Да го надвиеш психически не значи да му създадеш страх от тебе това е най лошото .Исках да кажа да създадеш такава връзка с него че той да усеща че ти си този който командва и да испълнява с удоволствие командите
така да въпреки, че аз го разбирам като печелене на доверие и подкрепа, когато го е страх да усеща, че се опитваш да го успокоиш - да разбере, че си приятел и да се карате само когато му хрумне да те захапе като закачка или покана за игра защото боли
така да въпреки, че аз го разбирам като печелене на доверие и подкрепа, когато го е страх да усеща, че се опитваш да го успокоиш - да разбере, че си приятел и да се карате само когато му хрумне да те захапе като закачка или покана за игра защото боли
Хайде Хаки разказвай
Нищо не ме притеснява в поведението на коня.Той е прекрасно обучен и без пороци!
искам да ви питам колеги,понеже повече разбирате от мене,може ли кон ,уплашен,и прави глупости да се укроти.всичко идва от собственика,който го тормози и бие и ми е жал за животинката,но го държи и отвъран понягока и коня като види човек подивява .може ли някак да се укроти ,освен с пушка.?
искам да ви питам колеги,понеже повече разбирате от мене,може ли кон ,уплашен,и прави глупости да се укроти.всичко идва от собственика,който го тормози и бие и ми е жал за животинката,но го държи и отвъран понягока и коня като види човек подивява .може ли някак да се укроти ,освен с пушка.?
Да биеш животно значи си абсолютен боклукПрост човек не може да се разправя с животни те бягат от него
К мирной жизни не пригоден.
Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157
значи той е абсолютен олигофрен,хората му говореха да не тормози животинката,даже вече като посегнеш към него и иска да хапи ,до това ако тоя не го укроти,не е проблем ще го гръмна,ама не там е въпроса,защо тряя го тормози ,ми това да го тормози-ок коня си е негов да прави квото си иска с него,ама да го оставя отвързан и той си се разхожда из улиците оня ден гони леля ми,голем смех,и му викам ,ей вържи си коня щи го гръмна, и оня се ено на себе си говора...няма ли някакъв друг начин,приюти ала бала?
мерси.и дай на лично да не спамим на колегата темата за хубавия кон.
Бейзад е прекрасен! Аз лично никога не съм мечтала за чистокръвен кон, Местните породи по-дребни кончета ми допадат почече като усещане и маневреност, въпреки че не достигат лекотата на стъпката както при Арабският, а на високите коне се чувствам нестабилна.
Не знам как да го напиша деликатно - така че ще давам направо - Когато едър ездач язди не-огромен кон - Арабските коне като пустинни животни имат лека и грацилна конструкция - общият център на тежеста се измества много нагоре , и тандемът кон ездач се чувства нестабилен, може би и това е причината да не е удобно седлото. Така че, тежко военно седло не би решило проблема - аз съм яздила с такова - полу-унгарски кон и пак допълнителната тежест се усещаше... В случая намаляване на теглото на ездача би направило ездата много по приятна и за двамата - кон и ездач.
Язденето без седло дава много добър контакт между кон и ездач, вярно е че панталона се цапа, но се премахва неудобството от седлото и стегнатия опас. Изисква се малко чалъм и се получава - няма я стабилноста на стремената, но равновесието се постига по-лесно.
За седлата във Варна - много и различни видове се продават във Магазин до пазара във Аспарухово - на гърба на
Пиле на Грил пита се във Зоо магазина и после отварят специализираният, който е в съседство. Седлата са внос от Германия, тези на цени около 250 лв. са от изкуствена кожа но има и от естествена на цени около 600 и повече лв. - зависи от вида. Ако някой знае за производител от Варна - нека да не крие координатите.
Ако се търси с търсачките - мисля че имаше производство на седла някъде във югозападна България.
Снимането на коне - и ездачи.
За да се получи много добра снимка на коня е добре да се снима от ниско (снимащия да е клекнал) и от около 5-6 метра разстояние така дори коня да е в ракурс не се получава главата да е по-голяма или перспективни деформации. Конят изглежда още по-висок и величествен - ездачът също.
Много има изписано по книгите за засечени коне - такива които отказват да изпълнявт команди , битувлии или както и да ги наричат - коне попаднали на лоши стопани - понякога смяната на собственика върши чудеса, понякога с много работа (не става въпрос коня да се спука от товарене а за специализирана грижа и упражнения) може да се получи подобрение, а в други случаи когато и "стопанина" е бил дефектен и коня по-темпераментен коня озверява и е опасно да се работи с него...
Последно редактирано от iai-bg; 08-07-09, 14:54.
Причина: Дооправяне....
"да не ти организирам демонстрация смяна на местата - в кръга на шегата" и съвсем реално няма да ти хареса с желязо в устата
Мускулна треска, други оплаквания
Относно високия център на тежеста ще поспоря - в началото на всеки е трудно да се задържи защото не е свикнал да "стегне бедрата" - от дете съм по гърбовете на коне, магарета, мулета и катъри ..... с и без седла ...... по-едрият кон има съответно по-широк гръб и просто да се яхнеш отгоре не ти дава стабилност в никакъв случай ... на много завои без седло съм падала, а в по-добрите случаи съм се задържала залегнала и гушнала врата на коня ....
просто на седлото не се стой напълно отпуснат и всичко си идва на място когато стойката се превърне в навик
Последно редактирано от Софианитка; 08-07-09, 14:41.
Бейзад е прекрасен! Аз лично никога не съм мечтала за чистокръвен кон, Местните породи по-дребни кончета ми допадат почече като усещане и маневреност, въпреки че не достигат лекотата на стъпката както при Арабският, а на високите коне се чувствам нестабилна.
Не знам как да го напиша деликатно - така че ще давам направо - Когато едър ездач язди не-огромен кон - Арабските коне като пустинни животни имат лека и грацилна конструкция - общият център на тежеста се измества много нагоре , и тандемът кон ездач се чувства нестабилен, може би и това е причината да не е удобно седлото. Така че, тежко военно седло не би решило проблема - аз съм яздила с такова - полу-унгарски кон и пак допълнителната тежест се усещаше... В случая намаляване на теглото на ездача би направило ездата много по приятна и за двамата - кон и ездач.
Язденето без седло дава много добър контакт между кон и ездач, вярно е че панталона се цапа, но се премахва неудобството от седлото и стегнатия опас. Изисква се малко чалъм и се получава - няма я стабилноста на стремената, но равновесието се постига по-лесно.
За седлата във Варна - много и различни видове се продават във Магазин до пазара във Аспарухово - на гърба на
Пиле на Грил пита се във Зоо магазина и после отварят специализираният, който е в съседство. Седлата са внос от Германия, тези на цени около 250 лв. са от изкуствена кожа но има и от естествена на цени около 600 и повече лв. - зависи от вида. Ако някой знае за производител от Варна - нека да не крие координатите.
Ако се търси с търсачките - мисля че имаше производство на седла някъде във югозападна България.
Снимането на коне - и ездачи.
За да се получи много добра снимка на коня е добре да се снима от ниско (снимащия да е клекнал) и от около 5-6 метра разстояние така дори коня да е в ракурс не се получава главата да е по-голяма или перспективни деформации. Конят изглежда още по-висок и величествен - ездачът също.
Много има изписано по книгите за засечени коне - такива които отказват да изпълнявт команди , битувлии или както и да ги наричат - коне попаднали на лоши стопани - понякога смяната на собственика върши чудеса, понякога с много работа (не става въпрос коня да се спука от товарене а за специализирана грижа и упражнения) може да се получи подобрение, а в други случаи когато и "стопанина" е бил дефектен и коня по-темпераментен коня озверява и е опасно да се работи с него...
Проблема със седлото го реших-взех си от австралийските/на снимките/много ми е удобен.
"да не ти организирам демонстрация смяна на местата - в кръга на шегата" и съвсем реално няма да ти хареса с желязо в устата
Мускулна треска, други оплаквания
Относно високия център на тежеста ще поспоря - в началото на всеки е трудно да се задържи защото не е свикнал да "стегне бедрата" - от дете съм по гърбовете на коне, магарета, мулета и катъри ..... с и без седла ...... по-едрият кон има съответно по-широк гръб и просто да се яхнеш отгоре не ти дава стабилност в никакъв случай ... на много завои без седло съм падала, а в по-добрите случаи съм се задържала залегнала и гушнала врата на коня ....
просто на седлото не се стой напълно отпуснат и всичко си идва на място когато стойката се превърне в навик
Много си лошапо принцип няма много нужда от поводи,но през минута се навежда да души някакви изпражненията затова изглежда така на снимките.
Въждала съм как добре развит кон плете краката под тежеста на двуметров едър мъж, а седлото почти се превърта по време на качването. Също и коне които ако им е твърде стегнат опаса се тръшкат на земята. Има коне които в следствие на прекаляване с туристите се превръщат в транспортни уреди, спокойни и улегнали, без живец изненада или настроение в тях. Аз си падам по по темпераментните животинки, които правят номера от време на време, в израз на индивидуалност, имат мерак за бягане, но и усещат настроението на ездача си. Стискането с бедрата е нещо с което не бива да се прекалява - в книгите за висша езда стягането с бедрата е команда за спиране, притискане с подбедрицата е команда за тръгване.
За да е по-ясно за юздите - добре е ръцете да са близо до холката докато яздещият не свикне да не подръпва коня на всяка крачка.
Конят може да се управлява по много начини, ако е научен на това.
- С гласови команди - спиране тръгване - промяна на алюра.
- С промяна на центъра на тежеста - леко навеждане назад - спиране, леко навеждане напред тръгване - промяна на алюра, леко навеждане на ляво или дясно - промяна на посоката.
- С краката - спиране тръгване - промяна на алюра . При завой на дясно - десният крак притиска опаса, левият крк притиска корема на коня - така, че коня да се "огъне" и да завие, ездачът се навежда леко в дясно, а ръцете се изнасят леко в ляво но пак близо до холката. През цялото време яздещият трябва да е с изправен гръб, а кръста да е отпуснат така че да поема "друсането" и главата на ездача да не подскача....
- С юздите промяна на посоката и спиране.
Юздите е желателно да не са хлабави, нито опънати, добре прибрани до холката на коня - без да се вдигат нагоре или да се дърпат настрани. Не съм привърженик на крайностите със здадената глава и мартингалът, но конят трябва да знае че е под контрол и да не се опитва да те изненада с рязко навеждане, било за да пасе или за да подуши нещо.
Причината да мисля че, няколко съвета ще са полезни, е написаното, че до сега е опитан само тръсът на коня.
Аз не бих се въздържала да погалопирам малко ...
Препоръчвам по-усилени тренировки върху гърба на по-едър кон за усвояване на по-правино яздене и редовно практикуване за влизане във форма.
Макар и със закъснение - честито!
Мария, пишеш, че се чувстваш некомфортно с по-едър кон. И аз съм така и се чудя защо. Обяснавам си го чисто психологически, сигурно ме е страх от падане от по-високо, или пък прекалено ме респектира по-високия ръст на коня. Не знам. Ще ми е любопитно ти имаш ли обяснение.
Що се отнася до гледането на коня в база, винаги съм се чудела той дали не възприема по-скоро гледачите като собственици. Искам да кажа, че връзката с коня се създава бавничко и включва освен 1-2 разходки с него, още много други неща и грижи, за да се получи. Как мислите? Интересно ми е, защото всеки път като започна да се чудя за покупка на кон, все до там спирам. Истината е, че нямам много свободно време и си мисля, че само ще си въобразявам, че конят ме припознава като собственик. А да е мой само защото съм го купила, не ме устройва.
Коментар