Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да си построя ГАРАЖ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Да си построя ГАРАЖ

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    Височината на "наджипен" джип със руф бокс може да достигне 2200мм, а вратите са със светъл отвор по височина 2350. Бус със "средна" надстройка пак е до 2200мм. А аз основно правя гаража си за съхранение и ремонт на АТВ-та.
    За постройката съм направил проект, имам и строит. разрешение. Никой не ме е проверявал, тя няма да е с обществено предназначение /магазин, сервиз/.
    Какви проблеми може да създаде, че е с бетонни блокчета?
    Това, което сте чувал не отговаря на истината. Избрах по-здравите. Каменното брашно е най-евтиния вариант, но не и най-здравия. Такова бетоново блокче изследвано на 15-тия ден има по-голяма твърдост от изискванията за тухла четворка.

Колко ми излезе ли? Колкото имах не ми стигнаха, каквито можах заеми взех и пак не стигат.
    За цената.... още съм в процес на разходи, после ще смятам, нека да го завърша.
    Благодаря за бързия отговор - явно си бил наблизо
    Аз смятам да почвам гараж, но искам да направя височина на вратата 3 м. Все пак един Боксер е над 2,7 м. Дължината ми да е 7 м, а ширина 5 м, но с една врата. Без колона в средата. Искам да го направя като теб с покрив дървена конструкция и ундолин, но на височина кота било поне 4,6 м. Като от вътре ще го оставя без таван - да има въздух. Това са моите желания, но да видим какво ще каже конструктора. Дали ще ми позволи такава дълга опорна греда - 5 м не е малко.
    Аз сега започвам с проекта и да видим до кога ще ме мъчат с разрешителните и след това ще го мисля при строителството. Много се чудя дали да го правя с бетонни блокчета, като теб или с тухли четворки. Тухлите сега паднаха много - 0,45 лв / бр.
    Благодаря ти още веднъж. Ще следя темата и, ако трябва ще променям нещо в движение.

Коментар

Колега,мисли го като хале.Един приятел направи ферми от ДЪРВО на 10м. широчина...Гредите са 200х200мм. като са стандартни по 5м. дължина,съединяват се с кутия от винкели и шина.Вече се е доказало-зимата издържа 1метър сняг.И е в пъти по евтино от метална ферма.

Коментар

Първоначално публикуван от Ари Преглед на мнение
        Аз смятам да почвам гараж, но искам да направя височина на вратата 3 м. Все пак един Боксер е над 2,7 м. Дължината ми да е 7 м, а ширина 5 м, но с една врата. Без колона в средата. Искам да го направя като теб с покрив дървена конструкция и ундолин, но на височина кота било поне 4,6 м. Като от вътре ще го оставя без таван - да има въздух. Това са моите желания, но да видим какво ще каже конструктора. Дали ще ми позволи такава дълга опорна греда - 5 м не е малко.
        Аз сега започвам с проекта и да видим до кога ще ме мъчат с разрешителните и след това ще го мисля при строителството. Много се чудя дали да го правя с бетонни блокчета, като теб или с тухли четворки. Тухлите сега паднаха много - 0,45 лв / бр.
        Благодаря ти още веднъж. Ще следя темата и, ако трябва ще променям нещо в движение.
        Като решавате с какво ще се зида, имайте предвид стойноста на довършителните работи.Керамичните тухли изискват повече работи върху тях или повече дебелина на материала.Бетоновите тухли може и само да се шпахловат с теракол, даже може и само фугите да се обработят ако не се търси естетика.Иначе никой не търси сметка за това ако в проекта зида е от едни тухли , а на практика е иззидано с други.Това няма отношение към конструктивната здравина.Водещото тук не е цената на бетонови или керамични тухли, а комплекса от работи.По принцип относителната стойност на зидарията при гаражи към общата стойност на обекта е малка,особено при такива подпорни разстояния и съответните конструкции.Възможно е да се премостят 5-те метра със ст.б. греда,съответните колони, но на каква цена?Разгледайте с проектантите вариант с ферми.Успех!

Коментар

Първоначално публикуван от sparow Преглед на мнение
          Колега,мисли го като хале.Един приятел направи ферми от ДЪРВО на 10м. широчина...Гредите са 200х200мм. като са стандартни по 5м. дължина,съединяват се с кутия от винкели и шина.Вече се е доказало-зимата издържа 1метър сняг.И е в пъти по евтино от метална ферма.
          Taka е,и естетически ще е по издаржано и фаца ще има като се лакира,ама тва гори яко,една дребна но важна подробност,палил съм с ракетата и електрожена опорни греди по невнимание,смятай ако се развихря с оксижена,иска си огнеупорни основи работилничката,покрива може да е от дърво само.Междо другото вече има метални ферми 12м/ 60м/5м нови за 17 000,втора ръка ще се намерят на 9-10 000,но пак трябва да им се прави покрив и да се затварят с платна или да се иззидват страниците.
          Последно редактирано от belata; 30-06-10, 22:13.
          LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
          Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Колега,за покрива имам предвид.Основите са си бетон.Всичко е като нормално железно хале.Само фермите са дървени.Една ферма на 8метра железна е 500лв.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
              Като решавате с какво ще се зида, имайте предвид стойноста на довършителните работи.Керамичните тухли изискват повече работи върху тях или повече дебелина на материала.Бетоновите тухли може и само да се шпахловат с теракол, даже може и само фугите да се обработят ако не се търси естетика.Иначе никой не търси сметка за това ако в проекта зида е от едни тухли , а на практика е иззидано с други.Това няма отношение към конструктивната здравина.Водещото тук не е цената на бетонови или керамични тухли, а комплекса от работи.По принцип относителната стойност на зидарията при гаражи към общата стойност на обекта е малка,особено при такива подпорни разстояния и съответните конструкции.Възможно е да се премостят 5-те метра със ст.б. греда,съответните колони, но на каква цена?Разгледайте с проектантите вариант с ферми.Успех!
              Благодаря за мнението.
              Интересно ми е твоето предложение за ползването на ферми. Това явно е станало интересно и на други колеги. Надолу темата се развива в тази посока.
              На мен обаче не ми стана ясно - за ферми в покривната конструкция ли става въпрос ? Стоманени ферми ми се струва , че доста ще оскъпят проекта. Дали не може да се направи с бетонна греда (например 0,4х0,4) със съответното подходящо бетонно желязо ? Ще се опитам да поместя една скица на идеята ми.
              Това е само долната част - бетон и тухла. Нагоре смятам дървена конструкция. Двъскатен покрив , както на колегата s_s1, само че с по-високо било.
              Май окончателен отговор ще може да ми даде конструктора. Но все пак всяко едно мнение ще ми е полезно.
              Благодаря на всики, които се включват в коментарите.
              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Skica.jpg
Прегледи:1
Размер:103.8 КБ
ID:5189259

Коментар

Първоначално публикуван от Ари Преглед на мнение
                ...
                Много се чудя дали да го правя с бетонни блокчета, като теб или с тухли четворки. Тухлите сега паднаха много - 0,45 лв / бр.
                ...
                Е, който си има брада, ще си купи и ножичка, аз и да имах боксер с висока надстройка нямаше да му излезе късмета да седи в гараж, джипа и тойотата на жена ми не са прекарали и 1 нощ в нашия гараж, не са влизали даже в гараж, изключая сервизите.

Мислих го да е с 1 врата. Възможно е при моите размери, но не ми е красиво. А освен това вместо надлъжна/осева греда трябваше да направя 3 напречни стоманено бетонни греди, което си е голям разход на труд и материали и нямаше да се спестят пари от това, че вратата е една. Така ми изглежда по-добре.

За тавана: След като покривната конструкция беше готова между гредите сложих 5 см. минерална вата от най ефтината и я затворих с ОСБ. Но после направих и плоския таван поради 2 причини:
                1. "черен" таван, където да наредя всичките гуми и др. боклуци, които не ми трябват всеки ден, а в сегашния ми гараж в къщата заемат голяма част от него;
                2. да има за какво да закрепя релсите на секционните врати;
                нооо се получи и 3. в "черния" таван е много по-горещо, отколкото под него. Подобри се и топлоизолацията.

Тази врата не беше по проект, но като разбрах, че оскъпяването за вградена врата е повече от 500 лв. си "проектирах" тази.

Освен това 2 еднакви гаражни врати ми изглеждат по-красиво.

За тухлите: Тухлата си е традиционно изпалзвана в нашето строителство, но от вътре задължително се измозна и после се шпаклова ако е необходимо. С бетоновите блокчета се работи по-бързо, от вътре не съм мазал с вароциментов разтвор, а само шпакловка с гипсова смес. Съхне за 24 часа. Освен това в/у бетоновите блокчета се лепи с по-малко лепило и по-лесно стиропор.
                На тази снимка на комина се вижда шпакловката.

Естествено, че си добавих комин, ще си сложа печка на дърва, за да си уплътнявам времето в гаража през студените зимни дни.

Ел. инсталацията е външна в канали. Така лесно може да се добави нещо според нуждите.

Вкарвам трифазен ток, сложих и от 2-та вида контакти.

Прозореца е с отваряне тип ножица само за проветрение.

Тъй като подхода към гаражите е с голям наклон и за да има къде да пада калта от машините при измиване направих линейно оттичане пред гаража с широчина 20 см.

Западната стена е със същия прозорец, но по идея на мой приятел направих навес, който още не е довършен.

Това е за сега. Като доставят вратите ще добавя снимки. Извинявам се за лошото качество, но телефона толкова може.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Браво Светльо, много добре е станало, и аз винаги съм си мечтал за гараж, ама засега няма как да стане, евентуално някой ден ако имам пари да си купя къща ...

А вода закарали до гаража, т.е. не е ли добре да има една мивчица вътре, или?
                  Също така, от чисто любопитство - този навес за какво ще се ползва? Виж там някоя голяма банкетна маса нещо, за лятото

П.П. Повечето кабелни канали след време си променят цвета, обикновено пожълтяват леко, особено ако са от калпав материал, но пък винаги можеш да ги минеш с баданарката отгоре с латекс
                  Hristo Draganov
                  http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Благодаря за Вашите коментари, очаквам още мнения и оценки.

Както виждате темата съм я започнал преди повече от 2 години, а идеята ми е още по-стара:
                    Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                    От есента на миналата година се замислям да си построя гараж в двора си.
                    Живея на село, двора ми е около 700 кв.м. и за да си влезна в двора минавам по мост. Реката граничи с двора. Вкъщата си имам гараж, но в него е монтиран котел на твърдо гориво, има 2 АТВта, водоструйка и куп нужни и ненужни /най вече второто/ боклуци.
                    Имам и ретро автомобил в паянтов гараж на който покрива му падна от снега. Автомобила не мога да го извадя т.к. няма къде да го сложа.
                    Реших, че се нуждая от друг голям ГАРАЖ.
                    Трябва да бъде близо до входа т.е. до реката, за да не рина много сняг и трябва да побера поне 2 автомобила + АТВта и склад за гуми, оборудване, ремонт.

Моля да ме посъветвате от тухла ли да го строя или с други материали. Покрива ще бъде от ондулин, за да се връзва с къщата и може би основата му ще трябва да е облепена с пясъчник.

Очаквам Вашите идеи и съвети.

Причина, че всичко толкова много се проточва във времето е само недостиг на финансов ресурс.

По едно време АТВ-тата бяха станали 4 бр. и част от парите са от тяхната продажба.

Вода още не съм закарал, но съм предвидил ПВЦ тръба ф50 в която да пъхна тази на водата. Ще има много малка мивка и извод за водоструйката.

Навеса ще се ползва да си паркирам автомобила, който ползвам ежедневно, да наредя дърва, бидони с гроздов и др. ферменти.
                    Става и за банкетна маса, също и там има изолация, така че няма да е жега. Освен това по реката постоянно има въздушно течение.

За кабелните канали не съм мислил. Като мога да отделя средства ще го боядисам, но не знам дали ще облепям каналите.
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Аве брат,тва станало като вила за отдих,срамота да го използваш за гараж,евала за положения труд,много кипро се е получило.
                      LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
                      Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Първоначално публикуван от belata Преглед на мнение
                        Аве брат,тва станало като вила за отдих,срамота да го използваш за гараж,евала за положения труд,много кипро се е получило.
                        Благодаря за оценката, и на мен много ми харесва.
                        Да, но от години си мечтая за такъв гараж и много се радвам, че вече съм на финала. Сега събирам купувам, че не никнат/ инструмент.

Не е по темата, но искам да споделя как се гради бързо бунгало.
                        В едно малко селце до което няма път с трайна настилка, близо до брега на язовир за мой познат /немец, но живее в България, заедно с приятелката си сътвори това: Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0597.jpg
Размер:271.5 КБ
ID:5189411

бунгало 4х4 м за гости Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0598.jpg
Размер:145.9 КБ
ID:5189413

пода е от начупени керемиди и камъни Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0599.jpg
Размер:258.7 КБ
ID:5189412

С ел. циркуляр, бензинова резачка, чук тесла каса Каменица и 4 ръце за 2 работни дена /снимах го на третия ден по обед/ и безкрайно желание нещата се получават.

Снимах го преди месец, вече сигурно го е довършил.

Коментар

Здравей Ари,
                          Съгласно схемата няма никакъв проблем за дървена конструкция и това е най-оптималното при двускатен покрив.
                          Още един вариант-ако не е необходимо подпокривно пространство.Директно се прави покривната ст.б.плоча със стрехи, с наклонен кофраж едностранно-мин 5%, бетона се обработва с вибромастар/или хеликоптер и получавате готова повърхност за мазана/рулонна хидроизолация.Варианта отново се разглежда като съвкупност-/конструкция и изолации/ при финансова съпоставка.При избора най- добре е да се търси мнение освен от проектанти и от компетентен консултант за стойноста. Последният вариант се изпълнява на обект-няколко гаража в момента именно след такъв разбор.

Коментар

Първоначално публикуван от ALEX_Z Преглед на мнение
                            Здравей Ари,
                            Съгласно схемата няма никакъв проблем за дървена конструкция и това е най-оптималното при двускатен покрив.
                            Още един вариант-ако не е необходимо подпокривно пространство.Директно се прави покривната ст.б.плоча със стрехи, с наклонен кофраж едностранно-мин 5%, бетона се обработва с вибромастар/или хеликоптер и получавате готова повърхност за мазана/рулонна хидроизолация.Варианта отново се разглежда като съвкупност-/конструкция и изолации/ при финансова съпоставка.При избора най- добре е да се търси мнение освен от проектанти и от компетентен консултант за стойноста. Последният вариант се изпълнява на обект-няколко гаража в момента именно след такъв разбор.
                            Благодаря Алекс,
                            В средата на следващата седмица започвам дебати с проектанта. Ще видим той какво ще ми предложи и дали няма да се опъне на идеята ми. После може да споделям.
                            Приятни почивни дни !

Коментар

Не е по темата, но искам да споделя как се гради бързо бунгало.
                              пода е от начупени керемиди и камъни Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Изображение0599.jpg
Размер:258.7 КБ
ID:5189412

Снимах го преди месец, вече сигурно го е довършил.[/QUOTE]

Бе, толкова ли не се намери някой да каже на човека, че керемиди и тухли не се поставят за основа! Ако не е излял бетона за пода, не е лошо да махне керемидите и да попълни с друг материал. Иначе арно е станало бунгалцето, а твоя гараж е мераклийски изпипан.

Коментар

Най-вероятно не са за основа , а за пълнеж на подложния бетон , и за изолация в едно.
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X