Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на Ток.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление на Ток.

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    600 л.?!? Това чудо от колко човека се ползва? Нещо се омотах, но според моите криви сметки водата в 600 л. боилер трябва да е с темп. 35-45 С за да се загрее с 24 кв. до 60-70С. Моя 200 л. бойлер загрят до 60-70С за 3 дена се семоохлажда до 45-50С без никаква консумация на вода, само от загубите от лоша термоизолация.Моля някой от по инжинерно насоченита колеги да осветли темата с малко сметки.
    Бойлера е самоделен, правен някога от баща ми. Ползвал е някаква готова цистерна ли, не знам какво, но е с дебелина на стената над 2см. Последния път като свалях фланеца с реотаните за ремонт забелязах че се е натрупал и поне още по 2 см. варовик отвътре та вече сигурно е по-малко от 600л. Вързан е и към 4 самоделни слънчеви панела, които за съжаление така и не влезнаха в експлоатация никога а сега вече са се полуразпаднали и не подлежат на ремонт. Този бойлер е предвиден и дълги години служеше за да захранва цялата ни къща (2 етажа по 150м2 + тавански етаж) с топла вода. В последствие водопровода бе прекъснат и остана да захранва моя етаж + таванския (това са 3 бани и 2 кухни, но реално се ползва 1 баня и 1 кухня). Ползваме го аз, жена ми и едногодишното ми дете. Таванския етаж покрива част от моя отгоре, останалото са тераси (малко над 50м2) с камина и басейнче с големината на джакузи (около 3м3 вода събира), та бойлера е монтиран на терасите като е зазидан и измазан и опакован с около 25см. изолация от стъклена вата. Термостата преди беше настроен на 80С но след една авария при която ми се стопиха крановете на чешмите беше намален на 60С. Температурата на водата не съм я мерил с термометър но тъй като термостата е наврян в стоманена тръба т.е. имаме топлопредаване от водата към стоманената тръба и от нея през тънък слой въздух (пръчката на термостата не е плътно в тръбата) към термостата, предполагам че температурата на водата достига над настроените 60С. Обикновенно се старая да го включвам преди водата да е изстинала съвсем но се е случвало и да изтърва момента и съм засякал че изключва след около 4 часа, иначе нормално не вися под таблото да го дебна дали ще изключи а просто го включвам вечерта преди да си легна и го изключвам сутринта като стана - това веднъж седмично през топлите месеци, през студените и по-често но не по-малко от 4 дни. Пропуснах да кажа че реотаните също не са некакви стандартни дето се продават по магазините, а ми ги правят в една работилница. Казали са ми че са 6kW, а може пък да са 8kW, не съм ги мерил, но пък ЧЕЗ редовно ми засичат електромера (той е отделен и само за бойлера) и сметките ми се въртят около 40лв. като рядко ги надвишават.
    Това са фактите, надявам се че бях изчерпателен пък въз основа на тия данни, кой каквито иска изчисления да си прави.

П.П. Не е много добра идея цялата къща да разчита на един единствен бойлер, и съм решил да поправя тая работа при първа финансова възможност, ама де да видим кога ще е!
    "Do not correct a fool, for he will hate you;
    Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Jimi Преглед на мнение
      Аз пак да си повторя - 42-45 градуса чудесно място за развитие на легионела.
      Минимума е 55-60.
      Колега, на легионелата и трябва застояла вода. Бойлера ми е 80л и водата в него е в непрекъснато движение. Отделно от това в седмицата поне един път ако не и повече се пуска и нагревателя за дозагряване до 70гр, когато жената реши че и трябва гореща вода за нещо. Системата има седмичен програматор на нагревателя, който се ползва особено в преходните сезони и при лошо време през лятото, когато соларния бойлер не се затопля.

Коментар

Първоначално публикуван от piron45 Преглед на мнение
        Колега, на легионелата и трябва застояла вода.
        Това не е така. Застоялата вода само улеснява нещата.

Отделно от това в седмицата поне един път ако не и повече се пуска и нагревателя за дозагряване до 70гр...
        Това обаче ти решава проблема.
        Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
        Drag Grand Canyon Daily
        Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
        LZ1JYM

Коментар

сметките ми се въртят около 40лв. като рядко ги надвишават.
          Това са фактите, надявам се че бях изчерпателен пък въз основа на тия данни, кой каквито иска изчисления да си прави.
          Колега не казвай на ЧЕЗ че бойлера ти е 600л. и плащаш 40лв.
          Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
            сметките ми се въртят около 40лв. като рядко ги надвишават.
            Колега , преди да си направя къщата живях 2г в апартамента на жената. Бойлера беше 2кВт, 100л и дърпаше по 40-50лв всеки месец за 4 човека. Разбира се че не го изключвахме от мрежата, но твоя бойлер е направо уникат

Коментар

Първоначално публикуван от krasivl Преглед на мнение
              Колега не казвай на ЧЕЗ че бойлера ти е 600л. и плащаш 40лв.
              Да ама на апартамента зимата прехвърлям 300лв. , че стигнах и до 420 лв. тоя януари! Та има и за ЧЕЗ, не ги мисли!

Бойлера беше 2кВт, 100л и дърпаше по 40-50лв всеки месец за 4 човека. Разбира се че не го изключвахме от мрежата, но твоя бойлер е направо уникат
              Моя бойлер наистина е уникат като направа, щото от магазина не можеш да си го купиш такъв, нито пък с толкова добра изолация (магазинските са с 2-3см. изолацийка а моя е с над 25см. стъклена вата само). А пък като харчлък явно не е чак толкова уникален щото ето че и ти си осигурил топла вода дори за 4 човека (вместо като мене за 2 +дете на годинка) за почти същата сума на месец!

Коментар

Извинявайте,но нещо ми се губи смисъла от упражнението.Това ми звучи,като да се готви веднъж седмично,и после същото да се яде 7 дни-не че не става...Че то и бойлер 100 литра ще даде същият разход в пари при 3 консуматора,хеле па и при супер изолация...

Коментар

Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
                  Извинявайте,но нещо ми се губи смисъла от упражнението.Това ми звучи,като да се готви веднъж седмично,и после същото да се яде 7 дни-не че не става...Че то и бойлер 100 литра ще даде същият разход в пари при 3 консуматора,хеле па и при супер изолация...
                  Не си чел оня дългия ми пост по темата! Та там вече обясних че първоначалната идея беше тоя 600 литров бойлер да захранва 2 етажа + тавански, или общо 5 бани и 3 кухни, поради което му беше изработена допълнителна инсталация от 4 слънчеви панела, които да топлят водата освен реотаните. Слънчевите панели така и не бяха пуснати в експлоатация поради някои дефекти (не издържаха първоначално на налягането на водата в Сандански, а после и други работи)!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X