Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на Ток.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление на Ток.

Първоначално публикуван от Сандо Преглед на мнение
    Виждам че се препоръчват конвектори с електронно управление на Теси. Аз май реших тази зима да пробвам в едната стая това чудо. Апартамента е с тец, неизолиран. Стаята е 15 кв.м., 45 куб.

[ATTACH=CONFIG]648300[/ATTACH]
    Това е Теси MC 2013, 2Kw дали ще изхарчи много ток ако го настроя да работи на 23 градуса през деня, а нощем да сваля на 18-19?
    Имам го същия. Лъчистото прави усещането много уютно. Регулаторът му е малко с особено мнение и затова препоръчвам миналогодишният модел, какъвто възнамерявам да закупя за другата стая. В момента работи в стая малко над 60 куб.м., но на по-голям студ няма да се справи. За 45 кубика ще е супер.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
      Много ме съмнява да е само 10%. Конвекторът, като всеки обикновен електроуред харчи толкова, колкото и отдава. А климатикът харчи 3-4 пъти по-малко, отколкото отдава.
      Това е положението. Климатиците и конвекторите са монтирани вкъщи, не съм се топлил с едното в един а с другото във втори апартамент. Данните са от едно и също жилище. Трети път няма да обяснявам какво е важно за да се получи желаната топлина без да плащаме двойно.

А всеки сам си решава с какво да се топли, само дето тази тема заприлича на всички сравняващи тук различните модели "джипове" всеки си хвали своето без да е опитал от другото. Реален опит никакъв, обаче "моето" е по-хубаво

Не продавам отоплителни уреди, но който е идвал на гости сериозно се е замислял да си сменя отоплителите.

Коментар

Точно така- климатика не произвежда топлина от ел. енергията, а само пренася топлината от отвътре посредством компресиране на посредник- фреон, така разхода не е за сметка на нагряване на жички, а само за компресора,
        ще се изненадате, но в природата отвън и при -10 градуса има достатъчно топлина за пренасяне вътре.

Коментар

Аз също не продавам отоплителни уреди и също съм минал през конвекторите. Да, топлят, но далеч по-скъпо. А между другото, климатиците каква марка и модел са?
          HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от dimkaraganchev Преглед на мнение
            Много ме съмнява да е само 10%. Конвекторът, като всеки обикновен електроуред харчи толкова, колкото и отдава. А климатикът харчи 3-4 пъти по-малко, отколкото отдава.
            Не е невъзможно. Зависи за какво друго се ползва ток, освен за отопление. При мен например в момента с все конвектори отоплението е максимум 40% от всичкия ток, и то като е студено. Ако мина на климатици, всичката икономия ще е от тия 40%.

А от останалите 60% поне 40 са двата бойлера, мамицата им. Заръчал съм си термопомпен, ама не е дошъл още.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Съвсем закономерни са били резултатите. Климатик 12kbtu/h топли с около 4 киловата, място за сравнение просто няма.
              И още по-закономерно конвектор повече в къщата ми няма да влезе!!! А на климатика му дават потребление 1 киловат и харчи по около 60 лв. на месец в най-големия студ поддържайки 25С, а с конвектора сметките ми бяха по над 100лв. (не помня вече точно) и мръзнехме!

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
              Не повече от 10%, като е важно да се изчисли точно обема на помещенията, а не квадратурата както споменават колегите по-горе. По-малки сметки ще плащаш ако сложиш по-мощни радиатори.
              Когато реших да купя конвектор Адакс (по препоръка на брат ми) ме предупредиха че нещата трябва да са добре изчислени. Така че изчислихме точната кубатура на помещението, направихме скица с разположението на врати и прозорци и размерите им, описахме че няма изолация, колко от стените са външни, вида на дограмата и брат ми отнесе данните в офиса на Адакс в София (не знам къде се намира, аз се губя в София). От там ми препоръчаха точно тоя конвектор, с размери, мощност и схема за монтаж! Схемата за монтаж съм я спазил педантично!
              Верно е че помещението за което говоря е отвратително - 2 външни стени от които едната с аеропланка, третата стена към неотопляемо помещение, под мене не се отоплява, отгоре плоча без покрив, всичкото това без изолация, само дограмата е читава що годе! Но разликата между конвектор и обикновен климатик (не е инвертор) е повече от очевадна!
              "Do not correct a fool, for he will hate you;
              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                ...А от останалите 60% поне 40 са двата бойлера, мамицата им...
                И при мен е така. Бойлерът ми е основния консуматор.
                HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Пусналият темата никъде не споменава климатик, така че няма защо да си ги мерите КОП-овете

От другите уреди за мен добро решение е маслен радиатор. Голяма площ и ниска температура, това е близко и до комфорт, и до икономичност. За 20 квадрата стая в панелен блок ми се е налагало да му извеждам още една, по ниска степен на мощност. Той си имаше 2000, 1250 и 750 вата, а аз му изведох да има и 500, което е идеално за тази квадратура/кубатура. Терморегулаторът му щракаше с прекалено голям хистерезис, затова на най-малката мощност беше оптимално 500 без да щрака. Да уточня - всичко това за спалня.

Коментар

Идва ред и да задам моя въпрос. Какво ще ме посъветвате да направя. Апартамента ми е 40 кв.м.
                    Идва вече зимата и трябва да се отоплявам. До сега нищо не съм включвал тази година, тъй като апартамента ми е южен, тухла и е супер, за момента. Но навлизаме в студа. Та какво да направя? Печка ли да си закупя, някаква хубава(каква)?
                    Не искам духалки. Преди време бях си взел 4 духалки, за по 10 лв. от Penny Маркет... Не искам да Ви казвам какво се случи. Пускам духалката, работи 20 минути, след което се топи пластмасата и целия килим става - ужасс... Бях взел след това духалка, която отпред е с алуминиеви решетки - при нея нямаше проблем. Но след 2 -3 дена, започва да чука, да праска, да скърца все едно вътре камъни се мелят, а уж беше хубава, за 70 лв. Отворих я, някакво лагерче издало багажа.
                    Много се чудя и за климатик. Има едни водни радиатори, на принципа на бойлера - добри ли са? Някой знае ли нещо, за тях?
                    Лятото плащам ток до 50-60 лв. Миналата година, като включвах тия смотани духалки, стигах до 160, макс 190 лв.
                    Та какъв е вашия съвет? Имам около седмица да се ослушвам.

Коментар

Мразя климатиците, но 40 квадрата - 2 стаи - два климатика ще е най-добрият компромис. Времето ти е малко обаче. Пък си трябват и едни два бона.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                        Мразя климатиците, но 40 квадрата - 2 стаи - два климатика ще е най-добрият компромис. Времето ти е малко обаче. Пък си трябват и едни два бона.
                        Климатика.Проблема е, че ако ги сложа в стаята която спъ, в другата няма да е топло. И т'ва ме дразни. Ще купя климатик, а другата ми стая ще е ... ледник. Сега се оглеждам, за тези уж водни радиатори, а и някакви печки в нета, после ще ходя по - големите вериги магазини, да видя как стоят нещата. Може би, пък ще взема два радиатора или не знам, не знам. Ще го обмисля, търся решение - уж добро.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                          От другите уреди за мен добро решение е маслен радиатор.
                          ...което си е.... конвектор, само повече инертен, на което единственото предимство пред обикновен конвектор е че ще те топли половин час след като спре тока. Айде да речем междинно звено между конвектор и хилава акумулираща печка.

То има и конвектори и конвектори, ниско и високотемпературни - на едните "отоплителя" е просто накъдрена канталена лентичка работеща на прилични градуси (със сигурност много над 100) и не можеш да си държиш ръката отгоре, на другите (ADAX например) е нагревател с ламели. Външно корпуса се загрява до към 60 - 70 градуса, и то когато си го изпържил на студена стая. Като си влезе в режим слиза на 30-50 градуса. Досущ маслен радиатор, само дето на 10-тата секунда започва да топли с пълна мощност, и спира пак 10 секунди след като си го изключил.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Остава тогава да си прецени цената, освен това като гледам как се колебае, ако след това мине на клими например, каква сума от временните решения ще го дърпа назад .

Коментар

Всичко зависи от цената... Ако е клима, е добре да е инверторна - аз поне не съм успявал да спя на неинверторна...
                              Постоянното включване на компресора и 'пъшкането' при изключването му ме будят.
                              Докато с инверторните (и то подбрани изрично да са тихи) - нямам никакъв проблем.
                              Обаче без параметър 'цена' няма как да се даде съвет.
                              За 40лв (4х10лв духалки) трудно може да се намери добър ценово заместител за първоначална инвестиция.
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                                Всичко зависи от цената... Ако е клима, е добре да е инверторна - аз поне не съм успявал да спя на неинверторна...
                                Постоянното включване на компресора и 'пъшкането' при изключването му ме будят.
                                Докато с инверторните (и то подбрани изрично да са тихи) - нямам никакъв проблем.
                                Обаче без параметър 'цена' няма как да се даде съвет.
                                За 40лв (4х10лв духалки) трудно може да се намери добър ценово заместител за първоначална инвестиция.
                                Тези, за 40 лв, които ги взех - бяха на някаква промоция и реших, ей така да ги раздам на някой който няма. 1 изгорях, другата я счупих, а другите 2 ги подарих. Интересува ме, нещо качествено. Цена до 1000 лв. Възможно е и климатик да монтирам. Следобяд ще ходя да гледам как стоят нещата и ще реша в последствие. Защото в този апартамент, само тази зима ще съм тук, а от другата година съм си в къщата. Просто, за момента не е довършена къща и не ми се слага климатик в апартамента- не виждам смисъл, но явно това ще е спасението.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X