Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отопление на Ток.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Отопление на Ток.

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
    А конвекторите на АДАКС имат ли вариант за закачване на стената?
    ДА
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

И аз съм с конвектори ADAX. Нискотемпературни са и високоефективни - топлят въздуха, а не излъчват. 1x1400W, 1x1700W, 1x2000W в различните стаи. И 1x700W в моята - там компютъра топли и печка поти не трябва. Без външна изолация, но в топлофициран блок - просто не искам да чувам за нефелниците от топлофикация.

Абсолютно всичките ADAX са предвидени за закачане на стена. За предпочитане под прозореца, защото така не се потят стъклата. Допълнително продават стойки, ако не искаш да ги закачаш. 2000W е достатъчен за средно голям хол. Като ни няма 2 дни посред зима, стаята се стопля от 10-ина градуса до 22 за 10-ина минути. От 15 до 22 за едно измиване на зъби време.

2 бойлера, пералня, съдомиалня, печка - сметката ми не е преминавала 350лв, при около 60-80 лятото. Тоест отоплението ми е под 300лв на месец максимум.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Климатиците топлят евтино и с това им свършват хубавините. Шумят и въртят въздуха в стаите, с което вдигат прах и създават дискомфорт. Тези, които улават праха улавят само малка част от този който вдигат.

Духалките са досущ същите, освен че харчат и тройно повече ток от климатиците и създават опасност от пожари. Но пък струват 20лв.

Конвектори и лъчисти отоплители - тихо и ако са монтирани където трябва, комфортно. Лично аз предпочитам лъчистите, някои хора повече се радват на конвекторите. Харчат колкото духалка, т.е. много.

Акумулираща печка = голям, тежък, неуправляем конвектор. Харчи нощна ел. енергия която е по-евтина, за сметка на това грее цял ден независимо има ли нужда от греене или не, с мощност която спада през целия ден. Оправдано само ако се отглеждат малки деца и ако печката вече я има.

Подово отопление - комфорт #1, ако е на ток харчи доста повече от климатик и малко по-малко от другите изброени средства. Самото то струва едни пари.

Газова печка с катализаторно горене - почти тихо, комфортът е средно между лъчисто и конвектор, независимо и мощно ако трябва бързо да се стопли някъде или да се спаси положението при авария с другото отопление. За сметка на това - изгаря кислорода в помещението и мощно отделя влага, което налага често проветряване. Мирише малко, а ако печката не е съвсем в ред - мирише и повече. По-съвременните имат куп предпазни функции и не е лесно да те задушат или взривят, но пожар могат да направят съвсем тривиално. Цената на газа за киловатчас е приблизително колкото струва дневния ток.

С всичко това съм се топлил на различни места. Колко точно ще са сметките зависи от много фактори и затова няма смисъл да ги разказвам, но съотношението им за дадено помещение е приблизително като описаното.

Най-най-най правилното за мен отопление е водно подово с термопомпа. Харчи ток по-малко от климатик, а комфорта и безопасността са по-добри от електрическото подово. Ако пък нещо стане с цените или надеждността на тока, лесно може да бъде подкрепено с котел на твърдо гориво или газ. Лошото е, че досега не съм имал къде да го реализирам.

Коментар

Живея в къща, навсякъде климатици висок клас,най голям разход на ток е бойлера 200лт. Тази седмица ще ми монтират вакумно тръбни колектори 24бг.управляващ блок,в комплект с бойлер 200лт. с две серпентини за парното(имам изградено парно на дърва и въглища) и колекторите.Сметката ще падне значително.
          Няма невъзможни работи.Тел.0888344659

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            Конвектори и лъчисти отоплители - тихо и ако са монтирани където трябва, комфортно. Лично аз предпочитам лъчистите, някои хора повече се радват на конвекторите. Харчат колкото духалка, т.е. много.
            Винаги си много категоричен в това което пише и то във всички теми Това горе е много далеч от истината, прочети по-внимателно моя пост. Не вярвам да си сравнявал на практика всички приоми за отопление които си изписал. Струваш ми се доста млад за да си имал по една зима на различните отоплители че да ги сравняваш толкова обширно. На теория е лесно, всеки може да седне и да надраска 10 реда, но на практика нещата са коренно различни.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор-Vromos.com Преглед на мнение
              Струваш ми се доста млад
              Покорно благодаря. Ние, дървените, трябва да се подкрепяме, а ЕГН ще сравняваме като се видим.

Но фактът за една или повече зими за всеки от начините на отопление които съм изредил си остава факт. Не в едно жилище всичките, разбира се.

Конкретно апартаментът в който в момента живея е с конвектори ADAX и ми предстои втора зима в него. Сега плащам най-ниските сметки за ток които съм плащал, ама не защото конвекторите много икономични, ами защото изолацията е 5 пръста отвън и 5мм отвътре. Така и баба знае малко да харчи.

На конвектори (пак ADAX) съм се топлил и в друго жилище (неизолирано, с по-стара дограма) и сметките през зимата бяха много гърбави. Заради тях си слагах климатик. Сметките намаляха точно както се и очакваше (около двойно), но дойдоха другите екстри на климатика. Поради което го завещах на хазяина.

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                Евтини климатици (сплит) за "преходните" периоди + локално парно на ток за тежките месеци, когато климатиците не смогват. Всичко това "гарнирано" с вътрешна и външна изолация и окачени тавани с двойна вата с добавка обезвлажнител против конденза.
                Подкрепям. В Троян зимата е много студено и с климатици е кофти работа. Отделно е голям минус, че има разлика в температурите във всяка стая. Каквато топлина дава парното, никой климатик не може. Вкъщи има климатик и се използва само лятно време, за разхлаждане. За зимата имам котел на дърва и въглища, който е на тавана. С него зимата, температурата става около 24-5 градуса. Много по-уютно и приятно е. А за догодина мисля да сменя котела, с такъв на пелети.
                ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                0878 23 58 34- Радо

Коментар

Аз мога да дам съве,как не трябва да се отоплявате. В офиса ползваме дин конвектор на Noirot,лятото тока е 13лв.,зимата е 400 . Не съм го гледал с каква мощност е,защото е на хазяина и не съм го купувал,но сметката е страшна,реве ми се зимата. А отоплявам само 40 кв. Най-икономичното решение според мен е климатика,съобрЗен с квадратурата и класа. Вкъщи ползвам висок клас на Тошиба и изобщо не мога да разбера,че е вкл. Много съм доволен от него.

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
                    Аз мога да дам съве,как не трябва да се отоплявате. В офиса ползваме дин конвектор на Noirot,лятото тока е 13лв.,зимата е 400 .
                    А нещо за вида строителство, изолация, дограма? Ако сметката е 400, климатикът ще я свали на 150-180 - за 40 квадрата пак е доста.

Коментар

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
                      ... с климатици е кофти работа. Отделно е голям минус, че има разлика в температурите във всяка стая. Каквато топлина дава парното, никой климатик не може....
                      Бих могъл доста да поспоря по въпроса...
                      Както писах по-горе, НАВСЯКЪДЕ в целия апартамент не се затварят вратите (котките си ги отваряха на времето, и затова стигнахме до извода, че е по-лесно да се държат отворени...
                      Така климатиците си помагат един на друг - общия отопляем обем е голям и 'работи' като буфер дори и при големи студове, като трите топлещи например компенсират единия 'саморазмразяващ се'...
                      Мислих дали да им сложа отоплители/размразители на външното тяло, но тъй-като нямам никакъв проблем - се отказах...
                      НАВСЯКЪДЕ в апартамента е жега, течение не се усеща, защото климатиците практически работят на някаква минимална мощност (индикатора им обикновено показва натоварване под 25%)..
                      В единия ми апартамент с парно нарочно спрях радиатора в най-голямата стая, като монтирах там инверторен SANYO...
                      Сметките ми спаднаха доста надолу, а комфорта съвсем не се влоши...
                      П.С. ползвам само инверторни климатици, защото обикновените не стават за спални и т.н. - постоянното включване и изключване, промени на вентилацията са прекалено некомфортни ако спиш...
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Някой не ползва ли газови инвертори.Хубавото при тях е,че не изгарят кислорода и не отделят влага в помещението.Но как са като разход...?
                        0888 364 731

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          Бих могъл доста да поспоря по въпроса...
                          Зависи какво имаш в предвид под топлина. Защото за мен топлина е най-малко 23 градуса. С 3 климатика можеш ли да постигнеш 23 градуса на 105 кв.м. апартамент ? А и ако успееш, то каква ще е сметката на тока ?
                          ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                          0878 23 58 34- Радо

Коментар

Ако ще е конвектор препоръчвам с електронно управление. Водя се експерт в областта от скоро и тези дни правя сравнения на марките. Препоръчвам Теси, не само защото работя там.
                            Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
                            Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              А нещо за вида строителство, изолация, дограма? Ако сметката е 400, климатикът ще я свали на 150-180 - за 40 квадрата пак е доста.
                              Строителството е ново,той офиса е тип магазин. Нямам външни стени,но имам витрина,която обаче изобщо не е голяма. К'вото и да с говорим,тая печка харчи яко.

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
                              Ако ще е конвектор препоръчвам с електронно управление. Водя се експерт в областта от скоро и тези дни правя сравнения на марките. Препоръчвам Теси, не само защото работя там.
                              Подкрепям с 2 ръце за марката. Такава ползвах,докато живеех под наем миналата година и отоплявах хол около 35кв. Работеше денонощно на 2-ра степен,а апартамента беше в стара кооп. на последния етаж. Е сметка над 120 130лв. не дойте,при положение,че жената си беше по цял ден вкъщи и печката изобщо не беше единствената консумация. Взех си я и тук и си отоплявам едната стая с нея... супер е.. Даже се замислям да сменя тая в офиса,с такава на Теси.

Коментар

Atlantik с електронно управление. Единия е с програмируем таймер. Външен, тухла с изолации. Максимална сметка 300 лв по време на протестите за 85 кв. Всичко е на ток. Отоплява се и банята. Включват се в началото на сезона.
                                ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
                                Е250 1998-продаден
                                Субару Пустош

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X