Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Естествената енергия на реката задвижва помпа за напояване - как ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Естествената енергия на реката задвижва помпа за напояване - как ???

Ето Ви още две интересни конструкции
    http://www.youtube.com/watch?v=rH8a9XuZaJs

http://www.youtube.com/watch?v=QOn7Z...eature=related

Ако наистина ти трябва енерго независима помпа и имаш възможност за инсталиране на Ram Pump.Тоест подаване на вода към помпата от по-високо място.Шнека (или винта на Архимед) е излишно сложна в товя случай.Като оставим по-сложната му изработка остава момента със задвижването му.Трябва да измислиш и монтираш система за въртене на шнека с някакво колело тип воденично и тн.При Ram Pump ти трябва само денивелация между захранващата тръба и самата помпа.Както е на схемите.Примерно 2-5 метра и си готов.Помапата ще заработи.Като я ползваш за зареждане на басейните от които ще черпиш за поливане.
    Просто и ефективно.Само с две подвижни части - двата клапана.
    Последно редактирано от Keltis; 16-01-09, 12:37.
    Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Здравейте!

Който е измислил "брейн сторма" много слава на името му!

Келтис, мерси много, след като видях какво правях братята латиноси с Рам Пъмп мисля винта на Архимед да почака доста

Тва са повече от гениални с простотата и ефективността си решения...

Мисля да потърся такава помпа...

Благодаря много на всички за чудесните идеи!
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Георги , имам документацията за една такава помпа- хоум мейд.
        Ще ти я пратя на пощата.
        Успех!!
        Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Аз ли съм отчайващо тъпКелтис имаш ли го това на рисунка та да се види от къде влиза водата и от къде излиза.И колко пад на водата трябва.Само съм чувал за такива помпи.Поздрави
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ей сега ще обясня с няколко думи поне до колкото го схванах като идея...

Тук се ползва инерцията на водата която се е получила след гравитачното стремление на водата да се спуска посока земята

Ползва се дебела тръба от водоизточника, изисква се някаква денивелация разбира се.

Тръбата след помпата е с чуствително по-малък диаметър но и височината на която може да се издигне маркуча е в пъти по-голям от денивелацията на водоизточника...

Виж рисунката:

1. Водата засилена от гравитацията влиза в помпата и минава през първия клапан понеже той е първото място, което се отваря от налягането и...

2. Скоро обаче клапана се затваря и водата движейки се по инерция тръгва нагоре, навлиза в разширителния съд, който съдържа известно количество въздух...

3. Още по-скоро обаче инерцията на водата свършва и освен това въздуха в разширителния съд се е нагнетил малко, водата отново заради гравитация се мъче да се спусне обратно надолу и разбира се затваря 2рия клапан. Понеже въздуха е нагнетен в РС водата няма къде да отиде освен по тънкия маркуч към нашата цел...

4. Някъде по това време 1вия клапан се отваря(защото налягането е спаднало чуствително) и започва пълнене за повторение на цикъла...

Може и да не съм го обяснил точно, но както казват хората "малко но от сърце"
            Прикачени файлове
            Последно редактирано от BatGeorgeone; 17-01-09, 18:16.
            Бъдете живи и здрави!

Коментар

Чудя се как обаче да сколасам с помпата, какво има на пазара, колко оборота иска, колко мощност иска и т.н.

Колега турбинните помпи искат доста обороти а с тоя капацитет които искаш и с водна турбина трудно ще ги достигнеш.
              Имам една помпа нагнетателна дават и 80 м воден стълб с две турбини тая помпа е с електродвигател 22 KW и 2850 оборота .
              Такива обороти от вода трудно ще се постигнат ,но не и невъзможно .
              Заинтересувай се за някоя бутална помпа има такива в помпените станции за отпадни води не се нуждае от обороти .
              Мисля че моята помпа още стои само ще проверя дали не я е изхвърлил баща ми, ако те интересува пиши един е-мейл .Естествено ще иска възстановяване стои на дъжда ,само не знам как ще постигнеш такива обороти .
              Ето ми адреса dyakov77@abv.bg
              Dimitar Dyakov

Коментар

BatGeorgeone, гледам че си видял вече линка към оная тема на kty.
                За да не повтарям, няма пак да пускам тука формулите, но те насочвам да ги използваш. Като решиш уравнението, ще знаеш дали теоретично можеш да си осигуриш необходимия напор и разход. Ако отговора е да, тогава може да мислиш за конструкцията на агрегата турбина-помпа, иначе няма смисъл.

При проблеми с уравненията, пусни едно лично.
                Само моториста знае защо кучето си показва главата през прозореца.

Коментар

Първоначално публикуван от stariat Преглед на мнение
                  Аз ли съм отчайващо тъпКелтис имаш ли го това на рисунка та да се види от къде влиза водата и от къде излиза.И колко пад на водата трябва.Само съм чувал за такива помпи.Поздрави
                  Георги е обяснил добре, помпата работи на принципа на хидравличния удар , който се получава когато първия клапан се затвори.
                  Слагам пдф-а с документацията на една хоум мейд помпа.
                  Прикачени файлове

Коментар

Специално за Stariat , едно добро онагледяване на действието.
                    http://www.youtube.com/watch?v=Ev_9OgrcvuU&NR=1

Коментар

Е да де бачка ама как?Влиза вода през отвор Х после пружината го затваря и водата излиза през отвор У.Големина сантиметри колко пад на водатакак да го направя от подръчни материалиПоздравиМай трябва да не пием една седмица и да размишлявам ега го разгадаем.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Ето ти едно, лесноизпълнимо решение, което в случая качва водата на метър и половина.

Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          Ето ти едно, лесноизпълнимо решение, което в случая качва водата на метър и половина.

Това е лесно имало ги е още в древна Месопотамия тези колела с кофички.Онова как става с оная помпа.Влиза водата и как се качва нагоре и колко може да се качи воден стълб при какъв дебит на рекичката гледах клиповете работи помпата ама как баш става простете неграмотния
                          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                            Георги е обяснил добре, помпата работи на принципа на хидравличния удар , който се получава когато първия клапан се затвори.
                            Слагам пдф-а с документацията на една хоум мейд помпа.
                            Тя темата стара, ама златна.

И понеже се задава новият земеделски сезон се замислям за поливане.Резервоар имам,цистерна имам-ама искам такава ram pump.
                            Ама не мога да си я направя.
                            Та някой наема ли се да ми я направи /срещу заплащане разбра се/и да я пробваме тази чудесия.
                            Обещавам да споделя резултатите със всички.

Установих ,че само при нас, в България нема така помпа.А ние кабели,мотори и разпъни-прибери.

Искам такова нещо.Имам поточе с пад около 2-3 метра.Да дигне водата поне на 6 метра.Пък ако не дигне-майната му.Ще си го имам!

Коментар

Искам преди жсичко да уточня някои неща.
                              1 За капково напояване трябва 10м. воден стьлб или както е по-популярно една атмосфера.
                              2 Ако има по-малко от 4-5 метра пад на водвта трябва да се използва осова турбина която е със сравнително ниско КПД,освен това за да се монтира законно турбина трябва разрешение от басейнова дирекция ОВОС и други досадни процедури.
                              Така,че си помисли добре дали да не си сложиш една проста ел.водна помпа за 150-250лв. и да си свиркаш.

Коментар

Първоначално публикуван от bumbak Преглед на мнение
                                Искам преди жсичко да уточня някои неща.
                                1 За капково напояване трябва 10м. воден стьлб или както е по-популярно една атмосфера.
                                2 Ако има по-малко от 4-5 метра пад на водвта трябва да се използва осова турбина която е със сравнително ниско КПД,освен това за да се монтира законно турбина трябва разрешение от басейнова дирекция ОВОС и други досадни процедури.
                                Така,че си помисли добре дали да не си сложиш една проста ел.водна помпа за 150-250лв. и да си свиркаш.
                                Тя и проста ел.помпа искаразрешително.
                                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X