Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дърва за огрев от собственна гора?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дърва за огрев от собственна гора?

В Италия съм виждал цели имения с подредени гори предназначени за изкореняване, продажба и засаждане за озеленяване на Венеция и т.н...

Ние май не предвиждаме да озеленяваме градове и курорти...

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      В Италия съм виждал цели имения с подредени гори предназначени за изкореняване, продажба и засаждане за озеленяване на Венеция и т.н...

В Англия пък режима е по-строг от нашия.
      2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
        В Англия пък режима е по-строг от нашия.
        Сигурен ли си?

В смисъл има ли право някой да подмине табелката "частна собственост" в полето, ако ще да е и Джеймс Бонд?

Коментар

Царевичака си го садя всяка година, но си го правя на силаж, защото имам крави..

Я дай подробности, как с царевичак да захраня котел на твърдо, но без тия еко-дрън,дрън изгъзици, защото на село природата и живота са сурови и практиката показва, че всички "метан" и т.н. модерни технологии обогатяват само консултантските фирми...

На село си требе "жиип" и "баш дръво" или кюмюр, ако искаш да свършиш работа...

Ветрогенераторите са за София, да духат по Дондуков...
          Или да духат на Дондуховци Господ да ги убиеНе триий че ше те състигне
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Я да видим дали съм се напил или съм герой

ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Бил си с Алиса? / Или поне Алисия/

Къде видя това чудо?

Ако кажеш "България", значи си източил павурчето!

Коментар

Бил си с Алиса? / Или поне Алисия/

Къде видя това чудо?

Ако кажеш "България", значи си източил павурчето!
                Как го уцели Алисия е от селото на жена ми ВакарелКъдето съм се преселилИ си действам тихичкоТърси във Бг ФАРМЕР ИЛИ бГ ФЕРМЕР ОТ ТАМ СЪМ ГО НАУЧИЛспоред мене сади акации след 20 години режеш и продаваш
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Преглед на мнение
                  4000 kcal/kg суха дървесина (15% влажност) за акацията

п.п. и тук се навърта по някой и друг лесовъд
                  Навъртат се разни...

Вальо, знам, че се занимаваш и с земеделие.
                  Знаеш, какви са изискванията за засяване на многогодишни култури...
                  С горите е още по-сложно.
                  Първо, искаш да промениш статута на земеделска земя... Прочети ЗОСИ
                  Второ, има такова понятие "интензивни горски култури" - с турнус на сеч 13-15 години (турнус в случая - период на изсичане); целта е производство на биомаса - не са много подходящи за огрев (за акацията турнусът е 20г.) Има и варианти за създаване на горскоплодни култури (примерно - орехови).
                  Трето, чисто икономически в 90 % от случаите е по-изгодно земята да се използва селскостопански.

За създаване на гора над декар (както каза и колегата), задължително попадаш в правомощията на ЗГ (закона за горите) и подзаконовата нормативна уредба, която следва да гарантира качеството на посевния/посадъчния материал както и последващите мероприятия и реализация на готовия продукт. По-простичко - можеш да го направиш, но е строго регламентирано, и има основания да бъде така.
                  Целите са да се опази от болести съществуващата гора, да се стопанисват рационално земеделските площи, да се регламентира добива и търговията с дървесни продукти.
                  Производството на дървесни и храстови видове за целите на озеленяването се различава от производството за залесяване... Говорим и за обеми, и за себестойност, и за опазване на биоразнообразието и за технология. Бил съм в Италия, видял съм.
                  Озеленяването на градовете у нас (последните години) е на комисионен принцип от частни разсадници, работещи с вносен посадъчен материал...

Дълга и сложна тема, питай конкретно.
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                    Дълга и сложна тема, питай конкретно.
                    След това смазващо мнение, не виждам смисъл да питам за нещо..

След като нямам право да отгледам собственна гора, ще трябва пак да дам няколко хилядарки на Колю Мастиката, да ми докара дърва с Прагата...

Интересна е разликата между реалния живот и хартиите! Живеят в паралелни вселени и въобще не си пречат!

Гадеф, сега разбрах, че целта е да се пази гората от болести!

Добре че има нормативи?! Как е оцеляла, да се не начудиш?

Сигурно има и щатни специалисти, на заплата, да я пазят... " Как искам да съм Директор на водопад!" - Милена
                    Последно редактирано от Volk; 24-02-10, 20:52.

Коментар

След като нямам право да отгледам собственна гора, ще трябва пак да дам няколко хилядарки на Колю Мастиката, да ми докара дърва с Прагата...

Интересна е разликата между реалния живот и хартиите! Живеят в паралелни вселени и въобще не си пречат!

Гадеф, сега разбрах, че целта е да се пази гората от болести!

Добре че има нормативи?! Как е оцеляла, да се не начудиш?

Сигурно има и щатни специалисти, на заплата, да я пазят... " Как искам да съм Директор на водопад!" - Милена
                      Има едни хора дека им викат ГорскиТия требе да са ти повече от роднини .Ти там дека си не вервам да неможеш да се оправишАко случайно не можеш ше помагаме
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Не е баш така.
                        Имаш земя - 5, 6-та категория.
                        Искаш да я залесиш. щото иначе не е рентабилно, хем и за внуците да има. Става. Има процедура.
                        НО...

Но да приемем, че сме хептен "див" капитализъм, няма ЕС, ЗГ и т.н.т.(м) Решаваш - правиш, никой "не може да ми каже, къде да карам".
                        Купуваш от Илиянци, примерно, 10 000 фиданки (за 20 дка.) "салкъм". Щото са на далаверка - само по 50 стинки бройката.
                        Вземаш за два дена 20 циганина и ги бучкаш няка си.
                        Готово.
                        И след 20-тина годинки (жив и здрав да си) сечеш.
                        Тъй е, ама не баш тъй.
                        След 2 месеца ще имаш едно буренясло поле и много разходи.
                        Давам цифри: почвоподготовка: около 20лв/дка. Посадъчен материал - 500 х 40ст.= 200лв/дка (схема 2х1). Ръчно окопаване по схема 3/3/2 за три години = 400лв/дка. без междуредията.
                        Без да броим болести и форсмажори.
                        След 20 години, ако не я изсекат чернокраките, максимум по 20 пространствени кубика от декар. Минус още 6-7лв./м3 за добив.
                        За другите дървета е по-бавничко.
                        При дъбовите почваш да печели на 40-та година.
                        Навит ли си? Ще помагам...
                        Още ли искаш да си садиш гора?
                        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от Стария Преглед на мнение
                          Ти там дека си не вервам да неможеш да се оправишАко случайно не можеш ше помагаме

Много добре знаеш, че в тази държава, дори и да се срине, ние ще сме последните които не можем да се оправим!

Сиренето е у нас, сланината е у нас, ракията е у нас... общо взето само платките не са у нас, ама при кризи не се ядат платки, а пръжки!

Естествено, че се оправяме, но нали искаме да направим реверанс на тия с хартиите, да се почустват полезни, а за това трябва да съвпадне реалния живот и канцеларския...

За това се борим!

Коментар

Много неща не знаете.
                            И не сте виновни.
                            Виновни са тези, които са издали само за последната година две заповеди, според които, ако иска някой служител да си даде мнението, дори и в електронна медия, трябва да чака разрешение от еди-кой си...
                            Има такова понятие "лесозащита". И "авиоборба" и "Наземна химична/биологична/механична" борби. И "холандска" болест по бряста. И трахеомикоза... и рак .... чети за смърча на Витоша..
                            И малоумници, дето да се грижат, да няма такива болести у нас... Дето отговаряме за някой друг милион кубик дървесина.. и вода.. и въздух...

Коментар

Много добре знаеш, че в тази държава, дори и да се срине, ние ще сме последните които не можем да се оправим!

Сиренето е у нас, сланината е у нас, ракията е у нас... общо взето само платките не са у нас, ама при кризи не се ядат платки, а пръжки!

Естествено, че се оправяме, но нали искаме да направим реверанс на тия с хартиите, да се почустват полезни, а за това трябва да съвпадне реалния живот и канцеларския...

За това се борим!
                              Аз си мислим дека това законот е Врата у полье и само говедата минават през ньега и от това начало тръгваме напред и от това отиваме напред мммм требе да сих легаме
                              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                                Давам цифри: почвоподготовка: около 20лв/дка. Посадъчен материал - 500 х 40ст.= 200лв/дка (схема 2х1). Ръчно окопаване по схема 3/3/2 за три години = 400лв/дка. без междуредията.
                                Без да броим болести и форсмажори.
                                Какво е "ръчното окопаване" за горски видове?

И какви са им болестите, дето ще ги унищожат?

Другите ти сметки много ми харесаха и отговарят на новия ми бизнес план...

Странно, никой не може да ми забрани да отсека някоя от хилядите овошки, които съм отгледал, но щял да ми забрани да отрежа посаден от мен бор...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X