Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Естествената енергия на реката задвижва помпа за напояване - как ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Естествената енергия на реката задвижва помпа за напояване - как ???

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    Не знам какво е това долап???

Иначе намерих схеми на хидрокинетични турбини, говорят, че са най-ефективни, и най-лесни за изработка ми изглеждат...

За тока не го мисля много, едно динамо от трактор или от танк ми два повече от достатъчно и за заваряване и за осветление, а друго ми не трябва за сега

Всичко ми е на 12 Волта, само дебит на водата ми е кахъра и как да го кача на 5 метра
    За сега не мога да намеря картинка, но в общи линии, прилича на "Виенско колело". Долните "кабинки" са потопени в реката, тя ги пълни и бута напред, а горните се изливат в подходящия улей. Височината на изкачване зависи само от диаметъра на съоръжението ,обема на кофите и силата на течението.

Коментар

Мерси Пенчо, тва не става, сетих се ама е много обемно, за 5 метра се сети колко трябва да е голямо и шумно и тежко...

Сашо, с 2 акумулатора и на късо

Краси не ме разбра, на 12 волта имам много техника, имам и инвертори, проблема ми е с мощността...

Затова търся механично решение за изпомпване на водата, мисля КПД ще му е по-високо...

Преди бях виждал едни лопатки от стари климатични тела, за заводи, за индиструални нужди...

Чудя се как да се натъкми това с перките за повече КПД...
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Сашо, с 2 акумулатора и на късо
        Така само плочите на клетките можеш да завариш качествено
        Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Имаше една доста обширна тема тук във форума, относно генератор на ток от течаща вода. Не ми се търси, но съм сигурен че съм я виждал тук. С някаква рисунка на водопад и разни сметки за дебита и мощността. Даже имам чувството, че я беше пуснал ти...
          Като ти спрат тока от ЧЕЗ, навиваш една турбинка на чешмата в банята и олабваш кранчеата. Все ще изкара за една крушка и един лаптоп.

Коментар

Малко прости сметки. Пак изхождаме, по съвета на Козма Прутков, "зри в корень" от нуждата.Т.е. каква площ ще напояваш и оттам какво количество вода е нужно.
            Нормална поливка изисква 30 куб.м/ декар. Или 30 литра на 1кв.м.

Помпата, за която се тюхкаш (60 л./сек) е излишно мощна. Тя осигурява поливане на 2 кв.м./секунда. За това са нужни 5-6 души поливачи. Иначе всичкият ти работен слой почва ще иде в реката.
            Комбинацията воден пад/воден дебит, превърнати в енергия за задвижване на центробежна помпа е технически проблемна. Ако държиш на помпа, нека е бутална лостова, задвижвана от водно колело. При дебит един!!литър/секунда, за денонощие ще имаш 86 куб.м. вода. Те са достатъчни за поливане на три декара дневно. Това е трудно постижимо без чужда помощ (което си е пари!).

Провери с НИВЕЛИР (лазерен от Метро 54 лв.) колко далеч нагоре срещу течението на реката нивото й превишава малко поне горния ръб на резервоарите ти. И ще докараш водата гравитачно. Ако я заровиш в земята без да се грижиш за полагането й с наклон, ще се получи тръба-дюкер и водата пак ще дойде.

Наличието на резервоари си е хубав плюс. Поливането със студена вода "пресича" младите растения. А в резервоарите ще се постопля.

Важно е разположението на редовете (вадите между тях). Наклонът не бива да е голям: отнася почвата.

Поздрави.

Коментар

Благодаря Бат Симеоне, както винаги точно кратко и ясно!

Не съм инженер и не знам как стоят нещата с помпите и т.н. за идеята с нивела и тръбата на самотек, проблема е комплексен, тръбата би пресичала нивата ми, ако е ниско не става ако е високо още повече, а и без това нужното ниво на реката е доста далеч

Аз имам и идея в тези резервоари да сложа малко рибка за спортни нужди, все пак са 2 декара басейни , а те искат проточност, сериозна проточност...

Мерси, четох темата

Имота ми е насред поле и тока е 10-20 Киловолта

Чешма нямам и не ми трява...

Благодаря за помоща, от онази тема полезни ми бяха видовете турбини и няколко линка
              Последно редактирано от BatGeorgeone; 04-01-09, 19:49.
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Eто я темата....
                http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...360#post391360

и рисунката....

Красимир Йотов

Коментар

.....миналото лято дадох на вторични суровини една чисто нова помпа МАРИЦА 60 л/сек
                  Ти си за .....? Оборудвана с двигателя ли беше или само помпата?

Коментар

Здравейте,

Сега се боря със следващата трудност в начинанията ми

Дайте идеи предложения как да преодолея поне 3-4 метра денивелация за да си кача водата поне до басейните???

Мисля си за заден мост от камион + редуктор от нещо си сглобен, всичко за целта е желателно да е на килограм като турбина....

Чудя се как обаче да сколасам с помпата, какво има на пазара, колко оборота иска, колко мощност иска и т.н.

Дали няма някаква примитивна схема за подкачване на вода от времето на древен Египет която да имплементирам на моето землище...?

Само да уточня, ако преодолея 3-4 метра височина от там са ми само 20тина метра и по-малко до басейна...

Тръби за промишлено напояване имам Ф 100-120 мм мисля са или нещо такова с които да си докарам водата до самия басейн, поливането после е друга бира..

Сега си свалям точните данни за денивелацията в различните точки на реката и обекта от ДжиПиЕс'а само дето малко се тревожа колко са акуратни...но при все това 3-4 метра са ми повече от достатъчни за да си направя аквадукт

Предложения с много нули отпадат като несъвместими с финансовата рамка на проекта а тя е много тясна, ако може дори да се избегне плащане в кеш е най-добре
                    Ти си много лесен !!! Казва се " ВИНТ на ДА ВИНЧИ " !!!!
                    Прави се от дърво ,работи безотказно , мноооого години и с неограничен дебит !!!
                    По този начин и до днес работят в Холандия !!! Има писано навсякъде !!! Прочети и ....успех !!!

Коментар

Мерси много!

Те това ще да е, друго решение с такова КПД и изискване за енергия май няма...

А за любознателните тук има доста за водата и помпите...

http://www.agrovodcom.ru/

http://www.math.nyu.edu/~crorres/Arc...lications.html
                      Последно редактирано от BatGeorgeone; 15-01-09, 19:08.
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

Мерси много!

Те това ще да е, друго решение с такова КПД и изискване за енергия май няма...

А за любознателните тук има доста за водата и помпите...

http://www.math.nyu.edu/~crorres/Archimedes/Screw/Applications.html
                        Точно това е !!! Хората си го ползват от векове , ама ние.....нали си имаме поговорка : най - ми е рахат (хубаво ),кат ми е изет (трудно )- Родопска поговорка , ама е за сите Българи !!!

Коментар

E аз най-харесвам да ми е гот ама...

Та сега се чудя от къде да намеря шнек или как може да си го направя в домашни условия...

Някой случайно да има шнекове и да ги дава на килограм за вторични

Мнението на Джорджо би било най-реалистично и конструктивно ама къде го
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Георги, насочи се към така наречените Ram Pump или помпи с хидравличен удар.Системата е стара и изпитана, енергонезависима и лесно реализуема.Материалите са на английски предимно, но ти си "инглиш еджукейшън бой" и ще се справиш.Нямах време да ти потърся материали и на руски, но преди 16 години видях такова съоръжение точно в една република на бившата СССР.
                            Ситемата е проста а тука във форума и инженери и учени (сещам се за Джорджо и Стефан), които могат да ти помогнат в оптимизацията на устройството.

Ето ти малко материали - http://www.homepower.com/article/?fi..._pg140_QandA_2

http://www.youtube.com/watch?v=HrVDdxjiT5s&NR=1
                            http://www.youtube.com/watch?v=b2kv8...eature=related
                            http://home.att.net/~africantech/ESME/hydram2/HydRam2.htm
                            http://www.i4at.org/lib2/hydrpump.htm

ето ти и една бутална помпа
                            http://www.youtube.com/watch?v=b_U-Z...eature=related

Успех!!
                            Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

E аз най-харесвам да ми е гот ама...

Та сега се чудя от къде да намеря шнек или как може да си го направя в домашни условия...

Някой случайно да има шнекове и да ги дава на килограм за вторични

Мнението на Джорджо би било най-реалистично и конструктивно ама къде го
                              Шнекове има във вторични суровини, но трябва да си ги намериш. Жокерче - комбайни, машини за претоварване на насипни товари.
                              Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
                                Шнекове има във вторични суровини, но трябва да си ги намериш. Жокерче - комбайни, машини за претоварване на насипни товари.
                                Човека пише , че ще използва системата в ..... Б Г !!!!
                                Колко време ще издържи една такава инвестиция преди да си смени собственика ????
                                Това е България , ей !!! Ние си се знаем !!!
                                Затова единственото решение е от дърво ( при тая криза с газа и това е риск ). Само тогава ще ходиш на лов за Животни ,а не за ......" но сърчета " !!!
                                Приготвяш си тръба от сковани дъски , от горе ги опушваш с платно и смола ( избор голям ). Вътре в тръбата монтираш подходяща спирала ( винт,също от дърво ) и ... всичко това го правиш по най-стария , изпитан и работещ метод ( чертежи колкото искаш ).
                                Нагледно го виж в някое филмче за поливането в Холандия !
                                Ако денивелацията ти е по голяма се правят няколко винта последователни и .... неограничени височини ... !!! И най -важното ... спиш си спокойно в БГ !!!
                                Ако все пак си търсач на нещо съвременно - има много добри предложения на Генератори на ток с водна помпа ! Различни капацитети - от 100 л/час до 6000 л/час . Вдигат воден стълб - до 40 м денивелация . Можеш да увеличаваш този стълб , като преминаваш на по - малък размер тръби !
                                Удобството е , че се монтира на мястото за поливане за 20 мин. и като полееш площите се прибира !!! Разхода на гориво на час е около 500 - 1000 грама ! Зависи от обема вода !
                                Неудобството е , че може бързо да изсмуче наличната вода и после ....чакаш пак да се напълни резервоара ти за вода !!!
                                Избери си ...... 21 век сме !!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X