не кажа даже граничещо с манна небесна.Тази седмица ще заредя и свинско и още една порция телешко.Не мога-това е любимото ми мезе.Като подправки използвах червен пипер, кимион, чесън и бяло вино.Естествено, следващите ще са с още по-хубав букет от аромати.Ще ми се обаче да ви попитам-дали мога да използвам свински врат, вместо рибица? За телешкото-там няма пеоблем, имам си шол, просто се чудя за свинското? Отново ще ви благодаря за отговорите, които ще сложите.Хубава вечер от мен.
                            Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

                            Коментар


                            • #59
                              От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                              Има си сурово сушен врат, та в тези студове няма да е проблем приготвянето в домашни условия.
                              Ако е повече - част от изсушеното в стреч и във фризер да не граняса.

                              Коментар


                              • #60
                                От: Помогнете за ПАСТЪРМА

                                Започнах свещенодействие с телешки сърца...........ще споделя после всичко плюс снимков материал...да не взема хем нещо да се изложа....
                                LZ3YG

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X