Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горски инспектори.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Горски инспектори.

ОК, Тарга, мързи ме, пусни ти анкета с въпрос "влизали ли са горски инспектори в двора ви последните 4 години" (защото преди това такава служба нямаше) и с два възможно отговора:
    - да, влизали са
    - не, не са влизали

Да ти кажа ли резултатите предварително?

Много актове са минали през ръцете ми, 2010г. конфискувах за една зима 70 каруци, повярвай ми, знам какво приказвам.
    Познавам колеги и от стопанствата, и от РДГ-тата от цялата страна, говорили сме си, споделяли сме опит.
    Нямам навика да приказвам празни приказки.

Има райони, където нещата са изтървани, не споря.
    И вината е на местната власт и полицията.
    Но все още тези райони са много по-малко местата, където се работи нормално.

П.С. Каня всички скептици да дойдат с мен в някоя циганска махала в моя район, да видят нагледно как се случват нещата...
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Човек извън системата много трудно ще разбере проблемите!
      TERRANO2 R20; ZD30; WAGON; `04
      www.kamino92.com

Коментар

Първоначално публикуван от gorskia79 Преглед на мнение
        Човек извън системата много трудно ще разбере проблемите!
        Да, и хората не са виновни за това.
        Затова, помагай, брат.

Правих един семинар, 2008-ма, има тема, много хора научиха много неща и вече гледат с малко по-друг поглед.

Айде, още един въпрос за всички, особено за тези, дето знаят да ползват търсачките и да цитират членове - често доста извън контекста: защо няма такива служби като горски стражари/надзиратели/инспектори в страните от Западна Европа?
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
          ...

Айде, още един въпрос за всички, особено за тези, дето знаят да ползват търсачките и да цитират членове - често доста извън контекста: защо няма такива служби като горски стражари/надзиратели/инспектори в страните от Западна Европа?
          Доколкото в тази тема аз съм цитирал членове искам да те попитам, в същност, какъв ти е проблемът с членовете от закона?
          Дето се казва, с цялото дължимо уважение към това, което правиш, ама бива ли без милиционерски номера в стил "Нормалните хора нямат какво да крият". Тъй де, нормалните хора няма какво да крият, така че облечените с власт могат да си влизат, когато им е кеф да тършуват в имота им. Нормалните хора няма какво да крият, та що да се кахърим за незаконни подслушвания и следене на кореспонденция и т.н. в този стил. На практика - напъни да се внуши, че щом някой не е съгласен с такива тези, то на него не му е чист косъма! Ами блюстителите на реда и закона що не вземат да се научат, че законите важат на първо място и за тях и че, ако спазват разписаното в законите, току-виж свършили и повече работа, щото нарушителите няма да се измъкват заради неспазени процедури?!?
          Ние не сме неутрални!

Коментар

Това е проблем на цялата система, обществото не е виновно, че му се налага една негативна политика относно стопанисването на горите, която и тя е с цел за последващи действия.....няма случайни неща. Но отговора трябва да е съвсем друг на национално ниво, а не един или друг персонално да се опълчи на целенасоченото оплюването на лесовъдската колегия. Наистина има черни овци в стадото, но в кое няма?
            www.kamino92.com

Коментар

Аз със Закона и с членовете ми, изключая ЗДВП, не съм имал проблеми. И се радвам, когато някой се аргументира, позовавайки се на законите а не на ЕЖК.

Не помня, да сме се запознавали и да сме преминали на "ти", но няма проблеми, радвам се, че ме чувстваш близък.

Напъни правя на друго място, не тук.

А защо блюстителите на закона не вземат да се научат на каквото там си преценил, че трябва да се учат, ами, честно няма как да знам.
              В случая визирам цитиране на членове, нямащи отношение по въпроса, поставен в темата.
              Да, звучи авторитетно но не е по тази тема.

Прочее, предложението към Таргата важи за всички: пуснете анкета и ще видите, колко безсмислени са терзанията, че някой горски ще дойде да ви тараши.

Спокойно, почеши коня, както се казва в кавалерията.

Коментар

Чл. 15. (1) Превозните билети удостоверяват законното транспортиране на описаната в тях дървесина от мястото на натоварване до посоченото място на доставка в срок до 12 часа считано от момента на издаването им. При възникване на авария или на други обстоятелства по време на транспортиране на дървесина, налагащи удължаване на срока за не повече от 2 часа, водачът на превозното средство отразява това в превозния билет, като посочва настъпилото обстоятелство, началния час на възникването му, неговото времетраене и данните от километропоказателя.
                (2) При възникване на авария или на други обстоятелства по време на транспортиране на дървесина, налагащи удължаване на срока по ал. 1 за повече от 2 часа или претоварването на дървесината на друго превозно средство, се издава нов превозен билет от оправомощено лице по чл. 211, ал. 2 ЗГ. В новия превозен билет се посочват номерът и датата на стария билет и дървесината се придружава от двата билета.
                (3) Превозният билет удостоверява законния произход на описаната в него дървесина, когато същата се намира на посоченото в билета място на доставка. Превозният билет се съхранява до окончателната преработка на дървесината, но за срок не по-малък от три години.
                (4) Превозен билет, издаден в нарушение на заповедта за определяне на съответния образец, се счита за невалиден.
                (5) Когато на едно превозно средство се товари дървесина от различни складове, се издават отделни превозни билети за дървесината от всеки склад.
                (6) Когато с едно превозно средство се транспортира дървесина до различни адреси, се издават отделни превозни билети за всеки адрес.

НАРЕДБА № 1 ОТ 30 ЯНУАРИ 2012 Г. ЗА КОНТРОЛА И ОПАЗВАНЕТО НА ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ
                www.kamino92.com

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                  Аз със Закона и с членовете ми, изключая ЗДВП, не съм имал проблеми. И се радвам, когато някой се аргументира, позовавайки се на законите а не на ЕЖК.

Не помня, да сме се запознавали и да сме преминали на "ти", но няма проблеми, радвам се, че ме чувстваш близък.

Напъни правя на друго място, не тук.

А защо блюстителите на закона не вземат да се научат на каквото там си преценил, че трябва да се учат, ами, честно няма как да знам.
                  В случая визирам цитиране на членове, нямащи отношение по въпроса, поставен в темата.
                  Да, звучи авторитетно но не е по тази тема.

Прочее, предложението към Таргата важи за всички: пуснете анкета и ще видите, колко безсмислени са терзанията, че някой горски ще дойде да ви тараши.

Спокойно, почеши коня, както се казва в кавалерията.
                  Уважаеми господине, коленопреклонно поднасям своите най-искрени извинения за това, че съм си позволил да Ви говоря на ти. Посипвам си главата с пепел и тържествено обещавам повече да не правя така.
                  Що се отнася до другите ви твърдения, с цялото дължимо уважение ще си позволя да не се съглася с Вас. Въпросите, зададени от автора на темата, касаеха и правомощията на горските инспектори, а цитираните от мен текстове на закона изброяват точно тези правомощия.

Тъй като, дълбокоуважеми господине, аз допускам, че може и да има разпоредби, които са ми неизвестни, ще Ви бъда благодарен, ако бихте посочили конкретно и ясно съответните законови текстове, които дават на горските инспектори полицейски правомощия по претърсване на постройки в частни имоти.
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

...
                    Да горски... Т.е. след като дървесината не се превозва, а е складирана някъде, то навярно ЗАКОННИТЕ пътища на горските са:
                    1. Вижда някъде складирани дърва... Отива да пита собственика, който съвсем законно може да си го прати по пътя.. Ако го прати по пътя, горския решава да провери законноста, и поисква разрешение от съд за претърсване на имота (което навярно може да го направи само полицай, а горския да присъства), да съм там (или да извика кмета и т.н.)...
                    2. Вижда някъде складирани дърва. Проверява превозните билети, дали има насочени към този адрес/склад.. И ако няма, тогава действа пак като в горната точка - разрешения и т.н....

Според мен всичко останало (както в мнението в началото на темата) би трябвало да е своеволие и самоинициатива на горския, която навярно не би била законна. И в случая съм съгласен с Чавдар, че точно такава обратна реакция срещу незаконни действия и своеволие на овластени институции спомага да бъде техен коректив... Защото иначе ще се получи концентрирана, безгранична власт - диктатура...
                    Обаче - това по логиката на обикновен незапознат с точната материя човек... Така, че всяко изясняване по темата е интересно...
                    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Единственото конкретно нещо от заглавното мнение е, че на 78-годишен дядо му написали акт. А аз лично не мога да разбера причината за възмущението - може би 78-годишните дядовци имат право да крадат, или ползват крадени дърва, или пък проблема е, че не е циганин.
                      Оттам нататък, не е ясно имало ли е, или не полицаи, имали ли са, или не съответните там прокурорски заповеди и прочее. Разреждали били наредени дърва, ми как се търси инак. Били агресивни, явно нарушаването на изконното право да се покрадва на дребно (и не толкова) вече само по себеси е люта агресия ли ,що ли.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Закон за горите
                        Чл. 213. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) (1) (Предишен текст на чл. 213, доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Забраняват се покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на:
                        1. дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка;
                        2. дървесина, непридружена с превозен билет;
                        3. дървесина от внос, непридружена с документи, доказващи законния є произход.
                        4. (нова - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) недървесни горски продукти, които са предмет на стопанска дейност, както и на коледни елхи - непридружени с превозен билет за недървесни горски продукти.

Чл. 197. (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Служителите в Изпълнителната агенция по горите и в нейните структури, които заемат длъжности, за които се изисква лесовъдско образование, както и определените със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите:
                        1. имат право на достъп до съответната документация и до обектите, подлежащи на контрол по този закон;
                        2. имат право да изискват документи и да получават информация, необходима за изпълнението на контролните им функции;

3. имат право да спират превозните средства, които превозват дървесина и недървесни горски продукти, за проверка на техния произход;
                        4. имат право да задържат вещите - предмет на нарушението, както и вещите, които са послужили за неговото извършване;
                        www.kamino92.com

Коментар

...
                          Чл. 197. (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2012 г.) Служителите в Изпълнителната агенция по горите и в нейните структури, които заемат длъжности, за които се изисква лесовъдско образование, както и определените със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите:
                          1. имат право на достъп до съответната документация и до обектите, подлежащи на контрол по този закон; ...
                          Чудесно! Търсим кои са "обектите, подлежащи на контрол"

чл.201
                          ...
                          ( 8 ) Собствениците и ползвателите на обекти за складиране, преработка и/или търговия с дървесина или недървесни горски продукти са длъжни да допускат служителите по ал. 1 за извършване на проверки.
                          ...
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Не съм юрист и няма да споря. Щом в дворно място съхраняваш дървесина си обект подлежащ на контрол.
                            www.kamino92.com

Коментар

Не съм юрист и няма да споря. Щом в дворно място съхраняваш дървесина си обект подлежащ на контрол.
                              В колко от дворовете няма дървесина, в мъртъв и жив вид? И къде е описано в законите изключение, оправдаващо 24 чАсов достъп на горски по собствено усмотрение?
                              Като напиша табела "Хан" и такса достъп - заповядайте! С касова бележка и ДДС ще ви изпратя после.
                              "Не си юрист", ама искаш да влизаш без пари, незаконно!

Коментар

Това е някаква пълна дивотия. Не помня да съм си купувал дърва за огрев и да е имало марка на всяко дърво. Значи съм изгорял. Не помня къде ми е документа от миналогодишните дърва пък зимата беше мека и ми остана кубик. Пак съм вътре. Чамовите греди на покрива са купувани по онова време преди 10-ти с връзки (щото ги нямаше свободно) и без документ - потя се вече.
                                А това дето горските не можели да огреят навсякъде и част от справянето с проблема незаконна сеч било да проверяват и контролират по дворовете ме оставя безмълвен. Интересно - докато ровят из дворовете какво ли се случва в гората и по пътищата...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X