Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За пчелните ужилвания

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За пчелните ужилвания

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Това за потта или парфюмите според мен е градска легенда.
    Да, ама не. Не го пиша ей така, казвам го от опит. Когато лятото вадя мед, а навън е горещо, пчелите не ме доковат. В момента, в който започвам да се потя, пчелите започват да ме жилят и то много. Просто не могат да понасят остри миризми.
    ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
    0878 23 58 34- Радо

Коментар

Моите пчели не съм ги пробвал на алкохолна миризма, но ще ги пробвам някой ден, така от любопитство.

А за останалото - миризми на парфюм, пот и т.н. - според мен пак е относително, лятото много се потя, направо вода върви от мене, не ме жилеят, ходил съм напарфюмиран - също няма проблем, а понякога жилят сякаш без причина ...
      Hristo Draganov
      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
        Моите пчели не съм ги пробвал на алкохолна миризма, но ще ги пробвам някой ден, така от любопитство.

А за останалото - миризми на парфюм, пот и т.н. - според мен пак е относително, лятото много се потя, направо вода върви от мене, не ме жилеят, ходил съм напарфюмиран - също няма проблем, а понякога жилят сякаш без причина ...
        Много зависи- Ако отидеш с чисти дрехи и се изпотиш, няма да те нажилят много. Но ако отидеш с мръсни дрехи, или неизкъпан, то тогава може да си сигурен, че ще те нажилят и то яко.
        0878 23 58 34- Радо

Коментар

Един колега който беше дълги години пчелар един ден така го бяха нажилили че изпаднал в кома и едвам го отърваха . Лежа почти месец във ВМА.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            Един колега който беше дълги години пчелар един ден така го бяха нажилили че изпаднал в кома и едвам го отърваха . Лежа почти месец във ВМА.
            Някои от случаите завършват фатално, особено ако си алергичен. Повечето пчелари, с времето изграждат имунитет към пчелната отрова.
            Искам да кажа, на създателя на темата, че резките движения, също дразнят пчелите. Вариантите са много, но не мисля, че пчелите ще нападнат без нищо.
            0878 23 58 34- Радо

Коментар

Здравейте, г-н Райковски!
              Аз подчертах в началото и ще го кажа пак - съседите гледат пчели от много години. Досега, до преди десетина дни проблеми не е имало - кошерите са на предишните места, а ние не сме почнали да се къпем по-рядко или да ходим с мръсни дрехи.
              Понеже започва да ми става неприятно, да считаме темата за приключена, какво ще кажете?

Коментар

Първоначално публикуван от Виолета Преглед на мнение
                Здравейте, г-н Райковски!
                Аз подчертах в началото и ще го кажа пак - съседите гледат пчели от много години. Досега, до преди десетина дни проблеми не е имало - кошерите са на предишните места, а ние не сме почнали да се къпем по-рядко или да ходим с мръсни дрехи.
                Понеже започва да ми става неприятно, да считаме темата за приключена, какво ще кажете?
                В никакъв случай темата не е приключена. Извинете ме, но това за къпането, не съм го писал за вас, а като пример, защото стана на въпрос, заради какво жилят пчелите. Има много варианти, трудно може да се познае заради какво жилят. Не съм искал да ви обидя, нито да кажа, че не се къпете, или нещо от сорта. Може да е и от времето, мисля, че ще спрат да ви жилят. Ако не спрат, поговорете с пчеларя, защото ако има някой алергичен, положението може да стане сериозно.
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                  Някои от случаите завършват фатално, особено ако си алергичен. Повечето пчелари, с времето изграждат имунитет към пчелната отрова.
                  Искам да кажа, на създателя на темата, че резките движения, също дразнят пчелите. Вариантите са много, но не мисля, че пчелите ще нападнат без нищо.
                  Явно е до човек. Имам друг колега който е на 65 и е пчелар от дете той ми е казвал че за всичките години няма да са го жилили и 10 пъти . По едно време и аз мислех да завъдя кошери на село ама време нямам и за тях да се грижа . Като почина един братовчед ми останаха десетина кошера заедно с оборудването . Кошерите сега ги гледа друг пчелар от село а оборудването седи и чака по добри времена някога да се пенсионирам .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Факторите за да жилят пчелите са страшно много - съседа има към 30-ина кошера в село, в още няколко села също по толкова, общо към 100-ина са и само с това се занимава. Като е жега той винаги е само по бански и було, обаче булото го ползва само за сянка, т.е. мрежата и тя му е метната отгоре на темето - много много рядко го жилят, миналата година е идвал и да преглежда и нашите - също не го жилят, ама те са си неговите, нали от неговите хващахме рояци
                    Другия съсед пък и той пчелар, има към 15-ина кошера - той е ербап - хем знае, че много го жилят, и въпреки това не ползва поне було

Виолета, според мен в случая не е толкова важно защо ви жилят пчелите, тъй както се оказва факторите са много - по-скоро ако може да се предпазите по някакъв начин, репелент например (нямам идея какъв, не ми се е налагало), или да се попреместят кошерите на друго място, не знам ...
                    Сигурен съм, че скоро ще спрат да ви жилят, много е неприятно наистина, най-малко самото ужилване е болезнено, не дай си Боже да се случи на алергичен човек пък ...

Сега се сещам, че по магазините гледах някакъв препарат за третиране на агресивни пчели:

......................................

, но нямам представа дали ще свърши работа при вас ...

Ето нещо по темата, но едва ли се отнася и до вашия случай:

...............................

"Агресивни пчели! Защо !?
                    Тази пролет пчелите много жилят. Стотици ужилени хора ,ужилени домашни животни с фатален край. Каква е причината за тази агресивност? Понеже пчеларската наука мълчи ние потърсихме редовите пчелари.
                    Когато има рапица и нощите са хладни пчелите на другия ден са много агресивни. Многото пчели на едно също място ги прави агресивни.
                    На път сме да настроим общественото мнение срещу пчелите и пчеларите.
                    Причините за тази ситуация най вероятно са комплексни. В наш интерес е да тушираме нещата.
                    Когато преглеждате пчелите, правете го много внимателно. Всяко чукане, тропане ги прави агресивни.
                    Подарявайте мед на съседите. Направете ги пчелари, иначе ще имате проблеми.
                    "

Публикацията е от 2010 г.

П.П. Аз съм сравнително напред с материала - за 3 години имам сигурно 30-40 ужилвания (добре, че не съм и алергичен, само се подува леко ужиленото), за щастие никога над рамената, тъй като ходя поне с було при тях, но като се замисля май нямам случайно ужилване, както при вас ... Тъста е малко алергичен обаче (а той също помага с пчелите, когато не можем да си отидем на село например) - казвам малко, тъй като като го жилне някоя пчеличка само с хапче алергозан или пък клемастин и всичко е ок. Навремето е ходил с инжекция в джоба буквално, обаче явно с времето алергията полека лека му е поотминала.
                    Последно редактирано от Райковски; 12-05-13, 12:22. Причина: Непозволен линк
                    Hristo Draganov

Коментар

Ицо, махаш ли жилото, както трябва ? Имам в предвид, че не го махаш с два пръста, защото така изстискваш всичката отрова, а просто буташ кукичката с нокът назад, по посока обратно на жилото, нали разбираш ? Ако, след като си извадил жилото, има бяло топче по кожата, то също трябва да се махне, защото то също е също отрова.
                      Последно редактирано от Райковски; 12-05-13, 13:22.
                      0878 23 58 34- Радо

Коментар

В началото на темата беше написано че "съседа не е от хората, с които може да се говори" такъв човек аз наричам темерут. Темата отдавна се е размила аз лично не видях някой да е дал съвет на жената как да се справи с проблема си.
                        When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                          В началото на темата беше написано че "съседа не е от хората, с които може да се говори" такъв човек аз наричам темерут. Темата отдавна се е размила аз лично не видях някой да е дал съвет на жената как да се справи с проблема си.
                          На жената и беше написано, че няма как да се знае точно, заради какво жилят пчелите. С проблема няма как да се справи. Виновен е и пчеларят, защото си гледа кошерите в къщата, но пчелите нямат никаква вина. С времето ще спрат да жилят без причина, ако не- единственият начин е пчеларят да си премести кошерите, на друго място.
                          Темата не се е размила, просто да се даде такъв отговор е трудно.
                          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                            Ицо, махаш ли жилото, както трябва ? Имам в предвид, че не го махаш с два пръста, защото така изстискваш всичката отрова, а просто буташ кукичката с нокът назад, по посока обратно на жилото, нали разбираш ? Ако, след като си извадил жилото, има бяло топче по кожата, то също трябва да се махне, защото то също е също отрова.
                            Къде махам, къде не, понякога го махам чак след като си свърша работата, понякога като бързам точно с два пръста (по грешния начин), понякога го бутна с нокът, както дойде. Нерядко се случва да ме жилнат и през гащеризона или през ръкавиците в областта на китките (моя е от някакъв малко по-рехав плат, а под него съм само по боксерки обикновено) - тогава жило въобще не остава пък, но пак лекичко се подува - само го мажа с дермодрин да не ме сърби после и готово. Но аз общо взето проблем нямам с ужилванията, посърби ме малко пък мине.

Темата не смятам, че е размита, въпреки че не успяхме да дадем еднозначен отговор (то няма и как) на Виолета как да се справи с това ... Всяко мнение, макар и малко би й било полезно
                            Hristo Draganov

Коментар

Чл. 13.

2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
                              Член 13 от Закона за пчеларството.
                              Тази земя, по която тъпча сега,
                              тази земя, която пролетен вятър пробужда,
                              тази земя – не е моя земя,
                              тази земя, простете, е чужда.

Коментар

Първоначално публикуван от persuader Преглед на мнение
                                Жената, иска да си купи магическо хапче но не и да се изправи срещу проблема,а той е, че съседа и НЕ постъпва правилно, пчелите са животни с които шега не бива, не стоят на каишка и са непридвидими, но явно старата традиция да не разваляме комшулука нека си траем барем ни отмине... спод мен, трябва да се опита с добро и ако не стане веднага, се обръща другия край и до дни или ще ги премести или проблеми, все пак говорим за сериознен риск ако има алергични хора в близост, но всеки сам си преценява кое е по-добре живи и здрави роднини или добросъседски отношения със съмнителен статут...
                                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X