Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Микроклимат за пчелен кошер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Микроклимат за пчелен кошер

Отдавна чета и се чудя да напиша ли нещо за да не се получи друга посока на темата . Тук пишат всякакви даже и такива които незнаят колко очи имат пчелите , но да оставим това не желая да се получава спор а решение . Това което искам ще стане в това съм сигурен защото при мен думата неможе несъществува. И сега по темата . Някой писа че щяло да се рои семействотто . Да ама не защо . Кошерите са унгарски на Коня които едно от нещата които прави електрониката е да върти рамките . Когато маточника отиде отгоре какво ще направят пчелите с него . Просто е ще го прегрезат.Така че няма роене .Второто нещо защо през лятото . Ами да може да си почиват пчелите през нощта и да работят през деня . Така ще са по работоспособни през деня ще живеят по дълго което значи повече пчели в кошера .Другото което е че това подгряване регулиране на влажност и движението на въздуха за вентилирането започва през топлите дни на февруари и март а не през цялата зима когато температурата е минус 10 градуса . Мисля че отговорих в общи линии замисала ми . Благодаря на интелигентните хора тук които са дали смислени отговори и са ме насочили към определена посока . Искам да попитам 50 вата на 12 волта за колко време ще изтощи 100 ампера акумулатор .

Коментар

"Искам да попитам 50 вата на 12 волта за колко време ще изтощи 100 ампера акумулатор ".По бързо от едно забравено радио за една вечер в колата.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Може би незададох въпроса правилно . Как се изчислява за да мога да направя сметка защото аз по принцип ще сложа акумулатор 185 ампера на 5 кошера но за 100 ампера по лесно се смята а и трябва резерва да има .Търся нагряване което да издържи поне 24 часа . Да допълня .Работата на контролера е да вкл и изкл нагревателя принципа на бойлера.
        Последно редактирано от MIK; 23-01-11, 20:43. Причина: допълнение

Коментар

Първоначално публикуван от MIK Преглед на мнение
          50 вата на 12 волта за колко време ще изтощи 100 ампера акумулатор .
          24 часа точно, ако на акумулатора са му живи всичките 100 амперчаса.

100 амперчаса по 12 волта = 1200 ватчаса. Разделено на 50 вата прави 24 часа.

Коментар

Това значи че максимума който трябва да търся е 50 вата това е .А има и нещо друго за живите и мъртвите амперчасове . Тук зареждането става бавно и изтощаването става бавно което значи по дълъг живот на акумулатора .

Коментар

А колко вата е нагревателя на задното или предното стъкло .

Коментар

Понеже не стана въпрос за вентилатори и пр. не става ясно къде ще бъдат монтирани нагревателите /предполагам в долната част/ и как ще циркулира въздуха? Аз лично не проявявам инетерс към подобни "механизации", но ми е интересно от чисто техническа гледна точка. Сега се сетих, защо не провериш при инкубаторите на яйца как е решен проблема- температура/влажност. Имам и ползвам инкубатор, но не мисля, че моето решение е приложимо в твоя случай.

Коментар

Там е на 220 волта.

Коментар

Има инкубатори и за ниско напрежение. На мен, например, лично ми се наложи да преработя един 220в на 12 за около 1 час, защото токът спря, а яйцата вътре бяха мноооооого. Добре, че платката му си беше на 12 волта.

Нагревателят на задното стъкло на повечето коли е 30-100 вата. Не мисля, че той е някакъв критерий. Нагревателят не се и включва постоянно, а средната консумация ще зависи от външната температура и от топлоизолацията.

Четох сайта на този Прогалский. Неговата максимална мощност е 870 вата за 10 семейства. На порядък пак толкова, но той също работи с 220 волта. Явно е решил, че като е зима, кошерите са в двора.

Коментар

Привет,

като нагревател да си се замислял за крушка, за дълги от кола. Мисля, че 40W в затвореното пространство на кошера бързо ще вдигне температурата. Слагаш и някакъв метален кожух да не свети на пчелите. Ние ползваме в работата от старите крушки 60W на 220V да подгряваме мотора на автоматичните бариери, че оригиналния нагревател струва майка си и баща си. Относно контролера, замислял ли си да ползваш един контролер за всички кошери. В момента вкъщи си монтирам контролер на shneider zelio около 350 лв, програмируем с 6 аналогови и 6 дигитални входа и 8 релейни изхода. Софтуера е безплатен трябва ти кабел който е 80 лв. Ако търсиш прецизност термосондите са скъпи защото се ползват преобразователи, но ако ти трябва регулиране в тесен диапазон може да мине и по-евтино. За влажността датчика си е скъп, към 180 лв. и там няма мърдане.
                      Абе приключение си е, ама нали са казали хората - "Автоматизация и Съветска власт" .

Успех в начинанието.
                      LZ1VWW

Коментар

Ясене принципа ще е същия за 10 кошера един контролер и бих искал нагревателя да е също като при техния модел .От единия край до другия .За влажността лесно слагаш съд с вода ако е висока намаляваш съда докато стигнеш границата.А относно крушката за нагревател незная но ще пробвам .Има нещо друго което е различно при мен . От април до юли август кошерите няма да имат достъп до 220 волта и това е причината .Ако беше както на Прогалски елементарно е.Но добива на мед идва от подвижно пчеларство а там няма ток освен акумулатори и слънце впоследствие .Само да допълня че забравих .Тоя контролер си има датчици за температура и влажност и регулиране на дебита на въздуха .
                        Последно редактирано от MIK; 24-01-11, 13:09. Причина: допълнение

Коментар

От април до юли не се ли очаква слънцето да топли кошерите?

Коментар

Привет,

имах предвид крушка за автомобил на 12V 50-60 W, те също си греят. Относно контролера този който ползвам е свободно програмируем, както искаш тъка си го правиш. Може да му сложиш в логиката защити, ако падне акумулатора например да ти задейства аларма. С един GSM Модул за 60-80 лв може и sms да ти прати. Например, да ти алармира ако температурата падне под определен минимум и прочие. Възможностите са ограничени само от броя програмни редове, но те имат достатъчно и за по сложна логика. Не си ограничен във функциите това му е предимството. Но ти си преценяваш най добре според обстановката.
                            LZ1VWW

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              От април до юли не се ли очаква слънцето да топли кошерите?
                              Нее.... кошерите ще се стациониорат в Оймякон-Камчатка,ще работят на три смени и ще поставят началото на нова екосистема.
                              Последно редактирано от mihov_1969; 24-01-11, 15:50. Причина: пропуск
                              МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Поредното неграмотно изказване .През лятото през деня е топло и нетрябва подгряване , но през нощта да се подържа определена температура , влажност и поток на въздуха кара самите пчели да си почиват ,а като си почиват през нощта те са по работоспособни през деня и съответно при тях е характерно че ще живеят и по дълго , което води до увелечаване на броя на пчелите в семейството .И като вървим по веригата и повече приток на мед. Това е всичко не е сложно просто създаваш условия на семейството . Това се равнява ако имаш климатик през лятото и работиш един ден с него и един ден без него .Денят в който си ползвал климатика свършваш повече работа , по не се измаряш и така нататък .Това е.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X