Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на Ток.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление на Ток.

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
    Зависи какво имаш в предвид под топлина. Защото за мен топлина е най-малко 23 градуса. С 3 климатика можеш ли да постигнеш 23 градуса на 105 кв.м. апартамент ? А и ако успееш, то каква ще е сметката на тока ?
    Малко по-нагоре съм описал точните параметри... Мнение №11...
    Мечтая си за 23С, но жената настоява за 24С дори и нощем... Климатиците се пускат като застуди наесен (все още не е застудило, но навярно ще стане средата-края на ноември), и се спират като се стопли напролет (обикновено май-юни)...
    Всичките климатици обикновено са настроени на еднаква температура, за да не се зори излишно някой от тях...
    Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
    Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Здравейте колеги, отоплявам се с климатици по принуда заради проблем с комшиите с комина и от камина с водна риза минах на клими. Да си призная най - доволен съм от един Дайкин монтиран под прозореца. Машинката ти пуска топлата струя по пода и към тавана и така почти не се усеща течението. Аз ползвам климите само за отопление и до сега най- голямата сметка е 260лв.

Коментар

Искам да вметна, че разликата от климатик до климатик е съществена. Преди много години си монтирах първи в квартала няколко "Осаки", и всички съседи ме гледаха все едно съм ял мухоморки. Особенно като им казвах че ще се топля с тях. Разбира се няколко години по-късно започнаха да се появяват все повече и повече около мен. Сега вече комините около мен не пушат. Всички са с климатици.
        В момента съм с Даикини и разликата е огромна. Предишните бяха доста различни като комфорт и възможности.

За колегата по-горе ще вметна, че докато не се съблека полу гол, не съм се прибрал в къщи. Дори и при минус 20 навън.

Сметките ми преди не надвишаваха 120 лева в най-студените месеци,ама откакто Бойко дойде на власт почнаха да прескачат 250 лева. Не знам зимите ли станаха по-студени или пък новата дограма последно поколение и изолацията, които направих преди 2 години нещо се отразиха негативно :-)

Коментар

Това при нас е факт,намалиха цената на тока а сметките са ми по високи (горе долу едно и също потребление).
          Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Климатиците топлят евтино и с това им свършват хубавините. Шумят и въртят въздуха в стаите, с което вдигат прах и създават дискомфорт. Тези, които улават праха улавят само малка част от този който вдигат.

Духалките са досущ същите, освен че харчат и тройно повече ток от климатиците и създават опасност от пожари. Но пък струват 20лв.

Конвектори и лъчисти отоплители - тихо и ако са монтирани където трябва, комфортно. Лично аз предпочитам лъчистите, някои хора повече се радват на конвекторите. Харчат колкото духалка, т.е. много.

Акумулираща печка = голям, тежък, неуправляем конвектор. Харчи нощна ел. енергия която е по-евтина, за сметка на това грее цял ден независимо има ли нужда от греене или не, с мощност която спада през целия ден. Оправдано само ако се отглеждат малки деца и ако печката вече я има.

Подово отопление - комфорт #1, ако е на ток харчи доста повече от климатик и малко по-малко от другите изброени средства. Самото то струва едни пари.

Газова печка с катализаторно горене - почти тихо, комфортът е средно между лъчисто и конвектор, независимо и мощно ако трябва бързо да се стопли някъде или да се спаси положението при авария с другото отопление. За сметка на това - изгаря кислорода в помещението и мощно отделя влага, което налага често проветряване. Мирише малко, а ако печката не е съвсем в ред - мирише и повече. По-съвременните имат куп предпазни функции и не е лесно да те задушат или взривят, но пожар могат да направят съвсем тривиално. Цената на газа за киловатчас е приблизително колкото струва дневния ток.

С всичко това съм се топлил на различни места. Колко точно ще са сметките зависи от много фактори и затова няма смисъл да ги разказвам, но съотношението им за дадено помещение е приблизително като описаното.

Най-най-най правилното за мен отопление е водно подово с термопомпа. Харчи ток по-малко от климатик, а комфорта и безопасността са по-добри от електрическото подово. Ако пък нещо стане с цените или надеждността на тока, лесно може да бъде подкрепено с котел на твърдо гориво или газ. Лошото е, че досега не съм имал къде да го реализирам.
            Подкрепям Ясен на 100%
            В апартамента сме вече 4-та година с Тошиба 2-ра употреба от най най висок клас японска на 100 Волта с КОП 6,7
            Сметките за ток само от нея (има си функция електромер без отчитане дневна нощна) са 80 лв последните преди бебето.
            На съседите климите (всякакви марки) повечето стават буци лед зимата, а тази Тошиба прави дефрост максимум 2-3 пъти на ден и то само когато е мъгливо около нулата.
            Отопляваше в режим 24/7 35 м2 хол на 22С + преходната спалня на 18С(само за спане).
            Етажа е 1-ви има изолации по пода 5 см ХПС, външни по стените 4 см ЕПС, вътрешни вата 5 см.
            От миналата година поради бебе спалнята се преустрои на детска и и сложихме Адакс с електронно управление 1400 Вата (12 м2)
            Сметката нарасна точно с 50 лв спрямо предния зимен месец (температурата в детската е 22С)
            Помещението е 3 пъти по малко а изложението и изолацията са същите.
            Вярно комфорта е малко по добър (сравнен с инверторен климатик от най висок клас работещ непрекъснато) но излиза по скъпо.

На новата къща сложих термопомпа въздух вода Хитачи с нискотемпературно водно подово (+ конвектори само за охлаждане)
            Другата зима ще имам реален поглед за консумацията.
            Сега от таз годишните тестове мога да кажа че комфорта е несравним нито с клима нито с конвектор - 22 градуса на краката и 22 на ушите без течение
            Поздрави
            Land Rover Discovery II, V8 4.0
            VW Golf VI variant
            Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
              От миналата година поради бебе спалнята се преустрои на детска и и сложихме Адакс с електронно управление 1400 Вата (12 м2)
              Пробвах да се топля с Адакс 1,5 киловата за 13 м2 стая, верно без изолация, и резултатите бяха плачевни - декември 2009 и януари 2010 не успя да вдигне температурата в спалнята над 16 С, сексът беше само мечта (а тъкмо се бях оженил през лятото на 2009 и бях "новодомец" в апартамента), пълна трагедия! Та след месец и половина мъки, псуване и безплодни опити да постигна нещо с връткане на термостата Адакса се върна в кашона си, а на негово място се настани един 12 Дженерал и съответно температурата в стаята под 25С никога повече не падна и заживяхме нормално!
              Миналата седмица злополучния Адакс си намери нов стопанин, който го взе въпреки предупрежденията ми!
              "Do not correct a fool, for he will hate you;
              Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                1 маслен радиатор + 1 конвектор от най-обикновените и евтини (40 лв. струваше преди 3 г.) - апартамент ЕПК малко под 70 м2, с външна изолация, поддържаме температури 18-20 градуса, сметка чисто за отоплението 80-90 лв./месец декември-февруари.
                Да, бе, да не казвайте на никого, че да не Ви сменят "икономичния" ел-мер.
                П.П. Това за кой климатичен пояс се отнася?
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                  Пробвах да се топля с Адакс 1,5 киловата за 13 м2 стая, верно без изолация, и резултатите бяха плачевни ...
                  Съвсем закономерни са били резултатите. Климатик 12kbtu/h топли с около 4 киловата, място за сравнение просто няма.

Коментар

Виждам че се препоръчват конвектори с електронно управление на Теси. Аз май реших тази зима да пробвам в едната стая това чудо. Апартамента е с тец, неизолиран. Стаята е 15 кв.м., 45 куб.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image.jpg
Прегледи:1
Размер:70.0 КБ
ID:5535205
                    Това е Теси MC 2013, 2Kw дали ще изхарчи много ток ако го настроя да работи на 23 градуса през деня, а нощем да сваля на 18-19?
                    124 -> 164
                    T4

Коментар

Две зими от както влязох в новата къща се топля на климатици. Къщата е на сайдинг и изолация от вън и вата и ГК вътре.5 камерна дограма. Всичко е на ток, комин нямам.За мен това се оказа най доброто отопление. В старата ми къща съм се топлил с какво ли не, на 54г съм . Поддържам температура 19-20гр. с три мицубишита 9-ки в четири стаи, коридор,баня и антре - 80м2. На единия климатик съм закачил и бойлера, който зимата се топли 42-45 градуса.Вратите на стаите са отворени по цял ден, нощем работи влагоабсорбатор. Най голямата сметка първата зима беше 146лв, втората /стачната/ зима беше 168лв. За сега не съм имал проблем с тока, за двете години има спирания за не повече от 4ч общо. За всеки случай имам газова печка за евентуална продължителна липса на ток, която още не ми се е налагало да ползвам.
                      Климатиците не ги спирам от първото застудяване до края на зимата.

Коментар

Живея в апартамент без комини и без изолация от 1993 г. През това време смених доста видове отоплителни уреди - акумулиращи печки, маслени радиатори, конвекторни радиатори, духалки и др. подобни. През зимата нямаше стопляне, а сметките големи. През май 2005 г. монтирах 3 бр. евтини китайски климатици Панасоник. От тогава в апартамента ми е наистина топло всяка зима. Всички други електроуреди ги изхвърлих, с изключение на една духалка за кухнята. Там все още не съм монтирал климатик, но и това ще стане. Та, такива работи. Повече не ща да чуя за друг вид отопление. Хем евтино, хем топло, хем чисто. Има само една уловка. Климатикът трябва правилно да се сметне за помещението, което ще отоплява. В противен случай може и да не върши работа.
                        HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
                          Бях на климатици от най-високия клас, сега се ползват само за охлаждане лятото. Откакто монтирах конвектори ADAX сме много по-доволни. Топлината е коренно различна и уютна, обяснявам си го с това че топли ниско долу а не на тавана където по принцип се събира топлия въздух, няма шум "въздишане" и течение, няма го и проблема със падане на капацитета когато стане много студено на вън, няма прах, няма конденз. Засякох и сметките за ток за да ги сравня с миналогодишните и се оказа че разликата е пренебиржително малка а комфорта доста по-голям. Монтирах и в офиса същите конвектори ADAX и не искам да чуя за отопление с климатик.
                          Важно е при монтирането на конвектори да се изчисли обема на апартамента за да се подберат подходящи такива. Аз се "презапасих" и монтирах малко по-мощни от нужното сложих дори и в коридора. Ако са по-слаби от нужното за обема се получава преразход на ток и не добре отоплен апартамент.
                          С риск да бъда нахален, искам да попитам дали може да дадеш приблизителното процентно повишаване на сметките за ток при конвекторите спрямо климатиците? Благодаря предварително!
                          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                          Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                            С риск да бъда нахален, искам да попитам дали може да дадеш приблизителното процентно повишаване на сметките за ток при конвекторите спрямо климатиците? Благодаря предварително!
                            Не повече от 10%, като е важно да се изчисли точно обема на помещенията, а не квадратурата както споменават колегите по-горе. По-малки сметки ще плащаш ако сложиш по-мощни радиатори.

Коментар

Благодаря!
                              Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                              Из "Златния телец"

Коментар

Много ме съмнява да е само 10%. Конвекторът, като всеки обикновен електроуред харчи толкова, колкото и отдава. А климатикът харчи 3-4 пъти по-малко, отколкото отдава.
                                HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X