Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Семеен бюджет

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: семеен бюджет

    Много Обща и в същото време Силно Индивидуална тема. Хората сме Консуматори - Такива се раждаме (искаме всичко все за нас) и обществото - Родителите, с много зор се опитва да ни поограничи малко, затова са и парите. Когато взимах 115лв. на месец сандвича от 40ст. ми се виждаше скъпичък, а за кръчма по-честичко, не можех и да мечтая, колелото ми беше недостижима мечта (сега имам доста добро такова на балкона недокоснато от поне година). Та колкото повече получаваш - толкова повече харчиш, има само един "щастлив" момент - неочакваните пари! Някоя сделка в повече, бонус, наследство - нещо това е момента в който човек е "щастлив" - харчи извън "забитите" си лимити. Най-лошото е неочаквано (пък и очаквано) спадане на доходите - е това е драма, ако си свикнал на "мешана скара", не е лесно да минеш пак на сандвичи. Така че всичко е измислено, Напред и само напред - тя инфлацията си знае работата.
    Човек започва да смята и да мисли като не стигат парите, това е когато се е "надскочил" (не си е направил сметките, повярвал е в нещо...) или когато нещата са тръгнали на зле (болести, проблеми в работата....), но за жалост със сметки нищо не става, единственият начин (както каза Тутин) е търсене на повече приходи. И всички живеем в "кошмара" че някой ден "няма да се справим" и разходите ще ни "Затиснат" и "няма да изплуваме". За сега мърдаме, за в бъдеще ... Само можем да се надяваме И ДА БАЧКАМЕ ЯКО и УМНО.
    Пожелавам на всички да сме на "плюс", пък както е казал военначалника (забравих му името) "Напред с***и, да не искате да живеете Вечно?" - Всички сме тука само за малко (ама Много Малко - в исторически мащаб) - та да се насладим на оставщите ни мигове, по най-добрият начин!

    П.С.
    Ще си позволя да цитирам една древна мъдрост:
    "Найстина Щастлив е само този който се радва на това което има" - Ама аз такива хора познавам двама-трима - всички все нагоре гледаме, все не ни достига това което имаме, все сме "нещастни" - но пък това е Двигателя на прогреса
    Последно редактирано от alex_markov; 10-04-08, 17:21.

    Коментар


    • #32
      До: семеен бюджет

      Направи ми впечатление, че нама нито едно мнение по темата от "Нежната полувина" или нямат време и не са прочели темата или нещо друго. Просто са по-щастливи или мъжете сме все недоволни и според статистиките сме просто Българи.
      Може би влагаме повече разум в семейното ръководство.

      Коментар


      • #33
        До: семеен бюджет

        Първоначално публикуван от YOSIF Преглед на мнение
        Направи ми впечатление, че нама нито едно мнение по темата от "Нежната полувина" или нямат време и не са прочели темата или нещо друго. Просто са по-щастливи или мъжете сме все недоволни и според статистиките сме просто Българи.
        Може би влагаме повече разум в семейното ръководство.
        А какво да кажем повече? Вие сте казали почти всичко. И може би сте наистина по-разсъдливи от нас...Преди години бившият ми съпруг се опита да ме скастри, че много харча, в резултат на което се ядосах и два месеца описвах абсолютно всичките си покупки. Беше ужасно досадно, но си заслужаваше. След като се увери, че съм купувала само най-необходимите неща (все пак с две деца...) той млъкна. Завинаги.
        Аз съм опитвала няколко пъти да планирам...безуспешно. Обикновено в първия момент ококорвам очи само от текущите абонаментни разходи на месец, без непредвидените, които се оказват немалко! Единственият начин за планиране, който сега използвам, са застраховките. И е вярна приказката, че кучето скача според тоягата и че човек харчи, колкото има! И най-доброто, което можем да направим, е да се радваме на това, което имаме, без значение колко и какво е! Алекс го каза много точно.
        Чела съм и добри съвети за това как да планираме и да избягваме излишните разходи, за ни стигат финансиите. Ако има интерес, ще ги извадя в едно списъче тук.
        Последно редактирано от Петя; 10-04-08, 21:23.
        НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
        Omnia vincit amor !

        Коментар


        • #34
          До: семеен бюджет

          Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
          ... добри съвети за това как да планираме и да избягваме излишните разходи, за ни стигат финансиите. Ако има интерес, ще ги извадя в едно списъче тук.
          Давай, давай! Тук му е мястото, точно по темата. Може и да намерим нещо полезно, да си направим изводи.

          Коментар


          • #35
            До: семеен бюджет

            Извади, що да не извадиш !

            Аз започвам списъка с едно много важно правило :

            1. Никога не отивай в нощен бар "Кабаре" с 1000 лв. Ще си тръгнеш беден

            .. и като споменах Кабаре..

            2. Никога не отивай в кабаре с по-малко от 100 лв. Няма да ти стигнат
            VW Touareg V10, 5000cc

            Коментар


            • #36
              До: семеен бюджет

              Първоначално публикуван от tutin Преглед на мнение
              Извади, що да не извадиш !

              Аз започвам списъка с едно много важно правило :

              1. Никога не отивай в нощен бар "Кабаре" с 1000 лв. Ще си тръгнеш беден

              .. и като споменах Кабаре..

              2. Никога не отивай в кабаре с по-малко от 100 лв. Няма да ти стигнат
              Бих добавил, никога не минавай покрай подобно място с голяма компания, ако сте сериозно подпийнали... все на някой ще му хрумне да влезе... и споровете на другия ден кой точно е бил &%%^*$?! инициатор, няма да ти напълнят празните джобове
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

              Коментар


              • #37
                До: семеен бюджет

                Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                ...Чела съм и добри съвети за това как да планираме и да избягваме излишните разходи, за ни стигат финансиите. Ако има интерес, ще ги извадя в едно списъче тук.
                Това е малко СПАМ, за който прощавайте, ама се подсетих от "добрите съвети" (а то без съмнение има и наистина добри съвети).

                ***

                Един милионер, от онези дето като одъртеят ги избива на човеколюбие, беше написал книга "Как да преодолеем чувството на безпокойство". Може би Карнеги или друг такъв Моргано-Дюпон. У нас я бяха превели в период, в който аз бях във финансово особено "интересен", че и длъжък период.

                И колкото пъти мина по "Славейков" - да видя какво ново НЕ мога да си купя, онзи ми хили от всяка сергия: "Как да преодолеем...".

                Никой друг милионер не е бил псуван повече от моя страна, отколкото онзи с преодоляването. А аз общо взето не псувам...

                Поздрави!
                Искам България чиста!

                Коментар


                • #38
                  До: семеен бюджет

                  Първоначално публикуван от Петя Преглед на мнение
                  А какво да кажем повече? След като се увери, че съм купувала само най-необходимите неща (все пак с две деца...) той млъкна. Завинаги.
                  Петя, ти ли го уби? За един бюджет?!..

                  Един познат, строителен предприемач (дебит - кредит около 200 хиляди месечно) си води денем тефтер, а вечер качва на компютъра сметката "Дал Кольо - Взел Кольо". По тертипа на известния Чудомиров герой. Не му повярвах, и той ми прави разпечатка : 18 февруари 2006:ВЗЕЛ: Превод в Пощенска 35500 лв.с ДДС, ДАЛ :за бетон 1145 лева, аванс за дограма - 17 000 лева, бензин 35 лв.,черпих Монката (мен) капучино и малка "Хисар" - 1,80 лв. Пих едно "тъмно" - 1,20 лв.
                  Парите обичат да ги броят!
                  Моята тактика е да харча разумно, а там сметката трябва да се "върже". Е, като получа по-голям аванс, купувам по някоя "глупост": Да ми обясните защо ми е GPS, или Японо-руски речник?
                  Последно редактирано от Симеон; 10-04-08, 22:26.

                  Коментар


                  • #39
                    До: семеен бюджет

                    Това изнамерих сега. Допълвайте!!

                    1. Финансово образоване - проучване на офертите на банките и допитване до познати, които имат конкретен опит. Съберете няколко предложения, четете брошури, за запознаване с всички предлагани услуги. При подписване на договорите следете цифрите на лихвите и условията, които ви е обещал банковият консултант, да са точно описани в договора!
                    2. Ако желаете да спестявате, поставете си някаква цел, дори и фиктивна - например покупка на кола или имот. Това ще ви стимулира да отделяте редовно известна сума или дори да печелите повече. Допълнително ще помогне и поставяне на срок за събиране на сумата.
                    3. Ако ползвате дебитна или кредитна карта, не се оставяйте да бъдете подведени от пластмасовия заместител на портмонето. Не забравяйте никога, че кредитните карти са просто алтернативен начин за вземане на пари назаем и това си има цена. Задайте седмични или месечни лимити по сметките си, ако ви обзема често неистово желание за пазаруване. При всички положения е по-добре да погасявате колкото е възможно по-голяма част от дължимата сума по кредита си, отколкото минималната вноска.
                    4. Ако искате да не харчите излишно, правете разлика между "искам" и "нуждая се".
                    5. "Неизбежните" плащания, които знаете предварително - като такси, данъци и други - предвидете и заделете своевременно. Така няма да нарушите семейния бюджет, когато дойде време да се платят.
                    6. Води си точно счетоводство. Предлага се тримесечна схема, през това време записвай абсолютно всичките си разходи. Така лесно ще се ориентираш кои са наистина важните разходи и без кои спокойно може да минеш.
                    7. Ако искаш да спестяваш за нещо конкретно или просто за "черна каса", отделяй всеки месец примерно 5 или 10 % от приходите си. Без компромиси. Или всеки инвънреден приход ( комисионна, премия или друг бонус).
                    8. Стара истина е, че "бедността е състояние на духа" ! Ако искате да печелите повече, мислете положително, действайте с размах и визуализирайте не "олее, колко много разходи имам!", а "този месец ще спечеля толкова, че да покрия всичките си нужди" !
                    НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                    Omnia vincit amor !

                    Коментар


                    • #40
                      До: семеен бюджет

                      Спестяването завърши заедно със 20 ти век. Спестяването е съвсем безмислена операция, при сегашните нива на инфлация, обособени от петролната криза.
                      Аз спестих, 22 хиляди долара, като не си купих един апартамент през 2001 година. Курса на долара беше 2.10 лв. за долар. Днес не стигат и за гараж дори.
                      Пари се печелят и се губят. Това което никой не може да ти върне е непреживените от теб години, поради криво разбрано икономия.
                      Така, че мамката му на бюджета. Пей сърце, е циганския принцип ))
                      Последно редактирано от Nik Nikolov; 10-04-08, 23:43.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                      Коментар


                      • #41
                        До: семеен бюджет

                        Ник, абсолютно до същия извод стигнах и аз, следвайки преди това принципите 1, 2, 4, 5 и 6 изброени от Петя . Забелязахме и друго правило, както и някои от колегите тук - колкото повече получаваш, толкова повече харчиш

                        Сега чат-пат ползвам събраните данни по т.6, за да дразня баби и дядовци, като започнат да се наддумват кой с какво ни бил помогнал еди кога си . Вадя тефтеря, пу на пръста и викам: "Ай сега да видим!"... Ама не го пробвайте тоя номер, сериозно! Ще ви обявят за дребнави и сериозно ще ви се обидят! Но ако са ви омръзнали или ви нервят, или искате да ги разкарате - моооже...

                        Виж - 8 действа наистина! Спокойно можете да го прилагате

                        И още - в трудните периоди не забравяйте, че живота е едно колело и се върти - днес си отгоре, след 3-4-5 години - отдолу и пак така... Има върхове и спадове, затова в трудни периоди стискайте зъби, мобилизирайте се и действайте на принципа д**е знае 2 и 200, защото винаги/задължително идва и добър период. Освен това, точно в трудните моменти разбирате кой е истински и кой не

                        Помните ли онзи стар виц: един човек успял да спести 10 лв. (когато това бяха доста пари) и решил да си ги вложи в банката. Отишъл, спрял до гишето, подал парите на служителката, в това време някой влязъл в помещението, духнал вятър и банкнотата отлетяла от ръката му в купа пари зад касиерката. А той умозаключил: "Еееййй, верна била приказката, че пари при пари отиват бе!!!"

                        Парите обичат и да се въртят, движат, тогава при вас се връщат повече - затова не ги стискайте и събирайте
                        ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

                        Коментар


                        • #42
                          До: семеен бюджет

                          тая тема се оказа направо философска...

                          Коментар


                          • #43
                            До: семеен бюджет

                            Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                            Може да съм по старомодно мислещ но смятам ,че нашата банкова система е една пародия на това което представляват банките в света.Всичко тук е направено да исмуче колкото може повече от обикновения човек и на всичкото отгоре парите ти не са защитени по никакъв начин...
                            Има истина, в това което казваш, но и не бива да се идеализират "банките в света". По две причини:

                            1. Учебникът, по който срича СИБанк например, не е писан у нас.

                            2. Практически всички наши банки са поделения на "банки в света", които им казват какво да правят. Нашата банкова система не е чак толкова наша.

                            Поздрави!
                            Искам България чиста!

                            Коментар


                            • #44
                              До: семеен бюджет

                              Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                              Има истина, в това което казваш, но и не бива да се идеализират "банките в света". По две причини:

                              1. Учебникът, по който срича СИБанк например, не е писан у нас.

                              2. Практически всички наши банки са поделения на "банки в света", които им казват какво да правят. Нашата банкова система не е чак толкова наша.

                              Поздрави!
                              Точно така. Държава с валутен борд, не е възможно да има собствени конкурентоспособни банки(освен централната). За сметка на това е ужасно примамлива за клонове на чужди банки, дори да се крият зад български имена.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                              Коментар


                              • #45
                                До: семеен бюджет

                                Първоначално публикуван от Spas55 Преглед на мнение
                                Има истина, в това което казваш, но и не бива да се идеализират "банките в света". По две причини:

                                1. Учебникът, по който срича СИБанк например, не е писан у нас.

                                2. Практически всички наши банки са поделения на "банки в света", които им казват какво да правят. Нашата банкова система не е чак толкова наша.

                                Поздрави!
                                Като стана дума за банки, тия дни попаднах на ето този линк: http://www.nmmm.nu/boox/bank.htm
                                "защо банките обикновено имат над 50% печалба"
                                Много нагледно, ясно и на достъпен език е обяснено принципа на работа на банките.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X