Нещо се обърка със снимките , ако някой модератор оправи постовете ще съм благодарен , аз опитах
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лозе
Свий
X
-
Виното го точим, за сега е станало мускат отонол, розе от пино ноар и на траминера още малко му остава.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Първоначално публикуван от Jivko Преглед на мнение
Коментар
-
Ами за по лесна “логистика”
След като го източим в туби раздаваме дивиденти , делим и всеки се спасява . Аз лично изсипвам в бидон и няколко пъти “избистрям” мия бидона , пак оставям за няколко дни точа и пак в пластмасиви бутилки. Отдавна нямам бурета и т.н. в края на зимата затварям останалото вино в стъклени бутилки /за вино с тапи и т.н. / и така го съхранявам. Отдавна съм загледал един филтър за избистряне , но понеже метода ми е със задоволителни резултати се отягам.
аз обичам да пия младо вино , макар да имам дори 5 годишно. Като се съберем компания съм отварял харесват го , мен си ме кефи младото088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Така вече става ясно. Аз също не обичам старо домашно вино, даже като ми го хвалят и подаряват колеги и познати, моето от таз година си е най-добро хаха. Понеже от десетилетия имам ясна представа за домашното ни производство и потребление, логистиката съвсем съм я опростил. Отдавна не бутилирам, правя толко колкото ни трябва за сезона, т. е. до напролет, другото се концентрира.
-
-
Аз не бързам да го отточвам. Харесва ми да си полежи с люспите, защото го обичам с повече танин, сухо и стипчиво. Обикновено отточвам след нова година, или около Коледа. Второ вино не правя, защото не ми се занимава. Ако остане от ланшното, напролет варя на рикиЙ.Your conscience is all you can take to your grave.
Коментар
-
Колеги лозаро-винари,
Бърз въпрос - бордолезов разтвор или Шампион ВП да използвам, или и двете наведнъж. Гледам, че второто също съдържа мед. Ще пръскам лози, овошки и туи.
Коментар
-
Случи се, та поскитах уикенда в района на Елзаз във Франция. И друг път съм бил и винаги се впечатлявам от размерите на лозарството.
Стотици км супер поддържани лозя.
Всичко беше прекроено (или както се казва). Интересно, че бяха изорали през ред.
А миналата година из Дойчланд и региона на река Мозел.
Типично по немски, всичко под конец.
Умът ми не побира колко много усилия хвърлят за толкова гадни вина
- 3 likes
Коментар
-
Красота... с една дума ! А винаги съм си мислил как у нас от здрави лозя/масиви правят пущиняк, а там нейде особено тези стръмните правят от баир лозе дет се вика, бааах... Ти какво направи с твоята лоза кажи, поне оряза ли я сега ?
Коментар
-
O, моята асма, както ме посъветва още миналата пролет я отрязах на 1 педя след като се качва върху конструкцията. Мислех, че няма да дръпне, но тръгна доста буйно.
До колкото можех привръзвах новите филизи, но нямах много време.
Тази година още на Трифон Зарезан оставих само най силните пръчки на по 8-10 пъпки.
Тия дни като отида ще го снимам.
-
-
Някъде напред май го казах - тия райони са еталон в лозарството. При нас на равното е пущинак, на такъв наклон даже и ливади няма никой да поддържа... Там е създавано поколения наред и всеки следващ надгражда и развива, тука наобратно.
Там дето е през ред - при технологията със зачимяване през година, две или три се преорава и се вкарва подхранка. Тука масово се ползват хербициди, мъка.
Коментар
-
При немците видях един чичак с една тойота хайлукс с монтирана лебедка странично. Спира на ръбът на пътя и надолу по редовете се спуска и качва като се придръпва с лебедката с дистанционно.
А тук се опитах да снимам как ги пръскат с хеликоптер.
А има ли проблем след резитба, клонките да бъдат оставени , а не да ги събират ?
В Германия масово бяха оставени, докато във Франция една клечка не видях.
И има ли значение типа формировка спрямо сорта ?
- 1 like
Коментар
-
Няколко реда за лозарството по долината на река Мозел, валидно и за ФР, за ДЕ и за ЛЮКс.
Оре се през ред за да има къде да минава трактора когато пръска.
Никога не се събират пръчките, местния климат ги оползотворява безгрижно.
Хербициди се ползват редовно, как мислите се подържат тия безтревни площи под лозите, масово се ползва Глифосат.
Разликата е минимална според сортовете за формировката.
Хеликоптера пръска където друг достъп реално няма, познава се по супер многото "пътни знаци" качени на колците.
Когато аз живях по Мозел, пръскаше настоящия европейски шампион по въздушна акробатика, на места лети 25-30см над колците/знаците със скорост...
Подхранване с торове се прави много рядко, почти никога, защото е сложно с разрешенията + скъпо. Пръскане с химии се прави редовно, понякога на всеки няколко дни според климата и неприятелите и т.н.
Резитба и гроздобер се прави на ръка. Има дни в които, лозата расте с над 20см за денонощие.Бъдете живи и здрави!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар