Аз вчера наложих виното.
От декар и половина лозе - 5 кофи грозде. Орубено и намачкано излезе около 15 литра.
Вино ще изкарам 3-4 литра юбилейно.
А лани беше над тон и отточих над 300 литра.
Калпава година...
Your conscience is all you can take to your grave.
Е що така ви се получи, градушка ли ви пра?
Тука при нас, центр. сев. България, има спорадични оплаквания но общо взето народът е доволен. Аз също съм доволен, само от асми, бидонът вече е в тиха ферментация. почнах да бера сериозно и от десертното, нося на работа да плющи колегията
И тук доста колеги се оплакват, казват че е от дъждовната пролет.
Аз съм доволен малко по-малко е добиват от миналата година но нищо фатално. Даже според мен е от сухото лято ,ако беше поваляло в края мисля че нямаше да има разлика. При мен имаше съвсем леко засегнато от гроздето и то изсъхнали в края на салкъма, Колегите твърдят че е от маната още при образуване на грозда. Интересното е че примерно две съседни лози едната перфектно грозде другата засегната, сорта Мерло пръскането същото …
Но не се оплаквам де за мен годината беше добра , ще видим какво ще наточим
088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Не знам какви дъждове валяха, но не успях да го овардя, ако и да го пръсках три пъти и то с различни препарати. Киселинен дъжд ли падна, не знам. Последния път с Ридомил, който е най-силното срещу маната, Не и не.. Иначе, беше лозарско лято.
Яко горещини и каквото остана се беше опекло на над 25 процента захарност.
Всички лозя около нас са така. В някои няма и зрънце.
Your conscience is all you can take to your grave.
Саше на една трета съм от миналата година. Като захарност е повече от отлично.
10 пъти съм пръскал, след всяко трето пръскане смменях препарата. При нас масово не се опраши когато цъфтеше.
Ти си пръскал 10 пъти , ама е имало какво да пръскаш. На мен след третото и оная гадост дето валя, всичко покафеня. Е, за какво да го пръскам? И след две седмици нямаше помен от гроздЕ.Просто го отебах.
Готов съм и аз,никога досега на 20.10 не съм правил гроздобера,но така трябва. Димята си иска края на октомври, даже не мерих захарност,сладнеше си, а за София ако има желаещи мога да снабдя някой друг останал миналогодишен литър.
Добре че е мрежата против птиците иначе нямаше нищо да стане. Мрежата ме спасява вече 3-4г., но някой птици успяват да хапнат и под мрежата някак си.
Кви слани човек така се измени времето вчера 30 градуса всички бидони бяха станали “огледало” сега всичко ври наново . Кога ще точа незнам , е аз източих 60 литра за “комкане” да има
088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Комплименти!
Колкото до точенето, някои го точат веднага след бурната ферментация.
Аз точа за Коледа. Обичам виното да ми отлежи със шушулките и семките и да стане леко стипчиво с танинов вкус. Не харесвам "гладките" вина. Нито сладникавите. Виното го харесвам (нарочно казвам харесвам, а не обичам, щото не съм пияч) -сухо.
Your conscience is all you can take to your grave.
При мен гроздоберът е като по Бай Тошово време - продължава до Новата година
И една педя сняг имаше отгоре, и не знам колко слани го париха и не ще да пада, хаха. Бях се заканил че пет асми димят за догодина ще ги направя на нула, ама сега си мисля че може и да оставя двечки за разкош.
Ехеее, разкошно е ,а и да си похапваш грозде посред зима е някак си...НЕЧОВЕШКО Браво, абе държелиев сорт си е димята и аз имам няколко чепки откъснати преди 2месеца с малко от лозовата пръчка и си седи и чака да се изяде насред зима.
Край! Оня ден последното от асмите замина на кокошките.
Иначе май не помня друга година до толко късно да съм го държал по асмите, но явно прриродата си играе игрите. Ставаше за ядене до последно, верно - с лееко променен вкус.
От Болгара съм накачил по пироните двайсетина чепки, че и то беше здраво таз година и засега е екстра.
Коментар