Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каква вода да пия?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Каква вода да пия?

Аз ползвам чешмяна вода но задължително я филтрирам в кана с качествен филтър, определено не трябва да се прекалява с един вид минерална вода.

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
      Може ли малко по-подробно обяснение. Какви примеси остава в замръзналата и какви в незамръзналата вода?
      Според мен по горната рецепта ще получиш най-мръсната "фракция" от водата - тази, която поради наличие на примеси не е замръзнала. Не бих пил такава вода.
      В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Пич, не се вкарвай в някакви безумни филми. Пий си от всяка вода, която ти падне във Велинград, и чешмяната е добра защото е от планината и минерални колкото искаш. Ако толкова държиш на филма започни да ги сменяш всяка седмица като включиш и други минерални извори извън велинградските - Девин, Г.Баня, Банкя, Хисар и др.
        Мога да ти кажа само да избягваш така наречените "Трапезни " или "Натурални" води, защото това са си чешмени води или пък от незнайни гьолове.

disko4 ти виждал ли си на какви води правят обратна осмоза - на такива дето не могат да се консумират без драстично филтриране, буквално боза. Виждал съм с очите си какво излизаше от дълбокия сондаж и колко кал се изхвърляше от филтрите и понеже пак не ставаше за пиене се наложи да приложат обратна осмоза и така се продава в магазините. Така че не мисли, че пиеш най добрата вода. По добре си взимай минерална от големите извори в БГ.

Коментар

Първоначално публикуван от n_petrova
          ... колонии микроорганизми, биотопи,които там намират идеални условия за себе си.
          Някой пак е писал научни думички, без да знае коя с коя върви. А Петрова не само че чела, ами и повярвала.

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
          Може ли малко по-подробно обяснение. Какви примеси остава в замръзналата и какви в незамръзналата вода?
          При замръзване, почти всички примеси предпочитат да останат в течната фаза. Изключението са дребни молекули и йони, които се наместват в кухините на кристалната решетка, те пък предпочитат леда.

Но при така разказания метод всъщност няма значение - той веднъж взема течната, веднъж твърдата фаза и така премахва почти всичко. Методът на зоновото стапяне е основан на същите принципи и в полупроводниковите производства постига очистване от порядъка на 9-10 "деветки" - на 9999999999 свои атома, само един чужд.

Коментар

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
            Комбинирай ..сменяй! Не е нужно да ги смесваш. Просто ги смесвай.
            Разбира се не ги смесвам. Това 1/2 е общо месечно

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
            Във Велинград наистина си е дилема каква вода да пиеш, просто изборът е огромен. Не може да няма данни за съдържанието на водата от всеки извор в местната инспекция по околна среда или здравеопазване, не знам кой точно се занимава с това, поинтересувай се.
            Когато бях дете и живеех тук, на всеки извор имаше номер и съдържание на водата.
            Сега като се върнах отново да живея на село няма такива неща и явно ще трябва да потърся в инспекцията.

Първоначално публикуван от n_petrova Преглед на мнение
            Водата от кладенци и извори е най-добра, а стъклото, дървото и глината не могат да се сравняват с пластмасовите опаковки - шишета, туби и т.н. Има едни големи стъклени дамаджани, оплетени допълнително с пласмаса или дърво, те също стават за съхранение на водата.
            Съхранението в тези глинени и стъклени съдове сигурно ще е най-добро, но логистиката ще е доста сложна.

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            Седем литра на ден е сериозна работа! С нея отмиваш толкова разтворими вещества, че не е за консултация във форум. Трябват изследвания и специалист.
            Не е толкова много всъщност. Зависи как живееш. На мен тази вода ми е необходима за да мога да намаля риска от натравяне с амоняк. Сметнал съм какво количество ми е необходимо за нормален цикъл на уреята спрямо това каква храна поемам. А аз съм доста едър човек и харча доста енергия, та съответно сериозно си хапвам
            Дори по-проста сметка мога да дам. Лятото играя 2 часа баскетбол. През това време изпивам 1.5л вода. Когато се прибера кантара ме мери с 1.5кг по-малко. Т.е. съм изпарил 3 литра вода, която трябва да си набавя в близките няколко часа. А аз не съм професионален спортист. Онези пият доста повече и са живи.

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
            Братле, как си оцелял без вода до сега???
            Пий каквато има и въобще не се втелявай с глупости
            До сега не се замислях и съм си пил колкото и каквато ми падне вода. Явно с възрастта човек започва да мисли...

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Във Велинград изворите са много, но все съм се чудил доколко изобщо им се различава съставът. Прочее, "чешмяната" там май също е изворна.
            Чешмяната е изворна да.
            Изворите имат различен състав на водата. Те дори хотелите рекламират, коя вода какво лекувала, което ми се вижда несериозно, но по спомен докато имаше табели по чешмите пишеше различни неща. Имат различен вкус и миришат различно.

Един приятел ми прочел темата и понеже явно само воайорства по форума ми се обади да ми каже за филтри на водопровода. Оборудването струвало 150-200лв. Филтрите, които се сменят в последствие са 10-тина лева и се сменят на около 3 месеца. Поставят се на тръбите и първия филтрира по-едрите частици във водата, след това активен въглен за хлора и накрая съвсем ситен филтър за следите от активен въглен. Водата ставала прекрасна та мисля да го пробвам и да си спестя мъкненето на туби всяка седмица.

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
              Според мен по горната рецепта ще получиш най-мръсната "фракция" от водата - тази, която поради наличие на примеси не е замръзнала. Не бих пил такава вода.
              Чети горе.
              Останалата недозамръзнала вода може да е по-мръсна или по-чиста, зависи кои са замърсителите. Но той веднъж взема течната, а веднъж - леда. Така прецаква и двата вида замърсители.

Коментар

Чети горе.
                Останалата недозамръзнала вода може да е по-мръсна или по-чиста, зависи кои са замърсителите. Но той веднъж взема течната, а веднъж - леда. Така прецаква и двата вида замърсители.

Коментар

Първоначално публикуван от mitkos Преглед на мнение
                  Един приятел ми прочел темата и понеже явно само воайорства по форума ми се обади да ми каже за филтри на водопровода. Оборудването струвало 150-200лв. Филтрите, които се сменят в последствие са 10-тина лева и се сменят на около 3 месеца. Поставят се на тръбите и първия филтрира по-едрите частици във водата, след това активен въглен за хлора и накрая съвсем ситен филтър за следите от активен въглен. Водата ставала прекрасна та мисля да го пробвам и да си спестя мъкненето на туби всяка седмица.
                  Скоро ги гледах в Баумакс и комплекта беше около 100лв.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Чети горе.
                    Става дума за фризер, не за лаборатория. При изхвърлянето на леда втория път, какво изхвърля ? Вода с примеси, довели до по-бързо кристализиране? Да, ама не. И в двата случая водата с... гадости, замръзва по-трудно.
                    В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Става дума за фризер, не за лаборатория. При изхвърлянето на леда втория път, какво изхвърля ? Вода с примеси, довели до по-бързо кристализиране? Да, ама не. И в двата случая водата с... гадости, замръзва по-трудно.
                      Ти не си мисли че в лабораториите нещата се случват по начин по-различен и по-така технически.
                      Чети внимателно - той първия път изхвърля леда, а втория - течната вода. Няма никакво значение кои примеси помагат и кои пречат на водата да замръзне - общо взето ВСИЧКИ примеси пречат на водата да замръзне. Важното е кои как се разпределят между твърдата и течната фаза. Почти всички примеси имат много силно предпочитание към течната вода или леда.

Прочее, тя и дестилацията работи на същите принципи, ако и да не е непосредствено очевидно. Примесите се преразпределят между течна и газова фаза. Някои предпочитат течната и затова остават в казана, а други - газообразната и затова после не се кондензират.

И двата начина може хитро да се разширят за многократно пречистване/разделяне на вещества - така дестилацията се превръща в ректификация, а топенето и замръзването - в зоново стапяне.

Коментар

По една, или друга причина съм опирал до въпроса на темата, и което съм разбрал е:
                        -не се гледа изпито количество вода, а количество урина за денонощие(средно 2л. за мъж) и оттам се определя колко вода да се изпива, защото много неща имат значение-и външна температура и начин на живот и т.н.
                        -прекомерна употреба на вода не е за препоръчване
                        -не е добре да се пие само минерална вода-основно се пие изворна и чат-пат минерална, като видовете се мешат(при здрав човек)
                        -най-добре ще е да се посъветваш с наистина добър уролог!!!Най-добре с няколко!
                        много автомати-слаби резултати!

Коментар

Митко, Миткооо, млад изглеждаш за подобни въпроси... Ду*е цедка нема а и от толкова пречиствания и чистотия не можем да се отървем от алергии и други реакции. Как да си създаде организма имунитет с толкова стерилен живот. Пий вода когато ожаднееш и не му мисли много - водата е живот!
                          Не забравяйте обаче, че само водата от чешмата е под постоянен контрол.

Коментар

Здравейте
                            Аз от два месеца в къщи пия вода която стои в туба със зеолит просто пробвам и засега се чувствам добре.
                            ЖЕЛАЯ ВИ БЕЗСМЪРТИЕ

Коментар

Няма лошо. По някое време ще трябва да смениш зеолита. Той е като филтър и се напълва.

Прочее, има едни зли езици които твърдят че чистата вода вреди на здравето и духа, затова трябва да се разрежда с около 40% спирт.

Коментар

Темата, доста се разводнява, тъй като по образование съм химик, четох невероятно добре написана статия на холански химик ,който доказва, че бутилките за вода /поликарбонатни/ излъчват Бисфенол А, който е канцерогенен.
                                Поликарбоната се получава при полимеризация на Бисфенол А и фосген.
                                Затова си търсете стъклени съдове за съхранение на водата, която ще пиете.
                                Бизнеса е проста работа, ама не е за прости хора !!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X