Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Висока декоративна растителност?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Висока декоративна растителност?

аз сях пауловния тази година май месец. Разсада дойде голям колкото ягоди. В момента някои от дръвчетата са по 2 метра високи и това без особенни грижи.

Коментар

Първоначално публикуван от bodevb Преглед на мнение
      аз сях пауловния тази година май месец. Разсада дойде голям колкото ягоди. В момента някои от дръвчетата са по 2 метра високи и това без особенни грижи.
      Колега,разкажи повече...силно съм впечaтлен от това дърво.С нетърпение очаквам коментар от специалиста gadeff.

Коментар

Дугласка ела е най бързо растяща за Българските условия.Садиш едно метрови и след три години фантазия.Визирам нашта вила в Свогенския балкан сега е гора гъсталаци а ги садихме мънички
        К мирной жизни не пригоден.
        Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
        ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Подробна информация за бързорастящ дървесен вид Пауловния / Paulownia можете да намерите на:
          paulowniabg.blogspot.com
          или
          http://www.agroborsa.com/cdtabbg/

Коментар

Ето тук един линк, пишат че засаждат едроразмерни:
            http://zeleno.bg/bg/products/409-zas...i-durveta.html

Тези тук: http://www.bor4e.com/etap.html
            също се рекламират, че засаждат едроразмерни.

А ето и цял сайт на производител на разсад на пауловния:
            http://biotree.bg/

Успех

Коментар

Аз съм садил едроразмерни дървета преди бая години. Резултата беше ...лош.
              За добър резултат трябва много корен да остане при ваденето и знам, че при иглолистните се отбелязва ориентацията спрямо севера, и после пак така се сади.
              Една дугласка ела трябва да свърши работа
              2010 CRF 250 R

Коментар

Първоначално публикуван от evtimovi Преглед на мнение
                Volk,току що говорих с един познат /бивш шеф на Паркстрой -Русе/. Във наличност имат от разсад до 6-7 м. високи,цени съответно 3-4лв. ..70-100 лв.Мисля ,че стана ясно говоря за Русе,ако те интересува ще ти дам тел.номер,на човека.
                Ако може да дадеш телефона,защото се заинтересувах от това дърво
                Предварително благодаря

Коментар

Моето име е Тихомир Евтимов,името на човека е Илия / фамилията не я знам/ тел. 0889 231407

Коментар

Много благодаря за отговора . Тая седмица смятам да отскоча до Русе и ще се опитам да го потърся.

Коментар

Колеги,днес разбрах,че в Дулово се произвежда Пауловния.Познавам човека лично.Ако някой има желание да си закупи двуметрова фиданка дебела около 5 см./видях ги/ може да ми се обади-ще помогна с каквото мога.
                      Цената е 12 лв./бр.
                      Поздрави!

http://paulowniabg.blogspot.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Dan7 Преглед на мнение
                        ПАУЛОВНИЯ - ИЗУМРУДЕНОТО ДЪРВО

Пауловния елонгата Paulownia Elongata / Изумруденото дърво/ произхожда от Китай. То е бързо растящо дърво – за 15-20 месеца достига 15-20 метра, има висока толерантност към засушаване, невзискателно е към почвата, развива се при висок температурен диапазон от минус 25 до плюс 40 градуса, не се напада от болести и неприятели, с малък риск при промишлено отглеждане. Дървесината е висококачествена - здрава, лека, без дефекти, лесно съхне и се обработва, два пъти по-лека е от дъбовата и от иглолистната, но е 4 пъти по-скъпа. Използва се в корабо- и самолетостроенето, за производство на мебели, музикални инструменти, играчки и др.
                        За добив на дървен материал могат да се използват 4-5 годишни растения с диаметър около 30 см. От едно дърво се добиват над 1 куб.м дървесина. Цветовете и листата съдържат биологично активни вещества, които се използват във фармакологичната промишленост в Китай и САЩ. ...................

Съдейки по снимките стеблото остава голо и не прави издънки подобно на липата.

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение

Явно не съм разбрал за какво става въпрос!?

Звучи твърде добре за да е истина!

Ще съм ти много благодарен, да ми кажеш адрес някъде из България, където да го видя на живо! Ако може да е по-старичко, да кажем над 3 сезона след пресаждането..
                        Нали знаеш, шопа като видял жирафа в зоопарка казал " Е, па нема такова животно!"

Предполагам не е вечнозелено?

Майкъл, я кажи какъв е пък тоя дзвер "студено устойчив бамбук"?!

Направо ме разбихте, майна!

Гадев е прав, тая работа не е като оная, освен мерак, трябва и акъл и познания!

Тая работа вярно не е като оная работа, ама малко са се поизхвърлили в рекламата, "пействана" от колегата Dan7
                        НЯМА да достигне 15-20метра за 15-20 месеца. Още повече при вегетация 3-4 месеца годишно.
                        Дъбовата и иглолистните дървесини са с доста различни параметри и неподходящи за съпоставка.... Не знам, как определиха, че е 4 пъти по-скъпа. Подходяща е за производство на целулоза/хартия заради дългите влакна и липсата на смоли. Само че преработващите заводи изкупуват дървесината на тон, пък тя е 2 пъти по-лека.... Съмнявам се, че нашето корабо- и самолетостроене ще проявят голям интерес...
                        4-5 годишни растения с диаметър 30 сантиметра може и да се случат някъде в тропиците, но не и тук.
                        Относно твърдението, че не се напада от болести и неприятели... доста смело. Особено като се има предвид, че произвежданите у нас фиданки са предимно клетъчни култури или от резници. Никой не знае, как ще се държат културите от пауловня след 10 години. Когато може и да се изравнят с тополовите по запас. А може и да не.. И не се знае коя наша бабалюга няма да се приспособи да ги гризка... Или кой ледолом няма да ги начупи.
                        Прави мощна коренова система и не бих я препоръчал за засаждане в близост до сгради, тротоари, пътища.

Харесвам това растение, чудесно е за декорация при бърз ефект; има своето място при интензивни култури за производство на биомаса, но все пак да не се увличаме в хвалбите...
                        Чакам след някоя и друга година да започнем да си говорим така и за евкалиптите, отдавна отглеждани в Португалия и Испания, примерно.

А иначе, Вальо, предложението остава в сила... заповядай някой ден.
                        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Колега, това с мощната коренова система ме заинтересува. Дали става за предотвратяване на повърхностна ерозия?
                          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от CAESAR Преглед на мнение
                            Колега, това с мощната коренова система ме заинтересува. Дали става за предотвратяване на повърхностна ерозия?
                            Става. Макар че и всеки храст става
                            Зависи за водна или ветрова ерозия.
                            Наклон, доколко е запазен хумусния слой.
                            Надморска височина, замърсяване, дали възнамеряваш в последствие да правиш нещо друго с тази земя и други фактори.
                            Има и други алтернативни видове с доказани противоерозионни качества и бърз растеж като айланта http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%...B0%D0%BD%D1%82 или бялата акация.
                            Дай по конкретно.
                            Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Нищо конкретно засега. Имам да правя подпорна стена с габиони и отстрани се явяват малки откоси. Имам в предвид с малък наклон. Става въпрос за водна (най-вече дъждовна) ерозия. Не искам храстовидни, а псевдоакацията не ме кефи много.
                              Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Наистина инфото за Пауловнията си е лепнато както го намерих и без всякаква идея за експертност от моя страна, но какво да направя, така пише, пък аз исках да бъда полезна с нещо, а ето, че така не става. Доста изчетох по форума и мисля, че колегата Gadeff e този, който трябва задължително да бъде слушан, когато става въпрос за професионализъм от висока класа в тази сфера, за което шапка му свалям! (което не пречи и ние ентусиастите - лаици да бъбрим отвреме на време врели-некипели, де)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X