Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лозе

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #46
    Meждуредие 3м. в момента се моля(засега горе-долу успешно) за обработката с единствения съгласен ако има време да се минат редовете (реда е по 110м.) но мисля или с фреза да пробвам(имам няква ГАРДЕНА) или малко тракторче(японче). Оборската тор по колко се слага на такъв тип междуредие сега вече след като е засадено? Лятото като се разцепи земята от суша ше ги поливам , иначе няма да стане. Росните корени навсякъде пише ,че е добре да се отстраняват - ще се опитам и аз. Свредела ми е диаметър 10см. мисля ,че ще се получи.

    Закупуването на малко тракторче е икономически необосновано, НО ми писна да завися от някой и да се моля все едно е ... а на всичкото отгоре не винаги се получава.

    Коментар


    • #47
      Оборски тор колкото можеш да пренесеш-толкова, и пак ще му е малко.
      Не може да пренаториш с оборски тор, та слага, обилно.
      Но ако го оставиш разхвърлян отгоре не е добре, трябва да го заореш.
      Тракторче си трябва,ч ако мислиш да се занимаваш сериозно. С фрезата е утрепия. Става де, ама тя си е за малки площи, до декар. Че и за толкова е трудно.
      А тракторчето ще започнеш да го използваш и за други неща, така, че ако имаш възможност-изобщо не се колебай.
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • #48
        Деветнайстка, при правенето на лозето мноого е важно планирането, да знаеш за друг път. И при овощните е така, но там по-може в последствие да коригираш нещата. За такова междуредие, затова те и питах - трябва да си сигурен че за следващите 10-20 години ще разполагаш под ръка с трактор и то от сегашните Владимирец /като габарит/ нагоре. Щом си с фреза, евентуално японче, имаш време сега и помисли хубаво за наесен да пуснеш още един ред по средата и да минеш на тесни редове. Хем ще вкараш още един-два нови сорта, хем няма да тъпчеш на празно място. японците с фреза най-малката им работна ширина е 1.10 метра, така че ще се получат нещата. За росните корени е хубаво да се организираш поне веднъж да ги махнеш - верно че е играчка и си иска време, но не е хамалогия според мен. Може и да го съчетаеш и да вкараш малко тор - ся дали добре угнил оборски или амофоска някакъв, според зависи. Иначе в последствие ние как го вкарвахаме - с конски плуг макс надълбоко и близо до корените отварям бразда, разнасяме с кофите и после втора бразда заораване. Бе има варианти разни.
        Сега на лято не трябва да го оставяш да се напуква, щото бързо бяга влагата. затова се правят и повърхностните обработки, не е само заради тревата.
        Другото което е, че сега са ти много дълги редовете. Айде коловете ще ги разнесеш, ама след 3-4 години като почнеш да изнасяш гроздето, ще има хамалогия. Така че някакъв транспорт вътре за реда трябва да имаш при всички случаи. Нашето съм го забравил, ама беше нещо към 30 и няколко метра дължина и пътят от една страна, в началото на реда - като рече да роди и ми идваше до гуша да мъкна кофите из редовете...

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Точно при дългите редове тракторчето с едно малко ремарке ще върши добра работа. Почти е задължително механизираното пръскане,ч е при 110 метра ред само да разнасящ пръскачката на гръб си е бало мамата.
          Може да се сложи пръскачка в ремаркето, и човека който пръска да се вози в него, и да пръска ръчно. Щото вентилаторните пръскачки са си число, особено за малко лозе.
          А с един импровизиран по-голямшък резервоар и импровизирана помпа-може да се пръска от ремаркато без грижи

        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Точно така е и с пръскането, пък те са 4-5-6.. пръскания в годината. Десетина години поне съм пръскал с бакърената на гърба, верно че бях 25-30 годишен, ама пак ми дотежаваше към края. А с тракторчето, дето викаш може да се измислят доста леснотии в тая област.

      • #49
        Първоначално публикуван от Jivko Преглед на мнение
        “Летището” - изорано есента

        Живко, а пролетната обработка как я направи? Летните обработки, освен хербицид друго предвижда ли се? И впрочем, твоя японец има ли си фреза?
        На тия тракторчета силата им всъщност е на ВОМ-а. Компактни, бавни, здрави - смятани са да работят с фреза на тежък терен, това е.

        Коментар


        • #50
          Поддържка на трактор за малки площи е финансово самоубийство. Никакъв смисъл няма.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

          Коментар


          • Kirilpm
            Kirilpm коментира
            Редактиране на коментар
            Абсолютно вярно, особено за лозе.За мен лично лозе под 50 декара не оправдава поддържането на какъвто и да е трактор, дори да е най-здравия трактор и поддръжката да се изразява само в гуми, филтри и масла.За малко лозенце става с малогабаритните колесни тракторчета, но на 3 метра междуредие да работиш с такова е утопия.Нито можеш да изореш както трябва, нито култиватор има сили да дърпа.Остава ти това, че можеш да фрезоваш, криво ляво да дискуваш, да го напръскаш и да си изнесеш гроздето.За 3 метра редове е удачен големия верижен Болгар, МТЗ 80, ЮМЗ и Владимирец, те лозята на 3 метра именно заради тези трактори са бучени на 3 метра.Разбира се има по-нови и по-хубави варианти, но тях никой не си ги купува за хоби, нито пък за такова количество работа.

        • #51
          По ред:
          - преди две седмици пръсках “НАСА” че трева беше тръгнала , след около две мисля да пръскам с “нисоран” ако времето позволи , после продължавам в “купроцин” или нещо от този род и т.н. абе правя някъде 6,7 пръскания общо без да броя тези за тревата. Като почвообработка досега ми го минаваха с един култиватор пролетта , тая година мисля да фрезовам. Гледам че хората си правят едни култиватор с готови елементи едни като “пружини” замислям се и за нещо такова.
          Общо взето това му е на лозето - режеш, береш,мачкаш, пиеш

          тракторчето има фреза да и Вом със 3 скорости , 4х4 , бавни , блокаж /готово е за ОФФ / , фрезата е много яка пусна ли я до долу става като изорано, но и дава много зор на трактора

          - нещата нямат само финансова страна , да никога няма да го избия като инвестиция но моята цел при закупуването не е била такава. То като цяло “земеделието” с което аз се занимавам е финансово неоправдано. Но аз искам да знам какво слагам на масата си и какво яде детето ми. Искам да изора/фрезовам в 18.55 във вторник , а не да се моля на селския тракторист и да го гоня две седмици преди това по кръчмите.

          - ти колега колко декара лозе гледаш и с какво ако не с трактор предлагаш да обработва човек 48 декара. На това междуредие мога да си пусна със япончета колкото бразди си искам , но за да не минавам два пъти си смених плуга с тройка /не бях сигурен в началото дали ще го влачи затова бях взел двойка/ . Тракторите които си изброил /без верижния/ нямат 4х4 , доста са слаби откъм коне а са и 100 годишни на безброй моточасове. Поне според мен не биха се справили по-добре.

          И някой да не се обиди аз съм си хобита земеделец
          И дано олабят карантините че лозето си сака мотика
          088455338две
          "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
          Джамбазов 2010г..

          Коментар


          • santaclash
            santaclash коментира
            Редактиране на коментар
            Заложи на тракториста. Братовчед ми се беше хвърлил навремето в такова приключение, ама със 120-130 декара. Мъчи се, мъчи се, после някакво ЮМЗ намери. Що части за ЮМЗ съм закарал до там, аз си знам. Ясно ми че искаш да не зависиш от никого, но като няма риба- и ракът е риба.

          • Kirilpm
            Kirilpm коментира
            Редактиране на коментар
            120дка с мой трактор и тракторист, в момента 45.Тракторите не са пистови бегачки, не гледай конете.Аз работя с ТК80, моточасовете му само той си ги знае, часовника е спрял на 1500.Работата която върши не може да е свърши ни едно от малогабаритните тракторчета, първо че моето УНЛМ, тяхната хидравлика не може да го отлепи от земята.Второ, че отлепи ли го трактора ще се подпре на лемежите.Сцепното тегло и габаритите при тракторите никой не ги е отменил.


            А 45 декара при мен с този трактор също е финансово неоправдано и е глупост откъдето и да го погледнеш, но "продължаваме напред", при мен сметката излиза понеже частите са ми кажи речи безплатни, а моя труд си го смятам "За Бог да прости", трактора не се зори с тези декари и не се троши особено.Ако обработваше 500 декара примерно все щях да съм омазан до ушите.И аз съм се молил на пиян тракторист и знам за каква гадост става въпрос.Човека ореше с Т54, тоест верижно болгарче с 54 коня, в изораното от този трактор, малогабаритно японско тракторче, можеш да го загубиш.Моя също не може да направи такава оран, въпреки, че конете му са отгоре, има го и във вариант с двойно и пак не може.Инцидентно съм си вършил работата и с ЮМЗ, въпреки че е с 20к.с надолу, което не е важно, освен това е с няколко килца надолу и 10 предавки по-малко, което е много важно и пак при дълбоката оран се представя по-добре.Иначе за другата работа става със всичко, гроздето до преди да станат твърде нагли черните братя го изнасяхме с каруци в пъти по-евтино и ефективно излизаха 2 каруци от един трактор с шарапана, торенето след многократни опити да се прави с торачка, с кутии монтирани на УНЛМ-то и комбиниране с орането и разни други рационализации, накрая повечето колеги минаха на традиционния метод - с шепата.


            Твоите 48 декара хич не са хоби, на мене ми отнема един цял ден обработката при все, че възможностите на трактора надхвърлят лозарските нужди.Лозенце за хоби според мен е нещо от рода на 500 квадрата до 2-3 декара, нещо което можеш да си обработиш с фрезичка и да не търсиш никой нито за резитба, нито за бране.

        • #52
          Браво Живко! Аз разсъждавам също като тебе. тънките сметки са за друго място. Тука имаш някаква база, независимост, ресурс и т.н. какви поддръжки, какви амортизации, да не сме ЕТ или ООД!?
          Нашето лозенце, докато имахме магаре, /после кон на разположение/, това беше обработката - есен и пролет наораване със смяна на посоките и после лятото с окопвачките и малко мотика, без хербицид както казах. Всичко самоделки, правени от баща ми и дядо, окопвачките бяха две - лека и тежка, тежката си беше отделна секция от окопен култиватор. После вече минах на фреза. А окопният култиватор е с работни органи тип лястовича опашка, добре заточени - за лятото това е начина - минаваш и подрязваш плевелите, същевременно разрушаваш кората отгоре което намаля изпарението на влагата. Та и ти на тракторчето трябва да му направиш някакъв култиватор с лястовички, може да бъде с променлива работна ширина и т.н., работните органи могат да се сменят, грапи да му закачаш отзад за някои полски обработки и т.н. Фрезата ти предполагам е с опорни колела отзад? Ако ще я ползваш в лозето, хубаво е да й направиш тръбен валяк за отзад вместо колелата - нека да уплътнява почвата. Пък и ти ще минаваш не повече от един -два пъти пролетно време, после с култиватор.
          Това дето ти казват да заложиш на селски тракторист е първоаприлска шега, макар и от вчера, хаха.
          Колегата дето го споменавам на няколко пъти с 40-те декара - доста години си имаше селски ортак, заедно си работеха там лозята с един трактор /дъърто ЮМЗ/ и инвентар какъвто трябва. не са се карали, но в един момент всеки си става самостоятелен. нашият си купи "ново" ЮМЗ, хаха - с голяма кабина и най-важното с хидравлика, "че лесно се въртяло" и сега си пита шапката /работи на смени и си подрежда нещата навреме/. Пазар си е създал и още в лятото почват да го търсят и да договаря. Ама то неговото отдавна не е и хоби де.

          Коментар


          • #53
            Колега Kirilpm не си ме разбрал не гледам 48 декара лозе многооо по-малко , попитах “с какво предлагаш да обработва човек 48 декара” понеже ти каза под 50 декара не е оправдано да потдържаш тракто”
            За конете не съм съгласен , да сравняваш колесен с верижен трактор също не е удачно . Преди когато повечето трактори бяха старите ЮМЗ, Болгар , Мтз и т.н. се чакаше да завалят дъждовете за да се оре , сега с новите трактори по 300 и кусур коня орат асфалта на боката август месец
            Евала че се занимаваш с толкова голям масив благородно ти завиждам , надявам се да успееш да си купиш и по-модерна машина, както казват хората хвали старо карай ново

            успех и много вино в избите
            088455338две
            "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
            Джамбазов 2010г..

            Коментар


            • Kirilpm
              Kirilpm коментира
              Редактиране на коментар
              На мен и тази ми е много, както ти казах машината идва "голяма" за тази площ, а дребните производители лозари скоро ще сме на изчезване(ЕЖК).Ако трябва да купя нова машина, тя ще да е малък ЛОЗАРСКИ трактор.Да обработваш лозе с толкова голям универсален трактор си е идиотщина насадена от ТКЗС-тата, по простата причина, че тогава такова е имало.Малкия трактор пък иска по тесни редове, което при моето 50 годишно лозе значи изкореняване, риголване и наново, а за това нямам нито нерви, нито средства.Винаги е удачно да изчакаш дъждовете, ако ще трактора ти и камъни да може да оре, най-малкото че нафтата в наши дни вече не расте по дърветата и не може всеки да си набере.А тракторите по 300 коня само ги гледам от пътя и цъкам с език, харесват ми, но в лозята работа нямат.За лозе 60к.с.(истински, не такива идващи на 4000 оборота) са напълно достатъчни, няма чак толкова тежка обработка.А за моя случай пак ти казвам, рационално обяснение от финансова гледна точка няма, за да ми вади трактора пари трябва да увелича обработваемата площ, а нещата с пазара от няколко години са толкова несигурни, че все по-сериозно се замислям да намаля обработваемата площ до 1-2 декара, да си го ровя с фрезичката и да си пийвам винцето в двора докато се моткам из лозето

            • jordanov sv
              jordanov sv коментира
              Редактиране на коментар
              хаха. Идиотщина ли каза? А да си чувал че още през 80-те години се говореше и тук таме /лично от мен видяно/ се пробваха гроздокомбайни!? затова се и създадоха масивите по 3-4 хиляди декара и нагоре и т.н. и т.н. За износа с контейнери за Англия и танкери за Германия и още какво ли не пък хептен да не отваряме дума , че отиде коня у ряката. Скорост на работа в тесния ред трудно ще постигнеш каквато правиш в широкия ред /нямам тебе предвид, естествено/ и оттам и производителност, че и накрая рентабилност. Затова и доматите от тесни редове на конструкция първо минаха на широки редове на конструкция па после направо на земята и накрая па излизаше сметката. 50 години срок на експлоатация на ТКЗС лозе никой не е предвиждал, ама е го на - има хора дето си изкарват парички и от такива лозя. Широкоредовите масово са от началото на 80-те.
              Иначе зависи от гледната точка. При мене беше глупост да се занимавам с 600 квадрата и фреза и 4-5 години преди да се спра селските апапи ми викаха да не се занимавам с глупости, ама ей го на...
              щом за тебе е глупост - ами спирай се, недей да чакаш да стане "финансово самоубийство" , хаха, дето вика Сантата.
              Пазар, пазаар, трябва. Най-лесно е да произведеш нещо, ама после да го продадеш... Че и пари да вземеш насреща...

            • Kirilpm
              Kirilpm коментира
              Редактиране на коментар
              Един гроздокомбайн до скоро гниеше в съседно ТКЗС, по думите на механизатора, на който първо го поверили, това бил гроздоунищожителен комбайн.След като смени няколко ТКЗС-та остана да гние в едно селце.Сега не знам къде с какви са работили, може би на места са имали и добри резултати, но за моя край, в който лозарството е доста разпространен поминък тогава не са се наложили.Едва преди десетина години в масивите на винпром Карнобат започнаха да берат масово с такива, а там са с тесни редове.

              Иначе за мен е идиотщина, спрямо настоящето, не съм се изразил правилно.П ри тогавашните условия напълно ги разбирам, земя бол, практически безплатна,специализирани лозарски трактори йок, а наличните универсални хем за транспорт са добри, хем мощност в изобилие за лозарска работа, хем през времето, хем си имаш един дълъг период от време, в който никаква работа нямат в лозето и могат да се ползват за друго или да се стягат.И едно друго голямо предимство, единствените специални лозарски трактори, които имаше тук ТЛ30 имаха огромен проблем с веригите, понеже почвата е страшно песъклива, веригите заминават за норматив.Иначе от гледна точка на лозето в широк ред по-лесно се работи, проветривостта е по-добра, а това спестява едни болести и едни кинти за препарати, събирането на реколтата е значително по-бързо и лесно дори и без механизация.

              А сега основният аргумент е, че земята от доста време насам не е безплатна, и ако мога да събера това, което имам като чукани в 40 декара в 20, за мен е добре дошло, разбира се това ще носи някои неудобства със себе си, но пълно щастие няма никъде, а специално в земеделието хич.А за мен е глупост в финансово изражение, иначе като занимание ми е приятно, все пак наледствено от прадядо ми, а вероятно и преди него, просто за толкова назад имам данни.А за пазара си съвсем прав, втора година поред след шоуто в Карнобат малките производители все се падаме от страната на булката, като гледам и тази година ще е така.

          • #54
            А този гроздокомбайн как бере гроздето , при овошките знам че тръскаше клоните което май не им се отразяваше добре на повечето
            088455338две
            "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
            Джамбазов 2010г..

            Коментар


            • #55
              Пак с вибриране ги събира, но самото вибриране не знам да се отразява зле на лозата.Проблемите са други, машината е изключително сложна, древният модел, който използваха тук имаше 36 хидравлични цилиндъра, съответно променлива височина, променлива ширина, променлив наклон, променлива следа и разни други екстри.На теория е много хубаво, но конкретната комбайна предпочиташе лозето да е с идеално прави редове, и височината на коловете да е еднаква, проблеми създават и теловете, проблеми създават и по-старите и криви чукани, за предпочитане е редовете да са като магистрала, тоест ако имаме големи буци след оранта пак проблем, капризни са към наклоните и към някои сортове грозде.Предполагам, че за 30 и кусур години нещата са доста напред и много от тези проблеми за отстранени, но най-"малките" собственици на такава, които съм виждал, имат масив от 30 000 декара, лозята са млади и изпънати по конец.

              Преди няколко години бях гледал проспект на нов модел, не помня марката но мисля че беше New Holland с универсално приложение, може да връзва, кърши и обезлистява, имаше и прикачни такива, но не съм се заглеждал задълбочено.

              Коментар


              • #56
                Е да де, лека-полека си идваме на думата. Преди 40 години са предвиждали някои неща по технологията които ний сега тепърва ги откриваме и се чудим колко сме прости тука. У Франсето работят 4000 комбайна, четох някъде. Един комбайн бере 50-100 декара. така че оптималният масив пак е там някъде - 3-4-5 х. декара. Лидер е НХ, ама има и други, Грегорета разни и прикачни вече най-различни. Башка че както казваш тва е машина дето може да върши и друга работа, пръскане включително. Масиви 30000 декара не знам кой има и не знам на какъв пазар отива тая продукция, не говорим за неща дето са заради проекти и програми все пак. Нашият Винпром на техните лозя имат един или два холанда отдавна,В работници също имат за няколко хиляди декара масиви.
                как да е, разговорът тръгна от приказката че трактор за лозе за семейно гледане било финансово самоубийство. Семейното гледане както казах е 500 квадрата до декар, айде два да са. С фреза /1000 лева грубо/ и физ.сила се гледат преспокойно. Е, ако човек има възможност що да не сложи още 5 или 10 хилки за японче и да си гледа кефа и да си пърпори и по друга работа!? Хората дето ходят за риба например по-малко ли дават за хобито? Или па тия дето правят фотография? Там за финансово самоубийство що никой не говори, не знам... Семейно лозе от 5 до 50-100 декара ясно че вече не е за семейна употреба и то там трябва да има някъв бизнес план все пак, да се знае кое от къде е дошло или откъде ще дойде и някаква черта да се тегли по някое време, ся - няма да се учим на бизнес тука.
                Самоубийство ще стане, ако си набутал едни пари в един дългосрочен и трудноликвиденВ бизнес, щото някой ти казал че можеш да се издържаш и да печелиш от него /Иван Костов преди 15 или 20 години каза че ако има пари ще сади лозя/, разчиташ на работници и пазарът ти играе отвсякъде... Щото пък и големите потребители на тая суровина повечето си имат и собствена суровинна база и нямат пазар и за тяхната продукция...В 
                И другия вариант - като на баба на тяхното село. 4000 декара масив на 10-15 години, средата на 90-те повечето го върнаха на кооператорите. Появиха се наследници до девето коляно /баба не се имаше много с нейните хора, ама все пак й беше малко криво че никой за нищо не й се обади, подписа я някой фалшив/ и юруш на маслините. Плащат нещо символично на кооперацията за обработка, те толкова и обработват, наесен всеки си го бере и продава. купиха си кой апартамент, кой нова кола, след 3 години кооперацията я ликвидираха и вече второ десетилетие този масив е една джунгла дето може да се влезе само с булдозер. Даже и ловци не влизат вътре.

                Коментар


                • #57
                  Вчера на село, съседният двор е нещо като овощна градина. Един с Янмар 14-ка, 4х2 и фреза метър и двайсе направи перфектна обработка. не съм го виждал тоя човек досега, но явно му разбира... Машинката беше стъкмена с допълнителен баласт отпред и на задните джанти, няма грешка.ВВ 

                  Коментар


                  • #58
                    От Лозето , харесвам само крайният ферментирал продукт

                    Следя темата с интерес, кой и какво и попаднах на едно приятно видео : как го правят в Франция:

                    https://www.youtube.com/watch?v=ZatwJvyhV64



                    Чак си отворих една бутилка.
                    Пожелавам Ви , страхотна реколта таз година

                    Коментар


                    • TigerHunter
                      TigerHunter коментира
                      Редактиране на коментар
                      Венци, ама ние още това не сме изпиле, бе!

                  • #59
                    Наздраве!
                    При мен бутилката беше на вечеря. Сега си хапнах ябълка докато гледам клипа... Голяма работа са франсетата и винаги ще бъдат еталон в лозарство и винарство. Прекрасни масиви, това направо е като за учебник.

                    П.п. Луи дьо Финес на някой от филмите си подскачаше на един такъв лозарски трактор тип "щъркел"

                    Коментар


                    • Венци- малкия
                      Венци- малкия коментира
                      Редактиране на коментар
                      Миналата година обикалях из Елзас и техните масиви и винарни, но ризлинга нещо не ми допадна. Тази година имах големи планове да "изследвам" бургундските , обаче.. китайците преебаха работата.
                      Но да, франсетата са луди на тема винарство. Най ме изуми, че не е толкова важен сорта, колкото почвата, слънцегреенето , надморската, склона и т.н. за определяне на качеството.
                      Май трябва да направим отделна тема.

                    • jordanov sv
                      jordanov sv коментира
                      Редактиране на коментар
                      Не бе, темата си е добра, все пак се именува "Лозе", хаха. Па и знаеш как е тук у форума - почваме отнякъде и отиваме в космоса после.
                      Това за сорта е абсолютен факт, който обикновено се забравя напоследък, да не кажа че направо се игнорира. Модерни времена, все пак, и всичко е въпрос на химия после. Типичен пример от близкото ни минало е гъмзата. Зависи къде и как е гледана, може да бъде съвсем различна. Даже в нашето село имаме една местност където допреди 40 години бяха лозя, търговците са търсили гъмза с името на тая местност...
                      това дето си го писал за слънце, склонове, вятър, почви и т.н. има едно общо име - тероар.
                      Виненият туризъм пък е отделна ниша... Ако можеш да си организираш едно пътешествие, айде да не е тая година, ами догодина - задължително трябва да представиш после отчет. Аз лично отсега ти завиждам.

                  • #60
                    Какво трябва да му се гледа при покупка на това тракторче? Течове, странни звуци(хъркане при превкл. на предавки... Е ли по-добър вариант от малогабаритните японски тракторчета?
                    https://bazar.bg/obiava-26280427/tra...oldoni-519-4h4

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X