Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво ги прихвана пчелите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво ги прихвана пчелите?

Превет!
    Явно около твоя пчелин е нямало никога рапица или поне както е в Добруджа, а и примен по около 3000 декара около пчелина...
    Както казах в един от постовете си при мен сеят рапица от 2000г. мислиш ли че гледам пчели от вчера...
    Правил съм си какви ли не експерименти и по време на цъфтежа на рапицата съм слагал на кошер по 6 плодникови и по 5 магазини рамки за градеж на 10 рамков кошер дадан блад. Слагал съм и плодникови рамки през магазина, и какви ли още не щуротии...
    Е няма да се изрои на 1 май, но повярвай ми приятелю до 31 май кошера ще се изрои...за това ви казах да си бележите майките...
    Ти да видиш какви роеве излизат от многокорпусните кошери...не се роял многокорпусния...да ама не...
    На многокорпусен кошер съм слагал цял магазин за градеж и пак се рои...
    Пък за ГМО-то както казах може да поспорим...
    Щом имаш достъп до такава информация значи имаш и достап до семена...е вземи сортове които се сееха преди 2000г и сортове които се сеят сега...посади ги и сравни колемината на питите и нектарниците...виж колко продължава периода на цъфтеж и сподели с нас...
    Сега модата при арендаторите е да се сеят сортове които не се нуждаят от опрашване...ами това какво е???
    Успех...
    Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
    .................................................................................................
    Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от stroil Преглед на мнение
      ...Не може правилно зазимен кошер да загине....
      За съжаление - може. При нас се случи по време на свирепите обгазявания на Стара Загора. Когато медиите плямпаха дружно, че било то ТЕЦовете. Майната им на всичките, горяха някакви простотии на полигона, виждал съм го с очите си. И съм ходил горе, не е като да разказвам новини от ЕЖК. Все още съжалявам, че не стигна до бой.
      Пчелина беше по "долината" на една от рекичките, които слизат от там, всичко, което беше на по-малко от 30 метра от реката, остана на празни кошери. Не само нашите.
      Знам, че това е частен случай, но казва ли ти някой с какво ги тровят по другите места?
      О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
        Подкрепям напълно мненията на hun_ter. Аз имам същите наблюдения върху пчелите през годините, може би защото сме от един регион. Рапицата е бич, за пчелите. Дава що годе добър добив от миризлив продукт, който задължително трябва да се отстрани от питите. По отношение на синдрома, то пчелите напускат кошера, а не умират вътре в него. В нашето стопанство имаме вече 2 такива случая. Храната стои, а лапачите ги няма. Не са умрели вътре, просто ги няма. Напуснали са кошера. Дядо ми, който е стар пчелар, не си спомня такива случаи. В края на есента баща ми забеляза, че пчелите във въпросните семейства са неспокойни. Нещо ги дразни и ги прунуждава да напуснат кошера, но какво е то - ГМО, НЛО, РЗС или нещо друго не знам. Обаче лично за себе си съм притеснен.
        Привет!
        Ами рапичния мед приятелю...събират го и го консумират само по време на цъфтежа на рапицата...
        За това ви казах да вадите рапичния мед от плодника...
        Информацията дето споделям с вас няма да я прочетете никъде...просто не им отърва на арендатори и агрономи...
        Повярвайте ми ако следвате съветите ми няма да сбъркате...напротив...
        Успех...
        Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
        .................................................................................................
        Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
          Превет!
          Явно около твоя пчелин е нямало никога рапица или поне както е в Добруджа, а и примен по около 3000 декара около пчелина...
          Както казах в един от постовете си при мен сеят рапица от 2000г. мислиш ли че гледам пчели от вчера...
          Правил съм си какви ли не експерименти и по време на цъфтежа на рапицата съм слагал на кошер по 6 плодникови и по 5 магазини рамки за градеж на 10 рамков кошер дадан блад. Слагал съм и плодникови рамки през магазина, и какви ли още не щуротии...
          Е няма да се изрои на 1 май, но повярвай ми приятелю до 31 май кошера ще се изрои...за това ви казах да си бележите майките...
          Ти да видиш какви роеве излизат от многокорпусните кошери...не се роял многокорпусния...да ама не...
          На многокорпусен кошер съм слагал цял магазин за градеж и пак се рои...
          Пък за ГМО-то както казах може да поспорим...
          Щом имаш достъп до такава информация значи имаш и достап до семена...е вземи сортове които се сееха преди 2000г и сортове които се сеят сега...посади ги и сравни колемината на питите и нектарниците...виж колко продължава периода на цъфтеж и сподели с нас...
          Сега модата при арендаторите е да се сеят сортове които не се нуждаят от опрашване...ами това какво е???
          Успех...
          До сега не е открит начин да се произвеждат зърнени култури без опрашване!
          Това не го казвайте отново, че е смешно.

Периода на цъфтежа зависи от това колко е дълга вегетацията на културата, големината на питите при всеки сорт е различна.

Никъде не споменавам, че многокорпусния не се рои, но имаш много повече опции за да избегнеш роенето.
          ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Мисля, че има разлика между ГМО и хибридни сортове.

Оплаквате се от рапицата, я кажете меда като вкусови качества е?
            Рапицата основна паша ли ви е?

Тук на север и запад нямаме рапица, нямаме, нито слънчоглед нито.... нищо няма, разчитам напролет на акацията, но тогава обикновеннно вали две три седмици и е студено и вместо мед кошерите се роят.
            Ако всичко е добре, и хвана акацията, следва ливадната и липата.
            Късно лятото пак има от бодила и ливадите, но ако няма суша лятото.
            С две думи ако годината е добра има мед, ако не, задължително се роят, нищо неможе да ги спре, миналата година Май месец, 3 седмици валя и бе студено, а те пълни с пчели готови за акацията.
            "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
              До сега не е открит начин да се произвеждат зърнени култури без опрашване!
              Това не го казвайте отново, че е смешно.

Периода на цъфтежа зависи от това колко е дълга вегетацията на културата, големината на питите при всеки сорт е различна.

Никъде не споменавам, че многокорпусния не се рои, но имаш много повече опции за да избегнеш роенето.
              Привет!
              И тук няма да се съглъся с вас...може и да сте агроном, но...
              Тъй като съм един от първите дето си блъска главата с тая рапица съм присъствал в Добрич на какви ли не земеделски семинари, а познайте там за какво си говореха агрономи и арендатори...
              Не съм в час със агрономските науки просто се опитвах да си отговоря на моите си въпроси...
              Както каза колегата Пауноф рапицата е бич за пчелите...
              Пък за многокорпусния кошер...може много да поспорим...вярно е че има много тарикатлъци, за да се избегне роенето, но дано около вашия пчелин да сеят по 3000 декара рапица...после ще си говорим...
              Както казва народа внимавай какво си пожелаваш...
              Успех...
              Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                Мисля, че има разлика между ГМО и хибридни сортове.

Оплаквате се от рапицата, я кажете меда като вкусови качества е?
                Рапицата основна паша ли ви е?

Тук на север и запад нямаме рапица, нямаме, нито слънчоглед нито.... нищо няма, разчитам напролет на акацията, но тогава обикновеннно вали две три седмици и е студено и вместо мед кошерите се роят.
                Ако всичко е добре, и хвана акацията, следва ливадната и липата.
                Късно лятото пак има от бодила и ливадите, но ако няма суша лятото.
                С две думи ако годината е добра има мед, ако не, задължително се роят, нищо неможе да ги спре, миналата година Май месец, 3 седмици валя и бе студено, а те пълни с пчели готови за акацията.
                Привет!
                Ами гаден е приятелю...
                Според мен има вкус на огранивено олио с привкус на отработено масло за двигатели...не, че съм кусвал и от двете...може и да си въобразавам щото го омразих тоя мед...Рапичния мед го изкупуват в Германия, Австрия и Скандинавските страни...мислят си, че е афродизиак...де да ги знам...
                Радвай се, че около теб няма рапица...
                Значи от теб ще си взема акациа, че от 2000г не съм ял чист акациев мед...
                В Добруджа рапицата цъфти в началото или средата на април и цъфтежа продължава до края на цъфтежа на акацията...сиреч до първите дни на юни...сиреч двете култури се покриват като цъфтеж...
                Вече всичко се обърка...преди основна паша ни беше слънчогледа...сега рапицата цъфти по 45 дена пък слънчогледа по 15 дена...
                Успех...
                Последно редактирано от hun_ter; 25-02-11, 10:18. Причина: Допълнение...
                Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от kra_kra Преглед на мнение
                  Според мен причините са много,но най големия виновник са препаратите за пръскане по полето, не случайно първо се заприказва за това явление в щатите, след това и западна европа.
                  .
                  Привет!
                  Правилно си забелязал приятелю за препаратите...
                  Сега при цъфтежа на рапицата пръскат и летящата муха в кошера измира на полето...цвят много, но няма кой да събира медец...
                  Карантинния период на Нурелето е 28 дена...ако не ме лъже памета...всъщност има агрономи във форума те да кажат...
                  Нуреле е разрешен препарат за пръскане, но там където пръскат с Нуреле повярвайте ми пчелите са изтровени поголовно...
                  Пчелата не е овца, че да я пайвантисаш в кошарата за няколко дена и да я храниш на ясла докато мине карантината...пчелата юлар няма...
                  Моля някой Модератор да ми събе последните постове в един, че много постове станаха...
                  Успех...
                  Последно редактирано от hun_ter; 25-02-11, 10:54. Причина: допълнение...
                  Е. Абу

Коментар

Привет!
                    Правилно си забелязал приятелю

Успех...
                    Не съм пчелар и не се занимавам с мед освен като консуматор! Информацията която дваш за мен беше много поучителна и интересна!

Коментар

Тази година за пръв път извадихме чист рапичен мед. Просто до тогава, рапицата в района ни не беше толкова много. Основно разчитахме на лавандула, слънчоглед, липа и акация. При центрофугирането усетих леко странна миризма на меда. На вкус си беше нормален, светъл и не накъртващо сладък. Баща ми веднага го определи като рапица и меда го отделяхме в белязани тенеки. От пчеларското дружество му бяха казали да не го оставя по никакъв повод в питите и съответно веднага ни предложиха добра изкупна цена. Явно имаха оферта за бърз износ. При следващото вадене на мед, първия беше кристализирал на едри кристали. Реших да допълня последната тенекия от заделените и да продължа в нови тъй като вече меда не беше от рапица. При отварянето на тенекията ме "удари" в носа някаква гадна воня. Първата ми мисъл беше, че идва от старите ми работни маратонки. Подуших се отвсякъде, но вонята беше от тенекията. Когато беше течен меда беше приятен на вкус и мирис. От почти всички клиенти на които продадох на дребно от рапичния мед, получих "рекламация". Съответно им го замених с нов - безплатно. Много малко хора го харесаха. Аз определено съм от първите и за рапица не искам да чувам повече. Кой каквото ще да ми разправя за ГМО, хибриди и т.н., но моите наблюдения също са, че продукцията намалява независимо от плодородието на годината. Пчелните ни семейства винаги са били 40броя. Преди 10 години ми се развърташе ръката от центрофугиране, но вадехме по 75-78 тенекии. Последните години продукцията ни падна на половина. Нямаме умрели семейства от глад. Периодично подменяме майките с нови за "освежаване на кръвта". Храним само при нужда и не ползваме медикаменти, тъй като сме по програма за финансиране и всичко се отразява в пробите. Общо взето се стремим към чисто биопроизводство, но предид изродените изходни суровини се замислям до колко успяваме в начинанието си.
                      Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

Коментар

Привет!
                        И тук няма да се съглъся с вас...може и да сте агроном, но...
                        Тъй като съм един от първите дето си блъска главата с тая рапица съм присъствал в Добрич на какви ли не земеделски семинари, а познайте там за какво си говореха агрономи и арендатори...
                        Не съм в час със агрономските науки просто се опитвах да си отговоря на моите си въпроси...
                        Както каза колегата Пауноф рапицата е бич за пчелите...
                        Пък за многокорпусния кошер...може много да поспорим...вярно е че има много тарикатлъци, за да се избегне роенето, но дано около вашия пчелин да сеят по 3000 декара рапица...после ще си говорим...
                        Както казва народа внимавай какво си пожелаваш...
                        Успех...
                        Да поспорим, защо се роят като рапицата има толкова дълъг период на цъфтеж? Моля обяснете!Рапица съм видял достатъчно, пчели също, та обяснете за какво е бич?
                        Това което сте чули от арендаторите и агрономите го докажете с факти, а не празни приказки за сортове без опрашване, че е много смешно, а този форум се чете и то от доста хора, които ще повярват на съчинените смешки, защото не им е ясно, а на мен не ми е приятно да чета врели некипели.

От препаратите пчелите умират още преди да се приберат в кошера, а не зимата.Това е и повсеместен проблем.
                        Как се роят като казвате, че пръскат много, много пчели умират(за което не споря), кои пчели излизат тогава, уж умират, намаляват като бройка.Защо да се роят тогава?

Или по-лесно е да обвиняваме някой, от колкото да си видим къде са ни грешките и да ги поправим.
                        Колегата APIBOR не се оплаква от рапицата, а има достатъчно количество кошери за да го давам като пример.
                        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
                          Да поспорим, защо се роят като рапицата има толкова дълъг период на цъфтеж? Моля обяснете!Рапица съм видял достатъчно, пчели също, та обяснете за какво е бич?
                          Това което сте чули от арендаторите и агрономите го докажете с факти, а не празни приказки за сортове без опрашване, че е много смешно, а този форум се чете и то от доста хора, които ще повярват на съчинените смешки, защото не им е ясно, а на мен не ми е приятно да чета врели некипели.

От препаратите пчелите умират още преди да се приберат в кошера, а не зимата.Това е и повсеместен проблем.
                          Как се роят като казвате, че пръскат много, много пчели умират(за което не споря), кои пчели излизат тогава, уж умират, намаляват като бройка.Защо да се роят тогава?

Или по-лесно е да обвиняваме някой, от колкото да си видим къде са ни грешките и да ги поправим.
                          Колегата APIBOR не се оплаква от рапицата, а има достатъчно количество кошери за да го давам като пример.
                          Привет!
                          Аз споделям моите виждания и знания...не споря просто заради самия спор...
                          Нямам намерение да доказвам нищо, а просто споделям...
                          Виждам, че и вие се занимавате с пчеларство...
                          Ще ни е интересно да споделите с нас как и какво правите с вашите пчелни семейства по време на рапичния цъфтеж, дали бележите майките си и дали след края на цъфтежа на въпросната култура майките във вашите кошери са си същите, по колко мед изкарвате на кошер от рапицата, колко кошера имате, от колко време се занимавате с пчеларство, има ли покрай вашия пчелин в радиус от 3 километра засято 2000-3000 декара с рапица...
                          Замислете се дали при колегата APIBOR в Хисаря има засято толкова декари с рапица както ви описах в по предните си постове...
                          Помните ли в един от предните си постове ви казах внимавайте какво си пожелавате...да не би на пролет да се усетите с 3000 декара рапица около пчелина ви...е те тогава ще видите екшън...и вие ще се окажете главния герой в него...
                          За ГМО-тата мислиш ли, че някой, някога ще ти каже истината...аз не...и едвали някога ще я узнаем...
                          Вие можете ли да докажете, че в Б-я не се сеят такива култури...едва ли...
                          Моите кошери са били до 70 бройки като сега са 36...просто нямам време да гледам в повече...останалите ги продадох през август 2007г...
                          За мен пчеларството е преди всичко хоби, а не печалбарство...
                          Доходите ми са от друго...
                          Държа да ми отговорите точно на въпросите от този ми пост...
                          Успех...
                          Последно редактирано от hun_ter; 25-02-11, 13:57. Причина: Допълнение...
                          Е. Абу

Коментар

С удоволствие ще отговоря, но нека първо Вие отговорите на моите въпроси от предните постове, че така не ми е удобно.

Рапица има достатъчно декари, не се безспокойте, а на колегата кошерите не са на едно място
                            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Привет!
                              Приятело остави колегата, ти ни кажи за твойте кошери...твоя опит какъв е...
                              Май твоята работа стана на Златунената Злата сестрена сват...чул как един на пазара разправял...
                              Отмене запомни едно кошери и пчели лесно се гледат...трудното идва когато трябва да се прегледат...ти бъркал ли си с голи ръчички в кошер...аз да...в моите кошери...всяка година когато съм на пчелина...на моя пчелин...
                              Успех...
                              Е. Абу

Коментар

Привет!
                                Приятело остави колегата, ти ни кажи за твойте кошери...твоя опит какъв е...
                                Май твоята работа стана на Златунената Злата сестрена сват...чул как един на пазара разправял...
                                Отмене запомни едно кошери и пчели лесно се гледат...трудното идва когато трябва да се прегледат...ти бъркал ли си с голи ръчички в кошер...аз да...в моите кошери...всяка година когато съм на пчелина...на моя пчелин...
                                Успех...
                                Водим безсмислен спор, да имам 20 кошера, да бъркал съм с голи ръце и не всяка година, а всяка седмица по време на активен летеж.
                                И не е трудно когато се преглеждат, ако знаеш какво да правиш.
                                Колегата го давам като пример- за мобилен пчелар, използва всяка паша която има, включително и хилядите декари рапица за които толкова държите.
                                И го давам като пример защото за 70 кошера, колкото са били вашите, 2000-3000 декара рапица са много, а за неговите нищо.
                                Аз моите ги гледам за да ми опрашват зеленчуците.

С удоволствие бих продължил диалога с Вас, ако ми отговорите и на моите въпроси, които съм Ви задал в по предни постове, а по специално на този-кои са зърнените култури и сортове, които са Генно модифицирани и не искат опрашване? Та да направим революция в земеделието.
                                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X