Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лозе

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Лозе

    Здравейте колеги, сдобих се с около два декара лозе, мисля да си закупя дизелов мотоблок за оране. САМО ЧЕ:от магазина ми казаха че за да го ползвам за наораване на лозе ,трябва да се пригоди плуга.,За да може оранта да става в блезост до главината/чукана/на лозата. Моля за идеи как да изнеса блуга в ляво или дясно понеже редоветеса тесни. Широчина на реда 115-120см.широчина на бъдещия мотоблок в работно положение -около 90см.

  • #2
    Коментирали сме го поне в три теми дотука. Тая ширина на междуредие е за обработка с жива тяга или евентуално малко Болгарче, нашето лозе беше същото. С мотоблок май те чака огромна хамалогия ако я караш така както си го намислил. Променяй агротехниката, според мен.

    Коментар


    • Juiced
      Juiced коментира
      Редактиране на коментар
      Чак пък толкова огромня няма да е за 2 дка.Че ще прави по един курс в посока няма да е голяма драма.

    • jordanov sv
      jordanov sv коментира
      Редактиране на коментар
      С изместен странично плуг? Нямам представа, може и да не е голяма драма, значи. А ако не е изместен, какъв смисъл от цялото упражнение... "Наораването" така или иначе се прави в двете посоки на реда и с всичко друго освен с УНЛМ се прави поне по един курс в посока...

    • Kirilpm
      Kirilpm коментира
      Редактиране на коментар
      Орането с фреза е е убийство и за машината и за оператора, независимо каква е.Основния ми опит е с мотоблок Беларус с 8к.с двигател Briggs&Stratton - за фрезоване перфектна, подходящи обороти, с малко нагаждане според машината не ти хвърля пръст в лицето и гърдите, сравнително добър запас от мощност на двигателя.За оране с заводския плуг слаб 2, след опити, мерене, рязане и заваряване реши да оре що годе задоволително с приспособен конски плуг, после тежести на колелата, по-широки гуми, включване и изключване на блокажа със скорост, на която може да завиди и каубой от дивия запад и пак си е маймунска работа.Накрая се окоти мотора, продължителната оран изисква сериозен двигател със сериозно охлаждане, след това присадих друг 12к.с. е той вече не се предаде, но реших че на мен ми стигат толкова експерименти.Иначе съм пробвал с почти всичко с малките, които сега масово се продават е напълно безмислено, с разни акмета, български, италиански, китайски, самоделки на база ИЖ и МЗ, за мен извода е един - фрезата е за фрезоване.Като бонус може да си дърпате малко ремаркенце, в някои случаи има косачка и разни други хубавини при наличие на силоотводен вал.

  • #3
    Защо ще орете лозето?

    Коментар


    • s_s1
      s_s1 коментира
      Редактиране на коментар
      А как се маха растителността /плевели/, която го задушава и пречи да се развива?

  • #4
    Първоначално публикуван от rudi91 Преглед на мнение
    Защо ще орете лозето?
    Много добер въпрос и аз чакам отговор

    Коментар


    • Asteri
      Asteri коментира
      Редактиране на коментар
      Народът е казал, че лозето иска мотика... за борба с плевелите, най-вероятно. Според французите преораването подобрява развитието на корените и води до по-добро вино.

  • #5
    Моите лози се чувстват прекрасно, заобиколени от свежа, окосена тревица. Понякога разкопавам около тях да ги наторя малко и това е. Ма съм далеч от два декара лозе и грозде за ракия си купувам.

    Коментар


    • #6
      Аз не случайно още в началото подхвърлих че трябва да се помисли по агротехниката... При възможност за избор, разбира се. Не знаем подробности и конкретика, затова само си разсъждаваме. Има случаи, когато орането /"наораването"/ е почти задължително мероприятие ако искаме да се надяваме на нещо. Примерно при ниска формировка, при загрибване на лозята и редица други особености на тероара. Лозарството понякога и в някои случаи може да изисква голяма хамалогия, патил съм го..

      Коментар


      • #7
        Благодаря за отговорите.Преди това упражнение се правеше с животинска тяга.Сега на село никой не гледа еднокопитни.Мислех да механизиран процеса с дизелов мотоблок-9конски сили.

        Коментар


        • #8
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:F1509D9D-1C80-43E5-98BA-D2CDC4E66072.jpeg
Прегледи:1113
Размер:61.8 КБ
ID:6562292 За малогабаритните трактори си има стандартен плуг с изместване, незнам как се захваща плуга на тоя мотоблок обаче сигурно може да се приспособи нещо. То с това тясно междуредие реално ти трябват две бразди помисли за някакъв култиватор с “лястовици”
          088455338две
          "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
          Джамбазов 2010г..

          Коментар


          • #9
            Искате да орете или да фрезовате? Трябва да и малко тор тогава. Или го правите защото го завивате зимата, което значи че не е високостеблено?

            Коментар


            • #10
              Първоначално публикуван от petk oopetkov Преглед на мнение
              Благодаря за отговорите.Преди това упражнение се правеше с животинска тяга.Сега на село никой не гледа еднокопитни.Мислех да механизиран процеса с дизелов мотоблок-9конски сили.
              Ясноо. И много добре познато... Дядките навремето бяха мераклии, но не можаха да предвидят че заедно с тях ще изчезнат впрегатните коне и магарета, както и Булгарчетата. Оран с мотоблок много повече ще тъпчеш отколкото да ореш. Не ти знам района но ако си на ниска формировка, огледай се внимателно, провери си сортовете, разпитай наоколо и т.н. и вдигай нагоре. Отказваш се от орането и това е, оставаш само на фрезоване, /тая операция, според мен е по-лесна с мотофреза, отколкото с мотоблок и фреза на него/ докато в един момент преминеш от угар към затревена повърхност.
              Колегата Живко отгоре е лесен, неговото е широкоредово и си пърпори извътре с япончето

              Коментар


              • #11
                Доста малки лозя се гледат само с фрезоване, даже може да отидете към Ивайловград да видите как има хора дето с фреза гледат по няколко декара...особено с такова тясно междуредие

                Коментар


                • #12
                  Здравейте! От над десет години години се занимавам( като хоби) с подобна площ лозе и подобно междуредово растояние. Обработвам го между редовете само с обикновенна фреза-не се оре- и както бе споменато по-горе, е в идеална кондиция. Фрезова се до четири пъти в годината и според мен не е чак такава хамалогия- на пролет след рязане и обиране на пръчките, един или два пъти през активния период(според валежите и затревяването) и задължително на есен след гроздобер. Най- голяма ще е хамалогията ако първо се оре, а след това се фрезова с малка фреза- от неравностите се остава без ръце. Между главините пръскам около два пъти с хербецид. Та те така...
                  Suzuki Grand Vitara 2.0 TD 99г.
                  Opel Corsa 1.7д 98г

                  Коментар


                  • #13
                    По нашия край едно време оряхме с кон. Наесен се заравят чуканите, напролет се разравят. Демек-обръща се браздата.
                    Хамалогия си е, ама то такъв е реалния живот. Сега искаме ако може да орем с приложение за андроид...

                    По темата-за да се оре с едно тяло и лека машина-трябва тяговото усилие да е насочено по оства на "трактора". Иначе постоянно ще дърпа или бута машината вляво или вдясно.
                    А като се измести много надясно(натам е нормалното)-вече тягата не е насочена по оста. И започват проблемите.
                    Какво бих направил аз-слагам максимално тънки колела, и ги доближавам до машината колкото е възможно.
                    Така ще може да се кара съвсем близо до реда, и отхвърлената пръст ще стига до чуканите и ще ги заравя. Ако това е целта де.

                    Ако се търси само борба с плевелите-обикновеното фрезоване е напълно достатъчно.
                    Има ли желание-има и начин!

                    Коментар


                    • #14
                      Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                      По нашия край едно време оряхме с кон. Наесен се заравят чуканите, напролет се разравят. Демек-обръща се браздата.
                      Хамалогия си е, ама то такъв е реалния живот. Сега искаме ако може да орем с приложение за андроид...
                      Това е много правилно и се прави до ден днешен, ако се направи добре се спестява едно пръскане с хербецид(с хербецид защото в реалния живот вече никой не копае).Само че сега се прави с УНЛМ както е отбелязал колегата по-горе и просто се разменят местата на плужните тела.С фрезата се фрезова и толкоз, опитите за други видове обработка с фреза най-често водят обратно до извода, че с фрезата се фрезова.

                      Коментар


                      • #15

                        За УНЛМ знам, ама тя си иска по-сериозен влекач. С 9 коня не става. Затова и съвета за няколко минавания в реда, с едно тяло.
                        Има ли желание-има и начин!

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X