Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помогнете за ПАСТЪРМА

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Помогнете за ПАСТЪРМА

Хм, добре и сега какво да го правя? Сега е на простора да съхне в два дамски чорапа, купени специално за него. Иначе, съм решил и една рибица да тръшна като колегата и да видим какво ще стане.
    Renault Koleos, Dinamique, 175hp http://www.youtube.com/watch?v=lq3eCuMXeEw

Коментар

Реших и аз да се пробвам в пастърмаджийството. Снощи гледах по Фиеста тв, как един готвач правеше свинска кайзер пастърма, направи ми впечатление, че я оваля в морска сол и във Фруктова захар?! Като изрично подчерта, че захарта трябвало да бъде фруктова, а не обикновената рафинирана тръстикова. Важен ли е този момент или се престарава?

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
        Хм, добре и сега какво да го правя? Сега е на простора да съхне в два дамски чорапа, купени специално за него. Иначе, съм решил и една рибица да тръшна като колегата и да видим какво ще стане.
        Е как какво, духай му да изсъхне по бързо и да пробваш какво си направил. То и без това количеството е само за опитване
        Между другото тази гимнастика с чорапите е излишна. Хващаш с една пинцета парче канап и пробождаш мезето в единия карай, връзваш за другия и мяташ на саръка.

Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
        Реших и аз да се пробвам в пастърмаджийството. Снощи гледах по Фиеста тв, как един готвач правеше свинска кайзер пастърма, направи ми впечатление, че я оваля в морска сол и във Фруктова захар?! Като изрично подчерта, че захарта трябвало да бъде фруктова, а не обикновената рафинирана тръстикова. Важен ли е този момент или се престарава?
        Спомням си, че в рецептата за кашата имаше и захар. Но мен ме светнаха да разреждам с десертно червено вино и става разкошотия
        Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
        0894328706

Коментар

Добре.Ха да видим след седмица какво ли ще съм сътворил.Ако е успешна, като нищо ще намятам още няколко парчета месо, на които няма да им простя.

Коментар

Първоначално публикуван от Станислав Николов Преглед на мнение
            Добро утро колеги.Искам да попитам нещо, тъй като за първи пъ правя пастърма.Взех телешко зарових го цялото отвсякъде хубаво в морска сол и така престоя 10 дни.Имаше сок, но н ебеше много.Снощи го махнах от солта и освен характерното почерняване на месото за пастърма ми се стори и меко на пипане.Така ли трябва да бъде? И ако не, то какво да го правя? Снощи го изкиснах 2 часа с вода и после го намазах с подправки и бяло вино.Окачих го на простора уж да съхне.Искам да знам правилно ли съм постъпил и ако не, то да го връщам обратно в сол, ако трябва да е другак си?
            Ако не си го бил изкиснал ще стане соленичко според мен.
            Баш добре си го направил, само не знам на сол как ще е (т.е. може да е леко солено, но в такъв случай се изкисва пак и пак да съхнат).
            А на въпроса ти "правилно ли съм постъпил" - ще разбереш като изсъхне и го опиташ, но според мен правилно

Я да питам нещо - тази година за пръв път ще се наложи да им спра съхненето на мръволяците, т.е. тази година на село направили повечко, готови са напълно, и мисля да ги увия в това прозрачното фолио за храните дето, и да ги сложа в хладилника - това предполагам е напълно достатъчно?
            Бяха така пресолени, но ги изкисваха пак и пак сушене. Сложили са малко повечко лют червен пипер, и докарва повечко на сушен треволяк, т.е. сложили са повечко сминдух май. Носело е повечко червен пипер. Ще гледам да направя и някое кадро тия дни.

А докато снимам новата, ето малко снимки на миналогодишната реколта - аз съм майстора на подправките

Беше станала страхотна.

Снимки от предварителната подготовка на месото нямам, защото те я осоляват и изкисват на село и аз си отивам за да я овалям само, и после пили яли и се веселили

П.П. Досега не се е налагало да ги слагам в хладилника, защото още преди да пресъхнат и ги няма
            Последно редактирано от HD; 25-01-12, 13:05.
            Hristo Draganov
            http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
              Я да питам нещо - тази година за пръв път ще се наложи да им спра съхненето на мръволяците, т.е. тази година на село направили повечко, готови са напълно, и мисля да ги увия в това прозрачното фолио за храните дето, и да ги сложа в хладилника - това предполагам е напълно достатъчно?
              Бяха така пресолени, но ги изкисваха пак и пак сушене. Сложили са малко повечко лют червен пипер, и докарва повечко на сушен треволяк, т.е. сложили са повечко сминдух май. Носело е повечко червен пипер. Ще гледам да направя и някое кадро тия дни.

П.П. Досега не се е налагало да ги слагам в хладилника, защото още преди да пресъхнат и ги няма
              Завий си в стреч/фолио/едно, две парчета според размера, другите ги направи на малки парчета, стречирай ги и във фризера.Каквото сложиш, това вадиш за консумация, за малките парчета е ясно - да не се размразява и да не се консумира бързо после.Вадиш колкото прецениш.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                Завий си в стреч/фолио/едно, две парчета според размера, другите ги направи на малки парчета, стречирай ги и във фризера.Каквото сложиш, това вадиш за консумация, за малките парчета е ясно - да не се размразява и да не се консумира бързо после.Вадиш колкото прецениш.
                Да де, имам такова кухненско - довечера ще ги завия в стреч горките, да не им е студено в хладилника

Телешките ни са добре, свинските искат още съхнене, ама защото са малко дебелички - викат, че са ги притискали и между дъски, обаче съм почти сигурен, че ме лъжат (тази година за съжаление грам не можах да участвам в приготвянето на пастърмата).
                Hristo Draganov

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                  Да де, имам такова кухненско - довечера ще ги завия в стреч горките, да не им е студено в хладилника

Телешките ни са добре, свинските искат още съхнене, ама защото са малко дебелички - викат, че са ги притискали и между дъски, обаче съм почти сигурен, че ме лъжат (тази година за съжаление грам не можах да участвам в приготвянето на пастърмата).
                  Ами свинските ги разцепи, да не стане беля докато ги чакаш да изсъхнат добре.
                  А като са ти повече, писах - стреч и фризер, в хладилника колкото за седмица.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                    Ами свинските ги разцепи, да не стане беля докато ги чакаш да изсъхнат добре.
                    А като са ти повече, писах - стреч и фризер, в хладилника колкото за седмица.
                    Е, те не са чак толкова дебели, може би малко под 2 пръста, или айде около 2 пръста, но е възможно тях да са ги изкисвали последни (говоря за повторното изкисване, след като бяха доста солени), и затова да е, ще ги следя изкъсо
                    Hristo Draganov

Коментар

Да им имаш грамотните преводачи, "фруктова" захар, по същество нищо не значи и най-малкото обозначава произход от плодове, в противовес на произход от тръстика. Човекът най-вероятно е говорил за фруктоза, като я е препоръчал пред захарозата. Не знам напрактика какви биха били предимствата. Всъщност, захарта има функцията да запази естественият цвят на месото, а поне за мен това съвсем не е съществено и като така - излишно.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                        Да им имаш грамотните преводачи, "фруктова" захар, по същество нищо не значи и най-малкото обозначава произход от плодове, в противовес на произход от тръстика. Човекът най-вероятно е говорил за фруктоза, като я е препоръчал пред захарозата. Не знам напрактика какви биха били предимствата. Всъщност, захарта има функцията да запази естественият цвят на месото, а поне за мен това съвсем не е съществено и като така - излишно.
                        Готвачът си беше българин - Валери Нешев, не беше преведено и го цитирах дословно за фруктовата захар.

Коментар

Готвачът си беше българин - Валери Нешев, не беше преведено и го цитирах дословно за фруктовата захар.
                          Ми и той така (какъвто и корифей да е евентуално в готварството). Фруктова захар, наистина нищо не значи.
                          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колеги пак аз. Искам да изкажа огромната си благодарност към вас, относно напътствията за получаването на деликатеса.Днес реших да пробвам малко от него-перфектно е, да не кажа даже граничещо с манна небесна.Тази седмица ще заредя и свинско и още една порция телешко.Не мога-това е любимото ми мезе.Като подправки използвах червен пипер, кимион, чесън и бяло вино.Естествено, следващите ще са с още по-хубав букет от аромати.Ще ми се обаче да ви попитам-дали мога да използвам свински врат, вместо рибица? За телешкото-там няма пеоблем, имам си шол, просто се чудя за свинското? Отново ще ви благодаря за отговорите, които ще сложите.Хубава вечер от мен.

Коментар

Има си сурово сушен врат, та в тези студове няма да е проблем приготвянето в домашни условия.
                              Ако е повече - част от изсушеното в стреч и във фризер да не граняса.

Коментар

Започнах свещенодействие с телешки сърца...........ще споделя после всичко плюс снимков материал...да не взема хем нещо да се изложа....
                                LZ3YG

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X