От: Отопление на Ток.
Бойлера е самоделен, правен някога от баща ми. Ползвал е някаква готова цистерна ли, не знам какво, но е с дебелина на стената над 2см. Последния път като свалях фланеца с реотаните за ремонт забелязах че се е натрупал и поне още по 2 см. варовик отвътре та вече сигурно е по-малко от 600л. Вързан е и към 4 самоделни слънчеви панела, които за съжаление така и не влезнаха в експлоатация никога а сега вече са се полуразпаднали и не подлежат на ремонт. Този бойлер е предвиден и дълги години служеше за да захранва цялата ни къща (2 етажа по 150м2 + тавански етаж) с топла вода. В последствие водопровода бе прекъснат и остана да захранва моя етаж + таванския (това са 3 бани и 2 кухни, но реално се ползва 1 баня и 1 кухня). Ползваме го аз, жена ми и едногодишното ми дете. Таванския етаж покрива част от моя отгоре, останалото са тераси (малко над 50м2) с камина и басейнче с големината на джакузи (около 3м3 вода събира), та бойлера е монтиран на терасите като е зазидан и измазан и опакован с около 25см. изолация от стъклена вата. Термостата преди беше настроен на 80С но след една авария при която ми се стопиха крановете на чешмите беше намален на 60С. Температурата на водата не съм я мерил с термометър но тъй като термостата е наврян в стоманена тръба т.е. имаме топлопредаване от водата към стоманената тръба и от нея през тънък слой въздух (пръчката на термостата не е плътно в тръбата) към термостата, предполагам че температурата на водата достига над настроените 60С. Обикновенно се старая да го включвам преди водата да е изстинала съвсем но се е случвало и да изтърва момента и съм засякал че изключва след около 4 часа, иначе нормално не вися под таблото да го дебна дали ще изключи а просто го включвам вечерта преди да си легна и го изключвам сутринта като стана - това веднъж седмично през топлите месеци, през студените и по-често но не по-малко от 4 дни. Пропуснах да кажа че реотаните също не са некакви стандартни дето се продават по магазините, а ми ги правят в една работилница. Казали са ми че са 6kW, а може пък да са 8kW, не съм ги мерил, но пък ЧЕЗ редовно ми засичат електромера (той е отделен и само за бойлера) и сметките ми се въртят около 40лв. като рядко ги надвишават.
Това са фактите, надявам се че бях изчерпателен пък въз основа на тия данни, кой каквито иска изчисления да си прави.
П.П. Не е много добра идея цялата къща да разчита на един единствен бойлер, и съм решил да поправя тая работа при първа финансова възможност, ама де да видим кога ще е!
Първоначално публикуван от s_s1
Преглед на мнение
Това са фактите, надявам се че бях изчерпателен пък въз основа на тия данни, кой каквито иска изчисления да си прави.
П.П. Не е много добра идея цялата къща да разчита на един единствен бойлер, и съм решил да поправя тая работа при първа финансова възможност, ама де да видим кога ще е!
Коментар