Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на твърдо гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
    Тея пресованите брикетчета със всякаква форма си горят колкото дървата. Скъпи са и единственото удобно нещо е че отиваш и си купуваш с леката кола колкото искаш. Хвърляш ги в багажника и гориш.
    До точно такъв извод стигнах и аз.
    Не зная ценово брикетите колко по-скъпи са от дървата щото едното е на килограм а другото е на обем.
    Но определено не е каквото очаквах а то беше или по-продължително горене или повече топлина.
    Нито едно от двете, както каза просто по-удобен транспорт и съхранение извън цената!
    Ма и аз съм купил 20 кила като дори не съм изгорил всичките.
    Враг усраине

Коментар

Преди години последно като съм купувал от тия еко брикетите (бяха слънчогледови) и по спомен 20 кг струваха 5 лв., топлината която отделяха беше повече от дърво бук, дъб и т. н.
      Предполагам вече са снижили качеството доста...
      Който търси , намира !
      Човекът е човек, когато е на път !

Коментар

• Esper
        Esper коментира
        Редактиране на коментар
        Според познати ползващи пелети тези от шлюпки, тоест слънчогледови люспи били най-кофти но най-евтини.
        Малко топлина, много боклук, специални настройки на котела че да "работят" все пак.
        Да не би да са били от въглищен прах? Те също бяха черни, такива брикети правеше един познат.

Там било съвсем друга история количеството топлина.

• cnc82
        cnc82 коментира
        Редактиране на коментар
        Не не, със сигурност бяха от слънчоглед. Но даже на око се виждаше, че са доста калорични.

В началото най-разпространени бяха едни цилиндрични с дупка. Бяха супер-плътни и си личеше че пресата ги е слепила здраво. Тези дето сега ги продават беличките са афиф.
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Миналата година се заиграх с котела и исках да го направя да може и на горяло масло да работи. През най долната вратичка откъдето си взима въздуха прекарах тръба и да може да си капе в така наречената ваничка. Нагоре,на около 50 см ,започва маслоусточив маркуч,защото все пак тази вратичка се отваря за почистване,и накрая съд 5л със сферичен кран за регулиране. Получи се ,но въпреки че горенето е бурно забелязах че вадя черно през комина. За да има пълно щастие трябва да вкарам и въздух принудително. Засега е само удобно за разпалване. Дървата за тая зима съм ги уредил а масло не съм търсил и затова е в застой проекта Искам малко да го помисля,че да не разсипя готово работещо нещо.
        Има доста интересни клипчета където с малко проби с въздух и диаметър на дупките които го играят дюзи се получава син пламък с качествено бездимно горене. На няколко дена само трябва да се изхвърля шлаката от маслото. По-скоро да се изчуква.
        В момента маслото го продават на 50-60 ст.,което си е евтино сравнено с 27 лв. за чувал въглища или 140 кубик дърва
        Последно редактирано от //Радо//; 03-12-22, 07:47.

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          От какъв зор да оскъпяваш процеса ? Най добре е хидравлично или друго рядко масло .

• KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          Не от зор, просто достъпен начин да се подобри горенето на маслото. Траансформаторно става ли? хидравличното масло пък да не е евтино?

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Навремето имах тонове хидравлично масло ама хората се усетиха че е чудно за гориво и сега много трудно се намира .

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение

До точно такъв извод стигнах и аз.
        Не зная ценово брикетите колко по-скъпи са от дървата щото едното е на килограм а другото е на обем.
        Но определено не е каквото очаквах а то беше или по-продължително горене или повече топлина.
        Нито едно от двете, както каза просто по-удобен транспорт и съхранение извън цената!
        Ма и аз съм купил 20 кила като дори не съм изгорил всичките.
        С дървата е малко сложно , теглото сериозно варира в зависимост от това дали са сурови или изсъхнали. Но дърва продават и на тон , което за мен е по-добре. Купувал съм еко брикети RUF , от склад където продават и дърва на тон. Брикетите бяха 700лв. тон , дървата 360лв. за тон
        В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

• Esper
          Esper коментира
          Редактиране на коментар
          Тоест грубо х2 със съответните условности.
          Принципно като купувах преди месец последната опаковка RUF 12лв 10кг имаше обяви в еб@лник за същите на цена към 8лв доколкото помня.
          В Бриколаж е скъпо, то се знае но е идеално за такива като мен, които купуват съвсем инцидентно.

• motor_men
          motor_men коментира
          Редактиране на коментар
          Днес купих 20 пакета по 8лв. от склад. У практикера са по 14.50

.
        В момента маслото го продават на 50-60 ст.,
        Предполагам това е за литър, което го доближава до цената на пропан бутана. А той е много по лесен за ползване??...🙄

Коментар

• Паджеровод
          Паджеровод коментира
          Редактиране на коментар
          По начина, по който горите маслото(тавичка, изпарение...) ползвате около 2/3 от калориите. Ако се ползва с каквато трябва горелка ще стане друго нещо. Освен това изпареното масло си гърми като пропана при заплеси.

• Dilyan Zagorchev
          Dilyan Zagorchev коментира
          Редактиране на коментар
          Пропан-бутана е грубо 2лт=1кг.

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          По смътни спомени 1.78 - 1.81 в зависимост от смесването .

Мисля че някакъв всегоривен модел е най удачен понеже имам познати с пелети,с котли строго на въглища. Единия познат е с някакви шнекове/мисля че тук имаше тема/.
        Това е най-универсалното . Голяма горивна камера -да може да лапа всичко.
        Такава ми е схемата че постоянно имам някакви кофражи защото нещо съм се заиграл по двора. Редовно съм инвестирал в някоя поляна която е хипер обрасла и има нужда от почистване. Клечки и клончета от размер 3-4 см нагоре си ги режа и подреждам заедно с дървата.
        Пък и последно време всичко изглежда така че утре ще се разпада света.Ако пък не дай си боже тогава пък ДГД екологията. Всичко що гори ще влезе вътре.

Коментар

Мисля че някакъв всегоривен модел е най удачен понеже имам познати с пелети,с котли строго на въглища. Единия познат е с някакви шнекове/мисля че тук имаше тема/.
          Това е най-универсалното . Голяма горивна камера -да може да лапа всичко.
          Такава ми е схемата че постоянно имам някакви кофражи защото нещо съм се заиграл по двора. Редовно съм инвестирал в някоя поляна която е хипер обрасла и има нужда от почистване. Клечки и клончета от размер 3-4 см нагоре си ги режа и подреждам заедно с дървата.
          Пък и последно време всичко изглежда така че утре ще се разпада света.Ако пък не дай си боже тогава пък ДГД екологията. Всичко що гори ще влезе вътре.
          Едната печка е точно такава , с голяма камера , да гори всичко. При мен има доста фира от работата ми , ПДЧ , изрезки от дъб , орех , бук , чам , ... трици всякакви. Та след експерименти с български и сръбски печки , си взех руска печка. Модела го има в няколко дължини , в най-дългия мисля , че влиза метровка. Моята е втория размер , влизат 50см. дължина , има зона за готвене , изработката е много добра. Най-важното е , че няма тухли , отвън има ребра като при маслените радиатори , и поради това е много ефективна и много бързо отдава топлина. А най.важното е , че контрола на горене е много добър , дървата в нея могат само да тлеят.
          В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода

Коментар

• //Радо//
            //Радо// коментира
            Редактиране на коментар
            По принцип това ми е мечтата. Половин метровка да влиза. Лошото е че преди няколко години в студено време трябваше да купя за два дни макс котел..Сега пак е сравнително нормална камерата но искам по-голяма.

Всички екстри на голямата горивна камера . Смятайте каква температура се развива долу . То и горе де при добро желание капака става червен . Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20221205_120411_328.jpg Прегледи:0 Размер:417.7 КБ ID:6902221 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20221205_120310_462.jpg Прегледи:0 Размер:545.6 КБ ID:6902222
          Последно редактирано от sek.1; 06-12-22, 08:51.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Висока температура-добро горене. Това го пишем консуматив.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              ...То и горе де при добро желание капака става червен . ...
              Тоя варел нема ли да са "развълнува" ако се изчервява редовно?
              От снимките изглежда да е по-дебелостенен от просто варел ама все пак иначе за какво е огнеупорната зидария?
              А тия чугунени скари долу ги видях в магазина от който купих печките.
              Продават се отделно и различни размери обаче ебатимусе и цените...
              Враг усраине

Коментар

Варела е до тук 5 горивни кампании (сезона) и не е мръднал . Естествено не е от новите за масло дето ламарината им е по тънка от моята за капачките 0.32 а от старите поцинковани социалистически варели . Такива имам поне десетина отделно тия в които ми идват лаковете са по дебели и от поцинкованите защото се водят за транспорт на химически продукти а от тях имам сигурно поне 100 броя . Скарата и тя е набор на печката а като се скапе някой ден за 15 минути ще завъртя една нова с електрожена . Печката и тя лесно се прави вече е проработена технология . Огнеупорни тухли имам още всякакви поне един тон ама няма кой да се занимава . Отделно печката ще стане много тежка и като се наложи да я мръдна на някъде трябва да докарвам мотокара Така че печката я броим консуматив . Като се скапе някой ден я засилвам към скрапа и правим нова .
                Последно редактирано от sek.1; 07-12-22, 08:58.

Коментар

Аз пък пробвах няколко пъти сухи цАпеници "кръстени" с горело масълце.
                  Не да се цАди ольо от тях а накиснати и преседели няколко дена на купа да се отцедят.
                  В интерес на истината от няколкото изгорени не видях кой знае каква разлика но и никакви вреди.
                  Ся не съм гледал комина но и нямам никакъв интерес да го обследвам - данчето ми е през 30км
                  При всички положения маслото дава малко повечко топлинка а като е отпадъчен продукт е като злато от мУтеница - чиста далавера!
                  Враг усраине

Коментар

• sek.1
                    sek.1 коментира
                    Редактиране на коментар
                    Понеже ги споменахме е това има в старото фурнировано ПДЧ https://www.neochim.bg/files/ILB_KFS.pdf Колко е вредно всеки сам да си преценява .Та не се срами хвърляй смело в печката повечко ПДЧ за видиш то колко хубаво гори.
                    Последно редактирано от sek.1; 10-12-22, 17:09.

Жега Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20221219_165453_009.jpg
Прегледи:332
Размер:347.0 КБ
ID:6903820

Коментар

Студ скова Райха а аз до вчера бях по сандали.
                    Толкова е не-зимно, че даже климатика работи добре
                    То си не струва да паля печката да му се не знае!
                    Враг усраине

Коментар

• sek.1
                      sek.1 коментира
                      Редактиране на коментар
                      Аз от 20 и кусур . Минах през евтините Осака и вярвай ми такава грешка няма да повторя . Ако искаш климатик който практически не го бърка външната температура Митсубиши или Панасоник .

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Хаха, по някаква случайност и двата са точно такива марки
                      Последното хеви беше толкова пари, че ме още ме е срам като се сетя.
                      Да, по-добре работи от панасоника но и двата правят дефрости.
                      Колкото по-студено - толкова повече дефрости, което е показателно.

Говорим си общи приказки, понеже цялата работа зависи от...
                      Прекалено много неща за да говорим за тях и то в тема за печки.
                      Става въпрос, че аз не харесвам този начин за отопление, ама никак!
                      Ползвам обаче заради охлаждането лятото и заради неангажиращото ползване.
                      Нито едно от двете неща не е характеристика на печката ама човек ако иска истинска топлина и 0ют само в огъня може да го открие.

• KingofROAD
                      KingofROAD коментира
                      Редактиране на коментар
                      Доколкото знам ТТХ на климатиците по табелките им са дадени при температура 7 градуса целзии на външния въздух. При такива условия може и да може.
                      НО както винаги има едно НО, при отрицателни температури външния въздух КПД-то на климатика и то става отрицателно. Та по-добре да не се открива топлата вода, за кой ли път.
                      Освен това така или иначе климатикът почти винаги работи в неизгодната посока.
                      Лятото за охлахдане трябва да поеме топлината отвътре, и да я пренесе навън. Навън обаче 40 градуса. Как се охлажда при такава температура?
                      Зимата при минусови температури навън - трябва да вземее топлина отвън, и да я пренесе вътре. Питата отвън на камИк.
                      От тази гледна точка темпомппата земя-въздух е в пъти по-добре като температурни разлики и тн. И КПД-то е доста по-добре.
                      Дори инверторен да е климатика, това само маааааалко подобрява режимите му на работа, но разликата с термопомпата е небо и земля...

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X