Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лозе

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #91
    Направо си напред , аз от двора на село днес набрах къде 300 кила , ама захарност 15
    На нас клиренс ни трябва , не скорост

    Коментар


    • Kirilpm
      Kirilpm коментира
      Редактиране на коментар
      Ако захаромерът ти е тип поплавък от 2.50лв, не е лошо да го свериш и с друг или с рефрактометър.15 градуса захарност през октомври трудна работа?

  • #92
    От практиката

    от 20 до 25 всичко протича нормално виното е хубаво и издръжливо, имам такова на 3 , 4 години . Под 19 пак ще стане вино но трябва да го пиеш бързо, над 25 ще преври догодина март, април дотогава ще пиеш сладко вино в същото време доста силно , а може и то да се развали ако не е стабилно

    Не претендирам за “научност” казвам при мен как се е случвало.
    Колегата с 15 захарност - слагай му захар и вода и за ракия , вино от това грозде не ти трябва да пиеш
    088455338две
    "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
    Джамбазов 2010г..

    Коментар


    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Абе пили сме и само от захар вина, като няма друго...
      Естествено-най си е хубаво виното да си е само от грозде, тогава си има и аромат и всичко.

      Ама ако се налага...

  • #93
    Обрахме го днес. Дойдоха и сестрата и зетя помогнаха. Не знам колко кила е, но понеже смлях и изцедих малко памид да си допълня бидончерто с бялото, замерих захарност 23.
    То наистина си беше много сладък памида. Сега съм го прибрал в бараката в чували и от утре ще рубя, меля и налагам. Пак ще замеря контролно, но при такъв процент, изобщо няма да му слагам захар. Сега вече, ми е по-спокойно.
    Your conscience is all you can take to your grave.

    Коментар


    • TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Освен че никога не сме добавяли, ми е и технически сложна и изискваща време процедура. А и персонала сме малко та да разделим задачите, откакто татко ни напусна.Точно заради надморската височина, го изчакваме хубаво да узрее. Не е както в равнините. Иска си поне две седмици повече, та и три. Имам един 500 литров съд, в който подобни процедури са сложни, защото биха искали разбъркване, а мазето е ниско и бидона е висок. Сернистата киселина я добавям на порции докато пълня, че няма как да бъркам. Имам и един резервен 200 литра съд, който помага в добри реколти. В него по мога да бъркам. От догодина, здаве и живот да е, мисля да пенсионирам 500 литровия за воден резервоар в допълнение към цистерните и да си купя два по 200-220 литра. Така ще ми е по-лесно процедирането, ако се наложи. Досега, все става хубаво и пивко букет винце. Надявам се и в бъдеще да се получава, докато имаме дерман да се справяме.

    • jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      Охх, минал съм го тоя път... По-лесно се гледа лозе ако сте фамилия 6 човека например и магаре /в моя род коне-магарета са бил със статут почти член на семейството/ отколкото двама... С големите съдове са точно така нещата, ама за домашна употреба вече сме 21 век. Минавай на бидони 200-220, много по-удобно е. Хигиената отива вече на друго ниво и щом гроздето е здраво отпада нуждата и от серн. киселина. Аз допреди десетина години не се предавах и си ползвах кацата и бъчвата ежегодно - как си пише по книгите. и серниста слагах. Сега с бидоня - измислили го хората - мачкаш, градираш, кеф ти потопена шапка и щом заври само гледаш да не спре, кеф ти плаваща и бъркаш два три пъти на ден.Верно е че пластмасата бързо изстива и сега трябва да внимавам с нощните температури, преди кацата я слагах под навеса и щом заври веднъж не ме бърка кво ще е времето.
      С градусите са така нещата - при добро грозде и с 20 градуса ще стане вино/стига да мине ферментацията/ и ще стане пивко, ама за де е здраво, хората препоръчват градуса да е малко нагоре..
      И аз съм доволен от положението де, не се оплаквам, от двайсетина и 5-6 години не познавам вкуса на провала.. Жалко само че в момента не мога да се похваля че не съм си произвел 100% гроздето за вино. Ама живот и здраве и това ще стане да увелича с още някой квадрат асмите.

    • TigerHunter
      TigerHunter коментира
      Редактиране на коментар
      Така е, така е.
      Макар че, след години мъки (особено с големия бидон), тази година му хванах цаката. Две шепи сода каустик, залято с поне 10 литра вряла вода и яко лашкане. Докато обядвах, всичко се беше стекло на дъното. Никаква следа от винения камък. До лани се завирахме по гащи вътре аз или баща ми да я стържем, и търкаме. После му опънах водоструйката. след нея пак измиване с препарат за съдове и пак водоструйка. Светна, като излазъл от завода. После попарване пак с 10 литра вряла вода и яко лашкане и готово.
      Последно редактирано от TigerHunter; 13-10-20, 19:08.

  • #94
    Мехлем за душата - звънците звънят. И при мен беше около 23 захарност. Самоток и леко пресоване, да се донапълнят съдовете.

    Коментар


    • #95
      Днес орубихме с майка половината чували, премлях го два пъти, че гроздомелачката е направена некадърно и не мачка особено добре. Наложих около 200 литра заедно с люспите. утре ще го довърша. Най-отдолу, както някой каза, сложих около 20 кг хубави здрави гроздове, заедно с чепките. Серниста слагам по рецепта, но ми прави впечатление, че гроздето е общо взето здраво, предвид дъждовете дето паднаха. Има тук-там на по-гъстите гроздове по някое зърно тръгнало, но го чистя. Захарност на два непоредни чувала смесени сортове ми показа отново 23. Доволно. Радвам се, че вчера го прибрахме всичкото в бараката.
      Ако го бях оставил и тая седмица, вероятно щеше да има големи щети. Тая година не е особено силна и 500 литровия съд ще ми стигне и остане да прибера всичко. Ама, колкото-толкова.
      На бялото сложих дрожди и го разбърках.
      Your conscience is all you can take to your grave.

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        За сернистата не знам. По-точно не съм сигурен. Няма логика по която да променя захарността, но съм го чувал вече толкова пъти, че започвам да се съмнявам в моята логика. Може да има нещо което да не знам...
        Обаче нищо не пречи да измериш преди да сложиш киселината.
        МАчкаш, източваш няколко кофи отдолу, наливаш ги отгоре(за размесване), а ако можеш да бъркаш с някое дърво -още по-лесно.
        И вземаш проба от общия материал. Тази проба е реалното което ти трябва.
        Добавяш захар или вода(дай Боже да е вода), пак мериш, и чак след това слагаш киселината.

        Елементарно е, чак ме хваща срам, че обяснявам такива неща на читав човек като теб.

      • TigerHunter
        TigerHunter коментира
        Редактиране на коментар
        Коле, няма как да го наложа наведнъж, Нямам физическата възможност, А на следващия ден, няма да е същото, щот мат'ряла си тръгва полека да ферментира. Иначе, ясно че е така.

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Е, имаш оправдание значи.
        А, че на другия ден не се мери защото ферментацията е започнала е учебникарска истина. Мери се до няколко часа след мачкането, максимум на другата сутрин. Дрождите нямат почивка и си работят денонощно.

    • #96
      Скоро ще дойде време за зимната резитба. Наздраве и на всички празнуващи днес. Това ми се получи тази година от димята:

      Коментар


      • s_s1
        s_s1 коментира
        Редактиране на коментар
        Само на мен ли ми се струва, че виното на първата фотография е по-мътно от това на втората?

      • 19R
        19R коментира
        Редактиране на коментар
        Едно и също е, снимано през 5 мин, но вероятно отражение/я или нефокусиране са причината. Сега в студа се избистрят вината за отрицателно време.

      • Венци- малкия
        Венци- малкия коментира
        Редактиране на коментар
        Наздраве !

    • #97
      [QUOTE=19R;n6696981]Скоро ще дойде време за зимната резитба. Наздраве и на всички празнуващи днес. Това ми се получи тази година от димята:

      Наздраве и браво! Той димятът си вървеше добре още на главините.
      Кажи младото лозенце как се държи? Какви летни обработки му прилага. Росни корени маха ли? Есента загрибва ли?

      Коментар


      • #98
        Йорданов, привет.
        За мое съжаление, лятото само и единствено ги поливах и то не много (веднъж Юли и веднъж Август) . Искаше ми се да се фррезова , ама , по назад в темата съм писал - поради независещи от мен причини общо взето. Август беше момента(по това което съм чел) за премахване на росните корени ама не успях Като ходих преди месец мислех да хвърля по една лопата пръст на младите лозички ,но времето ми отиде в поставянето на предпазна мрежа на стволовете на бадемчетата (друга моя грешка, която най-после поправих). Та единствено се надявам да не хваща люта зима , за да не измръзнат, но ще видим още зимата не е започнала както се казва... но мнението на професионалистите е ,че зимата за нашата държава ще е отново доста топла спрямо каквито помня.

        Много съм щастлив ,че успях да запазя гроздето и да направя страхотно вино, въпреки разстоянието от 450км в посока

        Трябва си едно японче/китайче и тва е ...

        Коментар


        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Леллее...Трудно се гледа лозе от 450 километра... А па за ново въобще не знам как ще става. Помощник/ци и техника/производителна/ ако няма, хептен не го виждам..

        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          По комунизма имахме роднини които живееха във Варна, и си идваха по на две седмици да копаят и пръскат. Tова на 120 км. Все се чудех къде им е акъла, ама явно имало и по-луди

      • #99
        За росните корени, аз ги почиствам, когато пролетта откривам около чуканите.
        19R(това от рено 19 ли ? Колко пъти претача този еликсир?

        Коментар


        • 19R
          19R коментира
          Редактиране на коментар
          гоше ДА на въпрос 1, а на 2 : претoчих го 3 пъти, мислех да ползвам бентонит за избистряне, но след ферментацията само съм сулфитирал и преточил. Студа си свърши работата относно избистрянето макар и да пише ,че бентонита заздравява виното и го предпазва.

      • Аз съм го претачвал 2 пъти до сега и също само сулфитиране след наливане за ферментация. Бентонит не съм ползвал, но имам отделени бутилки поне на 5г и от време на време отварям някоя за дегустация - бистро и здраво си седи, а и букетът е по-богат. Но пък и много си играя при подготовката, ронкане на ръка, нито зрънце повредено. Абе глезотии, щото правя по 70-80л и не ми иде много трудът.
        Със здраве и с хубаво мезе и добра компания да си го пиеш!

        Коментар


        • Аз отпочнах миналата седмица. Първо окроих една част, която е по-песъклива и я фрезовах. че майка обикновено сади фасул между лозите там. По-добре вирее на сянка между лозите, а пък за да стане докато се засуши, трябва да се засади (засее) по- навреме. Не се полива боба. "Пешак" е . Без колове. После продължих с кроенето. Имам едно парче безколово и там се забавям, защото откопавам главините и чистя росните корени. Освен това махам колчетата и връзките. После имам друга част пак на колове десет реда и тях ги окроих. После имам пак безколово, което съм откопал (разямил) до половината и съм окроил.
          И накрая имам три реда бяло десертно, което гледам да го кроя по-късно, че по-лесно мръзне. Иииии....остава лозницата. И тя е бяло десертно и тя е последна.
          Баси! Аз сам се учудих, колко работа имам....

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:158798695_161219569162793_6724891080669546817_n.jpg
Прегледи:302
Размер:94.6 КБ
ID:6718142

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:157893678_486275135871187_3252816874124619488_n.jpg
Прегледи:316
Размер:179.8 КБ
ID:6718143

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:158891400_921029735401483_2337483112853986328_n.jpg
Прегледи:324
Размер:109.3 КБ
ID:6718144

          Your conscience is all you can take to your grave.

          Коментар


          • Венци- малкия
            Венци- малкия коментира
            Редактиране на коментар
            А колко квадрата горе долу е лозето ? Мерак ми е такава занимавка, ама нещо.. работата ме притеснява, по-скоро липсата на време

          • TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            Не съм го мерил точно, но парчето от снимките е около 300 квадрата. Общо лозето е около декар и половина някъде.

          • Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            Саше, стомп може да пръскаш когато си искаш, няма нужда от дъжд. Стига да няма треви с по-големи листа де, че да правят сянка от препарата. Той(Стомпа) си стои на филм отгоре и не дава на покълващите растения да минат през него. Не се влияе от дъжд. След известно време се разпада от слънцето, ама няма как.

            За раундъпа-за да има ефект трябва да изчакаш поне седмица, а по-добре две преди да прекъснеш растението с корена му.
            Раундъпа се усвоява чрез листата, но действа в корените. А за да извърви този път му трябва това време. Ако пръскаш и фрезоваш веднага-пари на вятъра.

            П.П. Раундъпа може да се прилага и при развити лози. Тогава не се пръска, а се маже с парцал натопен в кофа с разтвора.

        • Браво! Изглежда перфектно. Дано е благодатна година.А напръска ли с бордолезов р-р? Интересно ми е какъв сорт/ове гледаш на чуканите без колове? Малко останаха този тип лозенца
          Прикачени файлове

          Коментар


          • TigerHunter
            TigerHunter коментира
            Редактиране на коментар
            90% е памид от безколовото. Има и мискет малко и други . Отел, малко каберне...

        • Коментар


          • Коментар


            • Аз тая година от дъждове не сколасах да фрезовам. То и от "имане" на време, де. Сега няма как, че е побесняло. Коловото го пръснах и е горе-долу добре откъм трева. Другото почнах да го кося с тримера.
              Но тая година е много силно откъм рожба. Досега го опазвам от болести.
              Your conscience is all you can take to your grave.

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X