Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Висока декоративна растителност?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Висока декоративна растителност?

Според мен най-добрия вариант е бръшлян качен на някаква метална рамка.Аз си направих голяма арка от тръби към градината (около 3,5 м е висока и 1,5 м широка),която за 1 година се покри цялата.Бръшляна расте много бързо.Не знам дали е приложимо за 14 м.,но сметнах,че ще е полезно да се спомене в тази тема.

Коментар

До: Висока декоративна растителност?

Първоначално публикуван от a.ngelov Преглед на мнение
      Според мен най-добрия вариант е бръшлян качен на някаква метална рамка.Аз си направих голяма арка от тръби към градината (около 3,5 м е висока и 1,5 м широка),която за 1 година се покри цялата.Бръшляна расте много бързо.Не знам дали е приложимо за 14 м.,но сметнах,че ще е полезно да се спомене в тази тема.
      Да, бръшляна е красиво и интересно растение, но и то си има страничните ефекти, като да се завира във всяка пукнатина по стените и е достатъчно силен да се вкорени в тях и е отровен
      Последно редактирано от Ico_Ns; 18-04-10, 00:19.
      Око за око и светът ще ослепее

Коментар

От: До: Висока декоративна растителност?

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
        Зададената "задача" беше бърз ефект за закриване на гледка, ако правилно съм разбрал
        Викам, да не забиваме на тема екология, че току виж съм вкарал терминология от фитоценологията и генетиката... нали говорим за единично дърво или група дървета с декоративна функция.
        Не препоръчвам секвоите, а зелената дугласка като по-устойчива и значително по-бързорастяща от обикновения смърч, когото най-вероятно имаш предвид, както и поради вероятността да намериш едроразмерни фиданки от нея. Смърча по принцип расте на по-голяма надморска височина; голяма част от Витошкия смърч е залесен изкуствено и в момента боледува.
        Разпространението на дървесната растителност до много скоро се е ограничавало от климатичните фактори като едва последните 200-300 години човекът има решително влияние. Има и грешки, има и отлични резултати. Това, че псевдоцугите не са оцелели при някои от последните ледникови периоди на Евразия, не ги прави неподходящи за отглеждане при сегашните условия.
        Същото важи и за конете в Америките
        Ако говорим за залесявания за създаване на гори, тогава има нормативни документи, регламентиращи къде, с какво и как да се залесява, така щото да не намалее биоразнообразието и се дава приоритет на местните видове. Днес правих технологични планове за пролетното залесяване, които се подписват освен от изготвилият още от зам. директор, директор, проверил от РДГ и одобрил директора на РДГ, в които се указва всичко, включително регистрационния номер на източника на семената за фиданките, които ще бъдат залесени.
        Тъй, отплеснах се.

Сетих се вица за борчЕто с трите гаджета...

Взимай, каквото ти харесва и му се радвай, докато можеш... и дано и пра-пра внуците да му се радват.
        Жалко, че си ми толкова далеко, иначе щях да ти подаря фиданка по твой избор.

Здравейте,
        Яз и съпругът ми сме едни от ония баби и дядовци, които на стари години напуснаха големия град и се преселиха на село. Изобщо не съжалявам обаче
        Бих искала и аз да задам един въпрос. От няколко години се опитваме да засадим в двора си някакъв вид иглолистно дърво. Не разбирам от дървета, но искам да е нещо с древбни иглички. Като гледам по картинките май става въпрос за смърч, ела, мура или нещо подобно. Е, опитваме се - няколко пъти купихме от разсадник, купихме и коледна елха в контейнер. Но така и не се получи. А имам огромно желание за такова дърво в двора си. Та въпросът ми е дали бих могла да получа някакъв съвет относно какво да направим, ние ли бъркаме нещо при пресаждането, в избора на дърво ли бъркаме, невъзможно ли е да се получи при нашите географски или каквито и да са там условия? Живеем в село на север от София и надморската му височина е около 2000 метра. Горе долу колкото е тази на Бояна. Сега съм посадила семена от шишарките на дървото на съседите. Поникнали са, но дали имам време да ги чакам

Ще оценя много всякаква информация

Коментар

От: До: Висока декоративна растителност?

Надморската височина на Бояна не е 2000 м,а около 700-800 м (най-високото село в БГ е Чамла в Родопите и се намира на 1850 м надморска височина),не бих ви съветвал да ги садите близо до къщата,защото като порастант правят доста сянка.Метода със семента е правилен,но.....почвата, в която засаждате семето е много важна.Преппоръчвам ви да им сложите горска такава,апо-точно от място ,където растат ислолистни в изобилие,а също не е зле да сложите и малко хумус.Почвата в Бояна е доста лоша - повърхнотен беден слой от около 30 см,последван от един дебел пласт глина.
          Последно редактирано от bg2001; 12-08-10, 23:54.

Коментар

От: Висока декоративна растителност?

Здравейте!Прочетох с удоволствие цялата тема,впечатлих се от Шизандра-та,задължително ще си посадя...
            Сега искам да споделя притеснението,което ме мъчи.Ноември засадихме 9бр.аризонски кипарис,закупен от разсадника на горското.Големи екземпляри по 2м.Спазихме технологията-дълбочина,торове,поливане и т.н.След месец и нещо обаче почна едно жълтеене на короната,вече обхваща около 30% от дръвчето.При 3 екземпляра е доста стряскащо.Помогнете със съвет,тук има и специалист по иглолистните.Все пак не беше еФтино удоволствие...Работниците ги изваждаха на ръка,бяха поокълцали корените,да не говорим,че балата от пръст се разпадна докато ги засадим,въпреки внимателното транспортиране.Сега се запролетява,дали ако посипя селитра и ги подкастря повече ще оцелеятИдеята ни беще да имаме декоративна стена от любопитни погледи,но ...

Коментар

Първоначално публикуван от meggi13 Преглед на мнение
              Здравейте!Прочетох с удоволствие цялата тема,впечатлих се от Шизандра-та,задължително ще си посадя...
              Сега искам да споделя притеснението,което ме мъчи.Ноември засадихме 9бр.аризонски кипарис,закупен от разсадника на горското.Големи екземпляри по 2м.Спазихме технологията-дълбочина,торове,поливане и т.н.След месец и нещо обаче почна едно жълтеене на короната,вече обхваща около 30% от дръвчето.При 3 екземпляра е доста стряскащо.Помогнете със съвет,тук има и специалист по иглолистните.Все пак не беше еФтино удоволствие...Работниците ги изваждаха на ръка,бяха поокълцали корените,да не говорим,че балата от пръст се разпадна докато ги засадим,въпреки внимателното транспортиране.Сега се запролетява,дали ако посипя селитра и ги подкастря повече ще оцелеятИдеята ни беще да имаме декоративна стена от любопитни погледи,но ...
              Скромния ми опит със засаждане на едроразмерни дървета ми подсказва, че ще изсъхнат. Догодина още толкова
              Корените на дърветата грубо казано са колкото короната. Оцеляват и с 50% останали. При изваждане на едроразмерни дървета на ръка обикновено остава доста по-малко от 50% от корена. За успешно прихващане ги вадят с едни специални машини каквито съм виждал само на снимка
              2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от Zhisheva Преглед на мнение
                Здравейте,
                Яз и съпругът ми сме едни от ония баби и дядовци, които на стари години напуснаха големия град и се преселиха на село. Изобщо не съжалявам обаче
                Бих искала и аз да задам един въпрос. От няколко години се опитваме да засадим в двора си някакъв вид иглолистно дърво. Не разбирам от дървета, но искам да е нещо с древбни иглички. Като гледам по картинките май става въпрос за смърч, ела, мура или нещо подобно. Е, опитваме се - няколко пъти купихме от разсадник, купихме и коледна елха в контейнер. Но така и не се получи. А имам огромно желание за такова дърво в двора си. Та въпросът ми е дали бих могла да получа някакъв съвет относно какво да направим, ние ли бъркаме нещо при пресаждането, в избора на дърво ли бъркаме, невъзможно ли е да се получи при нашите географски или каквито и да са там условия? Живеем в село на север от София и надморската му височина е около 2000 метра. Горе долу колкото е тази на Бояна. Сега съм посадила семена от шишарките на дървото на съседите. Поникнали са, но дали имам време да ги чакам

Ще оценя много всякаква информация

Напоследък нямам много време за форума, извинявам се за закъснението.
                Всъщност, климатично - почвените условия в района са добри за иглолистна растителност.
                Препоръчвам дугласка ела (Pseudotsuga mensiensii ssp mensiensii) с 1 - 1,5 метра височина заради бързия растеж, и е красиво дърво. Може и обикновенна (бяла) ела, тя обаче има по-бавен растеж в млада възраст.
                Има я по разсадниците, сега е подходящ момент до към 15ти април.
                Ако е извадена с бала и буцата е пръсната, просто не я взимайте.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:06042009870.jpg
Прегледи:1
Размер:86.0 КБ
ID:5257432
                Ето това е добре извадена фиданка с хубава бала.
                Почвата в дупката да е предварително разрохкана и уплътнете хубаво (става добре с дръжката на лопатата). Полейте след засаждането, в последствие само като се напука земята, почвата там е доста глинеста и може да се получава преовлажняване.
                Успех, желание като има човек, всичко става, ще се прихване.

Аризонския кипарис трудно понася пресаждане и често мръзне.
                Принципа е, че колкото е по-голямо/възрастно едно растение, толкова по-трудно се прихваща, колегата Димитър го е обяснил.
                Ако горната 1/3 от короната е изсъхнала, няма да го бъде. Понася известно подкастряне, но щом е с пръсната бала... И торенето може да има обратен ефект...
                А иначе, има и у нас такива машини:

Име:08112008452.jpg
Размер:150.5 КБ
ID:5257433

Име:08112008453.jpg
Размер:69.1 КБ
ID:5257434

Име:08112008454.jpg
Размер:116.1 КБ
ID:5257435

...само че цената за изваждане и транспорт е между 60 - 100лв на бройка...
                Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Благодаря за бързото включване!Значи,при 3 кипариса се наблюдава пожълтяване на връхчетата и около средата на височина,някъде 1м.Иначе жълтеенето е наситено долу в ниската част на стъблото.
                  И торенето може да има обратен ефект...
                  gadeff-за кое торене говорим?Това което сме направили при засаждането/калий,суперфосфат и прегорял тор/или това ,че имам намерение да подхраня съсамониева селитра...?

Коментар

Благодаря за бързото включване!Значи,при 3 кипариса се наблюдава пожълтяване на връхчетата и около средата на височина,някъде 1м.Иначе жълтеенето е наситено долу в ниската част на стъблото.

gadeff-за кое торене говорим?Това което сме направили при засаждането/калий,суперфосфат и прегорял тор/или това ,че имам намерение да подхраня съсамониева селитра...?
                    Пресаждал съм аризонски кипариси, виждал съм това жълтеене, но после си се възстановиха. Съвета ми е да изчакаш до лятото и да видиш дали няма да се възстановят. Като почне вегетацията ще си проличи кое дърво се е прихванало и кое не.

Коментар

petrof,благодаря ти!Окуражаващо звучи...Ще чакам и още как!Сега март дали е добре да поокастря обема на кипарисите и да сложа малко селитра или нищо да не пипам,просто да ги оставя и да чакам.Странното е също,че като ги купихме имаха един синкаво-зелен оттенък,а сега по скоро са сиво-зелени...

Коментар

petrof,благодаря ти!Окуражаващо звучи...Ще чакам и още как!Сега март дали е добре да поокастря обема на кипарисите и да сложа малко селитра или нищо да не пипам,просто да ги оставя и да чакам.Странното е също,че като ги купихме имаха един синкаво-зелен оттенък,а сега по скоро са сиво-зелени...
                        Ami поокълцай ги и чакай вегетацията. Каквото оцелее, оцелее. Ще си покаже след месец. Каквото не е оцеляло, тичаш бързо до разсадника и взимаш нови, не е нужно да са особено големи. Големите даже са по-рискови при пресаждане. По-малките са по-сигурни.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                        X