Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Микроклимат за пчелен кошер

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Микроклимат за пчелен кошер

Сигурен ли си, че има и нагреватели в схемата? Ако да, с акумулатори - забрави, освен ако не ги сменяш през 6 часа. Според мен, хитрият фокус се прави с дебела топлоизолация и прецизна регулация на вентилирането, а топлината буболечките пак си я правят сами. Мяркал съм подобна схема, но не помня къде.

Коментар

Първоначално публикуван от MIK Преглед на мнение
      Ами явно немога да получа отговор и трябва да продължа да търся по магазини и нета .
      Промени си концепцията и смени темата на Макроклимат.......Направи външна изолация или помести кошерите в помещение-тип оранжерия(с ажурна конструкция) за лесен монтаж и демонтаж.
      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

И аз любителски се занимавам с десетина кошера...с променлив успех...
        Мисля:
        -външната изолация не става, защото се създава конденз и от там мухъл, плесени...Не напразно не могат да се наложат сандъците от сирупор/стиродур с шпакловка като при изолация. Виждал съм такива два или три пъти, не съм говорил със собствениците, но факта, че не са масови за мен е достатъчен.
        -не разбрах защо ти е необходимо от април до юли да ги отопляваш? по това време по-скоро не би трябвало да ги оставяш на открити пространства изложени пряко на слънце, защото тогава част от пчелите трябва да вентилират...така или иначе ги пасеш-просто избираш някаква шарена сянка и всички са доволни и щастливи.
        Като цяло мисля, че си се подвел по някакъв тръговски вариант, който в реални условия няма приложение. Отделно условията са взаимно изключващи се- хем ги пасеш, хем ще трябва да подържаш заредени акумулатори. Хем е през лятото, хем ще ги грееш...290 евро за сандък + 400 лв. за оборудване...Сигурно всяка пчела ще трябва да носи по 20-50 стотинки, за да е рентабилно и всичкото това на ремарке на поляната...
        Най-добре ги обърни на изток, югоизток, започни от март да ги подхранваш и всичко друго описано в дебелите книги, и утвърдено от практиката...
        Хубаво е който не разбира за какво става въпрос да не се изказва неподготвен, защото е смешно! Трудно ми е да си представя "нагревател 1-2 киловата за бойлер и парогенератор" свързни към пчелен кошер...
        Написаното е лично мое мнение и без лоши чувства. Все пак сме колеги по хоби.
        Успех и пиши как се равива проекта!

Коментар

Нагревател за седалка на автомобил (пример) ще е достатъчен да поддържа необходимата температура. Такъв можеш да си направиш и сам - от жица за подово отопление, срязана на съответната дължина, за да топли с подходяща температура при захранване 12 или 24 волта. Консумацията ще е под 50 вата. (По подобен начил съм правил отопление за огледало в баня, захранено от траф на 12 волта.) Такова отопление може да се съчетае с външната изолация на кошера и тогава няма да има конденз, а съответно и мухъл.
          Дали обаче, този тип нагреватели са безопасни за пчелите? Не знам как ще им се отрази индукцията, която се получава, макар и да е малка.
          www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
          0898777327

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
            Нагревател за седалка на автомобил (пример) ще е достатъчен да поддържа необходимата температура. Такъв можеш да си направиш и сам - от жица за подово отопление, срязана на съответната дължина, за да топли с подходяща температура при захранване 12 или 24 волта. Консумацията ще е под 50 вата. (По подобен начил съм правил отопление за огледало в баня, захранено от траф на 12 волта.) Такова отопление може да се съчетае с външната изолация на кошера и тогава няма да има конденз, а съответно и мухъл.
            Дали обаче, този тип нагреватели са безопасни за пчелите? Не знам как ще им се отрази индукцията, която се получава, макар и да е малка.
            Може да се поляризират,да станат диполи или да се разделят на партии +/-,ляво/дясно,което рано или късно ще им съсипе партеногенезата,ще падне производителността.Но ако меда се намагнетизира може да се включи в списъка на Д-р Ливайн за лечение атрозни болести.
            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
              Може да се поляризират,да станат диполи или да се разделят на партии +/-,ляво/дясно,което рано или късно ще им съсипе партеногенезата,ще падне производителността.Но ако меда се намагнетизира може да се включи в списъка на Д-р Ливайн за лечение атрозни болести.
              Ако се съсипе партеногенезата, няма да има какво да се намагнитизира .
              www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
              0898777327

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
                Ако се съсипе партеногенезата, няма да има какво да се намагнитизира .
                Нее...ще почнат да го правят като нас-два хаплоидни генетични материала се събират,става един произволен кросинговър и се образува диплоиден набор.Това ще доведе до любовни многоъгълници и латиносаги.Ще има и демографска криза-малко търтеи,пък много женски и една люта конкуренция с привкус на канибализъм....а бе много проблеми.Затова предлагам да не внасяме допълнителна енергия в без това нестабилната система.

Коментар

Към автора на темата, ти гледал ли си до сега кошери?
                  Не е проблем рано на пролет да имаш силен кошер с много пчели с много малко усилия, но това с какво ти помага?
                  Ако рано на пролет имаш много силен кошер, този кошер най-вероятно ще се рой, и от него няма да видиш никъкъв мед.
                  Правилно зазимен и силен кошер, сам си прави вентилация и непозволява да се образува мухал.

Има още един момент, подгряваш кошера и подхранваш, майката снася, старите пчели хранят усилено пилото, в резултат бързо се амортизират и загиват, излюпват се нови пчели, но вън е студено, те немогат да се облетят извън кошера и да изхвърлят преработените вещества от червото си и загиват. Чел съм за кошери, който зимата се внасят в отопляеми помещения но в тях кошерите се оставят отворени и те си се облитат в помещението.
                  Последно редактирано от kra_kra; 23-01-11, 16:57.
                  "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

Коментар

Защо трябва да се мешаме в работата на Дедо Боже аз съм виждал кошери плетени от ракита и измазани с говежди л?на вътре пълни с пити леле мале

А какъв мед сме яли от тия кошери непроменени като вид от 2000 години
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                      Защо трябва да се мешаме в работата на Дедо Боже
                      Че къде е тук намесата? Бог дал, ама не вкарал в кошарата.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        Че къде е тук намесата? Бог дал, ама не вкарал в кошарата.
                        Ясене там където човек не се намесва е най добре

Като дойдеш дома ше ти обясня
                        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Старо, ще ти повярвам, като си пуснеш зайците в гората, какво им се месиш в заешките дела.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                            Старо, ще ти повярвам, като си пуснеш зайците в гората, какво им се месиш в заешките дела.
                            С ПЧЕЛИТЕ е по лесно
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Колега MIK . Не ти трябва нагревател, а дядка ! Преди 10 години ми натресоха 2 кошера на вилата и нямаше накъде. Един съсед пенсионер не само , че върши всичко в двора ми по пчелите, но за това време е размножил кошерите на 8 плюс че ми сервира готовите буркани с мед. Е взима си и за него колкото му е кеф. Моята единствена грижа е като водя мацки и се съблекат за плаж - да прогонвам рояка и прочие ;--)

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                                С ПЧЕЛИТЕ е по лесно
                                Я си изпявай бързо - гледаш ли ти такива буболечки?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X