Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Стара къща в села и махали между Вакарел и Панагюрище

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Колко време отнемат транзакции на големи суми между банките, ако примерно в 11:00 преди обед наредя пари от ДСК в колко долу горе ще се появят в сметката в ЦКБ?

Как се процедира в България при покупко-продажба на имот, плащане през сметка на нотариус, ескроу сметка или по друг начин?

Мерси много за съветите и мнениеята.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Нотариусите (и адвокатите де) при които съм сключвал сделки:
      1. Явявате се пред тях двете страни и разписвате хартийките;
      2. Купувача минава през банката и носи платежното на Нотариуса;
      3. Всички получават хартийките на следващ ден когато парите са получени и таксата към общината е минала (тя се внася от Норатиуса).

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси Росене

• s_s1
      s_s1 коментира
      Редактиране на коментар
      Има ускорен превод РИНГС-пристига до 1 час и струва 10 лв.

Преди обяд до час реално, иначе в рамките на деня.
    все тая как ще плащаш, ако няма постъпили пари нотариуса не вписва сделката (ако се разбереш)

Е за такива дреболии уж ти казах за читав адвокат.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси много, ясно

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Баш си трябва и при нотариуса да опишеш произхода на парите.

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      Принципно банката иска за превод над 30к. "Декларация Приложение към чл. 2, ал. 1 по чл. 2, ал. 1 от Наредбата за сведенията и документите, представяни на доставчиците на платежни услуги при извършване на презгранични преводи и плащания към трета страна (формуляр)" . Виж в сайта на твоята банка какво точно ти трябва

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
    Колко време отнемат транзакции на големи суми между банките, ако примерно в 11:00 преди обед наредя пари от ДСК в колко долу горе ще се появят в сметката в ЦКБ?

Как се процедира в България при покупко-продажба на имот, плащане през сметка на нотариус, ескроу сметка или по друг начин?

Мерси много за съветите и мнениеята.
    Няма големи и малки банки, има системи за разплащане, бързи, бавни или експресни, независимо дали плащаш в лева или в евро, в друга валута е по-бавно. При мен отне около 15-20 мин. превод в евро. Всичко се извършва през интернет-банкирането включително и декларацията за произход на средствата. Ако имате сметки в една банка с продавача става светкавично, хубаво е начина на плащане да се уточни предварително, ако продава съсобственик, изрично се записва в пълномощното му и в НА че един ще получи всичките пари.
    Не всички нотариуси искат потвърждение за плащането, по принцип не е тяхна работа, моя искаше копие от моето платежно и устно потвърждение от продавачката че е получила сумата. Добре е и тя да има е-банкиране за да види веднага парите. После нотариуса има 3-дневен срок да впише договора в АВ и ти може да го видиш онлайн, щом имаш достъп, а ще си вземеш хартията когато се разберете с него, при мен беше след 15 дена, щото отиде на море.
    Не забравяй декларацията в общината за придобития имот.

Сметка на нотаруса и ЕСКРОУ е едно и също, процедурата се оскъпява с такса на нотариуса и такса на банката където е сметката, това е изгодно за продавача за да е сигурен, че ще си получи парите и се сключва договора на истинската цена /такива като Колето да не четат/, затова не е много популярно в БГ. За купувача няма смисъл, единствено НЕ плащай НИКОГА преди продавача да се подпише пред нотариуса, както искаха моите продавачи в един момент, та за малко сделката не пропадна.

Коментар

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      изрично казах ако се разбереш.
      За да сме екзактни, ако адвоката ти се разбере
      Иначе никак не е работа на нотариуса.
      Ма то и в един договор може да се впищат много условия
      Последно редактирано от turtey; 08-10-20, 16:15.

• p-pleven
      p-pleven коментира
      Редактиране на коментар
      бе я си впиши истинската цена, дето ще платиш... когато стане работата

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Rosen, вече го дъвкахме това по-горе, купувача, ако изобщо подава данъчна декларация /хората само на заплата нямат такова задължение/ никакви пари не декларира след покупката, той вече ги е декларирал, когато е получил дохода и му остава единствено гордостта, че не е скрил местния данък и нотариуса също е взел по-голяма такса. Виж за продавача е важно да може да докаже произход при нужда, но в случая говорим за селски имот за малко пари.

вие с Търтьо цяла адвокатска кантора ще го накарате да наеме, няма адвокат който да разбира едновременно от ЗЗД, ЗУТ и ЗОДФЛ и т.н.
      Адвокат се наема, ако има правен казус, свързан със собствеността или документите, за да даде правен съвет дали да се хвърля към сделка и да чака да се оправи проблема или да бяга от този имот и да подготви или прегледа предварителен договор или всяко друго споразумение, което ще се опита да му пробута отсрещния брокер, ако изобщо се прави такова.

Бат Джорджо, като стигнеш до сделка и дадете документите на нотариуса да изготвя договора, помоли го да ти изпрати драфт преди подписването да свериш какво е писал в него, има достатъчно случаи с грешки, които после водят до допълнителни разправии за корекциии в НА. Имай предвид, че не всички нотариуси се съгласяват, моя обеща, но не прати нищо и писа 2-та договора в деня на подписването. В такъв случай, преди да подписвате ще го изчете, слушаш много внимателно и преди да подпишеш проверяваш основните параметри, които идентифицират страните и имота, имена, ЕГН, адреси и данни на имота,

Иване, иванее.
    нотариуса договор безплатно не пише. В общия случай адвокатския хонорар е по нисък.
    Съвсем отделно че има договори и договори, и може да се напише както ти трябва на теб, а не както някой нотариус е решил че му е по лесно

ПП от това разбира се има смисъл когато материалния интерес е значителен. Ако имота е на цена на кола на старо може и с изтеглен от нета договор.
    Последно редактирано от turtey; 08-10-20, 16:44.
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Петре,петреееее................

само ще цитирам автора на темата: Бъдете живи и здрави!

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Е тва е то. Като не кажеш, що не си казал. Като кажеш що си казал.
      Мндам

)))

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    Ако имота е на цена на кола на старо може и с изтеглен от нета договор.
    Какво пък толкова може да се върти и суче в един договор за покупко-продажба на имот. Освен ако не се надтарикатявате с другия де, ама то тогава е майка плаче както и да ги изпълнявате етюдите.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Преди малко когато огледах имота на место разбрах защо брокера е толкова "добронамерен" и сваля хиляди евра от цената с 5 мин пазарлък, утре ще ги притисна да си "признаят" и ще продължа търсенето на други имоти, този има не скрита лимонка ами направо противокорабна мина, която документално не знам дали можеше да се установи.

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      тук е мястото на "..... ние нали ти казахме" )

горе ти писах, сега пак: не гледай обяви, отиваш на място /или пращаш някого/ да поразпита в местния магазин, местния свещеник също знае, дори и в кметството да питаш става, ако имат група във фейсбук също става - аз така намерих в групата на селото - необявен никъде имот и предложиха още няколко.

• BRANCO
      BRANCO коментира
      Редактиране на коментар
      Е, казахме му де, ама пак да му кажем:
      -в общия случай селския магазинер знае всичко за продан, и има интерес от нови жители/клиенти. Съседите в общия случай не казват ако знаят, че даден имот се продава/не искат нови съседи !!!! А и не всеки продавач казва на съседите, че продава !!!
      -бягай от имоти с неуредени документи, много наследници и капаро по предварителен договор. Ако не си притиснат от времето твоят имот ще изплува от самосебе си

Джорджо, като имам предвид, че далаверите с имоти в клета майка България са вид бизнес и чета тая тема си мисля, че или нямаш какво да правиш и си чешеш клавиатурата (което е по-доброто!), или искаш да се набуташ в тъжен филм без край ...
    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Благодаря много за мнението ти. И за добавената стойност )
      Последно редактирано от BatGeorgeone; 09-10-20, 14:51.

Бат Джорджоне, какви пари си приготвил за харчене и Копривщица включва ли ти се в представите? Питам сериозно, сумата ако предпочиташ на ЛС, става дума за парцел в регулация без постройки (не току-що "регулирана" нива, а в историческите рамки на селището).
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Далече ми е Митко, трябва ми нещо близо до СФ, две деца и т.н.

• davc
      davc коментира
      Редактиране на коментар
      В какъв смисъл далече, Вакараел - и тако, и вако, но Панагюрище е несравнимо по-недостъпно.

ПП
      Не че се натискам, но ме шашна с това определение.

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Вакарел, Нови Хан, Елин Пелин и региона е на 15-20 мин от София, нещо такова търся

Деветте маали, неясно защо кръстени на терориста Тричков е още по близо. Тъмнозелени няма. И последно беше по евтино.

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Знам, за там жокер ми не требе, ама се краде като за последно, стръмно е, пътя до там е бавен и е само един, масово имотите са "сенчести" виждат слънце ама за малко. Там има множество причини да е евтино.

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
    ...Тъмнозелени няма.....
    Молим?! Все едно си в Пакистан, бацье! Пурдал съмъ 3 имота тама и съм опразвАл два...
    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Къде там?
      Десетсимволакурамиянко

• Bogoljub Gagic
      Bogoljub Gagic коментира
      Редактиране на коментар
      ОбрЪкАль съм Вльадо Тричков с Вольуяк....

• turtey
      turtey коментира
      Редактиране на коментар
      Висиш ми бира

Почна се, едната сделка я отказах заради проблеми със самия имот и сега следващата, продавачите почнаха с циганските номера - ама не мога да впиша реална продажда цена защото ще платя много голям данък печалба...

Бъдете живи и здрави!

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      ..........

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Чавдаре, точно това искат и аз им казах, че сделка ще има само на реална цена като всичко превеждам през банка, но момата, цитирам "не искам да плащам данъци на държавата, не искам да бъде ощетена".... За момента опитвам да преговоря цената та да не се чустват ощетени...

• Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Ми момата що не си е калкулирала данъците в цената? И да отпадне този въпрос изобщо. Тя много добре е знаела, че до три години се дължи данък върху разликата. Който си има брада, нали знаеш - гребенче.

Още една-две питанки, данък имоти как се плаща, върху Данъчната Оценка или на база сумата вписана по НА?

П.П. Коригирам неправилно/неясно зададения въпрос, интересува ме годишния данък имоти и смет как се калкулира, при нотарисуса са ясни нещата? Според някой колеги, данъка трябва да е на база данъчна оценка независимо от цената по НА, а дано Аз го смятах цена по НА и 4% годишно и за това казах, четирицифрена сума, което ми се струва много за празен парцел.
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 14-10-20, 19:52. Причина: Корекция на неясно зададен въпрос.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• Пенчо
      Пенчо коментира
      Редактиране на коментар
      Как пък ги изчисли тези четирицифри?
      За празен парцел в Нови хан данъка ми е 2.30лв.

• Asen Kushlev
      Asen Kushlev коментира
      Редактиране на коментар
      Един от документите при сделката е данъчна оценка. На база на нея се плаща данък сгради и такса смет.

• rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      Момци имайте предвид че размера на данъците не само зависи от квадратури и т.н. а и кога е придобит имота и каква е била актуалната данъчна оценка.
      Съседа през улицата на село има данък за древната си къща 20 лева (и тези вика са му много) а моята е 400 годишно

Още една-две питанки, данък имоти как се плаща, върху Данъчната Оценка или на база сумата вписана по НА?
    специално за данъците:

- при покупка на имота, купувачът дължи местен данък мин. 2,5% върху по-високата от данъчната оценка и цената по договор - този данък се събира от нотариуса, заедно с неговаа такса и таксата вписване в АВп
    - годишно се дължи данък върху недвижимите имоти и такса смет, изчисляват се като % върху данъчната оценка, за всяка община е различно, но са близки по размер.... можеш да видиш в документите на продавача колко е данъчната оценка и колко данък е платил за 2020г
    - данък общ доход, дължи се от продавача, ако е владял имота по-малко от ДВЕ години, изчислява се 10% върху разликата между покупната и продажната цена.

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси много за изчерпателния отговор!

• stefsab
      stefsab коментира
      Редактиране на коментар
      Данъка и такса смет са към 1000. За София и според общината такса смет е около 3.6 промила.

Примерно такса смет се формира от:
      - За сметосъбиране и сметоизвозване – 0.35 на хиляда
      - За обезвреждане на битови отпадъци, депо и преработка – 0.35 на хиляда
      - За почистване на териториите за обществено ползване – 0.28 на хиляда

Подаваш декларация по образец в МДТ през ноемри за освобождаване от първото. Другите две ги дължиш ползваш/не ползваш.

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Абе в София още Вълка ли държи боклука?

Всъщност не ме интересува кой го държи, ама задавам нова тема за размисъл...

За София

Прикачени файлове

Коментар

• BatGeorgeone
      BatGeorgeone коментира
      Редактиране на коментар
      Мерси много Стеф

Взех имот в региона по темата, ще пусна снимки и повече инфо скоро.
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

• IvanIvanovi
      IvanIvanovi коментира
      Редактиране на коментар
      Честито - това се казва скоростна сделка. При мен от първия оглед до нотариуса бяха точно 2 месеца и 2 дена и мислех че съм много бърз като знам хора как обикаляха с години докато купят имот.

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Най накрая
      Честито, пожелавам да стане супер готино местенце и приятен дом.

Взех имот в региона по темата, ще пусна снимки и повече инфо скоро.
    Честито!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
    X