Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бозата

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бозата

    В началото на миналия век инженер по ВиК, Димитър Мундров завършил в Прага. Взел си дипломата и се оженил за чехкиня.
    Като пристигнали в София, Димитър оставил младата булка в хотела и отишъл да й урежда документите.
    Панинката ожъдняла и слязла на улицата, където един мургавец продавал -както си помислила - вода.
    -Казвай, госпожо! И ливнал в съмнително чистата чаша нещо мътно и гъсто...

    Дочакала панинката мъжа си в хотела и го почнала:
    -Не стига, че е пълно с дървеници и плъхове, че улиците ви са кални, ами и водата ви такава!

    После чехкинята свикнала и на шкембечорбата и даже на бозата.

    ...........................................................................................................
    До тук с историята.
    От малък съм свикнал да пия боза от уличния продавач:
    -Бозаджията! Сладка арнаутска бозааа...

    В магазините в Бургас се продава четири вида боза. Все от пшеница. А истинската е от просо.
    В Одрин купих от турската ,направена от просо. Светло-жълта и много гъста. Видях да я пият с газирана вода.

    А турците от айтоските села, като тръгнат към Истамбул, купуват от фабриката в Каблешково няколко щайги боза "Здраве" а там им служи като валута.

    Още: в Турция продават боза само през зимните месеци. През лятото вкисва бързо.
    А, ако искате да ви разберат, искайте боза. С ударение на "О".
    Наздраве. И внимавайте, че и в нея имало промили...

    Пийте бозата, докато Европа не ни я забрани, както ни забрани да правим ракия, шкембе, айрян и...деца,както си знаем.
    Последно редактирано от Симеон; 16-05-11, 17:30. Причина: +

  • #2
    От: Бозата

    Всъщност по старото БДС промилите и бяха на 1/10 от бирените 0.6. Бая трябва да пийнеш та да те хване.

    Странно нещо е бозата. Поживях 5 години в Чехословакия /по социализъма/. Там както вече знаете боза няма. Разбирах кога ме е налегнала носталгията яко когато, ми се допие боза с мазна баничка /и мазни банички няма/. А тука може и с години да не се сетя....
    0888932647

    Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

    Коментар


    • #3
      От: Бозата

      Когато бозата я правеха със захар , а не както сега с подсладители беше боза и вкисваше и алкохолно съдържание имаше . Сега всичко е химия и 2 седмици да седи пак не вкисва .

      Коментар


      • #4
        От: Бозата

        А и леко вкисната беше най-вкусна.

        Коментар


        • #5
          От: Бозата

          Ами дайте рецепта за домашно производство, ако може да се прави в малки количества.
          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

          Коментар


          • #6
            От: Бозата

            Бозата?!
            Минало, свършено. но запомнено време.
            Това, което сега се предлага, е някакво подобие на боза, брашняна каша.
            Тук, по нашия край най-вкусна беше ресенската боза.
            Симеон е видял как в Одрин пият боза с газирана вода.А ние с брат ми като деца си купувахме боза и лимонада, смесвахме ги в съотношение 1 към 1 и тая "бозолина",както я бяхме кръстили, я изпивахме за отрицателно време.

            Коментар


            • #7
              От: Бозата

              Едва ли е възможно. Пщиницата се вари в автоклав. После се прецежда и подслажда.

              Впрочем, ако минаваш за Бургас през Дюлинския, на края на Каблешково вляво моят добър приятел Петьо-китаеца прави хубава боза "Здраве". Той ще ти каже.

              Коментар


              • #8
                От: Бозата

                За последно пих истинска боза през далечната 1987 година. В една малка сладкарничка на Попа я докарваха в гюмове, изсипваха я в резервоара и точеха в стъклени чаши с различен обем...А много преди това малка боза и реване точно за 20 стотинки...ех...
                Но след като опитах сегашната боза от пластмасови шишенца,напълно се отказах от нея...е, няма такава гадост!

                Коментар


                • #9
                  От: Бозата

                  Из нета има разни рецепти за домашна боза, но се въртят главно около една технология. Пече се брашното. Аз пробвах, но тънкия момент е да се уцели колко да се препече брашното, защото от това зависи много вкусът. Другият тънък момент е маята.
                  На пазара има просо, но някой виждал ли е просено брашно?

                  Коментар


                  • #10
                    От: Бозата

                    Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                    На пазара има просо, но някой виждал ли е просено брашно?
                    Дори и да има, едва ли е подходящо. По-добрия вариант е да се смели в къщи с налична кафемелачка например. Колкото за проби, количеството ще е достатъчно. Купешкото вероятно е изчистено до неприемлива степен...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Бозата

                      Аз пих истинска боза преди 10-тина години в "Стария Добрич", там пекат и много вкусни гевречета.
                      Осмели се да помогнеш, преди да те помолят!
                      Отстъпки за система за активно GPS проследяване и продуктите на ЪнриълСофт

                      Коментар


                      • #12
                        От: ДОМАШНА БОЗА лесно и вкусно

                        ДОМАШНА БОЗА

                        Разбираема е носталгията по едновремешната боза. Сладка, леко резлива, малко по-груба, като зърненост, малко по-рядка (а ние казвахме, че я разреждат) ...и за два до три дена се вкисваше.
                        Вкисваше се защото не бе пълна със консерванти и подсладители. Да не говорим, че не я правиха от пшеничено брашно тип 500.
                        Та, разрових се из нета за рецепти.
                        Оказа се, че нета е пълен с рецепти и с презентации на хора, които вече са си правели домашна боза.
                        Реших и аз да пробвам.
                        Представям ви малко снимки на процеса по изготвянето на домашна боза
                        Крайния ефект няма, как да ви предам освен да ви кажа че се върнах в детските си години. На вкус е 1/1 с едновремешната боза от 6ст.

                        Рецептата, която намери е с пшеничено брашно. Него го купих от МЕТРО.
                        За 5 литра боза ни трябват 2 чаши с пшеничено брашно.





                        Брашното се сипва в тефлонов тиган и се запича.
                        Важното е да не го прегорите и да го запечете равномерно. Затова трябва да бъркате непрекъснато докато е на котлона. Първоначално аз го сложих на електрическия. Стори ми се слаб и го преместих на газовия, но там запуши, вдигна много пара и пак го върна на електрическия. По-добре на на по-слаб огън макар и малко по-дълго време да трябва да бъркате.
                        Имайте предвид, че при запичането брашното не променя много цвета си. Не прекалявайте! То потъмнява когато го намокрите по-късно.



                        Готовото, запечено брашно го слагате в тенджера, която ще ви побере 5лт. вода.
                        Аз не прецених добре вместимостта на една от моите и затова после се наложи да прехвърлям в друга
                        След като сложите брашното сипвате бавно около една чаша хладка вода, като бъркате през цялото време за да не остане брашното на бучки.



                        След като сте разтворили добре брашното в хладката вода добавяте още 5 литра вода и две и половина чаши захар.




                        Бъркате добре за да се разтвори захарта.
                        Вече може да сложите сместа на по-силния газов котлон.
                        Сега разбъркването трябва да е от време на време, като идеята е да не загори по дъното на тенджерата.



                        Бъркате и следите да не прекипи! Разтвора образува една пяна подобна на каймака при млякото.
                        Щом заври трябва да намалите орания и да засечете 5-7минути варене на сместа, като я разбърквате непрестанно.



                        Щом изстине сместа до телесна температура малко под 40 градуса трябва да сложите закваска. Има рецепти в нета, как сами можете да си направите самата закваската. Но е описано, че може и да се използва готова т.е. купена боза от магазина. Важното тук е бозата да е натурална/био направена с захар а не с подсладител и в нея да няма консерванти!!! Трудно но намерих такава и въпреки, че е скъпа се спрях на нея, като закваска.



                        Изсипах една чаша от тази био боза в хладкия разтвор и разбърках добре.
                        Разтвора не трябва в никакъв случай да е горещ, защото ще утрепете животинките дет живечт в нея и няма да ви се получи ферментацията.
                        А ние искаме точно това Леко Ферментирала боза- резняк




                        Готовата смес я оставяте на топло място (стайна температура) за два дена. През това време тя постепенно ферментира и си променя вкуса и все повече заприличва на онази боза от детството ни
                        На втория ден вече е готова за разсипване в бутилки, които вече трябва да държите на студено и хладно място или директно да я консумирате.


                        Не съм писател или литератор но надявам се, че сте ме разбрали!
                        Вкуст от детството ни!
                        Да ви е сладко!





                        п.с. за повече информация в нета!
                        Хобито ми https://www.facebook.com/bgengraving

                        Коментар


                        • #13
                          От: Бозата

                          Браво колега, рецептата върши работа. Печенето на брашното става по лесно на фурна в тавичка с бъркане от време на време докато брашното започне да променя цвета си към леко бежово. В тигана сам си забелязал че е по трудно, като загряването е само отдолу.

                          Коментар


                          • #14
                            От: ДОМАШНА БОЗА лесно и вкусно

                            Има няколко тънки момента, които не се казват в рецептите по нета:

                            Цвета на бозата основно се определя от степента на запичане на брашното, колкото по-запечено толкова по-тъмна.
                            Гъстотата се определя от времето на варене на сместа -от 6 до 10 мин. Колкото повече, толкова по-гъста. Ако прекалите с гъстотата, няма да попречи да се добави след това вода.
                            Не е желателно да се използва боза от магазина за закваска, защото в нея има консерванти, на които единствената идея е да спират процеса на ферментация.

                            Относно рецепта за собствено производство закваска: една лъжица брашно, две лъжици захар в 200 мл. вода се оставят на топло И се разбърква един два пъти на ден. За една седмица сместа трябва да започне да се пени /шупти, ферментира/. Понякога се случва в брашното също да са сложени консерванти и подобрители, затова може да се вземе зърно и да се смели в мелничка за кафе.
                            Когато стане готова бозата за консумация се отделят 200 гр. в затворен буркан в хладилника и се използва като закваска при следващо производство на боза.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Бозата

                              Мммм ДА ама НЕ!
                              Това с препичането на брашното е вярно.
                              Преди 2 дена отново правих боза запекох го малко повече и резултата бе видимо по-тъмна боза и лека промяна във вкуса.
                              Обаче варенето което направих в повече от 10 минути не доведе до сгъстяване на бозата! НАПРОТИВ! Стана по-рядка от първата! Дори след изстиване от един ден силно се разслои, което го нямаше при първата партида! Явно си има други финни тарикатлъци, които не са ни известни!
                              Хобито ми https://www.facebook.com/bgengraving

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X