Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Висока декоративна растителност?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Висока декоративна растителност?

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
    А ти непременно искаш иглолистно дърво ли? Защото има широколистни, които растат доста бързо, освен това имат висока декоративна стойност - цъфтят уханно и красиво - като пауловнията например.

Дърветата от рода Пауловния са бързорастящи и се отглеждат за производство на твърда дървесина. Някои от тях са годни да дадат материал след едва 5 години. След отсичане, дървото израства наново от запазената коренова система и затова пауловнията е известна още като „дървото на феникса”. Този изключителен вид се използва и за възстановяване на тежко замърсени почви.
    Дървесината от пауловния в бледо оцветена, с права влакнеста структура, много устойчива на гниене и трудно запалима. Използва се за изработка на мебели и музикални инструменти.
    Аромата на цъфналата пауловния съдържа хелиотропин, който го прави ванилен, пудрен и леко бадемов.
    Забравила си да споменеш за студоусточив бамбук, който прави висока гора за нула време.

Коментар

Прости моето невежество, ще използвам един термин, който не познавам добре!

Преди време един родопски селянин - ловец ми обясняваше за едно място, че било "естествен биотоп" за един вид пъстърва и дори да изчезнела, щяла лесно да бъде възстановена там...

Мисълта ми е, че тези растения не са местни, не са се разпространили из територията по естествен път, въпреки че са минали 500 години от откриването им!

В този смисъл смърча е "бетон"!

Дали пък не е възможно, тази разкошна секвоя да расте да кажем 10 години и точно, когато мислиш че е върха на решението, изведнъж да се комбинират две-три поредни климатични отклонения и дървото да си отиде...

Коментар

Зададената "задача" беше бърз ефект за закриване на гледка, ако правилно съм разбрал
        Викам, да не забиваме на тема екология, че току виж съм вкарал терминология от фитоценологията и генетиката... нали говорим за единично дърво или група дървета с декоративна функция.
        Не препоръчвам секвоите, а зелената дугласка като по-устойчива и значително по-бързорастяща от обикновения смърч, когото най-вероятно имаш предвид, както и поради вероятността да намериш едроразмерни фиданки от нея. Смърча по принцип расте на по-голяма надморска височина; голяма част от Витошкия смърч е залесен изкуствено и в момента боледува.
        Разпространението на дървесната растителност до много скоро се е ограничавало от климатичните фактори като едва последните 200-300 години човекът има решително влияние. Има и грешки, има и отлични резултати. Това, че псевдоцугите не са оцелели при някои от последните ледникови периоди на Евразия, не ги прави неподходящи за отглеждане при сегашните условия.
        Същото важи и за конете в Америките
        Ако говорим за залесявания за създаване на гори, тогава има нормативни документи, регламентиращи къде, с какво и как да се залесява, така щото да не намалее биоразнообразието и се дава приоритет на местните видове. Днес правих технологични планове за пролетното залесяване, които се подписват освен от изготвилият още от зам. директор, директор, проверил от РДГ и одобрил директора на РДГ, в които се указва всичко, включително регистрационния номер на източника на семената за фиданките, които ще бъдат залесени.
        Тъй, отплеснах се.

Сетих се вица за борчЕто с трите гаджета...

Взимай, каквото ти харесва и му се радвай, докато можеш... и дано и пра-пра внуците да му се радват.
        Жалко, че си ми толкова далеко, иначе щях да ти подаря фиданка по твой избор.
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Има дървета, които трябва да се засадят един път в живота и да си струва.. /Гераците/..

Коментар

Моето лично постижение е засаждането на 7 метров кедър (ама точно какъв кедър- не знам) преди 12 годинки. Природата се смили над него и досега си е жив и здрав, докато около 200 туи в същия двор (от общо 320) предадоха богу дух.
            Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

А ти непременно искаш иглолистно дърво ли? Защото има широколистни, които растат доста бързо, освен това имат висока декоративна стойност - цъфтят уханно и красиво - като пауловнията например.

Дърветата от рода Пауловния са бързорастящи и се отглеждат за производство на твърда дървесина. Някои от тях са годни да дадат материал след едва 5 години. След отсичане, дървото израства наново от запазената коренова система и затова пауловнията е известна още като „дървото на феникса”. Този изключителен вид се използва и за възстановяване на тежко замърсени почви.
              Дървесината от пауловния в бледо оцветена, с права влакнеста структура, много устойчива на гниене и трудно запалима. Използва се за изработка на мебели и музикални инструменти.
              Аромата на цъфналата пауловния съдържа хелиотропин, който го прави ванилен, пудрен и леко бадемов.

Разкошно дърво, дай малко повече инфо моля те,на каква височина расте, каккво може да е минималното отстояние от друго такова(ширина на короната),
              цвета "отровен" ли е, има ли медена роса, около корена остава ли чисто ли е като липата -образува храсталак ...
              Око за око и светът ще ослепее

Коментар

ПАУЛОВНИЯ - ИЗУМРУДЕНОТО ДЪРВО

Пауловния елонгата Paulownia Elongata / Изумруденото дърво/ произхожда от Китай. То е бързо растящо дърво – за 15-20 месеца достига 15-20 метра, има висока толерантност към засушаване, невзискателно е към почвата, развива се при висок температурен диапазон от минус 25 до плюс 40 градуса, не се напада от болести и неприятели, с малък риск при промишлено отглеждане. Дървесината е висококачествена - здрава, лека, без дефекти, лесно съхне и се обработва, два пъти по-лека е от дъбовата и от иглолистната, но е 4 пъти по-скъпа. Използва се в корабо- и самолетостроенето, за производство на мебели, музикални инструменти, играчки и др.
                За добив на дървен материал могат да се използват 4-5 годишни растения с диаметър около 30 см. От едно дърво се добиват над 1 куб.м дървесина. Цветовете и листата съдържат биологично активни вещества, които се използват във фармакологичната промишленост в Китай и САЩ. Пауловнията е най-подходящото бързо растящо дърво за засаждане на промишлени масиви, опожарени гори, свлачища, укрепване на ерозирали терени, изграждане на ветрозащитни пояси и др. Подходящо е за подобряване и естетизиране на градската жизнена среда, чрез озеленяване и рекултивация на терени, хвостохранилища и др. Източник е на екологично гориво. Подходящо е за подобряване на естествената жизнена среда, за ограждане на частни имоти, стадиони, тенис кортове, новопостроени сгради, бензиностанции, хотелски комплекси и вилни селища, детски и спортни площадки.Микроклимата в заградените учястъци е различен.Прохлада, чист въздух и уют в градската среда

Съдейки по снимките стеблото остава голо и не прави издънки подобно на липата.

Коментар

То е бързо растящо дърво – за 15-20 месеца достига 15-20 метра, има висока толерантност към засушаване, невзискателно е към почвата, развива се при висок температурен диапазон от минус 25 до плюс 40 градуса, не се напада от болести и неприятели, с малък риск при промишлено отглеждане.

Явно не съм разбрал за какво става въпрос!?

Звучи твърде добре за да е истина!

Ще съм ти много благодарен, да ми кажеш адрес някъде из България, където да го видя на живо! Ако може да е по-старичко, да кажем над 3 сезона след пресаждането..
                  Нали знаеш, шопа като видял жирафа в зоопарка казал " Е, па нема такова животно!"

Предполагам не е вечнозелено?

Майкъл, я кажи какъв е пък тоя дзвер "студено устойчив бамбук"?!

Направо ме разбихте, майна!

Гадев е прав, тая работа не е като оная, освен мерак, трябва и акъл и познания!
                  Последно редактирано от Volk; 29-01-10, 15:47.

Коментар

Volk,току що говорих с един познат /бивш шеф на Паркстрой -Русе/. Във наличност имат от разсад до 6-7 м. високи,цени съответно 3-4лв. ..70-100 лв.Мисля ,че стана ясно говоря за Русе,ако те интересува ще ти дам тел.номер,на човека.

Коментар

Много ти благодаря, изненада ме...

За какви дръвчета става въпрос?

Цените, които споменаваш са много добри, но виж какви варианти пускат колегите...

Още веднъж ти благодаря, аз съм от тия дето много мислят, но това е много ценна информация колега!

Поздрави!

Коментар

Бамбука майна го имам в Несебър саморасляк, дошъл от съседите и при тях е над 4 метра висок, а при мен го скубя защото ще превземе всичко.
                        Понеже харесвам само цъфтящи и не съм обръщал внимание на бамбуци, но съм сигурен че има такъв който става гигантски голям.

Коментар

Това майна ми дойде в повече...

Гледаш си бамбук, като в Камбоджа и на всичкото отгоре го скубеш, докато си плакнеш краката в морето около Несебър?

Коментар

Преграда срещу лоша гледка става и от бързорастящи лиани от сем. Бобови. Цъфтят яко и са истинска наслада за окото.

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
                              Много ти благодаря, изненада ме...

За какви дръвчета става въпрос?

Цените, които споменаваш са много добри, но виж какви варианти пускат колегите...

Още веднъж ти благодаря, аз съм от тия дето много мислят, но това е много ценна информация колега!

Поздрави!
                              За пауловния става дума .Пропуснах ...

Коментар

Ако решиш вместо дървета да има лиани, ето ти лиана, която расте бързо. По лечебни качества плодовете и се нареждат до Жен-Шена.
                                Моята шизандра ми я пратиха от Плевен, там има разсадник специално за шизандри.
                                Ето подробности за растението и уникалните му качества:
                                http://zeleno.bg/bg/articles/336-shi...-limonnik.html

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X