Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво ги прихвана пчелите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Какво ги прихвана пчелите?

Виждам, че го обърнахте на "За" и "Против" ГМО...
    При нас в разложко ГМО няма... няма и рапица.... няма и кой да пръска препарати...
    Дядото се занимава с пчели от 1950 и някоя година насам... БЕЗ прекъсване... може да прозвучи нескромно но не мисля, че в района на Разлог има по-добър пчелар от него. За това съдя по думи на хора идващи за съвет при него. Та това го казвам в случай, че някой се усъмни в това как са зазимени кошерите....
    И въпреки това на три кошера пчелите са измрели - има умрели пред кошера, по дъното на плодника и на кълбо заедно с майката. В прочем майките на всички кошери са със синя марка Знаете какво е това... Пак ще е нескромно но слаби кошери нямахме.
    И въпреки това....
    Въпроса е в това, че не сме единствените в района - от същите "симптоми" се оплакват и много други пчелари.
    Идеята на темата беше да споделим опит с надеждата да сме си полезни един на друг и от някъде да "изскочи зайчето", а не да обсъждаме разни теории на конспирацията.
    Don't hunt IF you can't kill
    първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Първоначално публикуван от Borizanov Преглед на мнение
      Виждам, че го обърнахте на "За" и "Против" ГМО...
      При нас в разложко ГМО няма... няма и рапица.... няма и кой да пръска препарати...
      Дядото се занимава с пчели от 1950 и някоя година насам... БЕЗ прекъсване... може да прозвучи нескромно но не мисля, че в района на Разлог има по-добър пчелар от него. За това съдя по думи на хора идващи за съвет при него. Та това го казвам в случай, че някой се усъмни в това как са зазимени кошерите....
      И въпреки това на три кошера пчелите са измрели - има умрели пред кошера, по дъното на плодника и на кълбо заедно с майката. В прочем майките на всички кошери са със синя марка Знаете какво е това... Пак ще е нескромно но слаби кошери нямахме.
      И въпреки това....
      Въпроса е в това, че не сме единствените в района - от същите "симптоми" се оплакват и много други пчелари.
      Идеята на темата беше да споделим опит с надеждата да сме си полезни един на друг и от някъде да "изскочи зайчето", а не да обсъждаме разни теории на конспирацията.
      Истина е, че се отклонихме от темата, но колегата твърди, че причината са генно модифицираните сортове, което не е вярно.
      А вие как си обяснявате смъртта на кълбото, за тези по дъното и пред кошера е нормално(зависи колко са).
      ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Колеги, нищо не разбирам от пчели, но за обща култура се зачетох в тази тема.Орлин - Хънтър, единствен разказва в подробности проблемите и опита си.Не знам защо и останалите пчелари не се включите по същия начин.Все пак идеята на форума е да споделяме опит и да си помагаме.
        DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
          Водим безсмислен спор, да имам 20 кошера, да бъркал съм с голи ръце и не всяка година, а всяка седмица по време на активен летеж.
          И не е трудно когато се преглеждат, ако знаеш какво да правиш.
          Колегата го давам като пример- за мобилен пчелар, използва всяка паша която има, включително и хилядите декари рапица за които толкова държите.
          И го давам като пример защото за 70 кошера, колкото са били вашите, 2000-3000 декара рапица са много, а за неговите нищо.
          Аз моите ги гледам за да ми опрашват зеленчуците.

С удоволствие бих продължил диалога с Вас, ако ми отговорите и на моите въпроси, които съм Ви задал в по предни постове, а по специално на този-кои са зърнените култури и сортове, които са Генно модифицирани и не искат опрашване? Та да направим революция в земеделието.
          Привет!
          Повярвай ми приятелю по време на цъфтежа на рапицата кошерите твябва да се преглеждат всеки ден...останат ли непрегледани една седмица са се настроили за роене...каквито и решения и колкото да ги разширите с основи и магазини...самата рапица подлудява пчелите и ги кара да се роят...
          Вече ви писах, че не съм агроном и нямам намерение да ставам...точно на тези семинари съм стоял и слушал и съм си вадил изводи за мен, точно на тези семинари за първи път се заговори за модифицирани сортове, точно на тези семинари съм чул и ето какво...
          Разговор на кафе и цигара в коридора... -Въпрос от арендатор...Професоре каква е разликата между хибридните и генно модифицираните сортове...
          Отговор на въпросния Професор...Аааами в терминологията колега...
          Дружен смях...от околните...
          На въпросните семинари съм присъствал инкогнито...там ако не си канен няма как да отидеш...не ме питайте аз как съм успял да отида...
          Интересно защо в западна европа площите засети с рапица намаляват пък у нас се увеличават...
          На другия колега дето са му умрели кошерите...искрено съжалявам...
          Нещо подобно стана и с мой познат...
          Дадоха част от пита и умрели пчели на някакво ветеринарно докторче...гледало докторчето меда и пчеличките на микроскоп и правило и някакви опити за реакция на това или онова и заключило, че най вероятно е Европейска нозематоза...ама и той не е бил сигурен...и въпроса приключи с това...
          Ако имате лаборатория наблизо моля да занесете проба...и дано не се окаже нозематоза, че тя е нещо страшно...
          Препоръчвам ви да потопите празните кошери във вряща вода, но там поставете и сода за бъчви...след като истинат и изсъхнат кошерите се обгарят от вън и от вътре със газова горелка...едва тогава ги населете с отводки...с моя приятел сме го обсъждали и той е направил така...каза, че като е подхранвал тази зима са били живи новите отводки...
          Другата причина можеби е мановия мед...
          Не зазимявайте пчели с манов мед...
          Към колегата с умрелите пчели...отново ви моля занесете проба...и споделете...за нас останалите ще бъде безценен опит...
          Успех...
          Последно редактирано от hun_ter; 25-02-11, 20:10. Причина: Допълнение...
          Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
          .................................................................................................
          Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от hun_ter Преглед на мнение
            Превет!
            Явно около твоя пчелин е нямало никога рапица или поне както е в Добруджа, а и примен по около 3000 декара около пчелина...
            Както казах в един от постовете си при мен сеят рапица от 2000г. мислиш ли че гледам пчели от вчера...
            Правил съм си какви ли не експерименти и по време на цъфтежа на рапицата съм слагал на кошер по 6 плодникови и по 5 магазини рамки за градеж на 10 рамков кошер дадан блад. Слагал съм и плодникови рамки през магазина, и какви ли още не щуротии...
            Е няма да се изрои на 1 май, но повярвай ми приятелю до 31 май кошера ще се изрои...за това ви казах да си бележите майките...
            Ти да видиш какви роеве излизат от многокорпусните кошери...не се роял многокорпусния...да ама не...
            На многокорпусен кошер съм слагал цял магазин за градеж и пак се рои...
            Пък за ГМО-то както казах може да поспорим...
            Щом имаш достъп до такава информация значи имаш и достап до семена...е вземи сортове които се сееха преди 2000г и сортове които се сеят сега...посади ги и сравни колемината на питите и нектарниците...виж колко продължава периода на цъфтеж и сподели с нас...
            Сега модата при арендаторите е да се сеят сортове които не се нуждаят от опрашване...ами това какво е???
            Успех...
            Ако може да кажете нещо за новата мода при арендаторите, за сортовете които не се нуждаят от опрашване, та да решим проблема с пчелите от веднъж.

Хибриден сорт-кръстоска между 2 или повече директни сорта, опрашването се прави на ръка, без участие на насекоми, в изолирани от насекоми площи, качествата на получения сорт не се запазват на втората година.

Генно модифициран-хибриден или директен сорт на който са добавени гени, растителни или животински в зависимост от целта, нямам информация дали след реколтиране гените се запазват в семената.

На неизвестния професор много поздрави, а Вие по малко слушайте, а повече четете.
            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Привет!
              Помниш ли какво ти писах в предните си постове...
              Аз не съм агроном...
              Аз съм инженер и повярвайте ми съм специалист в своята си област...пчеларството ми е само хоби, въпреки, че съм изкарвал и добри странични доходи от бръмбарчетата...
              Не съм наясно нито със ГМО-та нито с хибриди, а и не ми и трябва...
              А сега след като изяснихме това споделете вашия опит като пчелар...
              Аз до сега споделях...споделете и вие...
              Успех...
              Историята на цивилизацията може да се опише с шест думи: колкото повече знаеш, толкова повече можеш.
              .................................................................................................
              Е. Абу

Коментар

Привет!
                Мисля, че изчаках достатъчно колегата Красимир Начев от село Житница обл. Пловдив да ни осветли със своите знания за пчеларските практики които прилага на своя си пчелин...
                Е колегата реши да блесне и да покаже колко е дълбок с познанията си за ГМО, да изпъкне...нарочно не казвам като какво иска да блесне, колко е дълбок и как да изпъкне, за да не се сметне като обида от моя страна към "многоуважавания" колега...
                Въпреки, че темата е за пчели...
                Е едва ли ще дочакаме...
                Проблема скъпи ми приятели наистина е много сериозен...замислете се...
                Дано да съм бил полезен със своите знания на колегите пчелари...
                Моля прочетете...
                Успех...

New Microsoft Word Document (3).doc
                Последно редактирано от hun_ter; 26-02-11, 08:07. Причина: Допълнение...
                Е. Абу

Коментар

Привет!
                  Мисля, че изчаках достатъчно колегата Красимир Начев от село Житница обл. Пловдив да ни осветли със своите знания за пчеларските практики които прилага на своя си пчелин...
                  Е колегата реши да блесне и да покаже колко е дълбок с познанията си за ГМО, да изпъкне...нарочно не казвам като какво иска да блесне, колко е дълбок и как да изпъкне, за да не се сметне като обида от моя страна към "многоуважавания" колега...
                  Въпреки, че темата е за пчели...
                  Е едва ли ще дочакаме...
                  Проблема скъпи ми приятели наистина е много сериозен...замислете се...
                  Дано да съм бил полезен със своите знания на колегите пчелари...
                  Моля прочетете...
                  Успех...

[ATTACH]304362[/ATTACH]
                  Като какво искам да изпъкна?
                  Аз не отричам проблема с пчелите, до момента при мен няма такива проблеми.Но Вие дайте факти, не случайно ви питам пак за сортовете, за които споменахте, че не се нуждаят от опрашване, защото ако е така както твърдите тогава защо са ни пчелите?

Конкретно не виждам нищо за пчелите да сте написали, а само за рапицата и мед от рапица, а и за подслушването на арендатори и агрономи.

Аз мнението си не налагам на никой, но щом е подразнило някой, значи има нещо вярно.

Всъщност за къде бързате, че достатъчно сте ме чакали?
                  ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Привет!
                    Във темата Красимире, приятелю се опитвахме да помогнем на колегата Borizanov...
                    Всеки със знанията и опита който има като пчелар, а не да дискутираме ГМО-та...
                    Аз до колкото имам някакъв опит и практика споделих своите знания и виждания по проблема...
                    Не се захванах за л_йняна клечка като теб приятелю...
                    Темата е за пчели, а не за ГМО-та и отново ти напомням повечето от дискутиращите тук споделяме нашия опит и практически знания с цел да помогнем на нашия колега Borizanov...
                    Ти какви знания и опит сподели???
                    Дано никога да не те сполети нещастието на колегата, че тогава ще видиш каква мъка е...
                    Аз съм виждал каква мъка е при колеги от Добричко сполетени от тази беда...
                    Съвет от мен отвори си друга тема за ГМО-та и дискутирай там...
                    В тази тема обсъждаме пчели...
                    Успех...
                    Последно редактирано от hun_ter; 26-02-11, 09:24. Причина: Допълнение...
                    Е. Абу

Коментар

Привет!
                      Във темата Красимире, приятелю се опитвахме да помогнем на колегата Borizanov...
                      Всеки със знанията и опита който има като пчелар, а не да дискутираме ГМО-та...
                      Аз до колкото имам някакъв опит и практика споделих своите знания и виждания по проблема...
                      Не се захванах за л_йняна клечка като теб приятелю...
                      Темата е за пчели, а не за ГМО-та и отново ти напомням повечето от дискутиращите тук споделяме нашия опит и практически знания с цел да помогнем на нашия колега Borizanov...
                      Ти какви знания и опит сподели???
                      Дано никога да не те сполети нещастието на колегата, че тогава ще видиш каква мъка е...
                      Аз съм виждал каква мъка е при колеги от Добричко сполетени от тази беда...
                      Успех...
                      Та каква е бедата, аз не я разбрах? Моля кажете я, с по простички думи, как помогнахте на колегата с вайкания, колко било страшно, ама кое е страшното?

Най настоятелно Ви моля да спрете с това "приятелю" и с определения отправени към мен!
                      ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Привет!
                        Не си разбрал ли...Хм...
                        Прочети темата отначало...буквичка по буквичка...всички материали които са постнати от мен и колегите...дано този път да разбереш за какво иде реч...
                        Успех...
                        Е. Абу

Коментар

Здравейте колеги темата е твърде сериозна и интересна но като гледам какъв завой взема запачва да става и безполезна но нека и аз да изразя мнение за което се извинявам , атносно синдрома " разпад на пчелната общност"/това е оригиналното определение на американските учени / та тия учени със съдействието и на чуждестрани колеги много задълбочено изследваха този феномен с всичките му научни начини и подходи и откриха ,че пчелите са развили някакви вирусни и гъбични заболявания които са били устойчиви на лечение/не съм специалист/ но така и не стигнаха до разгадаване на този проблем , факт е ,че проблема се заражда в Америка и се разпострянява с много бързи темпове и в другите страни информацията я черпя от прекалено сериозни за мен предавания като Дискавъри и Нешънъл географик . Между другото и аз имам едно семейство всъщност вече нямам семейство но имам съндък останал с пити с мед и без никаква пчела ,занимавам се с пчели от около 6-7 години /като хоби/ много литература съм изчел но конкретно за този кошер нямам обяснение ,знам че пчелите напускат кошера по 2 причини /които съм ги изпитал на гърба си/ при силно присъствие на акари по пчелата и при наличие на мишка в кошера ,това е за сега.

Коментар

Писах в началото, до сега четох какво сте умували и ще се включа отново с воше позволение.
                            Виждам че сте запознати с пчеларството за това ще споделя директно опит без обяснения.
                            Аз съм на 38години, трето поколение пчелар. Тоест откакто се помня раста сред кошери. Всичко което описвате като неприятни случки със измрели и изчезнали пчелни семейства ми е минавало пред очите, и за мен няма нищо нередно или странно във тези неща.
                            Вярно пчели не умират от студ, ама когато има достатъчно муха да произвежда топлина от меда.Когато мухата остане на малко кълбо в средата и наоколо е пълно със мед тя все едно се парализира.Както казваше един стар пчелар-зимата в кошера пита мед е буца лед. Има момент в който при малко муха тя просто се преохлажда и не може да го преработи и да отдели ттка нужната и енергия под формата на топлина. И тогава наблюдаваме явлението умрели пчели на топка в средата на пити пълни с мед.
                            До тук никой не спомена и другият беч на презимуващите пчели- влагата.
                            Тази гадна влага която се отделя при естествените жизнени процеси през зимата. Влагата от която пчеличките се подрискват и умират, особено когато няма възможност за зимно облитани. Знаете за какво говоря.
                            Аз лично винаги след снеговалеж гледам да открия прелките, никога не затварям горната за да става течение.
                            На възглавницата съм пробил отвори за вентилация, а понякога през най студените месеци дори откривам капачето на хранилката да се изветря кошера.
                            Не мога да разбера защо толкова се оплаквате от рапицата, била виновна.
                            Аз се моля да има рапица за да могат пчелите ми да се засилят пролетта. Какво по хубаво от много нектар рано на пролет и то за дълго време. Защо се роят кошерите, ами когато майката няма къде да снася, не защото пчелите нямат работа а точно наопъки. Внасят нектар по-бързо от колкото майката успява да снесе из празните килийки. И семейството забива и изпада в роево настроение.
                            Казвате че слагате основи за градене и пак се роят. Да ама къде ги слагате, може ли майката като ги изградят да снесе в тях веднага.
                            Другото което е спасително , а никой не спомена да го прави е да се вади меда навреме, да се разместват рамките или корпусите, за да се промени организацията в гнездото.
                            По време на рапицата аз центрофужа по на често, веднага щом нектара е изветрен и започнат да запечатват.През това време слагам втори и ли трети магазин. А и работя само със Дадан Блат дето някой по нагоре каза че били кофти. Е не мисля че са кофти!!!
                            Така че проблема Другари не е във рапицата или ГМОтата.
                            Желая ви здрави пчелички и много продукция!
                            Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

Коментар

Привет!
                              Жалко, че и вашите пчели са изчезнали...
                              Към вашето твърдение за иследванията мога да добавя, че смърт без причина няма...все още за наше съжаление не е установена тая причина...далеч съм от мисълта, че ние ще можем да дадем някакво обяснение...и все пак...
                              Ако имате нагризани пити с восък и мед значи е имало мишка в кошера ви...
                              За акарите мога само да добавя, че от пчеларите масово не се спазват предписанията дадени на опаковката от производителя, а се слагат по малко лентички на кошер...
                              За акар задължително се третира пролет и есен...
                              Масово през последните години в пчеларските среди се заговори за европейска нозематоза, но отново никой или почти никой не е давал пити и умрели пчели за иследване в оторизирана лаборатория.
                              Нозематозата е страшно заболяване колеги...доколкото си спомням ако някой е имал контакт със заразени пчели и след това отиде на друг пчелин то заразяването на здравия пчелин е вече факт...
                              Предполагам, че колегата Borizanov e пострадал от това...
                              Как ли, ами много просто някой който е бил със заразени пчели е отишъл на пчелина при Дядото на нашия колега за съвет...
                              Все пак да не бъдем толкова черногледи...причината може да се окаже съвсем тривиална...
                              Успех...
                              Е. Абу

Коментар

Първоначално публикуван от EXALIBUR Преглед на мнение
                                Писах в началото, до сега четох какво сте умували и ще се включа отново с воше позволение.
                                Виждам че сте запознати с пчеларството за това ще споделя директно опит без обяснения.
                                Аз съм на 38години, трето поколение пчелар. Тоест откакто се помня раста сред кошери. Всичко което описвате като неприятни случки със измрели и изчезнали пчелни семейства ми е минавало пред очите, и за мен няма нищо нередно или странно във тези неща.
                                Вярно пчели не умират от студ, ама когато има достатъчно муха да произвежда топлина от меда.Когато мухата остане на малко кълбо в средата и наоколо е пълно със мед тя все едно се парализира.Както казваше един стар пчелар-зимата в кошера пита мед е буца лед. Има момент в който при малко муха тя просто се преохлажда и не може да го преработи и да отдели ттка нужната и енергия под формата на топлина. И тогава наблюдаваме явлението умрели пчели на топка в средата на пити пълни с мед.
                                До тук никой не спомена и другият беч на презимуващите пчели- влагата.
                                Тази гадна влага която се отделя при естествените жизнени процеси през зимата. Влагата от която пчеличките се подрискват и умират, особено когато няма възможност за зимно облитани. Знаете за какво говоря.
                                Аз лично винаги след снеговалеж гледам да открия прелките, никога не затварям горната за да става течение.
                                На възглавницата съм пробил отвори за вентилация, а понякога през най студените месеци дори откривам капачето на хранилката да се изветря кошера.
                                Не мога да разбера защо толкова се оплаквате от рапицата, била виновна.
                                Аз се моля да има рапица за да могат пчелите ми да се засилят пролетта. Какво по хубаво от много нектар рано на пролет и то за дълго време. Защо се роят кошерите, ами когато майката няма къде да снася, не защото пчелите нямат работа а точно наопъки. Внасят нектар по-бързо от колкото майката успява да снесе из празните килийки. И семейството забива и изпада в роево настроение.
                                Казвате че слагате основи за градене и пак се роят. Да ама къде ги слагате, може ли майката като ги изградят да снесе в тях веднага.
                                Другото което е спасително , а никой не спомена да го прави е да се вади меда навреме, да се разместват рамките или корпусите, за да се промени организацията в гнездото.
                                По време на рапицата аз центрофужа по на често, веднага щом нектара е изветрен и започнат да запечатват.През това време слагам втори и ли трети магазин. А и работя само със Дадан Блат дето някой по нагоре каза че били кофти. Е не мисля че са кофти!!!
                                Така че проблема Другари не е във рапицата или ГМОтата.
                                Желая ви здрави пчелички и много продукция!
                                Привет!
                                Ето едно хубаво и смислено мнение по темата...
                                Аз също работя с Дадан Блат система и не смятам, че е лоша...вече писах че преди време махнах многокорпусните, не защото са лоши ами просто нямах време да де занимавам и с тях, пък и купувача предпочиташе многокорпусни кошери...
                                Успех...
                                Е. Абу

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X