Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Това го знае всяко хлапе ли? А ние?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: ТОВА ГО ЗНАЕ ВСЯКО ХЛАПЕ ЛИ ??? А НИЕ ?

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
    Задача с толкова неизвестни не е елементарана за деца от 3-ти клас.
    Тя не само не е елементарна, но и няма решение. Защото е непълна.
    Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
    Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
      Стига, бе хора . Задачата е елементарна... Само човек трябва да помни, че математиката е точна наука и с числата не се спори, каквото и да казват
      е хората не обичат да има нули и така им се струва сложна задачката

нали знаете коя година нулата се появява в европа?
      а кой я измислил?
      как е дошла?
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
        Стига, бе хора . Задачата е елементарна... Само човек трябва да помни, че математиката е точна наука и с числата не се спори, каквото и да казват
        Кое и е елементарното за дете в трети клас?

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
          Не съм съгласен, че е елементарна:

В едно училище има 1000 ученици (Е).От първи до четвърти клас са 156 деца (А).От пети до шести клас са с 238 повече (B),а останалите са от девети до дванадесети (C) клас.Колко са учениците от пети до осми клас (D).А от девети до дванадесети клас?

Аз го правя на обикновена формула:
          Е=А+B+C+D
          или
          1000 = 156+(156+238 )+C+D
          Следователно
          C+D=1000-156-(156+238 )
          Изглежда имаме 2 незизвестни. Разполагаме със остатък
          C+D=450

Би ли определил "елементарно" колко са D и C, за мен неграмотния.
          Колега ще допълня твойте разсъждения:
          От първи до четвърти клас (А) = 156 деца
          От пети до шести (В) с 238 повече = 156+238 или В= 394 деца,
          а останалите са от девети до дванадести клас (С) - от тук става ясно че в това училище няма ученици в 7ми и 8ми клас!!!; т.е
          С=1000-156-394 или С= 450 деца от девети до дванадесети клас.
          Остана въпроса колка са учениците от пети до осми клас???
          Вече знаем че от 5ти до 6ти клас учениците са 394 бр и че в училщето няма ученици от 7ми и 8ми клас, следователно отговора на въпроса е: учениците от 5ти до 8ми клас са 394 бр!!!
          Какво мислите за това решение?

Коментар

Може би аз нямам право на изказване в тази тема, щото в математика съм нула,но половинката ми е чист математик, и понякога се опитваше да помага на сина ни, и се оказа че то не е същата математика както едно време ))) ,постоянно имат спор по една или друга задача,това не е всичко...втората госпожа по математика,която преподаваше на сина ми ,винаги му пишеше в тетрадката или в теста че отговор е верен ,но решение не е правилно, щото той си имаше неговото решение на задачи и отговор си беше винаги правилен, ето кажете ми как става така????Нали математика точна наука??????????????????
            Не е в тема, но днес моето отроче ми каза(разбира се на шега) че аз съм за него извор на негови неприятности ,то го издавам че има 4-ка по математика, то го карам да се къпе

Лично аз смятам че трябва да оставим децата да си изживеят детството,щото него го нямат ......и това не както при нас, ние сме си имали хубаво детство....и учили сме и сме правили всичко друго, което е редно да правят деца...., а това че не са решили една задача,голяма работааа.....
            Бог мой, как я стара - я еще помню порядочных людей!

(Ф.Раневская)

Коментар

Първоначално публикуван от georgiev_mbox Преглед на мнение
              а останалите са от девети до дванадести клас (С) - от тук става ясно че в това училище няма ученици в 7ми и 8ми клас!!!; т.е
              Вече знаем че от 5ти до 6ти клас учениците са 394 бр и че в училщето няма ученици от 7ми и 8ми клас, следователно отговора на въпроса е: учениците от 5ти до 8ми клас са 394 бр!!!
              Ами мислим, че това е правилното решение. Някой по-горе спомена за логика и съобразителност. Пълно е с уловки в условията.

Коментар

Колеги,мисля че не става въпрос за това,че ние можем да решим задачата,за нас може да е елементарно,трябва да обърнем внимание на това колко е объркана системата и в нея няма никаква
                последователност.
                На колко от вас родителите ежедневно са отделяли толкова внимание,колкото сега?

Коментар

Абе това е задача по математика,а тя е точна наука.
                  Задачата е неправилно зададена.
                  ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

чаро 4х4-вица ми хареса...евла.

Та за задачата.Да се успокоим дружно.Не сме тъпи.Просто здачата е сгрешена.Това инфо вече е потвърдено от преподавателките по математика в училището,въпреки че ние тук отдавна стигнахме до този извод.Сега съм спокоен,самочувствието ми е коригирано и отново съм "връх" в очите на детето.

Надявам се темата да е запълнила някоя и друга минута скука колеги.
                    Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                    NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Хъм. Явно и учителите бият отбой. Задачата си има съвсем точен отговор. Този:

Първоначално публикуван от georgiev_mbox Преглед на мнение
                      Задачата е само с едно неизвестно - С. Другите са определени още от уловието. Като се каже с ученици, може и да звучи малко странно, но на езика на математиката, просто имаме една нула.

Хайде да заместим примерно училище със склад и ученици с гаечни ключове с номера от 1 до 10:
                      В един склад има 1000 гаечни ключа.От първи до четвърти номер са 156 ключа.От пети до шести номер са с 238 повече,а останалите са от девети до дванадесети номер.Колко са гаечните ключове от пети до осми номер.А от девети до дванадесети номер?

Така зададена, какво й има? В склада са се изчерпали гаечните ключове 7 и 8 номер. Банална ситуация. На всеки склададжия, счетоводител и ревизор му се е случвало. Каква е разликата в условието? А в решението?
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

До: Това го знае всяко хлапе ли? А ние?

Да де, но си говорим за задача за 3-ти клас... Т.е. за дете на 9-10 години! Доста житейски опит и логика насъбрани ще трябва да има това дете на тази възраст, за да съобрази по-горните разсъждения, нали!?
                        Освен ако някой възрастен не се занимава постоянно и целенасочено с това дте за развиване на логическото му мислене и наблюдателност .
                        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                          Да де, но си говорим за задача за 3-ти клас... Т.е. за дете на 9-10 години! Доста житейски опит и логика насъбрани ще трябва да има това дете на тази възраст, за да съобрази по-горните разсъждения, нали!?
                          Освен ако някой възрастен не се занимава постоянно и целенасочено с това дте за развиване на логическото му мислене и наблюдателност .
                          Ами, може би точно това е идеята на задачата. Да го понаучи на това. Иначе какъв е смисъла от ходенето на училище, ако не те учи на нищо ново?! Ето, че и доста възрастни колеги, не успяха да го съобразят. Значи е имало пропуск някъде...
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Бе, вие не разбрахте ли, че условието е банално объркано фактологически ? Вместо "от пети до шести" трябва да се чете "от пети до осми" и това е. Проблемът не е нито в децата, нито в учителката, нито в математиката, ами някъде по линията 'набиране на текст - редактор - печатница'. Така си става нормална задача за трети клас, а случаят не е първия пример за подобен книжен гаф в учебниците ни...
                            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Ако аз бях написал задачата,във въпросът накрая,щях да попитам,не колко са учениците от еди кой си клас,а :Търси се името на училището в което учат 1000-дата ученици.Така щях да ви матирам,още повече.

Коментар

Да, браво!

Ех, а едно време ние имахме в учебниците си по едно листче, на което бяха отбелязани печатните грешки... Ех, спомени, спомени....
                                Отивам да си чета в темата "за 29 и нагоре", там поне няма задачи...засега....
                                ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X