Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За пчелните ужилвания

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Не съм пчелар и не разбирам от пчели, но няколко неща ми правят впечатление.
    Първо тук в темата многократно се споменава рапицата, напоследък и аз се чудя един ден как ще се отървем от нея.До колкото зная лесно се разпространява сама и е агресивно растение.Може и да бъркам относно нея, но не е изключено и да влияе неблагоприятно на пчелите - това трябва да се провери.
    От няколко години в световен мащаб се говори относително често за пчелите в масмедиите, което говори, че нещата с тези животинки нещо не са в ред.Отделно всички знаем, че популацията им намалява в световен мащаб.
    Друго - повечето колеги се изказаха по-горе, че агресията им е временно явление, но пък ако за беля се окаже, че не е така?Може би и при пчелите вече има някакви мутации или се пускат разни хибриди от лаборатории?
    И последно - у нас ми прави впечатление, че последните години доста хора не разбиращи от тези неща се опитват или са се захванали с пчеларство(включително и ние с един приятел преди две години го обмисляхме), та мисълта ми е ако се допускат грешки или се отглеждат неправилно от доста хора, дали това не влияе по-някакъв начин и на всички останали популации.

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    Жената, иска да си купи магическо хапче но не и да се изправи срещу проблема,а той е, че съседа и НЕ постъпва правилно, пчелите са животни с които шега не бива, не стоят на каишка и са непридвидими, но явно старата традиция да не разваляме комшулука нека си траем барем ни отмине... спод мен, трябва да се опита с добро и ако не стане веднага, се обръща другия край и до дни или ще ги премести или проблеми, все пак говорим за сериознен риск ако има алергични хора в близост, но всеки сам си преценява кое е по-добре живи и здрави роднини или добросъседски отношения със съмнителен статут...
    Колежката казва, че от дълги години ги има пчелите и съжителството им е било безпроблемно.Дали нещата опират просто до преместване и преместването би ли решило проблема им?
    Последно редактирано от Райковски; 12-05-13, 21:33. Причина: Сливане на мнения
    Всеки трети е шести

Коментар

От: За пчелните ужилвания

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
      Жената, иска да си купи магическо хапче но не и да се изправи срещу проблема,а той е, че съседа и НЕ постъпва правилно, пчелите са животни с които шега не бива, не стоят на каишка и са непридвидими, но явно старата традиция да не разваляме комшулука нека си траем барем ни отмине... спод мен, трябва да се опита с добро и ако не стане веднага, се обръща другия край и до дни или ще ги премести или проблеми, все пак говорим за сериознен риск ако има алергични хора в близост, но всеки сам си преценява кое е по-добре живи и здрави роднини или добросъседски отношения със съмнителен статут...
      Откъде си сигурен, че не постъпва правилно ? Ако Виолета е сигурна, че не е спазил член 13, то тогава да, но за сега нямаме информация и се надявам Виолета да даде.

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
      та мисълта ми е ако се допускат грешки или се отглеждат неправилно от доста хора, дали това не влияе по-някакъв начин и на всички останали популации.
      Тук си прав. Много зависи как се гледат едни пчели, много изчезват заради неблагоприятни условия, дадени им от пчеларя. Но за агресия, породена от неправилно гледане, не съм чувал.
      ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Причините са много да са агресивни,пръсканията с отрови,от рапицата стават по агресивни,неправилно опслужване на кошерите,работа с бензинови косачки на близо и резачки,силни миризми парфюми,алкохола неги дразни бирата и ракия пробвано е постояно си употребявам биричка на пчелина.
        Дано съм бил полезен

Коментар

Има дни когато пчелите са "нервни" в такива дни е по добре да не ги закачаш . Моя братовчед казваше че само като ги чуе как работят в кошера знае дали ще го отваря или не е момента .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Здравейте, аз също съм пчелар и като тази година такова чудо не е имало.Миналата седмица работихме на около 10-15 метра от кошерите-масови нападения.Непринудени.Определени пчели летят хаотично,блуждаят нервни и нападат в областта на главата.Обаче си е чисто нападение.Не е както нормално да се блъсне в човек и да те ухапе случайно, а нападение тип "камикадзе"-напада до ужилване.Тази седмица отново.Убих десетина такива пчели и установих че са нормални в горната част на тялото, а след крилата са с къси коремчета,сякаш недоразвити.Докато правех прегледа,няколко се удряха в капаците на няколкото ми нови кошера/според мен понеже са с огледална алуминиева ламарина и отразяват слънцето/и се превъртаха с лупинги и атакуваха отново и отново-със засилка. Имам няколко ужилвания-плитки са, и жилото не остава в кожата.Много неприятна работа.
            А коремчетата едни такива къси и сгърчени.Имаме рапица тази година -за първи път,но е далече и сега прецъфтява, а и акацията цъфти в пълен обем.Не знам.
            При вас такива неща има ли?

Коментар

Баща ми гледа пчели от 20 г и такава агресия като тази година не сме виждали!Рапица няма наоколо!Лепят се на човек по две-три и налитат на жилене!Децата ще почнат да ги мразят ако продължават така!

Коментар

При мен не е така, за щастие. Имам 2 кошера, които по принцип са си агресивни и си имам едно наум за тях, но чак да нападат без причина..
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

може би животинките мутират от хубавините с които се прави животновъдство и земеделие...
                  Преди няколко години аз и жена ми изкарахме почти малко под тон мед, смес от кво ли не по Добруджа. интерснотое, че ми откриха в меда сулфонамиди, 1000% в близките три години на пчелите не е давано нищо, особено сулфонамиди. Наблизо обаче има кравеферми и птицеферми и разбира се силно развитото Добруджанско земеделие... НЕ повярвах на пробите, и направих контролни такива в мое присъствие, имаше повишени нива на 2-3 вида сулфонамиди...
                  Или пчелите са пили водица от около фермите която е третирана или растенията в региона са силно третирани или косвено попили от животните...
                  Не знам точно, но вече разбирам защо за био пчеларство Не трябва да има конвнционално земеделие на доста километри както и промишлени предприятия ....
                  Още един мит падна, че в България фермерството и продукцията е чиста, натурална, полезна и т.н. цар долар покори и нашите селски земи вече за съжаление
                  Бъдете живи и здрави!

Коментар

Благодаря на всички, които са писали тук, явно проблем има не само при нас. Вчера си говорихме със съседа от другата ни страна, и те имат проблем, а са на 20-тина метра. Не съм заглеждала пчелите, не знам как им изглежда тялото, като тръгнат да нападат гледам да се махна. Кошерите са на две места в двора, едните са по-отдалечени, но другите са на покрива на барака, която е до нашата ограда. Съседът твърди, че там пчели няма... може и да няма, наистина не знам, обърнати са към техния двор, а са и високо. Ако там няма пчели, въпросният чл. 13 е спазен, но този закон е писан струва ми се за "нормални" пчели.
                    Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против пчелите, знам какво ще се случи, ако изчезнат. Вадили сме пчели от водата в градинското езерце с дъщеря ми, за да ги спасим.
                    Надявам се да сте прави и да престанат да ни нападат, явно ако не ви се е случвало, няма как да ме разберете какъв всъщност е проблемът - вече се страхуваме да излезем на двора. Само късно привечер.

Коментар

Първоначално публикуван от Виолета Преглед на мнение
                      Благодаря на всички, които са писали тук, явно проблем има не само при нас. Вчера си говорихме със съседа от другата ни страна, и те имат проблем, а са на 20-тина метра. Не съм заглеждала пчелите, не знам как им изглежда тялото, като тръгнат да нападат гледам да се махна. Кошерите са на две места в двора, едните са по-отдалечени, но другите са на покрива на барака, която е до нашата ограда. Съседът твърди, че там пчели няма... може и да няма, наистина не знам, обърнати са към техния двор, а са и високо. Ако там няма пчели, въпросният чл. 13 е спазен, но този закон е писан струва ми се за "нормални" пчели.
                      Не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против пчелите, знам какво ще се случи, ако изчезнат. Вадили сме пчели от водата в градинското езерце с дъщеря ми, за да ги спасим.
                      Надявам се да сте прави и да престанат да ни нападат, явно ако не ви се е случвало, няма как да ме разберете какъв всъщност е проблемът - вече се страхуваме да излезем на двора. Само късно привечер.
                      Напълно ви разбирам, знам, че въобще не е приятно да те е страх, да излезеш заради пчели. Ако пчелите не се кротнат, единственият ви избор е да принудите съседа да си премести кошерите.
                      Успех!
                      0878 23 58 34- Радо

Коментар

Колеги и колежки, да не отварям нова тема, а тази мисля, че е подходяща:
                        защо жилят пчелите е ясно - т.е. не е ясно ...

Все се каня да питам, но все забравям - като те жилне пчела кажете някакво ефикасно средство против подуване на мястото - ако е по крак, ръка, т.е. различно от главата няма проблем, обаче около очите ако е е кофти, мека тъкан е и според зависи от човека, но в общия случай се подува, в някои случаи доста ... Тъщата пострада миналата седмица, тази седмица я жилна една по бузата, мазна го веднага с чесън и почти не се поду, мислейки си, че е благодарение на чесъна, и хич не ме чу, че ако я жилне пак по клепача и го мазне с чесън, пак ще се подуе

Миналия ден ги преглеждах, няколко кошера нещо се поразсърдиха, бая време летяха около главата ми (ползвам цял скафандър), после приключих с прегледа, скрих се в короната на едно дърво, и чак тогава ме оставиха намира. Прибрах се там под навесчето ,където сам и джунджуриите, съблякох се, подредих си нещата, една пчеличка къде се обърка, дойде летя летя около мене малко и ме прасна баш в челото Намазах се само с Дермодрин (да не ме сърби после), после сложих малко компрес оцет и вода съотношение на око и толкова - имах малко ботокс в челото да си призная, но нищо особено.

Четох в нета, чесън, компрес с оцет и вода съотношение 1:1 (това с оцета май има ефект, на тъщата окото й спадна за около ден и нещо, иначе ходи по цяла седмица като пират).

Някакви други съвети? Благодаря предварително!
                        Hristo Draganov
                        http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Наскоро бях жилнат от някаква животинка, която не успях да видя.. На следващия ден ходих на лекар защото едвам стъпвах на крака си.. Голям вътрешен отток, тъмно син/черен на цвят..
                          Биха ми орбазон, фортекал по едно на ден, калции разтворимо по 3 на ден и крем Elocom..
                          Ползвах крема след това за ухапване от комар и ефекта е много добър.. Почти веднага спира сърбежа..
                          Пак наскоро ме ужили оса над ухото и тогава с чесън и лед..

Коментар

Аз имам драма с ужилванията от оси. Подувам се яко. Пробвал съм с алергозан, фенистил гел, оцет и вода, кал, лед, чесън и още незнам какво. Колкото и да е странно най-добре ми действа едно хомеопатично. Апис се казва. Ако го взема на момента с ужилването отока е доста по малък а сърбеж почти няма. Без него се подува почти целия крайник, ужасно сърбене и ме държи по две седмици. Последно в петък ме нажилиха две оси и в неделя вечера отока вече го нямаше.
                            "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Когато ме е жилила пчела разтърквам ужиленото място с железен предмет,примерно джобно ножче с обратната страна на острието,за да излезе жилото.След това слагам дебел слой кал върху ужиленото място и си я нося докато изсъхне.Не съм имал подувания или отоци,но и пчела не ме е жилила досега по лицето.Тази процедура съм научил от дядо ми.Доколкото знам пчеларите с течение на времето придобиват имунитет към пчелните ужилвания,но всяко правило си има изключения.В продължение на няколко години вуйчо ми гледаше пчели и колкото повече го жилеха толкова по зле му се отразяваше.Това го принуди да се откаже.Надявам се да съм бил полезен.Поздрави.

Коментар

Извинявайте колеги, вчера в бързината забравих да добавя нещо важно:
                                с пчеларство се занимавам от около 3 години - миналата седмица най-накрая си оборудвах аптечка, в която има:

1. Дермодрин крем (против сърбеж);
                                2. Клемастин хапчета (противоалергично);
                                3. Шишенце спирт 95%, за всеки случай;
                                4. Реванол (ако се намаже ужиленото с реванол, пишат в нета, че също помагало, но не съм пробвал досега);
                                5. 3 хомеопатични:
                                5.1. Rhus toxicodendron в разреждане 9 или 15 СН - за ухапвания от насекоми ( предимно от комари, бълхи и кърлежи);
                                5.2. Apis mellifica 15CH
                                5.3. Ledum palustre 9CH

Каквото сме чели из нета, такива хомеопатични сме взели общо взето - ето:
                                https://sites.google.com/site/homeop...ne-ot-nasekomi

Май това е.

Не знам споменах ли, за подуване в нета пишат компрес оцет и вода 1:1, също лед, реванол, чесън, кал и разни други

Също така мисля да сложа и една пинсетка с доста тънки човки, че ако е на терсене място, жилото трудно се вади, аз го вадя с нокът, някакво ножче примерно, или директно с рамкоповдигача ...

Остава да измисля някаква подходяща кутия и да я закача на стената, да се знае, че това е аптечката и в нея има необходимите неща.

Ще се консултирам с лекар, тъй като мисля да си взема и ампули+спринцовки урбазон, той е с голям срок на годност, просто има различни разфасовки като грамаж.
                                На никой от къщи не му трябва урбазон, обаче може да намине някой алергичен, знае ли се, може да стане голяма беля ...
                                Hristo Draganov
                                http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X