Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дърва за огрев от собственна гора?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дърва за огрев от собственна гора?

При тази атака от нормативи, най-добре е да се премине на план Б, съответно властите да гонят Колю Мастиката из гората...

Как не разбраха, че нито можеш да спреш вятъра със заповед, нито да кажеш на слънцето откъде да изгрява...

Чиновническа работа..

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      При тази атака от нормативи, най-добре е да се премине на план Б, съответно властите да гонят Колю Мастиката из гората...

Как не разбраха, че нито можеш да спреш вятъра със заповед, нито да кажеш на слънцето откъде да изгрява...

Чиновническа работа..
      Именно.
      Хващаш Гадев или друг горски да ти направи папката с необходимите документи и да събере подписите и си залесяваш на воля
      2010 CRF 250 R

Коментар

Чиновническа работа..
        "Всички са маскари."
        Аман.
        Какво е чиновник?
        Кой е чиновник?
        Аз ПРОИЗВЕЖДАМ.
        Всеки божи ден.
        Изкарвам си заплатата.
        И на още няколко пенсионера и социално слаби. И на няколко полицая, военни, държавни служители и други такива.
        На един "горски" се падат 20 непроизводителни полицая.
        Които пък избягват да имат ангажимент към опазване на горите, примерно.
        Не мога да те спра да си строшиш главата.
        Не мога и да те накарам да почетеш, преди да пишеш, явно.
        Писъл съм достатъчно.

П.С. Ръчно окопаване е мероприятие при което въоръжени с мотика граждани на Република България изкопават тревата между фиданките по реда при широчина 50-70 см, като при това внимават да не ги отсекат/наранят. При силно затревяване първо се намира фиданката и се плеви на ръка около нея, после се копае. Разценката e 5,17 лв/100м1 при нормално затревяване и 6.97/100м1 при силно.. при 2.01лв часова ставка. (приблизително 320 лв./месец при 21 работни дена)

П.П.С. .. А всички "частници" лъжат... крият данъци, сипват вода и нишесте в млякото..

Приятелю, слагаш етикети и се изказваш неподготвен. Разбирам желанието ти да провокираш дискусия... Заповядай ми на гости, гладен и жаден няма да останеш, може пък и нещо полезно да научиш...
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Налегнала ме е една такава идея...

Дори и да имаш собственна гора, пак не можеш да сечеш, без да са маркирани определени дървета /така и трябва/..

Какво става обаче, ако си насадиш една яка гора върху земеделски имот?

Би трябвало след някоя година да си сечеш на воля, каквото ти хареса, без да питаш който и да е?

Изглежда смешно, но ако стопанисваш оранжерия, не е зле да кажем след 5 години отоплителния ти сезон да не ти струва нищо!

И какво дърво според вас трябва да се насади в такъв "резерват", че да даде най-много калории за най-кратко време?
          Доколкото знам пауловнията отговаря на изискванията ти - расте бързо, твърда и плътна дървесина и няма много претенции по отглеждането

Коментар

Добро утро Вълк. Аз съм Сашо от Благоевград. Нашата фамилия реже дърва от собствен имот. Повече от 50 г. и гората не е свършила. Но се реже само стари и големи дървета . Във такъв участък след 3-4 г избуяват млади фиданки . По този начин гората се въстановява. По темата за засаждане . На времето през соца в Ямболско откъдето съм родом даваха на хората по 1 дек. за лично ползване. Земята бе засадена с тополи през 4-5м. Хората си обработваха земята доката тополата стане дебела колкото човешки крак и високи поне 10м. И така 5-6 години. После нов парцел. За 10 г тополата става за материал режеш и продаваш. Пък с парите си купи енергия. И една поговорка на Вълка врата е дебел защото сам си върши работата.Поздрави.
            На нас клиренс ни трябва , не скорост

Коментар

Точно!

А дървото не е овошка, нито картоф...Ни вода ни храна иска!
              Хеле пък бора, дето си е за гора...

Даже може и да го продаваш за отопление в София!

Набоди си ги и след петилетка, само обикаляш нивите с резачката и "пей сърце, плачи горски"!
              След мнооого петилетки!

Коментар

Какво става обаче, ако си насадиш една яка гора върху земеделски имот?
                Ако не е овощна градина със сигурност губиш субсидиите на декар.

Коментар

Има тема за бързо растящи видове:http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=83357

пост 12
                  подаръци за мъже от FACOM
                  промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Мисля да експериментирам с това:

http://biotree.bg/index.php?ekod=bg&menu=17&koren=12

Дървесината му е лека, което значи "въздух под налягане", но ще компенсира с количество..

Естественно, че няма да допусна никакви "контролиращи" специалисти на територията на нивата, без прокурорско разрешение!

Опазиха всички паркове и опряха да контролират моя бостан?! /не че се прескачат да ме контролират, де.../... Те самите още не са съвсем наясно, къде са им териториите...

Преди година ме санкционираха, че не съм "разчистил" от храсти и дръвчета едно пасище, а аз слушам горския, че било "горски фонд"...

П.С. Гадеф, каква е тая агресия, бе приятелю? Много ярост, много нещо..Въобще не съм те имал тебе впредвид!
                    Последно редактирано от Volk; 26-02-10, 18:46.

Коментар

Първоначално публикуван от G_P_S Преглед на мнение
                      За 5 години ще пораснат толкова,че да стават само за разпалка. Иска време .Ама много дълго време.

Не се стърпях да прочета до края,колега,извини!...
                      Ама съм пуснал една тема,дето трябва хубаво да се прочете.
                      И да видите тогаз,как Нашите гори стоят и растат,и нашите ниви раждат...Само не мислете че някога съм опитвал!Подписът ми казва останалото.
                      http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=84061

Коментар

Аз пък ще взема да направя едно опитно поле с акация да видим какво количество биомаса ще дава.
                        2010 CRF 250 R

Коментар

Обаче аз мисля да въведа принципа " Засади и забрави!"..

Нямам желание да прекопавам...Ще пусна една "тестова серия" напролет, ако захапе, догодина ще се развихря...

Основната причина, да го мисля е че имам огромно количество земи с голям наклон, южни склонове... Слънчеви и разкошни, но не мога да влезна с трактора там!

Не мога да си позволя да имам земя, която "не работи"!

Ще "ражда", ако ще и "дръво" да е... По-добре отколкото да ражда бурени!

А годинките си летят, току виж като седна окончателно пред камината, да се окаже че съм си "вързал панталонките" доживот с дръвца, без да плащам на никой!

Щото софийските пенсионери имат някакви постоянни търкания с Топлофикация!

Коментар

Обаче аз мисля да въведа принципа " Засади и забрави!"...
                            И мен нещо такова ми се върти в главата. Акацията в разсадника е толко нагъсто засадена, че няма трева. Някаква подобна схема трябва да се провери в полеви условия, но без вода трудно ще стане нещо.

Знам една акациева гора която е в коритото на малка река и има невероятен прираст. За 30г. за втори път я секат на голо и пак е около 4м. висока.
                            2010 CRF 250 R

Коментар

Re: До: Дърва за огрев от собственна гора?

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                              Имам 6 години стаж като лесничей, та...
                              Дървото на двора може да си го режеш без да питаш никой. Проблема е ако дървесината трябва да се транспортира нанякъде. Тогава трябва да се придружава от позволително за транспортиране и да има горска марка.
                              Въпроса за сеч на дървета в земеделски имот е регламентиран в чл.32, 33 и 34 от Закона за Опазване на Селскостопанското Имущество (ЗОСИ):

Чл. 32. (1) Забранено е отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата. (2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г.) Разрешение за отсичане и изкореняване до пет дървета и на лозя до 1 декар се дава от кмета на района или кметството въз основа на писмена молба и при наличие на уважителни причини.
                              (3) Разрешение за отсичане и изкореняване на по-голям брой дървета и на лозя над 1 декар се дава от председателя на изпълнителното бюро на окръжния аграрно-промишлен съюз въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини.
                              (4) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2006 г., в сила от 12.07.2006 г.) Отказът да се даде разрешение в случаите по предходните алинеи може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс пред кмета на общината в 7-дневен срок от съобщението.

Чл. 33. Не се разрешава отсичане или изкореняване на дървета, които се намират на стръмни терени с наклон над 12 градуса, в ерозирани земи,, във водосборните райони на язовири или край брегове на реки и дерета, където тези дървета служат за противоерозионни или водорегулиращи цели.

чл. 34. (1) Ореховите, кестеновите, бадемовите, лешниковите и черничевите дървета, както и други видове дървета, представляващи особена ценност за селското стопанство, се намират под режим на особена закрила. (2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Министърът на земеделието и храните утвърждава наредба за подлежащите на особена закрила дървета, тяхното опазване, използуване, отсичане и заменяне.

Работата е там, че дори сам да си ги садиш дърветата пак не може да си ги режеш както и когато си искаш. Както е писано по-горе иска и много чакане за да стават за нещо. Преди повече от 70 години въпроса с дървата за огрев е бил решен като на всяко село е била предоставена гора от която хората да си секат всяка година. Не знам дали са плащали нещо, но май е било нещо като субсидия от държавата.
                              От прочетеното по-нагоре до известна степен ми се изяснява въпросът за сеч в частен имот.
                              Моят въпрос обаче е малко по-различен.
                              Предстои ми закупуване на къща с двор в гориста местност> имотът е около 2 дка. Откакто е построена къщата /преди повече от 20 години/ не е стъпвано там. По пътя до нея има израснали десетки борчета. В самия имот боровете са сигурно 100, като някои от тях са доста големи. Направо е непроходимо.
                              Тези борове ще ми пречат. Ще оставя някои от тях да си растат, но другите трябва да отрежа. От главният електропровод до електромера също има борове, които са прекъснали електричеството за сградата. Изобщо трябва да се сече доста.
                              Трябва ли да искам разрешение от някой и ако трябва кой е този орган!?

П.С. Дървесината няма да я изнасям извън имота, тъй като ще ми послужи за ремонтиране на покрива и за построяване на голям навес!
                              "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                              А+
                              LZ1DRZ

Коментар

От: До: Дърва за огрев от собственна гора?

Основната причина, да го мисля е че имам огромно количество земи с голям наклон, южни склонове... Слънчеви и разкошни, но не мога да влезна с трактора там!
                                С верижен трактор не става ли?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X