Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лозе

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    Заради косерите се отказах да гледам последното лозе. И поради мързел де.
    Ама тъкмо стана на 6 години, и вече усещах вкуса на виното в устата си, иии....,. Само чепки останали.

    За поливането и осигуряването навъздух и слънце за младите лозички и аз съм съгласен. Само така може да се даде старт в живота на едно бебе. И втората и третата година трябва да се режат съседните леторасти, за да може новата лозичка да има светлина. След това вече растението е достатъчно укрепнало, и съседните лози може да се пуснат по-близо до него.
    С отводки понякога се получава добро растение, но в повечето случаи е хилаво, и с кратък живот. За това-нова лозичка, с гореописаните грижи.
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • Kirilpm
      Kirilpm коментира
      Редактиране на коментар
      За косерите тук страхотна работа вършеха едни газови оръдия, битова бутилка скрита някъде на сянка в лозето и с някакъв дяволски механизъм гърми на определен период от време(не гърми цялата бутилка изпуска малко газ в тръба и гърми там)
      Вършеха страхотна работа срещу косери, врабчета и едрите нощни косери с каруци.Преди това съм пробвал лентички, плашила, компакт дискове, веещи се сезалчета, бомбички, пушка и никакъв резултат.Тамън се бях наканил да купувам такова оръдие и комшията по лозе, взе че купи, родих се втори път.

    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Знам ги газовите оръдия, почти съм сигурен, че ще вършат работа за лозе.
      Едната ми нива е край язовир, с пазач, чифлик, и т.н. И корморани.
      Заради тях бяха взели такова оръдие, и си гърмеше през 10-15 минути. Кормораните му бяха свикнали, ама бяха на другия бряг на язовира. А аз на отсамния, и като гръмне-чува се в трактора,ми се стрясках, макар,ч е знаех за оръдието.
      Та за лозе от няколко декара ще върши работа, голям трясък е и никой не може да му устои.

      Ама свърши тя, вече няма лозето.

    • 19R
      19R коментира
      Редактиране на коментар
      Жалко е ако заради птиците си се отказал. Или не ти е стигал мерак или дето викаш мързел... Както и да е. Намерих една фирма до Асеновград да произвежда мрежи и ще им стана клиент ооооопределено

  • #32
    Днеска кроих. За оране или фрезоване още не става, ама другата седмица ще паля фрезата, че иначе ще стане ливада.
    Your conscience is all you can take to your grave.

    Коментар


    • #33
      От десет години гледам около петстотин квадрата лозе смесено варненски мискет и памид.Обработвам го само с малка фреза.Между чуканите жената го плеви на ръка😉.В добри години берем тон-тон и двеста....

      Коментар


      • #34
        500 квадрата и тон и двеста?

        Намали малко червения пипер, щото ще избия децата
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • s_s1
          s_s1 коментира
          Редактиране на коментар
          Има вариант това да е добива при поливане и с недостатъчна захарност.

        • гоше
          гоше коментира
          Редактиране на коментар
          Що бе, горе-долу реално. Моето лозенце е 5 реда по 20м, да го кажем 100м2, Наливам 60-70л вино, при рандеман 50% да речем 130кг грозде, половината до 1/3 покривам с мрежа и оставям за ядене, да закръглим на 50кг, още около 20-ина кг е по-ранно и се изяда преди гроздобера. Та ако екстраполираме, около 2т/дка е реален добив. При това не поливам и оставям само по 1 чепка на пръчка.

        • Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          При лозе с редове като за малка фреза, без проблем може и тон и петстотин да изкара.В половин декар събира двойно повече от лозе с 3 метра междуредие.А памида и мискета са дащни сортове.

      • #35
        На старо лозе не му трябва поливане, нашето беше върху поле с хидранти и сме го поливали до пета-шеста година, след това само при изключително засушаване може да му се помага и то зависи от почвите и района все пак.Памид по книгите го дават среден добив тон - тон и половина, с потенциал до два тона. Захарност около 20, но пък чудесен за директна консумация и домашно вино букет, не случайно в стари години е бил основен сорт в България.Сега с това затопляне на сезоните може пак да стане популярен. Варненският мискет не го знам какво представлява.
        Нашето лозе, малко над 500 квадрата беше половината памид и по тон, тон и нещо сме брали и ние. 97-ма или 8-ма, значи лозето е било около осемгодишно - напълнихме каца 250, бидон 200 и с Лада Самара смъкнати седалки и Лада 1300 с ремарке закарахме другото на Винпрома. Там на кантара мериха и захарност, но числата за съжаление не ги помня. Та долу горе като си сметнахме добива там някъде излезе и нашия, верно вътре имаше и две асми Сторгозия от двора, но пък няколко щайги оставихме за ядене. Това си е сериозно натоварване разбира се за лозето и не става всяка година а и градуса трябва да се коригира при такива кила.
        Иначе да - от десетилетия половин до един декар са напълно достатъчни за семейна употреба и спокойно се гледат от сам човек с помощник. Особено тука от двайсетина години фрезите станаха масови и съвсем достъпни, ей го вече и акумулаторни пръскачки всякакви. Ако другите определящи фактори са ОК, няма лошо човек да си гледа лозенцето.

        Коментар


        • #36
          ...за Варненски мискет в Уикипедия:
          "Сортът има средна устойчивост на ниски зимни температури и много добра устойчивост на напукване и сиво гниене. Сортът е силно растящ с добра родовитост (средният добив от лоза е 2,38 кг, а от декар 1200 – 1500 кг). Среднозреещ сорт – узрява през втората половина на септември."

          Инетересно звучи особено частта за много добрата устойчивост. Моля Николай Кесов да сподели за устойчивостта, а също така колко годишно е лозето? Ако е младо посадъчния материал от къде е?
          Не знам дали е известно на широката аудитория , но са ми разказвали за опити в опитната станция в Поморие, където са установени отделни корени да достигат до 8-10м дълбочина. Това е много важно да се отбележи ако някой си мисли противното.

          Коментар


          • Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            На 10 метра хранителни вещества нъцки. Само обикновена пръст, която не е почва. Явно от там смуче вода, няма защо да пуска толкова дълбок корен.
            Хранителните вещества са в слоя до 50 см. Основно. от там надолу намаляват прогресивно, като на метър почти ги няма никакви. На 10 метра е едно голямо нищо, само вода.

            Не споря за дълбочината на корена де, то и слънчогледа на 4-6 листа има по метър корен, те растенията това си го могат и им е коронния номер.

          • jordanov sv
            jordanov sv коментира
            Редактиране на коментар
            Е да, за хранителните вещества и корените е така. Затова може да пусне корени на десет метра и да слезе под скала - за да стигне до влага. Щото ако няма влага в повърхностния почвен слой - хранителните вещества там ще си стоят и без влага няма усвояване. Разбира се има го варианта и капково напояване, че даже и с подаванена необходимите елементи. Или направо пък с течни торове в земята или листни торове - Модерни времена, филм от Чарли Чаплин.
            Също така риголването като класическа добра практика при правене на лозе може да се отрича, но още не е отменено. Точно това му е ролята - да направи по-дебел хумусен слой, наситен там с каквото трябва за 20-50 години. тоновете оборски тор преди това се подразбират.
            Наште лозя бяха на риголван наторен терен и си има ефект. Както беше осигурено и поливането, супер...

        • #37
          Памидът, почти няма слаба година, Много дава. Ние лани напълнихме един бидон 500 литра и един 200 без чепките, Само смачкани шушулки и шира. е, оставих и малко да не претече ,докато трае бурната. Но нашето не е само памид. Има и мискет, мускат, каберне, отел и други. Става букет вино.
          Your conscience is all you can take to your grave.

          Коментар


          • #38
            Това в Уикито и аз го прочетох, но като казах че не го знам имам предвид, че нямам практика с него. Устойчивостта и на студ, и на болести е относително понятие и зависи от много фактори все пак. Например розата на ветровете е само едзин от многото.
            Горното лозе колегата спомена че го гледа отпреди десет години, със сигурност посадъчен материал като оня сега едва ли ще се намери, но пък може и по-подходящ да има.
            За корените е така да, при определени условия асмите и по-надалеч отиват. Това по сведения на селски комшии които са влизали в канализацията...

            Коментар


            • #39
              Няма друга техника освен фреза, която да обработи по такъв начин лозе. Било то на колове, или безколово, каквото е част от нашето.нашето.
              Снимките са от днес.

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200320_152319.jpg Прегледи:0 Размер:1.46 МБ ID:6575008

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200320_152329.jpg Прегледи:0 Размер:1.33 МБ ID:6575009

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20200320_152442.jpg Прегледи:0 Размер:881.6 КБ ID:6575010










              ​​​​​​​
              Прикачени файлове
              Your conscience is all you can take to your grave.

              Коментар


              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Едно време в лозята масово се ползваше Раундъп.
                Ама резитбите бяха високи, и се пръскаше ниско долу.
                Баща ми беше главен агроном с АПКто, а преди това отговаряше за 2000 декара овощна градина и още толкова лозя.
                И казваше, че ако не е Раундъп-не могат да се справят с толкова лозя.

                А също казваше, че и в разлистено лозе може да се ползва раундъп. Само, че не се пръска, а в кофа се прави разтвор, топиш парцал с някаква дръшка в него, и мажеш по земята.
                Пробвай ако искаш този метод, би трябвало да работи.
                То Раундъп вече е забранен, ама не е отменен, ако разбираш какво искам да ти кажа

              • TigerHunter
                TigerHunter коментира
                Редактиране на коментар
                Пендиган е еквивалент на по-познатия Стомп. Същото активно вещество. Пръска се след оран и е предимно насочен към едногодишните плевели.( не им дава да никнат). Слачецът (поветицата) го боря с глифозати. Но той действа на зелена маса (листа и стебла) и действа най-добре при активна вегетация. Та е рано за него. Режа фуниеобразната част от бутилка 11 литра, пробивам капачката и я надявам на дюзата. Пръскам от ниско и така не засягам лозите. Върши идеална работа.
                Последно редактирано от TigerHunter; 21-03-20, 08:23.

              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Саше, явно си много в час. Мислех да ти кажа това за бутилката,ама явно го знаеш.

            • #40
              Радост за окото

              Утре, ако не ме спрат някъде по пътищата, ще й издърпам и аз камшика на мойта.

              Коментар


              • #41
                Само да допълня Тигъра, че още по-хубаво става и по-лесно на фрезата, ако есента е изорано. Тука на снимките е орано с японец преди 2 месеца, щото беше сухо дотогаваи добре отъпкано след зелето. Лозето, докато имаше впрегатен добитък, по това време на годината изглеждаше по същи начин почвата - градинска обработка.

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200321_143445[1].jpg
Прегледи:1532
Размер:956.3 КБ
ID:6575549


                Винаги сме се оправяли без хербициди. И сега ги ползвам само по плочника.

                Коментар


                • #42
                  Оправял си се без хербициди, щото около вас има живот и всичко се работи. Ела насред полето, където най-близката обработвана площ е на поне 300 м. И се касае за също толкова метра квадратни. И аз днеска изорах за бъдещата градина. Преди да дойде да се сади, ще го мина с култиватора. Още е кално при мен, ако и да не е валяло няколко дена. Фрезата си прави колела между мотичките. Там където е обработвано, е толкова сипкаво, че фрезата се окопава. Имам и малък наклон. Ферзата се окопава и на спускане. За изкачване, просто забравям. Където е работено есента става и само с култиватора, стига да не е кално. Наздраве!
                  Your conscience is all you can take to your grave.

                  Коментар


                  • #43
                    Охх, бих ти казал и аз наздраве!, ама още е много рано..., барем три часа да минат?
                    За обработката, точно така е. И при мене беше малко влажно, ама няма за кога да чакам, че не се знае другата седмица кви ще са задачите.
                    И за лозята е така. Няма нищо по-хубаво от голям, подреден, обработван масив... С инфраструктурата му там, казано на съвременен език. Наште бяха така. Дето викаш триста метра, моето беше на сто метра от два голееми блока. Поне единия от тях е слънчоглед и щом го ожънат ятата косери и скорци отиват в лозята. Докато бяхме повече - добре - имаше пъдар с кречетало. Останахме накрая четири лозя и тревата ми беше най-най-малкият проблем.

                    Коментар


                    • #44
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200320_165645.jpg
Прегледи:325
Размер:512.8 КБ
ID:6576824 В петък успях да засадя 100бр Сторгозия +100бр. Рубин. На дъното на дупките слагах ТЕРАУЕТ (за ескперимент)след това по литър вода за да набъбнат кристалите и дупките запълних с по-ху бава почва.Страх ме беше да слагам тор(в каквата и да била форма).Най-добре беше да внеса оборска тор преди това на целия терен ,но не успях.Дано се хванат.

                      Коментар


                      • Кольо
                        Кольо коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ще се хванат, има влага в почвата. Добре е да ги полееш след засаждане, така почти със сигурност ще се прихванат.
                        За тора не си прав да се страхуваш. Той си е храната за растенията, и без него не се развиват добре, един вид гладуват.
                        Не е добре само, ако тора има пряк контакт с корените, но и тогава не е никаква драма.
                        ЕВдно време като се запланува да се садят лозя на даден терен се тореше обилно с Калий и Фосфор, и се риголва колкото може дълбоко. 50-60 см обикновено. И тези торове си влизат на дълбоко, и след година-две са точно в обхвата на корените. Тези две вещества не се отмиват от дъждове и снегове, а си стоят почти на едно и също място в почвата.
                        За разлика от азота, който се измива много бързо, и той може да се дава повърхностно. С водата от валежите бързо стига до коевните.
                        А горните две вещества, ако ги дадеш отгоре-ще достигнат до корените след 20на години...
                        Та е било хубаво да понаториш с Фосфор и Калий, ама свършила тя...

                    • #45
                      Браво за труда!
                      На какво междуредие е това и как се предвижда да се обработва? И как е обработено преди засажденето? Не слагането на тор под каквато и да е форма е пропуск и грешка, но каквото такова.
                      Нашите бяха наторени с оборски, тонове на декар, целия масив след това риголван, като ги бодохме копах с лопата дупки 30-40 на 60 санта дълбочина... Почвата от дупките се размесва с половин кофа оборски и на дъното на дупката шепа калий. Понеже се риголва целия масив, разбира се, а лозята се бодат в течение на няколко години, каквото и да се засее на това място, картофи, дини, тикви, става като стой та гледай. поливането ако се засуши е задължително. Две години после ги разравяхме и сме махали росните корени, сега не знам прави ли се това. Отделно 6-7 години след това пак дълбоко оране в реда и вкарване на оборски тор. С такъв диаметър свредел като на снимката само че ръчен съм дълбал за коловете. И експериментално - десетина-петнадесет лозички сме засадили със свредела и пак десетина вкоренени пръчки направо с лоста. ами след няколко години разликите вече стават видими и за неспециалист.

                      Коментар

                      Активност за темата

                      Свий

                      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                      Зареждам...
                      X