В момента съм този филм, само дето го играя приятеля, а купувача е в САЩ. Трябва ти много доверен човек и адвокат, който се занимава със имотни сделки. Твоя човек пази твоя интерес и работи с адвоката за проверката на всички документи. Адвоката ще ти кажа как да стане и пълномощното и т.н.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Стара къща в села и махали между Вакарел и Панагюрище
Свий
X
-
Благодаря много, токущо поговорих с адвокат в този бранш и тя се съгласи да ми съдейства, изиска ми обаче да подготвя пълномощно(без заверено пълномощно не става) и няколко декларации, които да заверя в посолството, това малко усложнява нещата защото аз преговарям за повече от един имот с ясното съзнание, че някой от имотите ще пропаднат поради кофти документи или други проблеми...
За пълномощното се изисква изрично да бъдат упоменати имотите с техните си реквизити, аз малко поспорих с нея, че може би става и малко да генерализираме но тя твърди, че трябва изрично да се опише имота в пълномошното, това дали е така или може да се опише примерно "за покупка на имоти в област/махала/село еди си кое към община еди си коя"?Последно редактирано от BatGeorgeone; 05-10-20, 17:16.Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
Понятието ГЕНЕРАЛНО ПЪЛНОМОЩНО отдавна не съществува по нашите ширини. Такова нещо, на практика, няма. Единственият еквивалент на такова нещо съм виждал във формата на собственоръчно, написано с химикалка на двете страни на един лист от вече починал човек. Признаха го, защото човекът нямаше как да се разходи до нотариуса от отвъдното, та въпросният лист се превърна в завещание, без написалият го да е имал такова предвид. Въпреки някои усложнения...
-
-
Ми смени адвоката
най малкото щото преди да купиш конкретен имот има да свърши много работа, която тази иска да прескочи
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Ето какво пише за Пълномощно за сделка с недвижим имот:- Пълномощното за продажба на недвижим имот следва да бъде с нотариално заверени подписи и съдържание, за да бъде действително и да отговаря на изискванията на закона.
- Задължително трябва да бъдат подписани и декларации по чл. 264 ал. 1 от ДОПК и чл. 25 ал. 8 от ЗННД от продавача (ако като продавач се явява фирма, то декларация по чл. 25 ал. 8 от ЗННД не е необходима), които да бъдат представени от пълномощника при извършване на продажбата. Тези декларации трябва да бъдат подписани лично от собственика на продавания имот и не могат да бъдат подписани от упълномощеното лице.
Нот. заверено пълномощно се изисква само в изрично предвидените от закона случаи-напр. при нот.сделки-чл. З7 ЗЗД. Адвокатското пълномощно също е формално, но в облекчена писмена форма (чл. 25, ал.1 ЗА). В съдебна дала обаче може да е и устно. Обикновено адм. органи изискват нотариално заверено пълномощно на основание чл. 18, ал. 2 АПК, като удобно пропускат, че има и чл.18, ал. 1 АПК.
Логиката на двете алинеи е следната-принципното положение е в ал. 1, която насочва към кръга от лица по чл. 32 ГПК, сред които са и адвокатите. Ал.2 разширява кръга на лицата, които могат да са пълномощници, но само пред адм. органи (без съдебните производства) и само с нот.заверка на подписа.
Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
това, което си цитирал е за продажба, а ти купуваш. Дори и за купуване да е така, това е чак за пред нотариуса при изповядване на сделката или при сключване на предварителен договор и даване на капаро, преди това за огледи и проверка на документите може даже и без пълномощно.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеЕто какво пише за Пълномощно за сделка с недвижим имот:- Пълномощното за продажба на недвижим имот следва да бъде с нотариално заверени подписи и съдържание, за да бъде действително и да отговаря на изискванията на закона.
- Задължително трябва да бъдат подписани и декларации по чл. 264 ал. 1 от ДОПК и чл. 25 ал. 8 от ЗННД от продавача (ако като продавач се явява фирма, то декларация по чл. 25 ал. 8 от ЗННД не е необходима), които да бъдат представени от пълномощника при извършване на продажбата. Тези декларации трябва да бъдат подписани лично от собственика на продавания имот и не могат да бъдат подписани от упълномощеното лице.
Нот. заверено пълномощно се изисква само в изрично предвидените от закона случаи-напр. при нот.сделки-чл. З7 ЗЗД. Адвокатското пълномощно също е формално, но в облекчена писмена форма (чл. 25, ал.1 ЗА). В съдебна дала обаче може да е и устно. Обикновено адм. органи изискват нотариално заверено пълномощно на основание чл. 18, ал. 2 АПК, като удобно пропускат, че има и чл.18, ал. 1 АПК.
Логиката на двете алинеи е следната-принципното положение е в ал. 1, която насочва към кръга от лица по чл. 32 ГПК, сред които са и адвокатите. Ал.2 разширява кръга на лицата, които могат да са пълномощници, но само пред адм. органи (без съдебните производства) и само с нот.заверка на подписа.
-
Добре де, защо този приятел не купи имота на свое име, и после да ти го продаде на теб? Когато ти е удобно да се завърнеш.
Не знам как стои въпроса с такси и таксички, но ако не е голяма сума-това си е напълно работещ вариант.Има ли желание-има и начин!
- 1 like
Коментар
-
И заверките на всякакви документи в Посолството ни в Англия,не стават ей така.Дават ти дата и час,може и след 2 месеца.По лесно да се върнеш и подпишеш,но карантината обърква нещата.Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко....
)
".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."
Коментар
-
Говорих с два нотариуса, Пълномощното за закупуване на НИ трябва да е нотариално заверено или заверено от консул, не е нужно да се изброяват имоти, пише се "на територията на РБ" но е много важно да се опишат и подробности като "има право да сключва Предв Договор за покупка на недв имоти..." както и да се упоменат начините за разплащания, в брой, по банков път и т.н. + има право да получи готовите вписани Нот Акт и да впише имота в Данъчното и т.н.
Трябва да се заверят и два броя декларации, пак нотариално или пред консул.Декларациите, някой от тях важат до края на календарната година, тоест още няколко месеца, пълномощното или е безсрочно или може да се фиксира срок на действие.
При сделка, нотариуса прави копия и НЕ взема оригиналите, тоест с едно пълномощно в оригинал и по един оригинал на Декларациите може да се сключат няколко сделки.
Проблем е последващото отегляне на пълномощното ако е пред консул, ако е пред нотариус после се отегля и нотариуса "отписва" пълномощното, това с цел да се намали риска от злоупотреби, при заверка с консула процеса малко е мъгла или поне не можаха да ми го обяснят добре.
Предполагам ще трябва да направя и пълномощни за последващите дейности с всички институции, кадастър, данъчно, архитекти, общини, дружества за ток, вода и т.н.
Всичко това по-горе ме кара да си мисля, че трябва да сменя адвоката и ще го направя.Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
За адвоката вече писах.
Към пълномощното само една декларация, за българско гражданство и семейно положение, вече новопридобит имот не се декларира, става автоматично, както и МПС, а с пълномощното пълномощника може да злоупотреби само ако закупи Кремиковци на Ваше има. С него Вие само придобивате имоти.
-
това за недекларирането на новопридобит имот КАТЕГОРИЧНО НЕ Е ВЯРНО, декларира се и още как, но може без пълномощно ако се изпрати декларацията с препоръчано писмо, срокът е 2-месечен.
-
-
Да вметна нещо като лаик, но съвсем наскоро патил. Договорът за покупко-продажба е стандартна бланка, която циркулира из интернет. Убу ма аз най-харабийската възложих написването му на нотариуса (като си мислех, че на него това му е в работата, за която си взима хонорара). Написа го разбира се, но това ми струваше сума равна на таксата по прехвърлянето и таксата по вписването заедно! Тарифата била на знак (знаци са и точките, запетайките и шпациите) реално изражение - осемстотин и някакви лева...Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Не четеш какво ти пиша.
Намери си читав адвокат който да свърши всичко от твое име. На финала ще е по евтино
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
Също да се знае че има огромни разлики в таксите за изповядване между различни нотариуси.
Затова читавия адвокат (моя се на дявам да е такъв) се обажда на няколко нотариуса и избира с най ниската такса.
Това да не се оставя нотариуса сам да ти пише документа всеки го знае
Land Rover Discovery II, V8 4.0
VW Golf VI variant
Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."
Коментар
-
Читавия адвокат трябва да е местен, да е препоръчан, да не е много ангажиран, да е склонен да пътува поне 2-3 пъти до като се стигне до сделка и да не струва трицифрена сума на час в евро, с тия изисквания адвокатите не са много, та някой има ли предложения за региона на Нови Хан, Вакарел, Ихтиман, Елин Пелин или тази част на столицата?
От друга страна, какво толкова ще направи адвокат ако продавача има НА на чието име се води имота, има актуална скица и преди сделка всички документи са прегледани и потвърдени от нотариуса, каква точно добавена стойност ще прибави адвоката, сериозно питам и моля за конкретни отговори?Последно редактирано от BatGeorgeone; 06-10-20, 15:11.Бъдете живи и здрави!
Коментар
-
ще се учудя, ако има и един такъв. масовият случай е с безброй наследници, със сигурност един или повече са в чужбина, и всеки имасобствено разбиране за цената на имота
-
Бранко, всички имоти за които аз почвам да преговарям с добре с НА и скица, нямат ли, продължавам търсенето, инак знам за филмите с наследниците.
-
-
Аз, нещо не дочетох докрай... но при наличие на "малки деца", мисля трябва да преразгледаш търсенията си чисто концептуално.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Тропчо, не си живял май на запад в голям град, в моя е с размерите на Добрич, гимнастиката не щерката беше на 30 мин извън трафика, училището сега е на 25 мин без тафик и на 40-50мин с трафика, болницата е на 20тина мин, големите магазини и молове са на 15-20 с кола или на 35-40 мин пеша, как да ме уплашиш с 30-40 мин път в една посока. Преди време работата ми беше на 91 мили което бяха 2 часа в посока с колата ако няма инциденти/трафик, та дупе знае 2 и 200.
-
Не е проблем разстоянието, Жоржоне, а наличието/липсата на обществен транспорт. Когато последния рейс ти е в 19 ч, а "гимнастиката" продължава до 19:30, а ти свършваш работа в 17 или днес си в командировка в Бургас... Както и да е. Поиграй хорото и сподели. Дано натаманиш нещата.
-
Тропчо, разбирам те какво казваш но ти не ме разбра, ако децата ми или аз опра до градски транспорт значи нещо много сериозно се е объркало в живота ни, за последните десетина години аз в моя град никога не съм ползвал градски транспорт, нито семейството ми, влак ползвах няколко пъти заради строшена кола или други форсмажори за много големи разтояния. Как си представяш зимата примерно децата ми в автобуса со все мексиканци от София до Нови Хан, мен тръпки ме побиват, дано не се налага да разбирам.
-
-
Скъпи са адвокатските услуги да го ползваш за щяло и нещяло. За огледи и пресявка на офертите ти трябва приятел, на когото да покриеш разноските по обикалянето и толкова. Списък на необходимите за сделка документи има навсякъде в нета, ако не намериш, ще изровя моя ако не съм го изтрил.Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнениеЧитавия адвокат трябва да е местен, да е препоръчан, да не е много ангажиран, да е склонен да пътува поне 2-3 пъти до като се стигне до сделка и да не струва трицифрена сума на час в евро, с тия изисквания адвокатите не са много, та някой има ли предложения за региона на Нови Хан, Вакарел, Ихтиман, Елин Пелин или тази част на столицата?
От друга страна, какво толкова ще направи адвокат ако продавача има НА на чието име се води имота, има актуална скица и преди сделка всички документи са прегледани и потвърдени от нотариуса, каква точно добавена стойност ще прибави адвоката, сериозно питам и моля за конкретни отговори?
Адвокат ти трябва единствено за подготовка или проверка на предварителен договор и преглед на представените документи, за нищо друго.
Хубаво е да имаш човек с електронен достъп до агенцията по вписванията да направи проверка по имот и по продавачи, Нотариуса също го прави непосредствено преди подписването, отделно ще иска и официално удостоверение с подписи и печати.
Освен скица трябва и актуална данъчна оценка, ако има къща трябва удостоверение за търпимост с квадратура вписана в него.
за ток и вода, ако няма партиди филма е дълъг и скъп, особено за тока
Когато оставите документите на нотариуса за преглед и подготовка на договора е хубаво продавача да остави оригиналните нотариални актове и пълномощни, така няма да може междувременно да продаде имота още веднъж на друг________________________________________________
Subaru OUTBACK 2,5
Hyundai TUCSON 2.0
- 1 like
Коментар
-
Сега се сещам за една заплетена имотна драма:
Колега имаше брат който е живял в Испания (лежал по затворите в голямата си част) завърнал се тук преди години и станал честен бизнесмен.
Миналата година въпросния брат катастрофира и умира.
Имотите на негово име тук се наследяват от брат му и майка му.
Е да ама преди месец колегата разбира че някой се е самонастанил в апартамента в Дружба (курорта).
Оказва се че една млада дама от Испания (никой не знае нищо по въпроса) се пише за негова дъщеря и с фалшифицирани лични документи (акт за раждане) се самообявява за наследник и сменя ключалките.
Човека почна да ги съди но не знам докъде е стигнал....
п.п.
Та сега Кольо да си представи че със трудно изкараните от земеделие парички си купи апартамент в Дружба за 100000 евро и го декларира пред нотариуса за 2000 евро.
Сделката минава без грижи плаща ниска такса но след известно време някой се настанил в имота с претенции за наследственост
И след дългогодишна борба в съда на Колето му връщат 2000 евра и го пращат по живо по здраво на нивата
Последно редактирано от rosen_offroad; 06-10-20, 20:08.Land Rover Discovery II, V8 4.0
VW Golf VI variant
Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."
- 1 like
Коментар
-
Нивите колко вървят във вашето землище?
Не купуваш ли и ти?
Мислиш че при покупко продажба на ниви не може да се случи ли?
-
Не купувам.
Познай защо. Имам голям мерак да купувам, ама... Засега съм купил само дела на братовчедка ми от наследствените ниви, с пари назаем дето трябваше да ги върна след два месеца, а стана ги влача две години, и съм изплатил 20%...
Обаче що фондове и фирми изкупиха нивите на дядовците, от наследниците които си купиха по една изгнила кола с парите, или отидоха за ремонт на 40 годишната панелка, и не се оплакват от такива измами.
Не съм чувал да се оплакват де, ама то като знам кой има пари за купуване на земя-очаквам по-скоро те да правят измамите отколкото тях да измамят.
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар