Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Горски инспектори.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Горски инспектори.

Клегата "gadeff" е напълно прав с поясненията си...
    Но има едно много важна особеност.

90% от отсечените дървета се товарят на тирове и се изнасят за Румания на мига.
    Дори не преминават през базата на дърворезаческата фирма.
    Направо от пояса към ГКПП-то.
    За задоволяването на местните нужди използват тънките клони, получени при разчистването на поясите.
    Случвало се е хора да поръчат 4 кубика, половината от тях да са дърва не по дебели от 7-8 см...
    Това, че циганите ходят е режат е нищо, сравнение със неспиращите колони с тирове..
    Дори съм чувал, не знам дали е истина, че именно в моята добруджанска община има повече режища от всички останали общини в североизточна България взети заедно.
    Търговете са въшкава работа, нагласят се от всякъде.

Коментар

Влизането в частна собственост за нуждите на досъдебното и съдебното производство с цел събиране на веществени доказателства са регламентирани в НПК и се разрешават от съдя . Има и ред за влизане в частна собственост по ЗМВР . Поне аз още не съм чул и прочел някъде да има такъв ред и по закона за горите .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В частна собственост се влиза за тършуване само след разрешение от Прокуратурата. Написано е пре-ясно и точно в Закона. Какво има толкова да го умувате? Аз отде да знам тия горски дали не ми правят оглед какво има за крадене?
        Gadeff, пътят към Ада е постлан с най-добри намерения. Дървесина се изнася с тировете и корабите, и денонощно. До скорошната забрана, после знам, че се опитват да заобикалят. До моя кубик дръвца ли опряхте? Осякох половин тон клечки и бандърлаци, и за това ли трябва да викам еколог (стана мръсна дума у форума, мога да посоча линк).
        Последно редактирано от Rabin; 23-05-15, 10:31.

Коментар

[COLOR=DimGray ]Съгласен съм с wsxqaz[/COLOR] , ако искат да борят дървената мафия, трябва на границата да ги ловчт, и абсолютна забрана или огромен данък за износ на дървесина.

Ровенето по къщите на хората е само за ПР акция.

доколкото знам единствено със съдебна заповед става влизането в дома, иначе доказателствата не важат в съда.
          Интересно ми е ако в двора ми влязат някакви с пистолети, мога ли да ги гърмя с пушката, дали ще го счита за прекалено и не равностойно, нямам пистолет

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
            доколкото знам единствено със съдебна заповед става влизането в дома, иначе доказателствата не важат в съда.
            Без заповед - принудителното обискиране си е напълно противозаконно.

Коментар

Може ли някой да качи този закон или наредба, дето ме задължава да викам кмета и горския, та да си отсека сливата в двора. Ами ако искам да си изкореня старата овощна градина, до Министерство на земеделието ли трябва да ходя? Благодаря.

Коментар

Поне до миналата година кмета даваше разрешение за сеч в селскостопански и жилищен имот . Никакви еколози не са идвали при мен щото ги няма . Има си една готова бележка формуляр с нея режа и товаря . От как ми върнаха нивите аз дърво от гората не съм секъл горя това което си очистя от нивите и двора и като гледам имам за още поне 20 години а през това време ще порасне ново там дето съм секъл . Това лято още не съм ходил за бележка но имам нарязани поне 15 кубика събрани през годините та може и да прескоча няколко години .
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Да точня нещо: не съм горски инспектор и не съм адвокат на никой.

Колеги, успокойте си малко топките, мислете и четете.

Не знам кой какви обиски го гонят; вече и пушки се извадиха да гърмим горските че и наДървената мафия изнесе гората с тирове.

Липсата на информираност и наложеното негативно отношение в обществото относно "горските" се дължи преди всичко на липсата на медийна политика на ИАГ и МЗХ, както и на проведената акция за пълнене на гушките на дървопреработвателните предприятия.

Влизане в имот и обиск са много различни понятия.
                  Примерно, ако някой ти влезне в нивата, която също е имот, ще го гърмиш ли?

Казах вече, има горещ телефон и дежурен прокурор, който издава необходимото разрешение при нужда.
                  Разпореждането с незаконна дървесина е криминализирано деяние в НК и дава мотив на оправомощените органи да вземат мерки.

90% от хората това не ги касае, успокойте се, никой няма да ви влиза в имотите и да ви обискира. Няма причина да се страхувате, щом всичко ви е наред, нали така?

Относно почистването на дворове и овощни градини, нещата стоят така:
                  - ако е в регулация - разрешение се дава от съответната община; в особени случаи - и от главния архитект; никой не се заяжда за сливи и къпини, но за някой голям "бор" или орех може да има проблем.
                  - ако е извън регулация - проблемът е сериозен, до 5-6 дървета общината дава разрешение; маркира и издава документ; за овощните градини преди се правеха комисии, бракуваха се и се издаваше разрешение от служба "Земеделие и гори", сега няма нормативна уредба с изключение на Закона за горите, в който е дадено определение за гора - да е над 1 дка.

И нека спрем с тази теза "Никой не може да ми каже какво да правя в моя имот"
                  Ами, харесва ни или не - в много отношения - може.
                  Включително и по Закона за етажната собственост - комшиите.
                  И по 100 други закончета и наредби.
                  И не можеш да строиш без разрешение на комшията.. и те така.
                  Ако един човек мисли нормално т.е - не как да "прекара системата", може през целия си живот да не се сблъска с нито едно от тези ограничения, просто защото те са създадени за изключенията от правилото.

Относно износът на дървесина; прословутите "тирове", това е най-голямата заблуда, че така се краде.
                  Никой не рискува камион за 30 000 лв за печалба от 3000лв. Износът беше предимно през пристанища, по-малко към Румъния и Гърция - по шосе. Лесен контрол от различни институции. Може да се "откраднат" 3-4 кубика на ТИР, не повече.

Кражбите са с газките, виетнамките и др. превозни средства, дето се кара директно на крайния клиент. Без документ или с документ за част от дървесината. Да, тук са фирмите и схемите.

И изсечените на голо гори са предимно общински и частни, първите - от алчност на изборната длъжност - след мен и потоп; вторите - често и без знание на собствениците. Това са местните дерибеи.

Инспекторите са малко, натоварени с много задачи и отговорности, но в повечето случаи не са идиоти, дето ще тръгнат да се заяждат с нормалните хора, успокойте се или си направете друга тема: как да гърмим държавни служители и да ни се размине. ;-)
                  Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                    ...ако искат да борят дървената мафия, трябва на границата да ги ловчт, и абсолютна забрана или огромен данък за износ на дървесина...
                    Това,че изнасяме дървесина е едно от малкото добри неща в нищономиката ни.Забраната за износ на необработена дървесина не повлия по никакъв начин на незаконната сеч,вервай ми.Всъщност,ние нямаме проблем с незаконната сеч,а с узаконената такава.А знаеш кой произвежда законите...

Коментар

Явно от всичко споменато до тук излиза, че максимата "моят дом - моята крепост" няма никаква тежест и вече не важи.
                      Изглежда няма и нищо ново под слънцето, хората продължават да не си знаят правата и да бъдат тъпкани било то законно или незаконно от дееспособни лица. (не визирам само горските надзиратели).
                      Закона никога не е на страната на обикновения човечец.

А относно другият въпрос:

Специално благодарности на колегата gadeff за разясненията.
                      Като споменах въпросните тирове. нямах предвид, че крадът.

Сечта на теория е напълно законна.
                      Но до колко търговете за отдаването на поясите са реални и няма предварителни уговорки може да се поспори.
                      На местата с изсечени пояси почвате видимо ерозира, а влагата изсфирясва многократно по бързо от защитените поля.
                      Според мен е повече от необходимо да се забрани тяхната сеч, или в краен случай да се задължи този, който ги сече да ги се заеме и с тяхното възстановяване, защото най-честата практика е да изсекат всичко, като си оставят клоните и се оправдаят с думите, "то ще поникне наново". До известна степен, дърветата излизат наново, необходимо е да се разредят иначе стават бурени и храсти.
                      А след 5 години всичко е храсталак не по висок от 2 метра. Няма и следа от млади фиданки, да не говорим за новопоникнал пояс.
                      В случая големите губещи освен екосистемата са собствениците на земята.
                      От както започна масовото им изсичане многократно е намалял броят на зайците, да не говорим за глиганите.
                      Всяка година става все по-гореща и сушева, при нас в Добруджа от средата на Април не е падал дъжд с повече от 1-2л на кв метър, а уж Май беше най-дъждовният месец... ХМММММ
                      И просто дори и да се засаждат нови шансовете да захващане са минимални.

Коментар

Първоначално публикуван от wsxqaz Преглед на мнение
                        Явно от всичко споменато до тук излиза, че максимата "моят дом - моята крепост" няма никаква тежест и вече не важи.
                        Изглежда няма и нищо ново под слънцето, хората продължават да не си знаят правата и да бъдат тъпкани било то законно или незаконно от дееспособни лица. (не визирам само горските надзиратели).
                        Закона никога не е на страната на обикновения човечец.
                        ....
                        Ето законът на страната на кого е. За горския и кубика дръвца от градината - не е споменато като крайна необходимост.
                        Законно ще е ако тоя дежурния прокурор (с когото все започва и завършва приказката тук) - издаде разрешения за обискиране на всички къщи от населеното място, а той от своя страна го прави - ако има доказателства за престъпление.
                        Чл. 30.
                        (1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
                        (2) Никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед, обиск или на друго посегателство върху личната му неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.
                        http://www.parliament.bg/bg/const
                        НЕПРИКОСНОВЕНОСТ НА СОБСТВЕНОСТТА
                        В чл. 17 (3) от Конституцията на Република България е отразено, че "Частната собственост е неприкосновена", а в чл. 33 - "Жилището е неприкосновено. ...Влизане или оставане в жилището без съгласие на неговия обитател или без разрешение на съдебната власт се допуска само за предотвратяване на непосредствено предстоящо или започнало престъпление, за залавяне на извършителя му, както и в случаите на крайна необходимост."
                        В Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), възприета от Република България, с което нейните разпоредби са задължителни у нас, е отразено: "Всяко физическо или юридическо лице има право мирно да се ползва от своята собственост. Собствеността е неприкосновена, освен ако накърняването й е нужно за обществен интерес в случай, уреден в закона." Намесата на властите в нарушение на тези права е недопустима.
                        http://www.1001line.com/kniga-imoti/h1p3.html
                        ...
                        http://www.segabg.com/article.php?si...11900040000401

Коментар

Рeжeш cи acмaтa в двopa, бeз дa питaш кмeтa – глoбa дo 5000 лв.

"Сaнкциoниpaхa aдвoкaткa зa тoвa, чe пoдкacтpилa жacминoвия хpacт в имoтa cи в цeнтъpa нa Вeликo Tъpнoвo"
                          "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Радев, хубаво влизат в дворовете на хората да проверяват дали са им крадени дървата. А влизат ли в дворовете на чернокраките в същите села???????????????? Не ми отговаряй.
                            За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Ми, Ники, всъщност 90 % от влизанията са баш при ъъъ индоевропейците... със съответните екстри - хвърляне на деца под колите, кучета, бременни циганки, дето крещят и си хвърлят дрехите, брадви, колове и стадо зяпачи.
                              Само че това го няма по телевизията.

И после на "горските" им чупят колите и палят къщите.

Разбира се, никой не води такава статистика, но 90 % от нарушителите са от общността на ловците-събирачи.
                              И съответно - актовете.
                              Има и в затвора, но това за тях това е почивка и обмяна на опит.

И пак уточнявам: ако си отрежеш в двора дърво/дървета, не чакай горските, а общината.
                              Ако си купиш от братята 1-2-10 каруци дърва, ами, никой не ти е виновен, купи си вазелин за всеки случай.
                              И не реви, че някой ти влиза в задния двор.
                              Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
                                Ми, Ники, всъщност 90 % от влизанията са баш при ъъъ индоевропейците... със съответните екстри - хвърляне на деца под колите, кучета, бременни циганки, дето крещят и си хвърлят дрехите, брадви, колове и стадо зяпачи.
                                Само че това го няма по телевизията.

И после на "горските" им чупят колите и палят къщите.

Разбира се, никой не води такава статистика, но 90 % от нарушителите са от общността на ловците-събирачи.
                                Радо, приятели сме от бая години, ама в случая просто не ти вярвам. Ши мъ извиняваш.
                                За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                                X